Derleme<br/>geceden Bu Yana "İsrail'in Gazze'ye Saldırıları" Başlıklı Haberlerimizi... - Son Dakika
Güncel

Derleme<br/>geceden Bu Yana "İsrail'in Gazze'ye Saldırıları" Başlıklı Haberlerimizi...

Hamas, Filistinli direniş gruplarının BM'nin sunduğu "24 saatlik ateşkes" önerisini kabul ettiğini duyurdu İsrail Hükümeti'nin öneriyi görüşmeye başladığı belirtilirken, Haaretz Gazetesi, adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, kabinenin öneriyi reddettiğini iddia etti Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana bin 60 kişi öldü, 6 bin fazla kişi yaralandı.

27.07.2014 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail, gece tek taraflı yürürlüğe koyduğu iddia edilen ateşkesin ihlal edildiğini öne sürerek, Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başlarken, Hamas ise öğleden sonra yaptığı açıklamada, Filistinli grupların, BM'nin sunduğu "24 saatlik ateşkes" önerisini kabul ettiği duyurdu.

İsrail Haaretz gazetesi, dün akşam İsrail hükümetinin Gazze'de ateşkesi tek taraflı 24 saat uzatma kararı aldığını öne sürmüştü. Hamas ise gece "İşgal ordusunun Gazze'den çekilmesi, vatandaşların evlerine geri dönmesi ve yaralıların sınırdan çıkartılarak tedavi edilmesinin sağlanmasını içermeyen hiçbir ateşkes kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

İsrail, sabah saatlerinde ise Gazze'den roket atışlarının devam ettiğini bahane ederek, "operasyonlara" yeniden başladığını açıkladı.

"Ateşkes bilmecesi"

Öğleden sonra ise Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Filistinli direniş gruplarının, "halkın durumu ve yaklaşan bayramı gözönüne alarak, BM'nin "24 saatlik ateşkes teklifini" kabul ettiklerini ve söz konusu ateşkesin saat 14.00'te başlayacağını ifade etti.

İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni de Hamas'ın açıklamasının ardından "İsrail Hamas'ın yeni ateşkes talebini değerlendirmeye hazır" olduğunu belirtti. Daha sonra İsrail Hükümeti'nin, Hamas'ın kabul ettiğini açıkladığı, BM'nin "24 saatlik ateşkes önerisini" görüşmeye başladığı bildirildi. Ancak kısa bir süre Haaretz Gazetesi, adını açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, kabinenin öneriyi reddettiğini yazdı.

Golan ve Lübnan'da güvenlik önlemleri

Ateşkes konusu henüz netliğe kavuşmazken İsrail, ordusunun kuzeydeki Golan tepeleri ve Lübnan sınırında güvenlik önlemlerini arttırdığı belirtildi. Tel Aviv yönetimi Güney Lübnan'dan Hizbullah ya da "bağımsız Selefi gruplardan" gelebilecek muhtemel füze saldırıları ile Esed yönetimi ya da Suriyeli muhaliflerden Golan tepelerine yapılabilecek muhtemel saldırılara karşı tedbirlerini arttırdığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralanarak, Mısır'da tedavisi yapılan Abdurrauf Gazi Muhammed isimli Filistinli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Türkiye'ye getirildi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı

İsrail'in deniz, kara ve havadan Gazze'ye yönelik saldırına paralel, olayda yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bugüne kadar, bin 60 kişinin öldüğünü, 6 bin 300 kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail ordusu ise salı günü Gazze sınırında yaralanan 39 yaşındaki Çavuş Rami Kahlon ile perşembe günü Gazze'nin güneyinde yaralanan 22 yaşındaki Teğmen Yad Avi'nin yanı sıra uzman çavuş Barak Refael Degorker'ın (27) ölmesiyle Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı tarihten bu yana 43 askerinin öldüğünü bildirdi.

Filistin Hükümeti Tarım Bakanlığı Planlama ve Politikalar Müdürü Nebil Ebu Şemmale, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda tarım ve hayvancılık alanlarının hedef alınması nedeniyle ilk belirlemelere göre, Gazze'nin en az 50 milyon dolar zararının olduğunu söyledi.

- Saldırılara tepkiler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye ve dünya genelinde çeşitli etkinlikler vesilesiyle kınandı.Türkiye'de İstanbul, Bursa, Ağrı gibi pek çok kentte bir araya gelenler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Ayrıca Avrupa 21 Yaş Altı Açık Alan Hokey Şampiyonası III müsabakalarında 4 galibiyet ve 1 beraberlikle şampiyon olarak bir üst gruba yükselen Türkiye takımı, Avrupa şampiyonluğunu Kerkük, Musul, Telafer ve Doğu Türkistan'da zulme uğrayan Türkmenlere ve Gazze'deki Filistinli müslümanlara hediye etti.

İzmir'de İl Müftü Yardımcısı Muharrem Gül ve Dünya Baptist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi Pastör Ertan Çevik, Gazze'de kanın durması için birlikte dua etti.

Saldırılar sırasında yaralanan Gazzelilerin tedavisinde kullanılmak üzere Türk Kızılayı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) toplanan 20 ton tıbbi yardım malzemesi ve ilacı Gazze'ye göndereceği belirtildi.

"Soykırım karşıtı Yahudiler"in İsrail protestosu

Gazze'de saldırı altında ölüm-kalım mücadelesi veren Filistinlilere uluslararası arenadan da destek geldi. İran'ın Amman Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ahmed Hüseyni, ülkesinin Filistin'e desteğinin Gazze'deki "oyunun kurallarını" değiştirdiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "soykırım" olarak niteleyen "Soykırım Karşıtı Yahudiler" grubu üyesi İsrailliler, Gazzeli çocukların öldürülmesini Batı Kudüs'te düzenledikleri eylemde oyuncak bebek yakarak protesto etti.

Tel Aviv'de toplanan 5 bin kadar savaş karşıtı gösterici, İsrail ordusunun "operasyon"u sona erdirmesini, Hamas'ın roket atmayı durdurmasını ve tarafların sorunlara barışçıl çözüm bulmasını istedi. Polis olaylarda 4 kişiyi gözaltına aldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, valiliğinin "yasak" kararına rağmen İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için dün akşam düzenlenen gösteride çıkan olaylar sonucu 65 kişinin sorgulandığı, 41'inin hala gözaltında tutulduğu bildirildi. Ayrıca saldırılar, Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen Dünya Kudüs Günü Mitingi'nde protesto edildi.

Dünyanın dört bir tarafından gelen Müslümanlara kapılarını açan Mescid-i Haram'da İsrail saldırılarına maruz kalan Gazzeliler ve Mescid-i Aksa'nın bir an önce kurtuluşa ermesi için dua edildi.

Liderlerin Gazze açıklamaları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram dolayısıyla yayımladığı mesajında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve taraflar arasındaki ateşkes meselesine değinerek, "Kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesin temini, acil yardımların bölgeye ulaştırılması, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması konusunda Türkiye üzerine düşeni yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir. Türkiye Filistin halkının yanında olmayı tüm gücüyle sürdürecektir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldığı bir televizyon programında Gazze'deki ateşkes çabaları çerçevesinde, "Şimdiki hedefimiz 12 saatlik ateşkesi 24 saate çıkararak yani 24 saatlik ateşkesler, dilimler halinde en azından Ramazan Bayramı süresince bir ateşkesi temin etmek ve bu arada da kalıcı bir ateşkes için neler yapılabileceğini konuşmak" diye konuştu.

Davutoğlu ayrıca Hamas'ın gerçek bir ateşkesi reddetmediğini ama İsrail gerçek bir ateşkese yaklaşıldığında kendi çıkarlarına uymadığını düşündüğü bir ateşkesi reddetiğini söylerek, "Hamas'ı yok saymak, Hamas'ı devre dışında tutmak, Gazze halkının iradesini yok saymak ve müzakereyi sadece İsrail ve Mısır arasında yürüyen bir süreçmiş gibi görmek şu ana kadar ateşkesin gecikmesinin en önemli sebeplerinden birisi" ifadelerine yer verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme<br/>geceden Bu Yana 'İsrail'in Gazze'ye Saldırıları' Başlıklı Haberlerimizi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.

  • Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı
    00:56 Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye döndü. Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacaklarını belirtti.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi
    00:49 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 5 Kişi Dumandan Etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde, 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangından etkilenen 5 kişi hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı
    00:42 Aliağa Belediye Meclisi 2024-2029 dönemi için toplandı

    Aliağa Belediye Meclisi, 2024-2029 dönemi için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkan vekilleri, katip üyeler, encümen üyeleri ve komisyon üyelerinin seçimi yapıldı.


Advertisement