Dha İstanbul Bülten - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülten - 4

Dha İstanbul Bülten - 4

1 - NE ZAMAN NEREDE PLANLANDI ' TOPLANTIYA KİMLER KATILDI ' TOPLANTI KAÇ SAAT SÜRDÜ ' DARBECİLER NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEKTİ, NE ZAMAN GEÇTİ ' HER BİR DARBECİYE KAÇ MERMİ DAĞITILDI ?

28.11.2016 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 - NE ZAMAN NEREDE PLANLANDI ' TOPLANTIYA KİMLER KATILDI ' TOPLANTI KAÇ SAAT SÜRDÜ ' DARBECİLER NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEKTİ, NE ZAMAN GEÇTİ ' HER BİR DARBECİYE KAÇ MERMİ DAĞITILDI ?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylanan askerlere yönelik ilk iddianamenin ayrıntılarında 15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul ayağına ait ayrıntılar var.

Savcılık 28'i rütbeli 62 askerin tamamının 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istiyor.

Haber: Ümit TÜRK - Hayati KILIÇ İstanbulDHA

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimininde Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgal etmeye giden 28'i rütbeli 34'i er olmak üzere 62 asker hakkında yürütülen darbe soruşturması tamamlandı.

189 SAYFA

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan 189 sayfalık iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede yer alan şüphelilerden 1 yüzbaşı, 3 Üstteğmen, 4 Astsubay ve 20 Uzman Çavuş'un tutuklu olduğu, 34 erin ise tutuksuz olduğu belirtildi.

SABİHA GÖKÇEN'İN ÖNEMİ...

İddianamede şüphelilerin darbe girişimi günü Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgal etmeye kalkıştıkları kaydedildi. İddianamede 8 zırhlı araçla Sabiha Gökçen Havalimanı'nın neden ele geçirilmek istenmesiyle ilgili ise, hava ulaşım hareketlerinin buradan kontrol edilmesi, devlet büyüklerinin burayı kullanacakları ihtimalinin düşünüldüğü değerlendirilmesi yapıldı.

"DARBE TOPLANTISI 12 TEMMUZ SAAT 19.00 DA BAŞLADI..54 SAAT SÜRDÜ"

İddianamede İstanbul'daki darbe girişiminin ne zaman ve nerede planlandığı anlatıldı. Buna göre 12 Temmuz saat 19.00'da General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda başlayan toplantının 14 Temmuz saat 01.30'a kadar sürdüğü kaydedildi.

BAŞKA İLLERDEN GELEN KOMUTANLAR DA KATILDI

Toplantıya başka illerden gelen rütbeli askerlerin de aralarında olduğu Ordu komutanları, Garnizon Komutanları, Alay Komutanları ve Okul Komutanlarının katıldığı belirtildi. Darbeci askerlerin toplantıda 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin bir dizi kararlar aldığı belirtildi. Buna göre, "Yurta Sulh" isimli wathsapp grubu oluşturdukları, Sabiha Gökçen Havalimanı, Boğaz Köprülerinin girişleri, Emniyet Müdürlüğü ile Çevikkuvvet Şube Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Türk Telekom binası, Fenerbahçe Orduevi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı kamu kurumlarının emniyet altına alınması, buralara tank ve zırhlı personel taşıyıcı ile mühimmatlı personel gönderilmesi kararı alındığı kaydedildi.

100'ER TÜFEK, 250 ŞERİT MAKİNELİ TÜFEK, 1000 UÇAKSAVAR MERMİSİ..

Ayrıca darbeye katılan askerlerin her birine 100'er tüfek mermisi, 250 şerit halinde makineli tüfek mermisi, bin uçaksavar mermisi verilmesi yönünde karar alındığı belirtildi. Bu toplantıya katılanların görüntülerinin de daha sonra yapılan incelemerde ele geçirlidiği belirtildi.

DARBE SAATİ ÖNE ÇEKİLDİ

İddianamede şüpheli ve tanık ifadelerine de yer verildi. İfadelerde, darbenin gece saat 03.00'de yapılmasının kararlaştırıldığı ancak bilgi sızdırılması ihtimaline karşı saatin öne çekildiği anlatıldı.

FETÖ'NÜN DİĞER EYLEMLERİ İDDİANAMEYE GİRDİ

İddianamede FETÖ terör örgütünün Türkiye'deki yapılanması ve işledikleri eylemlere de yer verildi. İşledikleri eylemler arasında, Hrant Dink'in öldürülmesi, Tahşiye soruşturması, Selam Tevhid soruşturması, 17- 25 Aralık soruşturması ve MİT TIR'larının durdurulması soruşturması gösterildi.

62 ASKER HAKKINDA 3'ER KEZ AĞIRLAŞTIRLMIŞ MÜEBBET TALEP EDİLDİ

İddianamede 28'i rütbeli 62 asker hakkında, "Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevini yapmayı engellemeye ve ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Silahlı terör örgütüne üye olmak ya da üye olmaksızın yardım etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Darbe toplantısının fotoğrafları

28.11.2016 - 16.22 Haber Kodu : 161128120

==========================================

2 - KAZADA ÖLEN ANNE, KIZ SON YOLCULUKLARINA UĞURLANDI

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK/İSTANBUL DHA

Bayrampaşa'da dün akşam O-3 Karayolu'nda yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden 45 yaşındaki Maber Yıldız ve 9 yaşındaki kızı ilköğretim okulu öğrencisi Zehra Yıldız, son yolculuklarına uğurlandı.

Bayrampaşa Merkez Camii'nde ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazına Yıldız ailesi ve yakınlarının yanı sıra, kazada ölen ilköğretim okulu öğrencisi Zehra Yıldız'ın öğretmenleri katıldı.

ALIŞVERİŞ MERKEZİNDEN DÖNÜYORLARDI

Taziyeleri cami avlusunda kabul eden Maber Yıldız'ın eşi ve Zehra Yıldızın babası Şahin Yıldız, kazadan önce kızı ve eşiyle evlerinin yakınındaki alışveriş merkezine gittiklerini anlattı. Olayı anlatırken gözyaşlarını tutamayan baba Yıldız, "Alışveriş merkezinde beraberdik. Biraz daha gezmek istediler. Ben ayrıldım. Onlar da metroya binip geleceklerdi. Kaza nasıl oldu, onu bilemiyorum" diye konuştu.

ZEHRA'NIN ÖĞRETMENLERİ CENAZEYE GELDİ

Cenazeye gelen Zehra Yıldız'ın öğretmenlerinden Mustafa Tokgöz de acı olayı bugün sınıfa girdiğinde öğrendiğini anlattı. Tokgöz, "Bugün ilk dersim onların sınıfındaydı. Zehra'yı göremedim. Arkadaşları onun vefat ettiğini söyledi. Nutkum tutuldu. Hemen çıkıp cenazeye geldik. Dersteydim şuan ve derste olması gerekiyordu. Pırıl pırıl bir öğrencimizdi" dedi. Zehra'nın sınıf öğretmeni Desi Bulut ise, "Derse girecektim, sıra boş. Olayı öğrendiğimde şok oldum. Dersleri gayet iyiydi. Arkadaşları da şokta, biz de" dedi.

Cenaze namazının kılınmasının ardından Anne Maber Yıldız ve kızı Zehra Yıldız'ın cenazeleri defnedilmek üzere Cebeci Aile Mezarlığı'na götürüldü.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Cenazeden görüntüler

-Anne ve kızın tabutlarından detaylar

-Şahin Yıldız'ın taziyeleri kabul etmesi

-Şahin Yıldız ile röportaj

-Zehra'nın öğretmenleriyle röportaj

-Cenaze namazından detay görüntü

-Anne-kızın tabutlarının omuzlanması

-Cenaze aracına konulmaları

-Detay görüntüler

28.11.2016 - 17.05 Haber Kodu : 161128137

28.11.2016 - 17.40 Haber Kodu : 161128157

========================================

3 - THY DE MODAYA UYDU, UÇUŞ EKİBİ DONDU

Haber-Kamera: Faik KAPTAN-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,

Sosyal medyada hızla yayılan ve 'günlük hayatın donması' anlamına gelen 'Mannequin Challenge' akımına üçüncü havalimanı işletmecisi İGA ve Türk Hava Yolları (THY) da katıldı.

Mannequin Challenge akımına ilk olarak üçüncü havalimanı işletmecisi İGA sosyal medya üzerinden bir video paylaşarak katıldı. İGA bu videosunda İstanbul Yeni Havalimanı'nın yüzde 34'ünün tamamlandığını belirtirken, zaman dursa da çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı. İGA, THY'nin de bir video ile cevap vermesini istedi. Bu davet üzerine THY resmi twitter adresinden bir video yayınlayarak, uçuş ekibinin akıma katıldığını gösterdi.

Görüntü Dökümü

-----------

-İGA çalışanlarını donma videosu

-THY çalışanların donma videosu

28.11.2016 - 16.13 Haber Kodu : 161128115

======================================

4 - POLİSLERİN YASADIŞI DİNLEME DAVASI

Haber: Hayati KILIÇ/ İSTANBUL DHA

Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen'in "baş şüpheli" olduğu ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da aralarında bulunduğu 44 polisin yargılandığı yasadışı dinleme davasına devam edildi.

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nden sorumlu eski emniyet müdürleri Mahir Çakallı ve Nazmi Ardıç'ın da dahil olduğu 44 polisin, bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında aralarında müşteki Engin Dinç'in de bulunduğu bazı istihbaratçı polisler ile bir mahkeme başkanını dinledikleri ve emniyetteki serverları sildikleri iddiasıyla "FETÖ/PDY yöneticisi ve üyesi olmak", "casusluk" ve "Özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender'in de olduğu 9 tutuklu, 3'ü başka suçtan tutuklu sanıklar duruşmada hazır bulundu. Bazı tutuksuz sanılar ile avukatları da duruşmaya katıldı.

Duruşmada söz alarak taleplerde bulunan sanık Nazmi Ardıç, henüz savunmasını tamamlayamadığını belirterek, " İzmir'de de benzer bir davam var. Bu nedenle savunmam hazır değil" dedi. Tutuklu sanıklardan Mahir Çakallı da savunma yapmak için hazır olmadığını öne sürerek, savunmasını yapmak için süre istedi.

Diğer tutuklu sanıklar da sırasıyla söz alarak, mahkemeden taleplerde bulunduklarını ve bu taleplerinin yerine getirilmediğini belirterek, bir sonraki duruşmaya kadar savunmalarını hazırlamaları için süre istediler.

"DİNLEMEYİ SONLANDIRAN KİŞİYİM"

Savunmasını yapan tutuksuz sanıklardan Serkan Bostancı, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 8 ay çalıştığını belirterek, "Dinlemelere ilişkin bazı tutanaklardaki imzalar bana aittir. Fakat benim imzam, dinlemelerin yapılması için hazırlanan talep yazılarında değil, aksine dinlendirmenin sona erdirilmesi tutanaklarında bulunuyor. Dinlemeyi sonlandıran kişiyim. Emekli bir hakimin dinlenildiği o dönem bürodaki arkadaşların konuştuğu konular arasındaydı. Eğer ki, bir usulsüzlük varsa buna son veren evrağın altında imzam bulunuyor. Ben FETÖ yapılanmasının içinde hiçbir zaman bulunmadım. Hakkımda istediğiniz araştırmayı yapabilirsiniz" dedi.

Mahkeme Başkanını "Emniyette böyle bir yapının varlığından haberdar mıydın?" sorusuna Bostancı, "Böyle bir yapının varlığından haberim vardı, bunu hissedebiliyordum. Cemaate mensup bazı kişileri simalarından çıkarabilirsiniz" yanıtını verdi.

Söz alan sanık Ardıç, Bostancı'ya "Neden dinlemeye son verildi. Ne tür bilgi geldi?" sorusunu yöneltti. Bostancı ise "görevde bulunan hakimin telefonlarının dinlenilmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek "Rakamı tam hatırlamamakla beraber teknik takip büroda dinleme yapan yaklaşık 7-8 kişi çalışıyordu. Bu arkadaşlar rastgele belirlenir ve dinleme ekibi oluşturulur. Aktif olarak hakimlik yapan birinin telefonunun dinlenilmesi yasaktır. Kişinin hali hazırda hakim olduğu belliydi. Kartal'daki adliyede bir katiple görüşmesinden anlaşılmıştı. En azından bende böyle bir kanı oluşmuştu. Belki daha önce de bu tespit edilmiş olabilir" dedi.

Bazı tutuksuz sanıkların savunmasını yaptığı duruşma devam ediyor.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "silahlı terör örgütü üyeliği", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme ve açıklama", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "resmi belgede sahtecilik", "suç uydurma", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "iftira", "görevi kötüye kullanma", "göreve ilişkin sırrın açıklanması", "bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degiştirme" suçlarından çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

======================================

5 - NEŞE KARABÖCEK ADINI TAŞIYAN ÇOK AMAÇLI SALON AÇILIŞINDA

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/ İSTANBUL DHA

Bir döneme damgasını vuran ses sanatçılarından Neşe Karaböcek'in adını taşıyan Beylikdüzü'ndeki Evliya Çelebi İlkokulu'ndaki çok amaçlı salon ve eşi gazeteci yazar Tevfik Yener'in ismi verilen kütüphanenin açılışı yapıldı.

Beylikdüzü Belediyesi, Yakuplu'daki Evliya Çelebi İlkokulu'nda yaptırdığı 130 metre karelik alana sahip sahne, projeksiyon sistemi, motorlu perde, led ışıklı hareketli tavan, ses yalıtımlı duvarlar ve 138 koltuklu salona 'Neşe Karaböcek Çok Amaçlı Salonu' ve kütüphaneye de Tevfik Yener ismini verdi. Salon ve kütüphane açılışına Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Neşe Karaböcek, Tevfik Yener, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafes Bakırcı, belediye meclis üyeleri ve okul aile birliği üyeleri katıldı.

Okul Müdürü Süleyman Topsakal yapılan hizmete teşekkür etti. Neşe Karaböcek, eşi gazeteci yazar Tevfik Yener ile isimlerinin okuldaki salonlara verilmesinden duygulandıklarını belirterek, "Bizim için çok hoş bir anı. Beklenmeyen, alışılmadık güzellikte bir hizmet bu. Bir vatandaş olarak teşekkür ederiz" dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Neşe Karaböcek Çok Amaçlı Salonu'nda performans gösteren çocukların özgüven ve özgürlüğünün artacağını anlatırken "Bu sahneden salona hitap edebilmenin onlara vereceği katkıyı hissedebiliyorum. İçlerinden acaba ben de bir Neşe Karaböcek olabilir miyim, diyenler çıkacak. Sanat alanlarını hedefleyenler olacakö dedi. Her okulun aynı kalitede olması ve eğitim ortamında adaletsizliğin olmaması için ciddi adımlar atıldığını ifade eden İmamoğlu, 3 yıl içerisinde okullara 27 milyon TL'ye yakın kaynak aktardıklarını söyledi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Okul ve salondan görüntüler

-Neşe Karaböcek sahnede şarkı söylerken

-Okulda oluşturulan Neşe Karaböcek köşesi

-Açılıştan görüntüler

28.11.2016 - 16.54 Haber Kodu : 161128135

========================================

6 - BOĞAZDA TANKER ROTASINDAN ÇIKTI

Haber-Kamera: Mustafa ÖZDABAK-Hasan YILDIRIM-Özgür EREN/ İSTANBUL DHA

İstanbul Boğazı'nın Rumelihisarı açıklarında, Karadeniz yönüne seyir eden "Forward" isimli tanker, Marmara Denizi yönüne seyir eden kuru yük gemisi ile saat 14.00 sıralarında borda bordaya çarptı. Gemilerde hasar meydana gelmedi. Ancak "Forward" isimli tanker, rotasından çıktı.

Kuru yük gemisi yoluna devam etti.

Olay yerine Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kurtarma-3 botu sevk edildi. Kurtarma-3 botunun yardımı ile tankeri rotası Karadeniz'e yönlendirildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

Kıyı Emniyeti Botundan görüntü

Yan duran tankerden görüntü

Kıyı Emniyeti Botunun rotasından çıkan tankeri rotasına sokması

Boğazdan görüntü

Genel ve detaylar

28.11.2016 - 17.26 Haber Kodu : 161128147

========================================

7 - OGÜN SAMAST'TAN MAHKEMEYE: AÇIK CEZAEVİNE SEVKİM YAPILMAZSA DURUŞMALARA GELMEYECEĞİM

Haber: Ümit TÜRK/ İstanbul,DHA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 2'si tutuklu 35 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve cinayetin faili Ogün Samast ile başka suçtan tutuklu Osman Gülbel, Ali Poyraz ve Tamer Bülent Demirel katıldı.

OGÜN SAMAST'TAN MAHKEMEYE: AÇIK CEZAEVİNE SEVKİM YAPILMAZSA DURUŞMALARA GELMEYECEĞİM

Duruşmaya katılmayan davanın tutuklu sanıklarından eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ise, savunmasını hazırlamak için duruşmalara katılamayacağını belirterek mazeretli sayılması yönünde dilekçe verdi. Davanın tutuklu sanıklarından İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek de dilekçe vererek duruşmalara getirilirken DHKP/C üyeleri ile aynı ring aracında getirildiğini, bu şahısların slogan atarak kendisine sataştıklarını belirterek, can güvenliği açısından gereğinin yapılmasını istedi. Cinayetin faili Ogün Samast'ın da açık cezaevine sevkinin yapılmasını talep ettiği, aksi halde duruşmalara katılmayacağını içerir dilekçe verdiği belirtlidi. Mahkemenin yetkisinde olmadığı için Samast'ın bu talebinin işleme alınmadığı belirtildi.

"AMACIM, TRABZON'UN İSTANBUL'A TÜM NOTLARI İLETİP İLETMEMESİNİ KONTROL ETMEKTİ"

Duruşmada ifade veren dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi Müdür Yardımcısı Tamer Bülent Demirel suçlamaları kabul etmeyerek, "Bu suçlamaların herhangi bir delile dayanmadığını, değerlendirmeden ibaret olduğunu düşünüyorum" dedi. C1 bürodan sorumlu olduğunu ve 2006 yazında Düzce'ye tayin adildiğini anlatan Demirel, "F4 raporunu(Dink'in ölüdürüleceği bilgisinin yer aldığı rapor) zaten görmem gereken bir rapordu. Yasin Hayal'in isminin geçmesi nedeniyle suret olarak bizim birime gelmişti. Üzerine 'İstanbul'a yazılmayan husus varsa görüşelim' notunu yazmıştım. Amacım, Trabzon'un bize bildirdiği tüm notların İstanbul'a iletilip iletilmediğini kontrol etmekti. Bilgi saklaması, evrak saklanması gibi bir şey söz konusu değil. Evrak normal bir şekilde gitmiş. İsteyen görebilir. Koruma konusu ise ilgili ilin görevidir. İstihbarat Daire Başkanlığı'nın koruma aldırttığını ben de bilmiyorum" diye konuştu.

"AGOS GAZETESİNE DE BOMBA ATAR DİYE DÜŞÜNMÜŞÜMDÜR"

İstanbul'a gönderilen yazı ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazı arasında fark görüp görmediğinin sorulması üzerine Demirel, "Görmedim" diye yanıtladı. İstanbul'a gönderilen yazıda "Ses getirilecek eylem", İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na gönderilen yazı da ise, "Hrant Dink'in öldürüleceği" bilgisinin yer aldığı hatırlatılması üzerine Demirel, "Savcı bey gösterince fark ettim. Oradaki neticede ham bir bilgi. Bizim orada odaklandığımız Yasin Hayal'di. Ses getirecek olması, öldürülecek olması öyle bir şey dikkatimi çekmedi. Yasin Haya McDonald's'a bomba atmış bir kişi. Agos Gazetesi'ne de bomba atar diye düşünmüşümdür. Ses getirecek eylem demek öldürme eylemini de içine alan en geniş kapsamdır. Bu nedenle bu yazıyı dikkate aldım" diye konuştu.

==============================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement