Devrimci Karargah Örgütü Davası - Son Dakika
Güncel

Devrimci Karargah Örgütü Davası

Devrimci Karargah örgütü üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 69 sanığın, haklarında verilen kararın Yargıtay tarafından kısmi olarak bozulması sonrası yargılanmasına devam edildi.

04.04.2016 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devrimci Karargah örgütü üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 69 sanığın, haklarında verilen kararın Yargıtay tarafından kısmi olarak bozulması sonrası yargılanmasına devam edildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın üçüncü duruşmasına, tutuklu sanıklar Okan Duman ve Fatih Aydın ile başka suçtan tutuklu olan sanıklar Özgür ve Cemal Bozkurt katıldı. Tutuksuz sanıklardan Osman Baha Okar da duruşmada hazır bulundu.

Daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verildiği için duruşmaya gelen ve kimlik tespiti yapılan Muharrem A'nın, dosyanın merci tayini için gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesinden henüz dönmemesi ve ifadesinin alınmasının bu aşamada sağlıklı sonuç vermeyeceği gerekçesiyle dinlenilmesi bir sonraki duruşmaya bırakıldı.

Duruşmada Yargıtayın bozma ilamına karşılık diyecekleri sorulan sanıklardan Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer, hazırladıkları beyan dilekçelerini okuyarak mahkemeye sundu.

Söz alan sanık Okan Duman, Devrimci Karargah'ın bir örgüt değil, bir program olduğunu öne sürerek, mahkemenin kendilerini yargılayamayacağını savundu.

Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal, dosyanın Yargıtaydan dönüşünün beklenilmesi, eksikliklerin giderilmesi ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmedilmesini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın Yargıtaydan dönüşünün beklenilmesi ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Süreç

Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 75 sanıkla ilgili yargılama yapan özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Temmuz 2013 tarihli duruşmada verdiği kararla, tutuklu sanıklardan Avcı'yı "yasa dışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek, ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurmak ve taşımak, yargı görevi yapanları etkileme ve gizliliğin ihlali" suçlarından toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Hanefi Avcı'nın, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçundan beraatine, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan ise davanın ertelenmesine karar veren heyet, Avcı'nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar vermişti.

Tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Okan Duman'ın da müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden heyet, ayrıca, bu sanıklardan Bozkurt'un diğer suçlardan 251 yıl 2 ay, Aydın'ın 45 yıl 10 ay, Dinçer'in 23 yıl 3 ay ve Okan Duman'ın da 10 yıl 20 gün hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın 7 yıl 1 ay, parti üyelerinden Ulaş Erdoğan'ın 17 yıl 11 ay ve Ulaş Bayraktaroğlu'nun da 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, sanıklardan Nejdet Kılıç'a 6 yıl 8 ay ve Necdet Öztürk'e 19 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası ön görmüştü.

Kalan 35 sanığı, 3 yıl 1 ay 15 gün ile 11 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum eden heyet, firari sanıklar Mahir Sayan ve Cem Beğenmiş hakkındaki dosyayı ayırıp, 28 sanığın ise tüm suçlardan beraatine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı sonrası tahliye

Kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesinde temyiz incelemesi yapılması sürecinde tutuklu sanıklardan Avcı, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunarak haklarının ihlal edildiğine karar verilmesini istemişti.

Talebi değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran 2014'te verdiği kararla, "Devrimci Karargah örgütüne yardım" suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan ve Odatv davası kapsamında da yargılaması devam eden Avcı'nın haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Bu karar sonrası Avcı, avukatının yaptığı başvuru üzerine temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesince 20 Haziran'da tahliye edilmişti.

Yargıtaydan kısmi onama, kısmi bozma kararı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 75 sanığın yargılandığı davada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yapmış ve 24 Aralık 2014'de karar vermişti.

"Devrimci Karargah örgütü"nün, anayasal düzeni değiştirmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğunun anlaşıldığını belirten daire, bu nedenle, örgütün silahlı terör örgütü olduğu yönündeki mahkeme kabulünde bir isabetsizlik bulunmadığını kaydetmişti.

Hanefi Avcı'ya, "örgüt üyelerine yardım" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onayan yüksek mahkeme, "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını düzelterek onamış, bu suçtan verilen cezada takdiri indirim uygulanmasına hükmetmişti.

Daire, " Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabı nedeniyle "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan Avcı'ya verilen 2 yıl 6 ay hapis ile "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 günlük hapis cezalarının da bozulmasını kararlaştırmıştı.

Davanın diğer sanıkları Fatih Aydın, Cemal Bozkurt ve Özgür Dinçer'in, üyesi bulundukları silahlı terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını cebir ve şiddet kullanarak değiştirme amacına yönelik olarak vahamet arz eden olayları gerçekleştirdiğinin anlaşıldığını belirten daire, diğer sanıklardan Ergin Öncü, Sevim Öztürk, Melek Seven, Coşkun Kıyamçiçek, Tamer Taş ve Umur Suyadal'a "silahlı terör örgütüne yardım", sanıklar Cenk Büyükkahraman, Zafer Kaygın, Gökhan Aydın, Volkan Karakuş, Ulaş Bayraktaroğlu, Emrol Pamuk, Benay Can, Bayram Akdoğdu, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Nejdet Kılıç, Necdet Öztürk ve Deniz Küçükbumin'e "silahlı terör örgütüne üye olma" ve sanık Ulaş Erdoğan'a da "örgüt yöneticisi olma" suçlarından verilen hapis cezalarını da onamıştı.

Yüksek mahkeme, davanın diğer sanıklarına, "örgüte yardım, kişisel verilerin hukuka aykırı kullanılması ve soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından verilen hapis cezalarını ise mahkumiyetlerine yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle bozmuştu.

Yargıtayın kararının ardından dosya, özel yetkili mahkemelerin kapatılması nedeniyle İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı. Bu mahkeme de terör davalarına bakmak yetkisi olmadığı gerekçesiyle dosyanın merci tayini için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine hükmetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Devrimci Karargah Örgütü Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement