Devlet Adamı Yetiştiren Lise - Son Dakika
Yerel

Devlet Adamı Yetiştiren Lise

Yetiştirdiği siyasetçi, bürokrat ve sanatçılarla tanınan 122 yıllık geçmişe sahip Kayseri Lisesi'nden mezun devlet adamlarının arasına Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da katıldı.

25.11.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ORHAN CANBULATEL - Yetiştirdiği siyasetçi, bürokrat ve sanatçılarla tanınan 122 yıllık geçmişe sahip Kayseri Lisesi'nden mezun devlet adamlarının arasına Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 64. hükümette Ekonomi Bakanı görevine getirilen Elitaş'ın da mezun olduğu Kayseri Lisesi, 1893'te eğitim vermeye başladı.

Lise, son sınıf öğrencilerinin tamamı, gönüllü olarak gittikleri Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit düştüğü için 1920-1921 eğitim öğretim yılında mezun veremedi. Şair Cahit Külebi, Kayseri Lisesi'nin bu kahramanlık hikayesini, müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı.

Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde yapılan incelemede okulun 62 öğrencisinin tamamının gönüllü olarak gittikleri Sakarya Meydan Muharebesi'nden geri dönemediklerine dair kayıtlara da ulaşıldı. Yalnızca 10'unun isimlerinin belirlenebildiği incelemenin ardından şehit öğrenciler anısına 2003'te yaptırılarak okulun bahçesine konulan anıtta öğrencinin adları yer aldı.

-Elitaş, 1976'da mezun oldu

Kayseri'de 1957'de doğan yeni Ekonomi Bakanı Elitaş, 1973-1974 eğitim döneminde Kayseri Lisesi'ne "6 Edebiyat A" sınıfında başladı. Elitaş, 3 yıllık eğitimin ardından 1975-1976 eğitim yılında buradan mezun oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun olan Elitaş, 22, 23. ve 24. dönemlerde AK Parti milletvekili olarak Meclis'te görev aldı. 23. ve 24. dönemde partisinin grup başkanvekilliği görevini de üstlenen Elitaş, AK Parti'nin "3 dönem kuralı" dolayısıyla 25. dönemde listeye girememesine rağmen son seçimlerde tekrar Kayseri'den milletvekili seçildi.

Okulun yetiştirdiği ünlüler

Sakarya Savaşı'nda kahramanlık hikayesine konu olan tarihi lise, daha sonra yetiştirdiği ünlü isimlerle de adını duyurmayı başardı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Aka'ın da mezun olduğu lise, iki cumhurbaşkanı ve iki başbakan yetiştiren lise olarak da tarihe geçti.

Tarihi lise, eski bakanlar Taner Yıldız, Mehmet Yazar, Ahmet Karaaslan, Mehmet Saadettin Bilgiç, Korkut Özal, Mehmet Bahattin Yücel, Turhan Feyzioğlu, Naci Kınacıoğlu, Hilmi İşgüzar, Mehmet Yüceler ve Sabahattin Çakmakoğlu ile sanatçılar Emel Sayın ve Göksel Arsoy'un yanı sıra çok sayıda milletvekili, akademisyen, bürokrat ve iş adamını da mezun etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Devlet Adamı Yetiştiren Lise - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement