Dha Dış Haber - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ekvador İş Konseyi Toplantısında Konuştu - Son Dakika
Güncel

Dha Dış Haber - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ekvador İş Konseyi Toplantısında Konuştu

Dha Dış Haber - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ekvador İş Konseyi Toplantısında Konuştu

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado ile birlikte katıldığı Türkiye-Ekvador İş Konseyi'nde iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz.

05.02.2016 02:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado ile birlikte katıldığı Türkiye-Ekvador İş Konseyi'nde iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika'yla ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır' dedi.

Ekvador'daki resmi temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado ile birlikte iki ülkenin ilgili kuruluşları tarafından düzenlenen Türkiye-Ekvador İş Konseyi toplantısına katıldı.

'EKVADOR'UN KAPASİTESİNİ DEĞERLENDİRMEK, POTANSİYELİNİ KEŞFETMEK İSTİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Ekvadorlu iş adamlarını bir araya getiren programda katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasına, programın düzenlenmesine katkı sağlayan PRO-EKUADOR ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yöneticilerine teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarpıcı coğrafi zenginliklere sahip Ekvador'un sanayi ve tarım kapasitesini değerlendirmek, potansiyelini keşfetmek ve bu imkanların ticarete nasıl dönüştürüleceğini konuşmak için forumda bulunduklarını kaydetti ve 'Şu ana kadar gördüklerimiz, Güney Amerika'daki en büyük Türk yatırımının neden Ekvador'da gerçekleştirileceğini anlamamızı zaten sağlamış bulunuyor' diye konuştu.

Düzenlenen toplantının, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri, tüm bölgeye örnek olacak bir seviyeye çıkartacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına hitaben, 'Ben sizlerde bu heyecanı görüyorum. Biz de devletler olarak sizlere her konuda yardımcı olma, önünüzü açma kararındayız' ifadelerini kullandı.

'GÜNEY AMERİKA'YLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ'

Beraberindeki heyetle birlikte Ekvador'a gerçekleştirdikleri bu ziyaretin, yapılmış bir karşılık ziyareti olmasının ötesinde, iki ülke ilişkilerinde parlak bir geleceğe doğru atılmış değerli bir adım olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 13 yılda Türkiye'nin her alanda ciddi bir büyüme, gelişme ve kalkınma süreci yaşadığını hatırlattı ve 'Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika'yla ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla -az sayıda ülke dışında- Güney Amerika'nın neredeyse tamamında Türk büyükelçiliklerini faaliyete geçirdiklerine dikkat çekerek, bölgeye yönelik atılan adımlardan örnekler verdi ve tüm bu adımlarla, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkilerinin gelişmesi için sağlam bir temel atıldığına inandığını, bu çerçevede, Ekvador ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

'EKVADOR İLE İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARINI, SOMUT PROJELERE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ'

İki ülke arasında var olan ticaret hacminin arzu ettikleri noktanın çok gerisinde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hacmi artırma yönünde atılan adımların en önemlisinin, 'Kalkınma için Ticaret Anlaşması' müzakerelerinin başlatılması olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Üzerinde mutabık kaldığımız iş birliği fırsatlarını, somut projelere dönüştürerek, mümkün olduğu kadar hızla hayata geçirmeliyiz' şeklinde konuştu.

'KÜRESELLEŞEN DÜNYADA, EKONOMİLER BİRBİRLERİYLE SÜREKLİ ETKİLEŞİM HALİNDE'

Küreselleşen dünyada, ekonomiler birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Dünya ekonomisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzluklar, tüm ülkelerin ekonomilerinin daha yavaş büyüme dönemlerine girmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Böyle dönemlerde, önemli olan, ülkelerin kendi kaynaklarına, üretim ve rekabet güçlerine odaklanmaları; fırsatları değerlendirerek, yatırım ve ticaret imkanlarını geliştirmeleridir. Küresel ekonominin durgunluk sürecinden henüz çıkamadığı şu dönemde, iki ülke yöneticileri olarak bize düşen, elimizdeki imkanları, birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır. Bugün yaptığımız görüşmelerde, bu iradeyi bir kez daha samimiyetle ortaya koyduğumuzu düşünüyorum.'

Karşılıklı olarak yakalanan olumlu iklimi, somut neticelere dönüştürmek için, 2011 yılından bu yana süren 'Kalkınma için Ticaret Anlaşması' müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu anlaşma, iki ülkenin ticari ve ekonomik açıdan vaat ettiği potansiyelin harekete geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve ekonomik iş birliğinin artırılması yoluyla yatırımların teşvik edilmesi, bizi hedeflerimize biraz daha yaklaştıracaktır' değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE VE EKVADOR'DAKİ KARŞILIKLI YATIRIM İMKANLARI

Türkiye-Ekvador İş Forumu'nun çalışmalarının, karşılıklı yatırım imkanlarının tanıtıldığı organizasyonlarla desteklenerek devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PRO-EKUADOR ile DEİK arasında imzalanan anlaşma ile perçinlenen iş konseyi ortaklığının, önemli bir eksikliği gidereceğine inandıklarını bildirdi.

Türkiye'nin lojistik ve stratejik açıdan sunduğu imkanlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Birçok uluslararası firmanın Türkiye'yi bölgesel üs olarak seçmesinin, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyayı İstanbul'dan yönetmeyi tercih etmesinin sebebi işte budur' dedi. Bu başarının arkasında, son 13 yılda sağlanan mali istikrarın ve çarpıcı kalkınma hamlelerinin de, büyük payı olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador'daki yatırım imkanlarına da değinerek, Ekvador'da yapılacak projelerin bilgilerini Türk firmalarla paylaştıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvadorlu iş adamlarını Türk meslektaşları ile buluşturan forumda, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından yol gösterici fikirler ortaya çıkaracağını, kendilerinin de bu önerileri ciddiyetle ve samimiyetle inceleyecek, Ekvadorlu muhataplar ile gerekli adımları atacaklarını dile getirdi.

'EKVADORLU DOSTLARIMIZI TÜRKİYE'DE GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYACAĞIZ'

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ünlü Ekvador şapkasının dünyada 'Panama şapkası' olarak bilinmesi ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için çaba göstereceğini söylemesi, Devlet Başkanı Correa ve Ekvadorlu iş adamlarını gülümsetti ve kendilerinden yoğun alkış aldı.

Gösterilen yakın ilgi için teşekkür eden ve forumun hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ekvadorlu dostlarımızı Türkiye'de görmekten memnuniyet duyacağımızı tekraren ifade ederek, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Dış Haber - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ekvador İş Konseyi Toplantısında Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement