Dermatologlardan Lazer Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Dermatologlardan Lazer Uyarısı

Dermatoloji uzmanları, hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamalarının, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabildiği uyarısında bulundu.

01.03.2015 13:29  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dermatoloji uzmanları, hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamalarının, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabildiği uyarısında bulundu.

Uludağ Dermakozmetoloji Günleri kapsamında Türk Dermatoloji Derneği tarafından, Uludağ Karinna Otel'de düzenlenen basın toplantısında, varisten, sedefe, vitiligodan egzamaya, akne tedavisinden, kimyasal peeling uygulamalarına; lazer cihazının kullanım esaslarından botoks ve dolgu tekniklerine ve solaryumun etkilerine kadar dermatoloji ve dermatokozmotoloji alanına giren birçok konu, bilim insanlarınca masaya yatırıldı.

Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, cilt sağlının korunması, estetik ve kozmetik tedavilerde dermatoloji alanında uygulanan teknolojilerin, dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de başarı ile yapıldığını vurguladı.

Bu yenilikler arasında yer alan uygulamalardan birinin de birçok deri hastalığının tedavisinin yanı sıra estetik amaçla kullanılan lazer ve fotoepilasyon (IPL) cihazları olduğunu ifade eden Çalıkoğlu, Lazer ve IPL cihazlarının, özellikle epilasyon, cilt gençleştirme, damarsal lezyonların tedavilerinde, cilt lekeleri, çil, siğil, yara izleri, cilt çatlakları, akne, gül hastalığı, mavi-yeşil dövmelerin çıkarılması, vitiligo, sedef, atopik dermatit gibi hastalıkların tedavisinde uygulandığını anlattı. Çalıkoğlu, "Hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamaları, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabilmektedir" uyarısında bulundu.

Çalıkoğlu, bu uygulamaların vücutta bulunan benlerin üzerine yapıldığında "deri kanseri oluşumu" gibi geri dönüşü olmayan yan etkiler oluşturabildiğinin altını çizerek, "Hekim kontrolünde yapılmayan uygulamalar, yan etkilerin oluşma olasılığını artırmaktadır. Doğru ve güvenilir bir tedavi programı ve uygulanacak cihazın tipine, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi veya dermatoloji uzmanlarının karar vermesi gerekmektedir" diye konuştu.

-"Sedefte alternatif tıp uygulamalarına dikkat

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan da dünyada yaklaşık 125 milyon kişinin sedef hastalığına yakalandığını belirtti. Sedef hastalığının, basit ve deriyle sınırlı bir hastalık olmadığının altını çizen Başkan, bağışıklık sisteminin de hastalığın seyrinde etkili olduğunu söyledi.

Başkan, sedeflilerin yakın akrabalarında hastalığın sık görülmesinin genetik yatkınlığa işaret eden önemli bir ipucu olarak ele alınması gerektiğine dikkati çekerek, "Hastalığı enfeksiyonlar, bazı ilaçların kullanımı, stres, travmalar, iklim ve dahili hastalıklar tetikleyebilmektedir" dedi.

Son yıllarda sedef hastalarının kalp ve damar hastalıklarında yatkınlığa neden olabildiğini ifade eden Başkan, sedef hastalarında obezitenin de sık görüldüğünü kaydetti. Sedef tedavisinin, bireysel yapıldığının altını çizerek, "Sedefin kesin çözümünü bulduğu iddia eden ve alternatif veya bitkisel yöntemlerle yapılmış karışımları satan kişi veya kuruluşlara kanılmamalıdır" uyarısında bulundu.

-Çizgiler derinleşmeden uygulanan botoks avantaj sağlıyor

Türk Dermatoloji Derneği Estetik ve Kozmetik Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Hakan Erbil, zaman içinde ciltte yaşlanmaya bağlı izler ortaya çıktığını, ancak dermatokozmetik uygulamalarla bunların büyük ölçüde azaltılabildiğini söyledi.

Ciltte oluşan yaşlılık belirtilerinin, ameliyata gerek kalmadan ortadan kaldırılabildiğini belirten Erbil, bu uygulamalar arasında botulinum toksinin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Botulinum toksinin, öncelikle hareketlerin tekrar edilmesi ile oluşan mimik çizgilerinin oluşmasını engellemek için kullanıldığını bildirdi.

Çizgiler derinleşmeden botulinum toksin uygulaması yapılmasının önemli avantaj sağladığını vurgulayan Erbil, "Bu şekilde, kasların kasılması yumuşatılarak olabileceğinden daha az kırışıklık oluşmaktadır" dedi. Erbil, uygulamaların, mutlaka bu konuda iyi eğitim almış ve deneyim sahibi hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

-Benlerdeki kanser riskine dikkat

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk de vücuttaki benlerin büyümesi, kaşınması veya kanaması halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Her benin risk taşımadığını ama dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Şentürk, "Çünkü, bir deri kanseri olan melanom, benin üzerinden veya yakınından gelişebilir" dedi.

Melanomun, erken yakalandığında tedavi edilebildiğine dikkati çeken Şentürk, bende ortaya çıkan değişiklik veya yeni çıkan bir ben halinde hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. Şentürk, bir kişinin vücudunda 100'den fazla ben olması durumunda, bunların mutlaka hekim takibinde olması gerektiğine dikkati çekerek, "Ailesel mol-melanom sendromu olanlarda her 3-6 ayda bir mutlaka dermatoloğa başvurmalıdır. Eğer benler stabilse yani hızlı değişim göstermiyorsa doktorunuz kontrol vizitlerini daha seyrekleştirebilir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dermatologlardan Lazer Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.


Advertisement