Devlet Ocağında Sevinç, Özelde Endişe - Son Dakika
Güncel

Devlet Ocağında Sevinç, Özelde Endişe

Devlet Ocağında Sevinç, Özelde Endişe

Zonguldak’ta 6552 sayılı İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle özel işletmeler üretimi durdurma kararı aldı.

15.09.2014 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kentte 1989'dan beri üretim yapan özel kömür işletmeleri, 'torba kanunun' yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığını ifade ederek üretimi durdurma kararı aldı. 22 işletmede çalışan 4 bin 200 madencinin endişeli bekleyişi sürüyor.

Kurumda düşük ücretli çalışan madenciler olduğunu anlatan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Eyüp Alabaş, yasanın getirdiği değişiklikleri anlattı:

"TTK'ya 2006 ve sonrasında giren yaklaşık 3 bin 600 madencinin yevmiyesine yüzde 20-30 oranında zam gelecek. Yevmiyesi 75 liranın altında kalan tüm işçiler bundan etkileniyor. Emeklilik yaşı da 55'ten 50'ye düşürüldü. Bu, fiili hizmet zammı eklenince 2006 ve 2009 yılında işe giren arkadaşlarımızın emeklilik yaşlarının 43'e kadar inmesi anlamına geliyor."

Çalışma saatlerinde düzenleme isteği

'İşçilerin yer altındaki çalışma süresinin haftada en çok 36 saat olacağı ve günlük çalışma süresinin 6 saati geçemeyeceği' yönündeki maddenin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2015'e bırakıldığını hatırlatan Alabaş, "GMİS olarak madenlerde 6 saat çalışma uygulamasının mümkün olmayacağını düşünüyoruz. Günlük 7,5 saat, haftada 37,5 saat ve iki gün tatil yapılmasını istiyoruz. Bu konudaki teklifimiz doğrultusunda Ekim'de düzenleme yapılacağı ilgili bakanlıkça belirtildi" dedi.

Alabaş, torba kanunda Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "kamuda bir yakınlarının işe yerleştirilmesi" hakkının kentteki benzer madenci ailelerine tanınmamasını ise üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Özel firmaların üretimini durdurma kararı

GMİS Genel Başkanı, özel sektörde çalışan madencilerin ilk defa iyi bir ücret alma imkanı bulmuşken işini kaybetme korkusuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ücret belirlenirken taraflarla görüşülmemesi nedeniyle bu sorunun ortaya çıktığını dile getiren Alabaş, kısa sürede çözüm bulunmasını umduklarını söyledi.

Özel sektörde maaşların net 1200 ve 1500 lira arasında olduğunu söyleyen sendika başkanı, yasayla bunun 1900'ün üzerine çıktığını belirterek madenciler için bu tutarın bile az olduğunu ifade etti.

"İşçinin maaşında gözümüz yok"

Maden ve Enerji Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ümit Velioğlu da torba kanunun özel kömür firmalarına getirdiği yüklerin çözümünü konuşmak için geç kalındığını savundu.

Sıkıntıların giderilmesine yönelik yeni bir yasa çıkartılması konusunda irade ortaya konulsa bile bunun 6 ayı bulacağını anlatan Velioğlu, "Soma'da 301 işçinin öldüğü maden kazasını araştırmak için TBMM'de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Zonguldak ziyaretinin ardından bizi Ankara'ya davet etmişti. Biz mecliste dertlerimizi anlatan ve çözüm önerilerini içeren sunum yaptık" dedi.

"Komisyon, işçilerin mesailerinin 6 saat olmasını, ücretlerinin artırılmasını bize önermişti ancak bunu yaparken özel işletmelerin öldürülmesini istemedik. Devlet özel sektör madenciliğin devam edip etmemesinin kararını vermeli" diyen Velioğlu, "Çözüm önerilerini şimdi ortaya koymanın anlamı yok. Bizim derdimiz işçimizin ücretleri değil ki, üretimi ayakta tutmak. İşçinin maaşında gözümüz yok" diye konuştu.

Velioğlu, bu şartlarda kömür çıkartmalarının mümkün olmadığını, ocakları üretime kapattıklarını kaydetti.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Devlet Ocağında Sevinç, Özelde Endişe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement