Eski Bakan Yıldırım'dan ,Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika
Güncel

Eski Bakan Yıldırım'dan ,Çözüm Sürecine Destek

Devlet eski Bakanı Mehmet Salih Yıldırım, yerel seçimlerle Kürtlerin AK Parti'ye sahip çıkması gerektiğini belirtti.

24.03.2014 14:46  Güncelleme: 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet eski Bakanı Mehmet Salih Yıldırım, yerel seçimlerle Kürtlerin AK Parti'ye sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Yıldırım, AA muhabirine, çözüm süreci öncesinde Kürt sorunundan kaynaklı olaylarda 30 yılda 57 bin 500 insanın hayatını kaybettiğini, 750 milyon dolarlık bir kaynağın harcandığını anımsatarak, sorunun demokratik ve diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasına başlanmasının bölge adına mutluluk verici olduğunu söyledi.

Çözüm süreci sayesinde Kürt kimliği ile ilgili sorunun tamamen ortadan kalktığını, süreç sayesinde insanların yüzünün güldüğünü ifade eden Yıldırım, sorunu ortadan kaldırmanın tek yolu ve yönteminin demokrasi ve diyalog olduğunu kaydetti.

"Bugün sağlanan diyalog ortamı nedeniyle sonuçlara baktığımızda, geriye dönük hayıflanmamak elde değil. Barış ve kardeşlik projesinin hayata geçirilmesiyle sağlanan diyalog ortamı çok önceden yaşama geçirilebilseydi, ödenen bedel bu kadar ağır olmazdı. Bu proje sayesinde, şimdi görüyoruz ki, olaylara sahne olan yerleşkelerde insanların yüzü gülüyor" diyen Yıldırım, insanlarda huzur ve gelecek için beklentinin oluştuğunu vurguladı.

- "Proje asimilasyon değil, entegrasyon projesidir"

"Kürt kimliği var veya yok" sorununun artık kalmadığını, Kürtlerin zannedildiği gibi devletiyle sorunlu bir halk olmadığına dikkati çeken Yıldırım, Kürtlerin devlet ve üniter yapıyla bir sorununun bulunmadığını aktardı.

Demokratikleşme adımlarının hayata geçirilmesi ile Kürt sorununun geride kalacağını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Geçmişte sağlanması gereken bütün bu güzellikler ve olması gereken şeyler neden olmadı? Kurucu devletin ideolojisini ve ittihat terakki mantığını bugünlere taşımak isteyenler ne yazık ki oldu. Buna isteseniz Ergenekon, derin devlet veya başka yapılar deyin. Bu olumsuzluklar sadece bu coğrafyada yaşayanları değil, 37 farklı etnisiteyi bir potada eriterek bir ulus devlet oluşturmaya çalıştı. Ben inanıyorum ki barış ve kardeşlik projesi bir bütünleşme projesidir, ayrıştırma değil. Proje asimilasyon değil, entegrasyon projesidir. Kürtler geçmişten ders çıkarıyorlar, geleceğe olumlu projelerle taşımak istiyorlar. Başbakan Erdoğan'ın bugüne kadar hiçbir devlet adamının gösteremediği yüreklilikle, sorumlulukla, Kürt sorununu gündeme taşıması ve bu sorunu çözmeye yönelik gerçekçi, akılcı ve reel adımlar atması herkesin umutlarını yukarıya taşımıştır."

Başbakan Erdoğan'ın siyaset sahnesi dışına itilmek istendiğine işaret eden Yıldırım, bu coğrafyada güçlü bir Türkiye'nin istenmediğini, sürece olumsuz katkılarıyla içeriden ve dışarıdan engel olmaya çalışan pek çok kurum, servis ve devletin olduğuna dikkati çekti.

- "Projenin mimarı AK Parti, moderatörü Başbakan Erdoğan"

"Onlar barışın olmaması konusunda hep etkin oldular. Bu konuda hep provokatör oldular. Ne yazık ki zaman zaman başarı eşiğine geldiler. Ama ben inanıyorum ki Kürtler de Türkler de diğer halklar da bu barış projesinin gerekliliğini çok iyi anladı" diyen Yıldırım, barış projesinin mimarının AK Parti, moderatörünün Başbakan Erdoğan olduğunu belirtti.

Yıldırım, "Siyasetin şahsında Erdoğan'ı sistem dışına iterseniz ve bu projeyi de akim bırakırsanız, çatışma zemini oluşturur, bugüne kadar kat edilen mesafeyi ve kazanımları da hepsini kaybetme durumuyla karşı karşıya kalınabilir" diye konuştu.

- Uludere olayı

Uludere olayını dram olarak nitelendiren ve özür dilemenin gerektiğini savunan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Uludere'de yaşananlar gerçek anlamda bir dramdır ve büyük bir musibettir. Ama ne yazık ki devletlerin yaşamında ve geçmişinde belki de gelecekte de bu tür olaylara rastlanacaktır. Uludere'de insanlarımızın devletten maddi bir tazminat beklentileri yok. Yapılan işten ötürü özür dilemek, onların acısını büyük ölçüde azaltacak ve dindirecektir. Bu da onların hakkı olsa gerek."

- Yerel seçimler

Yerel seçimlerin önemine değinen Yıldırım, Kürtlerin AK Parti'ye sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin de yapılacağını seçimlerin Türkiye'nin kaderini belirleyecek önemli fırsatlar olduğunu anlatan Yıldırım, "AK Parti'nin 11 yıllık sürede ekonomik, sosyal ve siyasal olarak yaptıklarını sıralamaya gerek yok. Şırnak'ta yapılanları 10 yıl önce tahayyül bile edemezdim. Havaalanı, duble yollar ve üniversite. Bunlar aklımızın köşesinden geçiremeyeceğimiz şeylerdi" diye konuştu.

Yerel seçimlerde herkese büyük bir sorumluluk düştüğünü söyleyen Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özellikle Kürtlerin sorumluluğuna işaret etmek istiyorum. Eğer bu seçimlere AK Parti istenilen performansı sağlayamaz ve sandığa belirli bir oy potansiyelini yansıtamazsa, Türkiye'nin büyük ölçüde çok şey kaybedeceğini düşünüyorum. Türkiye 1 kaybederse, Kürtler 5 kaybeder. Bu bakımdan Kürtlerin bu seçimde AK Parti'yi sahipleneceklerini ümit ediyorum. Öyle görünüyor ki, Kürtlerin büyük bir çoğunluğu bu anlayış içerisindedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Bakan Yıldırım'dan ,Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement