Derleme Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde Gerçekleştirilen "Terör Saldırısına" İlişkin Haberlerimizi... - Son Dakika
Yerel

Derleme Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde Gerçekleştirilen "Terör Saldırısına" İlişkin Haberlerimizi...

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde belediyeye ait kültür merkezinin bahçesinde gerçekleştirilen terör saldırısında 30 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı.

20.07.2015 18:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde belediyeye ait kültür merkezinin bahçesinde gerçekleştirilen terör saldırısında  30 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı.

11 Nisan Caddesi'ndeki kültür merkezinin bahçesinde, saat 12.00 sularında patlama meydana geldi. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralılar, Suruç ve Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildi. Patlama nedeniyle çevredeki binaların camları kırıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, terör saldırısında, ilk belirlemelere göre 27 vatandaşın hayatını kaybettiği, can kaybının artmasından endişe edildiği kaydedildi.

Bölgedeki hastanelerde 100'e yakın yaralı vatandaşın tedavisine devam edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır."

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, daha sonra yaptığı açıklamada, patlamada ölenlerin sayısının 30'a yükseldiğini söyledi. Çiftçi, 21 kişinin olay yerinde, 6 kişinin Suruç Devlet Hastanesinde, 3 kişinin de Şanlıurfa'daki hastanelerde hayatını kaybettiğini belirtti.

Çiftçi, "Patlamanın canlı bomba olduğu yönünde bilgi var. Güvenlik güçlerimiz çalışmalarını titiz bir şekilde sürdürüyor" dedi.

Üç bakan görevlendirildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, patlamayla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdiği bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun, olayı yakından takip ettiği, olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ten Suruç'taki gelişmeler ile ilgili bilgi aldığı belirtilerek, "Sayın Başbakanımız Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı vermiştir" ifadesine yer verildi.

Suruç'taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık'ta, ayrıca Müsteşar Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğu ifade edilerek, Başbakan Davutoğlu'nun, Şanlıurfa Valisi ve Suruç Kaymakamı'ndan gelişmelerle ilgili bilgi almaya devam ettiği kaydedildi.

Çok sayıda ambulans ve helikopter sevk edildi

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise patlamanın ardından olay yerinde 33 kara ambulansı, 3'er UMKE ekibi ile helikopter ambulans görevlendirildiği bildirildi.

Yaralılar için kan sıkıntısı yaşanmadığı belirtilen açıklamada, çevre illerdeki hastanelerin yoğun bakım servislerinin organize edildiği, görevlendirmelerin devam ettiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu vahşeti işleyenleri ben de şahsım olarak, milletim adına lanetliyorum, kınıyorum" dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörün her zaman söylüyoruz dini, ırkı, milleti, milliyeti, vatanı yoktur. Dolayısıyla teröre karşı tüm uluslararası bir mücadelenin verilmesi gerektiğini hep ifade ettik, ediyoruz. Terör insanlığın huzuruna kast eden bir olaylar silsilesidir. İnsanlığın mutluluğuna kast eden bir olaylar silsilesidir. Buna karşıda mücadeleyi dünyanın her yerinde, hep birlikte vermeye mecburuz"

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41. yıl dönümü törenlerine katılmak için KKTC'ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün "ANA" uçağıyla Ercan Uluslararası Havalimanı'na iner inmez Suruç'taki terör saldırısıyla ilgili telefon görüşmeleri yaptı.

Erdoğan'ın Lefkoşa'daki havalimanında, uçaktan inmeden önce gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, başta Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük olmak üzere, patlama konusunda yetkililerden bilgi aldığı öğrenildi.

HSYK iki savcı daha görevlendirdi

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, HSYK tarafından, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa'dan 2 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirildiği bildirildi.

Ayrıca mevcut uzman ve personele ek olarak, İstanbul Adli Tıp Kurumundan 3 uzman ve 2 teknisyen, Şanlıurfa'dan bir uzman, Adıyaman'dan bir uzmanın Gaziantep Adli Tıp Kurumunda görevlendirildiği kaydedildi.

CHP, bölgeye heyet gönderdi

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, patlamanın ardından bir heyet oluşturulması ve bölgeye giderek, olayın tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatını verdi.

CHP Meclis Grubu'nun koordinasyonunda, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'den oluşan heyet, Suruç'a hareket etti.

HDP, yarın MYK toplantısı yapacak

Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP), Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlama nedeniyle yarın MYK toplantısı yapılacağı açıklandı.

Partiden yapılan duyuruda, Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın eş başkanlığında, yarın saat 9.00'da genel merkez binasında Suruç'ta meydana gelen saldırı gündemli olağanüstü MYK toplantısı düzenleneceği bildirildi.

Saldırıya tepkiler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise milletin birlik ve bütünlüğüne, huzur ve barışa yönelen bu tür terörist saldırıların hiçbir şekilde hedefine ulaşamayacağını vurgulayarak, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Devlet, hükümet ve millet olarak bunları boşa çıkaracağız" görüşünü paylaştı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şanlıurfa Suruç'ta meydana gelen, ülkemizin güvenliği, istikrarı ve masum insanlarını hedef alan hain saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara acil şifalar, yakınlarına sabır diliyorum. Milletimizin başı sağolsun" değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, saldırının, Türkiye'ye karşı yapılmış katliam amaçlı bir saldırı olduğunu ve saldırıyı lanetlediğini ifade ederek, "Bu saldırı ile topyekun Türkiye hedef alınıyor. Bu saldırıya karşı her kesimden insanımızın, hepimizin et ve tırnak gibi bütünleşmesi lazım" ifadesine yer verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise saldırıya, "Türkiye bütün bu menfi hareketlere rağmen ayakta kalacak, birliğini koruyacak ve güçlenen bir ülke olacaktır. Dünyanını gelişen ülkeleri arasında hep yer alacaktır. Binlerce, yüz binlerce kez lanetliyorum" diyerek tepki gösterdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay da huzurlu bir bayram ertesi, ülkenin huzurunu bozmayı hedefleyen bu terörü şiddetle lanetleyerek, "Bu, Türkiye'ye karşı yapılmış bir hain saldırıdır, biz böyle görüyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. AK Parti olarak bu hain saldırıyı lanetliyor ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz" değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Derleme Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde Gerçekleştirilen 'Terör Saldırısına' İlişkin Haberlerimizi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement