Devletin Hurdası Silah ve Mühimmat Oluyor - Son Dakika
Güncel

Devletin Hurdası Silah ve Mühimmat Oluyor

Devletin Hurdası Silah ve Mühimmat Oluyor

Tevfik Işık / Emrah Yaşar - Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKE) bağlı 3 Hurda Müdürlüğü işletmesi, Türkiye'nin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hurdalarını toplayarak, MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası ile...

11.07.2012 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tevfik Işık/ Emrah Yaşar - Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKE) bağlı 3 Hurda Müdürlüğü işletmesi, Türkiye'nin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hurdalarını toplayarak, MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası ile Pirinç Fabrikası'nın hammadde ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca ihtiyaç fazlası hurdaların satışı ile de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

MKE'ye bağlı Kırıkkale, İzmir- Aliağa ve Kocaeli-Seymen'de 3 adet hurda müdürlüğü bulunuyor.

ISO Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahip olan bu müdürlükler, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ülke genelindeki tüm askeri birliklerden çıkan eski araçlar, eşyalar veya makinalar gibi tüm hurdaları toplayıp ekonomiye kazandırıyor.

Bu müdürlüklerin en büyüğü olan ve tüm faaliyetin yaklaşık yüzde 50'sini üstlenen Kırıkkale Hurda Müdürlüğü, 1963 yıllından itibaren hurda toplama hizmetiyle ekonomiye destek veriyor.

MKE'ye ait fabrikaların hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Hurda İşletmesi Kırıkkale Hurda Müdürlüğü'nde ülke genelinden getirilen hurdalar ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan hurdalardan işe yarayabilecek durumda olanları ihale ile satılıyor. Geriye kalan metal hurdalar ise preslenerek Pirinç Fabrikası ile Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'na gönderiliyor. Hurda malzemeler, bu fabrikalarda eritilip kalitesi artırılarak silah ve mühimmat üretiminde kullanılıyor. İhtiyaç fazlası hurdalar da demir çelik fabrikalarına satılıyor.

2011 yılında 3 hurda işletmesinde tedarik edilen 513 bin ton hurdanın, 237 bin tonunu işleyen Kırıkkale Hurda Müdürlüğü, 98 bin ton ihtiyaç fazlası hurda malzemeyi piyasaya satarak ekonomiye katkı sağladı.

-Hurda araçlar da ekonomiye dönüyor-

MKE Kırıkkale Hurda Müdürü Rıza Ataseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelindeki kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hurdasını kesim ve söküme tabi tutup, tasnif ve değerlendirme yaptıktan sonra milli ekonomiye kazandırdıklarını bildirdi.

Özel sektörden hurda almadıklarını, sadece Ulaştırma Bakanlığı'nın "Bir Kısım Motorlu Karayolu Taşıtlarının Piyasadan Çekilmesine İlişkin" tebliği kapsamında hurdaya ayrılan kamyon, tanker, çekici ve otobüs türü araçların hurdalarını aldıklarını ifade eden Ataseven, şunları kaydetti:

"2011 yılında yaklaşık 237 bin ton hurda malzeme aldık ve bunun 98 bin tonunu kurumumuz fabrikaları ile piyasaya satarak ekonomimize kazandırdık. Ayrıca, 2010 yılında yayımlanan tebliğ kapsamında 1985 ve önceki yıllara ait 25 yaşını tamamlayan, ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamış ticari motorlu kara taşıtları müdürlüğümüzde hurda olarak değerlendiriliyor.

Bu kapsamda ülke genelinde 52 bin araç hurdası alınmış ve bunun 25 bin adedi Kırıkkale Hurda Müdürlüğünce alınarak milli ekonomiye kazandırılmıştır. Fabrikamızda işlenen hurdalar, Ağır Çelik ve Silah Fabrikası ile Pirinç Fabrikası'nın da hammadde ihtiyacını karşılıyor."

Yayıncı: J.Jale Müminoğlu - KIRIKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Devletin Hurdası Silah ve Mühimmat Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement