Derneklerimiz Tabelanın Ötesine Geçmiyor! - Son Dakika
Yerel

Derneklerimiz Tabelanın Ötesine Geçmiyor!

Derneklerimiz Tabelanın Ötesine Geçmiyor!

883 derneğin faaliyet gösterdiği Urfa'da toplumsal olaylarla alakalı bir durumda ne yazık ki, birkaç kişi ve dernekten başkasının adı geçmiyor.

18.04.2014 12:06  Güncelleme: 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivil inisiyatifin en önemli ayağını oluşturan dernekler ne yazık ki, çoğu zaman tabelanın ötesine geçemiyor. İsmindeki azamete bakıp herhangi faaliyet göstermeyen, sosyal ve toplumsal olaylarda duruş ve görüş belirtmeyen, haksızlığa karşı susan, sadece oradan buradan menfaat temin etmek ya da seçimlerde siyasi bir güç olduğunu göstermek amacıyla kurulan derneklerin sayısı ne yazık ki, her tarafta olduğu gibi Urfa'da da oldukça fazla.

Güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunmak, sivil topluma rehberlik ederek ortak akla ulaşmak, değişen ve gelişen koşullara uyum sağlayarak toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin kökleşmesine, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulun derneklerin Urfa'da kaç tanesinin faaliyette olduğunu ve hangi amaçlarla kurulduklarını araştırdık.

2014 yılı itibariyle 883 derneğin faal durumda olduğunu kaydeden Şanlıurfa Dernekler İl Müdür Vekili Zeki Kaya, Urfa'daki derneklerin çoğunluğunun cami yapımı ve cami güzelleştirme derneklerinden oluştuğunu söyledi. Kaya, "Merkez ve ilçelerde kurulan derneklerin de başvuruları bize geliyor. 2014 yılı itibariyle aralarında cami dernekleri, eğitim, kültür, spor kulüpleri, aşiretlerin kurduğu dayanışma dernekleri ve okul mezunlarının oluşturduğu dernekler olmak üzere 883 derneğimiz şu anda faaliyette" diye konuştu.

'İŞİNİ İYİ YAPAN DERNEKLER VAR'
Çoğu derneğin tabela derneği olmaktan öteye gidemediği Şanlıurfa'da siyasi, fikri ve düşünce derneklerinin de Urfa'da kurulduğunu kaydeden Kaya, işini gerçekten yapan derneklerin olduğunu ifade etti. Çoğu derneğin kurulduktan sonra faaliyet göstermediğini dile getiren Kaya, şu ana kadar bin 127 derneğin feshedildiğini söyledi. Dernek kurmanın kolay olduğunu belirten Kaya, yedi kişinin mevzuat hükümlerini yerine getirmek şartıyla gerek dernekler.gov.tr sitesinden gerekse de kendilerine müracaat etmeleri halinde dernek kurabileceklerini söyledi.

'DERNEK SAYIMIZLA İLK 30'DAYIZ '
Toplam 100 bin 561 derneğin bulunduğu Türkiye'de Şanlıurfa'nın dernek sayısıyla ilk 30 ilin arasında bulunduğunu kaydeden Kaya, "Göreve başladığım Temmuz 2012'de dernek sayımız yaklaşık 700 civarındaydı. Şu anda itibariyle dernek sayımız 900 civarında. Şanlıurfa'nın komşu illerindeki dernek sayılarına bakarsak, Diyarbakır'da bin 45, Gaziantep'te bin 508, Mardin'de 492 dernek faaliyet gösteriyor" diye belirtti.

SİYASİ PARTİ VE SENDİKA ORGAN DEĞİŞİKLİKLERİ
Dernekler il müdürlüğü olarak federasyon ve konfederasyonların kurulması gibi işlere de baktıklarını ifade eden Kaya, "2013 yılının sonlarında ve 2014 yılının başında dernekler müdürlüğü olarak artık sendikalar ve siyasi partilerin şube organlarındaki değişiklikleri de gerekli yerlere bildiriyoruz. Siyasi partilerin organ değişiklerindeki değişikleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, sendikaların organ değişiklerini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildiriyoruz" dedi. Dernek kurmayla ilgili kanun ve mevzuata dikkati çeken Kaya, dernek kuranların tüzükte belirtilen şartları titizlikle yerine getirmelerine vurgu yaptı. Derneklerin mahkeme kararı, kendi kendini feshetme ve genel kurul kararı olmak üzere üç yolla kapatılabileceğini belirten Kaya, Urfa'da kapanan derneklerin çoğunun genel kurulu kararıyla kapatıldığını ifade etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Derneklerimiz Tabelanın Ötesine Geçmiyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement