Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Cumhurbaşkanı Seçimi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Cumhurbaşkanı Seçimi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek...

Yurt dışında oy kullanma sona erdi Yurt dışındaki 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilcilikte kurulan sandıklarda kullanılan oylar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı Şu ana kadar Avrupa ülkeleri dışındaki 11 temsilcilikte kullanılan oylar İstanbul Atatürk Havalimanında oluşturulan Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kuruluna teslim edildi.

04.08.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt dışındaki 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilcilikte kurulan sandıklarda kullanılan oylar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında 31 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi dün sona erdi. Yurt dışında kullanılan oylar, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği çizelgeye göre peyderpey Türkiye'ye getiriliyor.  Oyların taşınması için Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerdeki oylar için farklı yöntemler uygulanıyor.

-11 temsilcilikteki oylar ulaştı

Şu ana kadar Avrupa ülkeleri dışındaki 11 temsilcilikte kullanılan oylar İstanbul Atatürk Havalimanında oluşturulan Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kuruluna teslim edildi.

Avrupa ülkeleri dışındaki temsilciliklerde kullanılan bu oylar, tümü geldikten sonra veya peyderpey PTT Kargo aracılığıyla karayoluyla Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna teslim edilecek.

Böylelikle yurt dışında kullanılan oyların tümü Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna toplanacak. Bu oylar, Türkiye'deki oy verme günü 10 Ağustos'a kadar Kurulda saklanacak.

Yurt dışı oylar, Türkiye'de oy verme günü 10 Ağustos'ta ATO Congresiuma getirilerek Türkiye ile aynı anda sayılmaya başlanacak. Seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda da aynı işlemler yapılacak. Seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise yurt dışında 17 Ağustos-20 Ağustos günleri oy kullanılacak.

Seçim takvimine göre, yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin belirlediği günde oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra oylar konsolosluklarda oluşturulan özel güvenlikli odada muhafaza edilecek. Özel güvenlikli odalardan sorumlu kişiler için ayrı kilit ve ayrı anahtar bulunacak. Güvenlikli odanın anahtarlarının üçü siyasi parti temsilcilerinde ve diğer kurul üyelerinde olacak.

Yurt dışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını eşitleyerek, oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürleyecek ve saklama kuruluna teslim edecek. Saklama Kurulu, bu oyları konsolosluklardaki güvenli odada saklayacak.

Oylar belirli bölgelerde toplanacak, uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Avrupa'dan gelen uçaklar Ankara'ya, diğer uçaklar ise İstanbul'a inecek. Oylar burada kurulan gümrük seçim kuruluna teslim edilecek ve güvenli şekilde Ankara'ya getirilecek.

Yurt dışında kullandırılan oylar, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye ulaşacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.

Yurt dışındaki 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilcilikte kurulan sandıklarda kullanılan oylar Türkiye'ye gönderilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında 31 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi dün sona erdi. Yurt dışında kullanılan oylar, Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği çizelgeye göre peyderpey Türkiye'ye getiriliyor.  Oyların taşınması için Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerdeki oylar için farklı yöntemler uygulanıyor.

Avrupa dışındaki temsilciliklerdeki oylar diplomatik kurye yöntemiyle temsilciliklerden toplanarak İstanbul'a getirilecek.

Avrupa'daki temsilciliklerde kullanılan oylar ise kiralanan 2 özel uçakla toplanarak, Ankara'ya ulaştırılacak. Avrupa'daki oyları almak üzere bu akşam iki uçak yola çıkacak. Uçağın iniş yapacağı noktalar, Berlin, Kopenhag, Stokholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon olacak. Uçakların güzergahı sefer 1:  İstanbul-Berlin-Kopenhag-Stokholm-Londra-Ankara, sefer 2; İstanbul-Köln-Münih-Lyon-Ankara olarak belirlendi.

Uçaklarla getirilecek oy torbalarının teslim yeri Ankara Esenboğa Havalimanı olacak. Oylar, Ankara'da oluşturulan Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak.

Uçakta, Oy Torbaları Nakil Komisyonu ile ayrıca Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek bir diplomatik kurye ve yanında yeteri kadar personel ile Yüksek Seçim Kurulunca görevlendirilecek yeteri kadar personel bulunacak.

Seçimin son gününde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından başkent Washington'da büyükelçilikte kurulan 6 sandıktaki oy pusulalarının içinde bulunduğu zarflar, YSK talimatları çerçevesinde parti temsilcilerinin ve bazı vatandaşların nezaretinde sayılarak, mühürlü çuvallarda Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu'na teslim edildi. Komisyon da oy pusulalarını, büyükelçilik binasında hazırlanan ve anahtarları Büyükelçi Serdar Kılıç ve iki parti temsilcisinde olan üç kilide sahip güvenli odaya koydu. 14 bin 109 kayıtlı seçmenin bulunduğu Washington'da, yaklaşık bin 350 oyun kullanıldığı tahmin edilirken, kesin rakamların YSK tarafından açıklanacağı belirtildi.

Öte yandan 85 bin 683 seçmenin bulunduğu ABD'de kullanılan oylar, mühürlü şekilde kuryeler tarafından yarın Türk Hava Yollarının (THY) tarifeli uçağıyla, yolcu koltuğunda Türkiye'ye ulaştırılacak. Uçakta her bir torba için koltuk ayrıldı.

Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için Avustralya'da da 31 Temmuz-2 Ağustos'ta kullanılan 4 bin 255 oy, diplomatik kuryeler ve siyasi parti gözlemcileri ile Türkiye'ye gönderildi.

-Yurt dışındaki aksaklıklar tespit edildi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy kullanımıyla ilgili randevu sistemini katı bir şekilde uyguladığını ve bu durumun yurt dışından katılımı azalttığını belirterek, şimdiye kadar yurt dışında 232 bin, gümrük kapılarında da 152 bin vatandaşın oy kullandığını bildirdi.

İşler, yurt dışında kullanılan oy oranının yüzde 5 olmadığını ve bunun düzeltilmesinde fayda gördüğünü ifade etti. İşler, 2012 yılında çıkarılan bir yasayla yurt dışındaki seçmene bulunduğu yerde oy kullanma hakkı getirildiğini hatırlatarak, "Bu doğrultuda tabii ki çıkan kanun gereğince bütün yetki ve sorumluluk Yüksek Seçim Kurulu'na verilmiştir. YSK mevcut, mezkur yasada geçen esnek ifadeyi, yani randevu sistemi meselesini, katı bir şekilde maalesef uygulamıştır" diye konuştu.

Yurt dışında sandıklar kurulup oy verme işlemi başladıktan sonra görülen aksaklıkları tespit ettiklerini ve Yurtdışı Türkler Başkanlığının da bu konuda aktif olarak çalıştığını söyleyen İşler, bu aksaklıkları tespit eden Yurtdışı Türkler Başkanlığı bir yazı yazarak YSK'ya başvurduğunu ve kendisinin de YSK Başkanıyla bir kaç kez telefonda görüştüğünü bildirdi.

İşler, randevu sisteminin katı bir şekilde uygulanmasının yurt dışında katılımı azalttığını kaydetti.

-"Beklentim 500 bine yakın"

Emrullah İşler, yurt dışında katılımın az olmasında seçimlerin yaz dönemine gelmesinin de etkili olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Çoğu vatandaşımız yaz tatilini Türkiye'de geçiriyor veya başka yerlere gidiyor. Dolayısıyla beklediğimiz oranı yakalayamadık ama bu yurt dışında kullanılan oy sayısı. Kesin rakamı söylüyorum, 232 bin vatandaşımız yurt dışında oy kullandı. Gümrük kapılarında da oy kullanma işlemi devam ediyor. Malumunuz 26 Temmuz'da başladı, 10 Ağustos'a kadar sürecek. Gümrük kapılarındaki sabah itibarıyla rakam da 152 bine çıktı. Dün akşamki rakam 140 bindi, akşamdan sabaha 12 bin artış olduğunu görüyoruz. Daha önümüzde bir haftaya yakın bir zaman var. Ben bu sayının artacağını düşünüyorum. Benim beklentim genelde 500 bine yakın, 450-500 bin civarında herhalde bir yurt dışı ve gümrük kapılarında oy kullanılmış olacak. Bunu da eski seçimlerle karşılaştırdığımız zaman 2011 seçimlerindeki sayı 122 bin. Yani 122 binden aşağı yukarı eğer 500 bine çıkarsa 3,5 katı bir artış söz konusu olacak ve bu da totalde toplam yurt dışındaki seçmenin yüzde 17-18 civarında."

Önceki seçimlerde sadece gümrük kapılarında oy kullanıldığında oranın yüzde 5'i geçmediğini belirten İşler, bu sayının, ilk defa olmasına rağmen, yüzde 17-18'lere çıkacak olmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İlk olması sebebiyle bir takım eksikliklerin ve katılımda düşüklüklerin olduğunu dile getiren İşler, "Yüksek Seçim Kurulu bu seçimin yetkili organı olarak elbette ki yapılmış olan bu seçimden onlar da dersler çıkaracaklar. 2015 genel seçiminde bu ilk uygulamadan alınan dersler neticesinde daha başarılı ve katılımın daha yüksek olduğu seçimleri gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Seçimler ikinci tura kalmayacak"

Başbakan Yardımcısı İşler, seçimlerin ikinci tura kalmayacağını belirterek, seçimin 10 Ağustos'ta biteceğini, 10 Ağustos'ta milletin yeni cumhurbaşkanını akşam öğrenmiş olacağını dile getirdi.

İşler, randevu almayan vatandaşların sandıklara geldiğini ancak oy kullanamadığını, bunun sıkıntı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bazı randevu almayan, 248 bin vatandaşımız randevu almıştı, almayan vatandaşlarımıza sistem otomatik verdi, otomatik vermelerde de bazı yanlışlıklar, sıkıntılar oldu. Mesela eşlerden birisi farklı yerde diğeri farklı günde kullanma gibi durumlar söz konusu oldu. Dolayısıyla vatandaş vakit bulunca geldi sandığa 'oyumu kullanayım' dedi. Ama maalesef bu katı uygulama neticesinde orada sıra olmamasına rağmen oy kullandırmama söz konusu oldu. Katı uygulama derken, bu seçimde randevu aldın aldın, almadın oy kullanamadın. Böyle bir durum söz konusu oldu veya randevu günün dışında eğer gelmişsen, diyelim ki randevu günüde sistem size otomatik randevu verdi ve siz oyunuzu kullanamadıysanız, 'boş vakitte, özellikle hafta sonu iş olmadığı günler gideyim oy kullanayım' diyen vatandaşlar oldu. Maalesef oy kullanamadılar. Sıkıntılar buradan kaynaklanıyor."

- "Osmanlı tokadı değil monşer şamarı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, bu seçimin, siyah ile beyaz arasında yapılacak seçim kadar net olduğunu dile getiren Loğoğlu, AK Partililer'in, değişik ortamlarda Osmanlı tokadı tabiri kullandığını anımsattı. Loğoğlu, Erdoğan'ın sürekli, monşer ifadesini kullandığını ifade ederek, "Sayın Başbakan'a haber veriyorum, 10 Ağustos'ta Osmanlı tokadı değil monşer şamarı geliyor. Monşer şamarının nereden, nasıl geldiğini  bilemez. Monşer şamarı, aslında demokrasinin şamarı olacaktır. 10 Ağustos'ta onu göreceğiz" dedi.

Numan Kurtulmuş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, cumhurbaşkanını halkın seçmesinin Türkiye demokrasisi için dönüm noktası olduğuna işaret ederek, "Seçim sonuçları ne olursa olsun başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır. Millet olarak bu demokratik merhaleyi takdirle karşıladığımızı ifade ediyorum" diye konuştu.

- Mevlüt Çavuşoğlu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da randevu sisteminde garip şeyler olduğunu belirterek, bir şehirde oturan kişiye orada sandık olmasına rağmen 500 kilometre ötedeki başka şehre randevu verildiğini, aynı aileden farklı kişilerin çok farklı şehirlere dağıtıldığını söyledi.

-Balkan heyeti Başbakan Erdoğan'a destek için geldi

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek amacıyla Türkiye'de göçmenlerden oy isteyen 25 kişilik Balkan heyeti, Ayvalık'a geldi. AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp'in öncülüğünde, ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleri ile ilçenin Küçükköy Mahallesi'ne gelen, aralarında eski Bosna-Hersek Başbakanı İsmet Kasumogic'in yanı sıra Kosova, Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek'ten akademisyenler, milletvekilleri, siyasetçiler, yazarlar ve eski bakanların bulunduğu heyet, göçmenlerden oy istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, 10 Ağustos'ta Ekmeleddin İhsanoğlu'na verilecek desteğin, sivil toplumun medenilik mücadelesinin önündeki engellerin aşılmasında bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi Havaalanında, cumhurbaşkanı seçimi için kurulan iki sandıkta oy verme işlemi sürüyor. Seçmenler, kimlik ve pasaportlarını kontrol ettirdikten sonra 3 adayın yarıştığı seçim için oylarını kullanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'da düzenlediği mitingin, İstanbul'un bugüne kadar gördüğü en muhteşem mitinglerden biri olduğunu dile getirdi.

Işık, "Tayyip Erdoğan'a oy verenler düşünsün demek zavallılıktır, acizliktir ve artık sayın Bahçeli'nin sağlıklı düşünemediğinin de bir göstergesidir. Bunu artık MHP'nin değerlendirmesi gerekiyor. Ben inanıyorum ki MHP'nin tabanı 10 Ağustos'ta ilk değerlendirmeyi yapacak ve dayatılan adaya değil de kendine an yakın aday Recep Tayyip Erdoğan'a oy verecektir" diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, CHP, MHP, marjinal partiler, paralel yapılar, hepsinin bir araya gelip bir tane adayın arkasında durmasındaki amacın Tayyip Erdoğan'ın önünü kesmek ve ilk turda seçilmesini engellemek olduğunu söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanlığının "Her Oy Bir Umut" projesi kapsamında gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarına yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı bildirildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, dört sınır kapısında 45 bin 901 kişinin oy kullandığını açıkladı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, hukukun ve demokrasinin rehin olduğu bu düzeni tersine çevirebilmek ve ülkenin olumlu bir iklime gelebilmesi adına cumhurbaşkanı seçiminin bir manivelaya dönüştüğünü dile getirdi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Başbakan Erdoğan'ın 12 yıldır görevde olsa dahi "Yeni Türkiye" kavramını kullanması ve seçim sürecinde devlet işlerinin yanında günde 2 miting yapmasıyla ülke için hala heyecanlı olmasının, kendilerini etkilediğini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Erdoğan'ın, Türkiye'nin halk oyu ile seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmasıyla yeni Türkiye'nin en güçlü ve en önemli adımlarından birisinin atılacağına dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz 'Cumhurbaşkanı Seçimi' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement