İsrail'in Saldırıları Türkiye'nin Dört Bir Yanında Protesto Edildi - Son Dakika
Yerel

İsrail'in Saldırıları Türkiye'nin Dört Bir Yanında Protesto Edildi

İsrail\'in Saldırıları Türkiye\'nin Dört Bir Yanında Protesto Edildi

Türkiye'nin pek çok kentinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, cuma namazının ardından düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

18.07.2014 17:26  Güncelleme: 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda ilde, Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Zor günler geçiren Gazzelilere destek olmak için cami çıkışında yapılan yardım kampanyasına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Ankara'da Özgür-Der ve İHH üyesi bir grup, öğle saatlerinde İsrail Büyükelçiliği konutunun bulunduğu trafiğe kapatılan Atatürk Bulvarı'nın Şehit Ersan Caddesi ile kesiştiği noktada toplandı.

"Katil İsrail Ankara'dan defol", "Siyonist elçilik kapatılsın", " Hamas'a selam direnişe devam" şeklinde slogan atan gruptakiler, Kur'an-ı Kerim okudu.

Filistin ve tevhid bayrağı taşıyan grup, bulvara serilen hasırlar üzerinde cuma namazı kıldı.

Burada konuşan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, zamanın Gazze ve Filistin'e sahip çıkma zamanı olduğunu söyledi.

"Bugün farklı hisleri bir kenara bırakıp kenetlenme zamanıdır" diyen Kır, Gazze'de çoluk çocuk, genç, ihtiyar demeden, anne kucağındaki bebeklerin katledildiğini bildirdi.

Kır, Türkiye'deki Müslümanlara Gazze'nin ve Filistin'in ihtiyacı olduğunu belirterek, "Herkesin bir hesabı var ama Allah'ın da bir hesabı var" dedi.

Hutbenin ardından Filistinli bir genç gruba cuma namazı kıldırdı.

Öte yandan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nin bulunduğu yere gelen 6 kişilik bir grup, elçiliğin kapısı önüne yürümek istedi. Grup, elçilik önünde güvenlik önlemi alan polisle kısa süreli bir arbede yaşadıktan sonra buradan ayrıldı.

Ayrıca Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenler için Hacı Bayram Veli Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi.

Zulüm gören Müslümanlar için edilen duanın ardından grup dağıldı.

İstanbul

İstanbul'da Fatih Camisi'nde cuma namazını kılan kalabalık bir grup, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için Saraçhane Parkı'na doğru yürüdü.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Özgür-Der öncülüğünde bir araya gelen gruplar, cuma namazını Fatih Camisi'nde kıldı. Namaz sonrası Saraçhane Parkı'na yürüyen gruptakiler, "Müslüman zulme boyun eğmez", "İstanbul'dan Gazze'ye selam", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Hamas'a selam direnişe devam", "Yaşasın ümmet dayanışması" sloganları attı.

Ellerinde Filistin ve Suriye bayrakları bulunan grup, "Gazze seninleyiz", "Hepimiz Filistinliyiz" yazılı dövizler taşıdı.

İzmir

İsrail'in Gazze saldırıları, İzmir'de toplanan gruplar tarafından protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Basmane Meydanı'ndaki Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı önünde toplanan grup, Filistin bayrakları ile bir süre İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi İl Başkanı Bayram Sakartepe, Filistin halkının İsrail'in sistematik olarak yürüttüğü işkence ve katliamlarına maruz kaldığını söyledi. Dünya ülkelerinin terör estiren İsrail'i sadece seyretmekle yetindiğini belirten Sakartepe, "Müslüman devletlerin yapması gereken tek şey birlik olmaktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından İsrail bayrağını yakan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Bursa

İsrail'in Gazze saldırıları, Bursa, Balıkesir ve Yalova'da cuma namazları sonrası toplanan gruplar tarafından protesto edildi. Ayrıca Balıkesir ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, saldırılarda ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Bursa'da, cuma namazı sonrası Orhangazi Parkı'nda toplanan ve Filistin bayrakları taşıyan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları üyeleri, İsrail yönetimi aleyhine slogan attı.

Cuma namazından çıkan bazı vatandaşların da katıldığı eylem, İsrail bayrağının yakılmasıyla sona erdi.

Konya

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Konya'da cuma namazı sonrasında protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesince cuma namazı çıkışı tarihi Şerafettin Camisi'nde Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namaz sonrası İsrail saldırılarında ölenler için dua edildi, gözyaşı döküldü. Çoğunluğu çocuklar ve gençlerden oluşan grup üyeleri, İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi.

Tarihi Kapu Camisi önünde de protesto vardı. Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrenim gören Filistinli öğrenci Baha El Mısri'nin okuduğu duanın ardından Konya İHH Tanıtım ve Medya Sorumlusu Selim Tosun, basın açıklaması yaptı. Arapça okunan dua sırada gruptan bazı kişilerin duygulanarak gözyaşı döktüğü görüldü.

Caminin karşısındaki alanda toplanan bir grup kadın da ellerindeki Filistin bayrakları ve pankartlarla protestoya destek verdi. Her iki caminin önünde protesto yapan gruplar, olaysız dağıldı.

Karapınar ilçesinde Gazzeliler için toplanan yardım kampanyasına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Aksaray

Aksaray'da Cuma namazı sonrası Ulu Camii önünde toplanan Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu'nca İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edilerek hayatını kaybeden Filistinliler için basın açıklamasında bulundu.

Antalya

Antalya'da cuma namazının ardından Muratpaşa Camisi önünde toplanan Akdeniz Dayanışma Platformu öncülüğündeki grup, Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Dua edilmesinin ardından Anadolu Gençlik Derneğinden bir gruba, Başbakan Erdoğan'ın saldırılara duyarsız kaldığı yönünde attıkları slogan nedeniyle tepki gösterildi. Gruplar arasında yaşanan gerginlik, polislerin araya girmesiyle yatıştırıldı.

Daha sonra grup, tekbir ve ellerindeki "Kahrolsun İsrail", "Filistin halkı yalnız değildir", "Siyonist elçilik kapatılsın, İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Gazze'nin feryadına sessiz kalmayacağız" yazılı dövizlerle Kapalı Yol'a yürüdü. Filistin'deki zulmün bir an önce sona ermesi için edilen dua sırasında bazı vatandaşlar duygulu anlar yaşadı.

Alanya'da Cuma namazının ardından Emine Özmüftüoğlu Camisi bahçesinde toplanan vatandaşlar, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından dua etti.

Grup adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği Alanya temsilcisi Sıddık Uyar, İsrail'in gece yarısı karadan, denizden ve havadan Gazze'ye saldırarak vicdanları sızlattığını söyledi.

Erzurum

Erzurum'da da Lala Paşa Camisi önünde cuma namazının ardından toplanan bir grup, ellerinde "Müslüman zulme boyun eğmez", "Filistin'e dua, İsrail'e beddua", "Mazlumlar ayağa kalkmadan, zalimler diz çökmez", "Ölen insanlar mı, insanlık mı" yazılı pankart ve dövizler açarak İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen burada yaptığı konuşmada, rahmet ayında Filistinli Müslümanların büyük bir savaşla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Filistin'de ve dünyanın pekçok yerinden zulüm görenler için yapılan duanın ardından saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Grup, Yakutiye Kent Meydanı'ndan Havuzbaşı'na kadar yürüyerek dağıldı.

Kayseri

Kayseri'de Kardeşlik ve İyilik Platformu üyeleri, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, İsrail'e tepki göstererek "Hamas'a selam direnişe devam", "Katil İsrail" sloganları attı.

Ayrıca cuma namazından sonra tarihi Hunat Camisi önünde toplanan vatandaşlar, İsrail'in saldırılarını kınadı.

Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen grup olaysız dağıldı.

Diyarbakır

Yenişehir ilçesindeki Ofis Camisi bahçesinde toplanan grup, cuma namazının ardından Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Aralarında Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Gençlik Derneği üyelerinin de bulunduğu grup daha sonra Ekinciler Caddesine slogan atarak ve tekbir getirerek yürüdü.

Burada grup adına konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Beran Işık, İsrail'in ramazan ayının ilk gününden itibaren Gazze'ye saldırı düzenlediğini söyledi.

İsrail'in düzenlediği hava saldırısında 240 Filistinli'nin şehit olduğunu belirten Işık, kara harekatıyla İsrail'in katliam yapmayı planladığını savundu.

Adana

İsrail'in Gazze saldırıları Adana'da da sivil toplum örgütlerince protesto edildi.

Adana'da, MAZLUMDER ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Adana Şubesi üyeleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadınlar ve çocuklar 5 Ocak Meydanı'nda toplandı.

Burada, İsrail aleyhine atılan çeşitli sloganların ardından grup adına basın açıklaması yapan MAZLUMDER Adana Şube Başkanı Orhan Göktaş, Filistin'deki kan, gözyaşı ve zulmü protesto ettiklerini söyledi.

Filistin'de en az 270 kişinin şehit edildiğini dile getiren Göktaş, "Maalesef bölgemizdeki bütün politikalar siyonist güçlerin bekası için yapılmaktadır. Suni devletler ve bu devletlerin başındaki uşaklar İsrail'in yaptığı hiçbir eyleme ses çıkaramamakta. Ramazan'da Filistin'e saldırmayı alışkanlık haline getirmiş olan siyonist işgalcileri maalesef dünya desteklemektedir. ABD, İngiltere, Fransa gibi devletler bu saldırıları sanki kendini savunmak hakkıymış gibi göstermektedir" diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Grup daha sonra 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Burada da hayatını kaybedenler için dua edilmesinin ardından gösteri sona erdi.

Hatay

Hatay'da Habib-i Neccar Camisi'nde cuma namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Öte yandan Antakya ilçesi Fatih Camisi'nde cuma hutbesinde Gazze'de hayatını kaybedenler için dualar edildi, namaz sonrası yardım toplandı.

Türk vatandaşların yanı sıra Suriyelilerin de kampanyaya destek verdiği görüldü.

Mersin

Mersin'de cuma namazı sonrası kent merkezindeki Ulu Cami avlusunda toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri ellerindeki bayrak ve pankartlarla İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Sakarya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Sakarya'da Anadolu Gençlik Derneği üyelerince protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Orhan Camisi önünde toplanan grup, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Muhammed'in ordusu, kafirlerin korkusu" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği İl Başkan Yardımcısı Öztopaloğlu, gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini açıklayan Dışişleri Bakanlığının tutum ve davranışlarının kendilerini de kaygılandırdığını dile getirdi.

Hükümetin, Gazze'ye yönelik somut girişimde bulunmadığını ileri süren konuşmacıyı protesto eden vatandaşa gruptakiler sert tepki gösterdi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da bir grup, Gazze'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Şanlıurfa İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde yüzlerce kişi cuma namazı sonrası Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplandı. Burada Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup, dua etti.

Daha sonra ellerinde İsrail karşıtı dövizler taşıyan grup, Filistin lehine slogan atarak, tekbirler eşliğinde Rabia Meydanı'na kadar yürüdü.

Eyleme, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar da katıldı.

Samsun

İsrail'in Gazze topraklarına saldırması Samsun İnsan Hakları ve İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) üyelerince de protesto edildi.

Cuma namazı sonrasında Büyük Cami önünde toplanan vatandaşlar, İsrail aleyhine sloganlar attı.

SİYAH Başkanı Ömer İdris Akdin, yaptığı basın açıklamasında, İsrail devletinin yerli ve yabancı işbirlikçilerini kınadıklarını söyledi.

Gazze'nin uzun zamandır "dünyanın en büyük açık hava hapishanesi" olduğunu anlatan Akdin, "Gazze'de insanlar açlıkla mücadele etmeye çalışıyor. Gazze halkı iftar ve sahurda yiyecek bulmanın derdine düşmüş durumda. İsrail, dünyanın sessizliğinden güç alarak ramazanda Gazzehalkına bomba yağdırıyor" diye konuştu.

Van

Van'da Müslüman Kardeşlerle Dayanışma İnisiyatifi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti.

İskele caddesi üzerindeki Hz. Ömer Camisinde Cuma namazı çıkışı avluda toplanan Müslüman Kardeşlerle Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, İsrail'e tepki göstererek "Hamas'a selam direnişe devam", "Katil İsrail" sloganları attı.

Ellerinde Filistin bayrakları bulunan ve tekbir getiren grup adına açıklamayı okuyan Fuat Arpa, İsrail'in Gazze'de katliam yaptığını, dünyanın ise bunu korkarak sessizce izlediğini söyledi.

Arpa'nın konuşması sonrası mikrofonu alarak gözyaşları içerisinde dua okuyan inisiyatif üyesi bir kişi, avludaki cemaati de duygulandırdı. Okunan dua ve sonrasında kılın gıyabi cenaze namazıyla protesto gösterisi son buldu.

İnisiyatif üyeleri daha sonra Van'daki BM Ofisi önünde yarın akşam iftar verileceğini ve burada sessiz oturma eylemi düzenleneceğini duyurdu.

Rize

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar Rize'de cuma namazı çıkışı Orta Cami önünde toplanan grup, tarafından protesto edildi.

Ellerinde Filistin bayrakları bulunan grup, tekbir getirerek İsrail aleyhine sloganlar attı.

Burada grup adına açıklama yapan Fahri Alkan, saldırılarda meskenlerin yanı sıra mabetlerin ve sağlık merkezlerinin de vurulduğunu belirtti.

Alkan'ın konuşması sırasında, siyasi içerikli konuştuğu iddiasıyla tepki gösteren bazı kişiler, tekbir getirerek Kuran'dan ayetler okudu.

Toplantı yerinden ayrılan grup, Atatürk ve Cumhuriyet caddeleri güzergahında yürüdükten sonra Memişağa Parkı'nda toplandı. Burada Kur'an-ı Kerim okuyan grup, olaysız dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İsrail'in Saldırıları Türkiye'nin Dört Bir Yanında Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement