Gazze'de Ölenlerin Sayısı 2 Bine Yükseldi - Son Dakika
Güncel

Gazze'de Ölenlerin Sayısı 2 Bine Yükseldi

Gazze\'de Ölenlerin Sayısı 2 Bine Yükseldi

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 2 bin 91'e yükseldi.

22.08.2014 16:45  Güncelleme: 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 2 bin 91'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'de görevini fiili olarak sürdüren Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'nin farklı bölgelerine bugün yapılan saldırılarda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydederek, saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 2 bin 91 Filistinlinin öldüğünü, 10 bin 500 kişinin yaralandığını söyledi.

Hamas'tan İsrail'e füze saldırıları

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Beerşeba (Bi'ru's-Seba) ve Asakalan kentlerine 7 Grad füzesi, Kfar Sad beldesine 4 "Kassam" roketi ve Kisufim, Sofay, Raim ve Miftahim askeri bölgelerine havan topu atıldığı belirtildi.

Kassam'dan yapılan diğer bir açıklamada, Tel Aviv'in J80 tipi füzeyle vurulduğu belirtildi. İsrail ordusu,Gazze tarafından Tel Aviv yakınlarındaki açık bir alana füze atıldığını, saldırıda herhangi bir zararın meydana gelmediğini açıkladı.

Gazze'de "İsrail casuslarına" idam

Gazze'deki Filistinli gruplara bağlı emniyet birimlerinin, "İsrail adına casusluk yaptığı" gerekçesiyle 11'i sabah saatlerinde, 7'si de öğleden sonra olmak üzere bugün toplam 18 kişiyi idam ettiği bildirildi.

Dün idam edilen 3 kişi ile birlikte son iki gün içerisinde "casusluk" suçlamasıyla idam edilenlerin sayısı 21'e çıktı.

Meşal, AA konuştu

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İsrail'in 45 gündür Gazze'de yaptıklarının gerçek bir "holokost" (Soykırım) olduğunu söyledi.

Yaşadığı Katar'da AA'nın sorularını yanıtlayan Meşal, "İsrail 45 gündür Gazze'de çocukları öldürüyor, yerleşim alanları, camiler, UNRWA okulları ve hastaneleri bombalıyor, bu saldırılarda yaklaşık 10 bin kişi yaralandı, 2 bin kişi öldü. Bunların dörtte biri çocuk, dörtte biri kadın ve yaşlı. İşte gerçek holokost budur. Bu düşman onlarca sene önce Hitler'in yaptığının benzerini yapıyor. Bugün biz gerçek bir Nazizmle karşı karşıyayız" dedi.

İsrail saldırısında öldürülen 3 Hamas komutanı

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarını öldürmesine ilişkin, "Hamas tarihi, komutanları öldürüldüğünde hareketin daha da güçlendiğini birçok kez ortaya koydu" ifadesini kullandı.

Heniyye, İsrail'in, Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarından Raid el-Attar, Muhammed Ebu Şemmale ve Muhammed Berhum'u suikastle öldürmesine dair yaptığı yazılı açıklamada, "Komutanlarımızın aramızdan ayrılmasından ötürü duyduğumuz hüzne rağmen, zafer yazma yönündeki yolumuzun güçlendiğine herkes emin olsun. Hamas tarihi, komutanları öldürüldüğünde hareketin daha da güçlendiğini birçok kez ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

Alman Bakan Steinmeier'den açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail'in Gazze saldırılarla ilgili, "İki devletli çözüm görüşmelerine dönmek için bir perspektif olursa kalıcı ateşkes mümkün olur" dedi.

Steinmeier, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail ve Filistin arasında tüm çabalara rağmen kalıcı ateşkesin başarısız olduğunu kaydetti.

Kanada'dan Gazze'ye yardım

Kanada, Gazze'de had safhaya çıkan gıda maddesi ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak 5 milyon dolarlık gıda yardımında bulundu.

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Christian Paradis konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Filistin halkının insani sıkıntılarını hafifletmek için yardımcı olmak istediklerini söyledi. Gazze halkına gerekli olan diğer insani yardımları sağlamak için Hamas'a ateşkes çağrısında bulunan Bakan Paradis, Kanada olarak Filistin ve İsrail halkı için yakın bir gelecekte gerçek barış ve güvenliğin yakalanacağını umduklarını bildirdi.

İsrail UCM'de

Filistin adına, İsrail'e karşı Gazze'de savaş suçu işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuran Fransız avukat Gilles Devers, "İsrail'i sonunda UCM'de yargılanırken görme şansımız var" dedi.

Filistin Adalet Bakanı Salim el Saka ve Gazze Başsavcısı İsrail Cabir tarafından görevlendirilen ve 25 Temmuz'da İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğine dair dava dilekçesini Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM Başsavcılarından Fatu Bensuda'ya veren Devers, İsrail'e karşı başlatılan hukuki işlemin halen devam ettiğini ve başvuru sayesinde bu kez sonuçlanma şansının bulunduğunu belirtti.

Devers, AA'ya verdiği özel demeçte, Başsavcı Bensuda'nın 5 Ağustos'ta, "mahkemenin Filistin'in Roma Statüsü'ne taraf olmaması nedeniyle bu davaya bakma yetkisinin bulunmadığı bahanesiyle" söz konusu başvuruyu reddetme kararına karşı çıktıklarını vurguladı.

Gazze'ye tıbbi yardım

Türk Eczacıları Birliği'nden yapılan açıklamada, eczacıların acımasızca öldürülen, ateş altında hayatta kalmaya çalışan Gazzeliler için başlattıkları kampanyada toplanan ilaçlar ve bebek mamalarının ilk partisini Kızılay aracılığıyla bölgeye gönderecekleri belirtildi.

Eskişehir'de İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneği iş birliğiyle "Gazze için canlı kalkan ol" imza kampanyası başlatıldı.

Hamamyolu Caddesi'ndeki Saatli Park'ta başlatılan kampanya öncesi gazetecilere açıklama yapan İHH Eskişehir Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Demir, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son iki ayda 2 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

ABD'de İsrail protestosu

ABD'nin Chicago kentinde Birleşik Yahudi Fonu (Jewish United Fund) tarafından İsrail askerlerine bağış toplamak için düzenlenen "Chicago İsrail'in Yanında" adlı etkinlik, protesto edildi.

Filistin İçin Adalet Öğrenci Platformu, İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Michael Oren'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin düzenlendiği otelin önünde yere yatarak İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

İsrail devlet radyosunun haberine göre, ABD'li bazı kolejler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı ve yetkililerden gelen uyarılar üzerine Filistin ve İsrail'deki öğrencilerinden ülkelerine dönmelerini istedi.

Gazze'ye destek gösterisi

Batı Şeria'nın el-Halil ve Cenin başta olmak üzere tüm kentlerinde Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi. El-Halil'deki gösterilere Filistin güvenlik güçleri müdahale etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'de Ölenlerin Sayısı 2 Bine Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement