Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Açıklaması

"Sanatçılarımızın tırnak içinde 'konu mankeni' ve 'animatör' olarak sunulmasını, DT oyuncuları ifade etmiş gibi kullanılan, 'Biz saray soytarıları mıyız? Sanat ve sanatçı hiçbir dönemde bu kadar aşağılanmamıştı' yaklaşımını şiddetle kınıyoruz"

14.12.2014 18:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden (DT) yapılan açıklamada, "Sanatçılarımızın tırnak içinde 'konu mankeni' ve 'animatör' olarak sunulmasını, DT oyuncuları ifade etmiş gibi kullanılan, 'Biz saray soytarıları mıyız? Sanat ve sanatçı hiçbir dönemde bu kadar aşağılanmamıştı' yaklaşımını şiddetle kınıyoruz" denildi.

DT'den yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onuruna düzenlenen ziyaret programı kapsamında 1 Aralık'ta sergilenen dramatizasyon konusunda, bazı basın yayın organlarında "Tiyatrocu mu Saray Soytarısı mı?" başlıklı "asılsız" haber yer aldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin, dramatizasyon için DT'nin katkılarını istediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konu hakkında alınan bilgiler çerçevesinde, Mevlana, Tolstoy, Ömer Hayyam ve Puşkin, rol kişi dramatizasyonu, kostümleri, plastik makyajı, dekor realizasyonu, ilgili mevzuata uygun şekilde görevlendirilen 12 kişilik bir ekiple hazırlanmıştır. Dramatizasyonda kullanılan metinler, büyük bölümü Rusça olduğundan önceden seslendirilmiştir. Devletimizin en üst makamının bir resmi programı kapsamında, sanatsal bir etkinliğin de yer alması sanata verilen değerin göstergesidir. Sanatçılarımızın performansı da tüm katılımcılar tarafından takdir edilmiştir. Buna karşın, bir gazetede yapılan asılsız ve provokatif bir haberde, etkinlik kapsamında büyük kültür insanlarının canlandırılmasında oyuncusundan kostümcüsüne, makyözünden baş realizatörüne emek harcayan sanatçılarımızın tırnak içinde 'konu mankeni' ve 'animatör" olarak sunulmasını, DT oyuncuları ifade etmiş gibi kullanılan, 'Biz saray soytarıları mıyız? Sanat ve sanatçı hiçbir dönemde bu kadar aşağılanmamıştı' yaklaşımını şiddetle kınıyoruz."

Açıklamada, ayrıca dramatizasyonun küçümseme ve değersizleştirme adına "animasyon" olarak nitelendirilmesinin, animatör sanatçılarına yapılan büyük bir haksızlık olarak sanat adına esefle karşılandığı bildirilerek "Masa başından yapıldığı aşikar olan bu maksatlı haberde, DT oyuncuları açıklama yapmış gibi lanse edilerek, 'soytarı', 'palyaço',  'konu mankeni', 'animatör' benzetmeleriyle DT sanatçılarımızın itibarsızlaştırılmasını, sanatçılarımız adına, DT Genel Müdürlüğü olarak esefle kınıyoruz. Kurumumuzu ve sanatçılarımızı yıpratmaya yönelik yapılan bu art niyetli haberleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" ifadesine yer verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement