Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- FETÖ'NÜN MEDYA YAPILANMASI DAVASINDA SAVCI, 13 SANIĞIN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİHayati KILIÇ- Ümit TÜRK İstanbul / DHAFethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına yönelik davada duruşma savcısı, Atilla Taş'ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin tahliyesini talep etti.

31.03.2017 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- FETÖ'NÜN MEDYA YAPILANMASI DAVASINDA SAVCI, 13 SANIĞIN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Hayati KILIÇ- Ümit TÜRK İstanbul/ DHA

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına yönelik davada duruşma savcısı, Atilla Taş'ın da aralarında bulunduğu 13 kişinin tahliyesini talep etti.

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına yönelik davada duruşma savcısı, sanıklar Kapatılan Meydan Gazatesi yazarı ve şarkıcı Atilla Taş, Türk Solu Gazetesi'nin baş yazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu ile Murat Aksoy, Yakup Çetin, Abdullah Kılıç, Seyit Kılıç, Mustafa Erkan Acar, Hüseyin Aydın, Ali Akkuş, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Oğuz Usluer ve Yetkin Yıldız'ın tutuklulukta geçirdikleri sürenin dikkate alınarak tahliyelerine karar verilmesini talep etti. Savcı diğer sanıkların ise atılı suçu işlediklerine yönelik kuvvetli suç şüphesini gösterir delillerin bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

ATİLLA TAŞ: SİZİ SEVİYORUZ NE OLUR BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN

Savcının görüşünü açıklamasının ardından Söz alan Atilla Taş mahkeme heyetine, "Ne olur bizi yalnız bırakmayın. Sizi seviyoruz" dedi. Duruşma sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

Görüntü Dökümü (arşiv)

---------------------------------

-Atilla taş

-Fırat Çulhaoğlu

-Soruşturma kapsamında adliyeye sevkedilen sanıklar

======================

2- ŞEHİT SAVCI KİRAZ İSTANBUL ADALET SARAYI'NDA ANILDI

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit,

"Terör ve terörizm Türk halkını ve özellikle yargı camiasını sindiremeyecek"

Haber-Kamera: Hayati KILIÇ - İstanbul DHA

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz şehit edilişinin ikinci yılında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda anıldı.

Adliyenin Atrium alanında gerçekleşen törene, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İstanbul vali yardımcıları, HSYK ve Adalet müfettişleri, İstanbul'daki diğer adliyelerin başsavcıları, hakimler, savcılar ve adliye personeli katıldı. Şehit savcı Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz da törende yer aldı.

Adliyeye Şehit Mehmet Selim Kiraz'ın dev fotoğrafı ve Türk bayrağı asıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit birer konuşma yaptı.

"TERÖRE KARŞI DİMDİK AYAKTAYIZ"

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, terörün Türk halkını sindiremeyeceğini belirterek, "Şehidimizin ikinci anma töreninde birlik ve beraberliğimizden dolayı mutluyum. Şehidimizin acısı daha taze. İki yıl önce vefat etti. Kendisini de yakından tanırdım. Sonuçları itibariyle, Türk Devleti özellikle Dünyada terörden en çok mağdur olan ülkelerdendir. Tüm terör örgütlerinin amacı halkı korkutmak ve sindirmektir. Görüyoruz ki bizim halkımız teröristlere pabuç bırakacak bir halk değildir. Şu anda da teröre karşı dimdik ayaktayız. Değerli Mehmet Selim Kiraz kardeşimizi şahsen tanımıştım. Hatta İstanbul'a tayini konusunda da kısmen yardımcı olmuştum. Ama tarih ve kader onu şehadet makamına ulaştırdı. Mehmet Selim Kiraz gibi yargı şehitlerimizi ve teröre karşı şehadete mertebesine ulaşan tüm insanlarımızı rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. Terör ve terörizm Türk halkını ve özellikle yargı camiasını sindiremeyecek" dedi.

"ONLAR SANIYORLAR Kİ BİZ SUSSAK MESELE KALMAYACAK"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, konuşmasında, "Bu vatanın aziz evladı Mehmet Selim Kiraz'ın şehadetinin 2. yıl dönümünde gerçekleştirdiğimiz bu buluşmaya katılımınız ve desteğiniz için şükranlarımı arz ederim. Yüce Yaradan'ın ilahi emrinde ölüm haktır. Bu ölüm bazen şehit kardeşimizin Hakk'a yürümesinde olduğu gibi şereflice ve onurluca, bazen de katillerin ölümünde olduğu gibi zavallıcadır. Üzülmüyoruz, çünkü bu güzel ülkenin güzel insanlarının huzuru için şehadete eren bir kardeşimiz var. Umutluyuz zira şair Karakoç'un da dediği gibi 'Şehit toprağa düşen bir tohumdur. Mirası da zaferdir' Onlar sanıyorlar ki biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak tarih susmayacak, tarih sussa hakikat susmayacak. Bizden kurtulsalar mesele kalmayacaklar sanıyorlar. Halbuki bizden kurtulsalar vicdan azabından kurtulamayacaklar. Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklar. Tarihin azabından kurtulsalar Allah'ın gazabından kurtulamayacaklar. Bu vesileyle Mehmet Selim kardeşimizin şahsında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, yad ediyorum" dedi.

Törenin ardından Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın adliyenin 6. katındaki odası ziyaret edildi. Odada okunan Kuran'ın ardından hakimler, savcılar, askerler ve personel masasına karanfil bırakıp dua etti.

Görüntü Dökümü

---------------

-Adliyenin atrium alanında yapılan ören

-Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in konuşması

-Şehit Savcının odasında kuran okunması

-Odaya karanfil bırakılması

-Genel detay görüntüler

31.03.2017 - 10.45 Haber Kodu : 170331020

==================================

3- ŞEHİT SAVCI KİRAZ MEZARI BAŞINDA ANILDI

Haber-Kamera: Sinan BİLGİLİ-İSTANBUL DHA

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz şehit edilişinin ikinci yılında mezarı başında anıldı.

Anmaya Kiraz'ın babası Muhammed Hakkı Kiraz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın yanı sıra adliyelerde görevli hakim ve savcılar katıldı. Anma sırasında polis, Eyüp Sultan Mezarlığı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Anma töreni okunan duaların ardından son buldu.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Mezarlıktan görüntü

-Dua edilmesi

-Kur'an-ı Kerim okuyanlar

-Güvenlik önlemleri

-Detaylar

31.03.2017 - 11.11 Haber Kodu : 170331023_

=============================

4- GAZETECİ HASAN CEMAL BERAAT ETTİ

Gazeteci Hasan Cemal, "Çekilme Günlüğü" yazısında örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada oy çokluğuyla beraat etti.

Haber: Ümit TÜRK İstabul/ DHA

Bir internet sitesinde 15 Mayıs 2013'de yayınlanan "Çekilme Günlüğü" başlıklı yazısında örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanan gazeteci Hasan Cemal beraat etti. Karar oy çokluğuyla alındı.

İstanbul 24 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya sanık Hasan Cemal katılmadı, avukatları hazır bulundu. Mahkeme başkanı duruşma savcısından görüşünü sordu. Savcı, önceki duruşma talep ettiği 1 yıl 10 aydan 9 yıla kadar hapis istemini tekrar ettiğini belirtti. Daha sonra söz alan Avukat Fikret İlkiz, mahkemeye 13 sayfalık savunma sundu. Daha önce verilen takipsizlik kararlarını örnek gösteren İlkiz, Cemal'in beraatine karar verilmesini talep etti.

OY ÇOKLUĞU İLE BERAAT

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Sanığın her ne kadar terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasının istendiğini hatırlatarak, yazı içeriği ve yazının yazıldığı tarihi dikkate alarak suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. Karar üye hakimin şerh düşmesi üzerine oy çokluğu ile alındı.

CEMAL: SAVAŞI, TERÖRÜ VE ŞİDDETİ DEĞİL BARIŞI SAVUNUYORUM

Önceki duruşmalarda ifade veren Hasan Cemal, hakkındaki suçlamayı kabul etmeyerek "O dönem zaten barış savunuluyordu. Barışın yolu açılmak isteniyordu. Dağın yolu kapatılmak isteniyordu. Bir gazeteci olarak yazdıklarım vakti zamanında dağın yolu nasıl açıldı. Şimdi nasıl kapanacak sorusunun cevabını aramaktan ibaretti. Bu tamamen bir gazetecilikti. Benim 2013 yılında yazdıklarımı bugün hapislik bir dava konusu haline getirmek gazeteciliği cezalandırmaktır. Savaşı, terörü ve şiddeti değil barışı savunuyorum. Barışı savunmaya da devam edeceğim. Beraatimi istiyorum" demişti.

===================================

5 - BAKAN EROĞLU'NUN PROGRAMINDA "SORU" GERGİNLİĞİ

İhsan DÖRTKARDEŞ, İstanbulDHA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Avcılar'da trafiğe kapalı Marmara Caddesi'nde oluşturulan stantta fidan dağıtımından önce konuşma yaptı. Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, AK Parti İlçe Başkanı Burak Ali Tepe'nin de katıldığı programda konuşan Bakan Eroğlu, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa referandumuna değinirken, Türkiye'de istikrarlı bir yönetim için 18 maddelik pakete 'Evet' denilmesi gerektiğini anlattı.

"SORU SORMAK İSTİYORUM"

Bakanın konuşmasının sonlarına doğru, bir kadın yüksek sesle "size soru sormak istiyorum" diye seslendi. Bakan Eroğlu, "Sonra sorarsın" diyerek konuşmasını sürdürdü. Kadının bağırmayı sürdürmesi üzerine Bakanı dinleyenler, bu sesi bastırmak için "Alkışlayın" diye bağırdı ve birlikte alkışlamaya başladı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Bu arada Avcılar Emniyet Müdürü Hakan Bolat ve polisler kadının yanına giderek toplulukta bu tür hareketlerin kalabalığı provoke edebileceğini belirterek bağırmamasını anlatırken bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.

ESKİ TELEVİZYONCU

Polislerin kimlik sorması üzerine eski bir televizyoncu olduğunu, adının da Canan Metiner olduğunu söyleyen kadın, bakanın bulunduğu bölgeden uzaklaşmaya yanaşmadı. Metiner, bağırarak "Konuşmamı engelliyorlar. Soru sormak istiyorum, sordurmuyorlar. Bu yüzden diktatörlük getiriyorlar. Bağırmıyorum, soru sormak istiyorum. Herkesin gözü önünde sordurmuyorsun. Neden? CHP liderine herkes soruyor takır takır, cevaplarını veriyor. Siz niye sordurmuyorsunuz? Diktatörsünüz, yalancısınız. Soru sorma hakkımı engelliyorsunuz" dedi.

Emniyet Müdürünün"Hakkınızı hukuk içerisinde arayın" sözlerine tepki gösteren Metiner, "Bu ülkede hukuk yok. Adliye de yok. Olsaydı bakanınız 'Reza'nın önünde yatarım' demezdi. Şimdi Amerika'da içeride. Vatandaş karşısında soru soracak yetkili istiyor. Hani neredesiniz?" diye konuşmayı sürdürdü.

Polisler çevredeki AK Partililer'in tepkilerini de önlemeye çalışırken Canan Metiner, "Bana bir bakan neden 'Evet' dememiz gerektiğini açıklasın. Ben ona soru sorayım delikanlı gibi bana da cevap versin bu kadar halkın önünde haydi bakayım. Yüreği yetiyor mu?" derken yanına yaklaşan bir kişiye, "Hayır'ı ben sana anlatırım. Ama 'Evet'i onlar bana anlatamaz. Başınızı taştan taşa vuracaksınız. Arabanızı da alma hakları var, evlerinize de el koyma hakları var" derken, başka bir kişi "Saçmalıyorsun yeter be" diyerek kendisine tepki gösterdi. Bir polis amirinin "Sizi korumamız gerek" sözlerine de karşı çıkan Metiner, "Yok ya. Bu kadar sene siz zaten korumadınız beni. Sizden birilerini koruması gerekiyor bu ülkede vatandaşları. 'Evet'i anlatması gerekiyor birilerinin. Hiç kimse anlatamaz bana burada neden 'Evet' oyu verdiğini anlatamaz" dedi. Polis amirinin "Size çevreye rahatsızlık vermekten işlem yapacağız biraz daha bağırırsanız" sözüne de sinirlenen Metiner, "İşlem mi yapacaksınız, yap o zaman. Gelme benimle ne geliyorsun. Yaklaşma bana" diyerek uzaklaştı.

Görüntü Dökümü

----------------

-Bakanın konuşması

Kadının seslenmesi ve sonrasında yaşananlar

dha feed

================================

6- OLASI MARMARA DEPREMİ'Nİ 7.5 OLARAK HESAPLAYAN YARD.DOÇ.DR. GÜNDOĞDU'NUN 'CANINI SIKAN' FAYLANMA

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı hesaplamalara dayanarak olası Marmara Depremi'nin Richter ölçeğine göre '+'0.2' veya '-0.2' yanılma payı ile 7.5 olacağını söyledi. Gündoğdu, 2014'te Gökçeada'nın karşısında meydana gelen 'Kuzey Anadolu fay hattının batıya doğru bir gelişmesi' olarak nitelendirdiği faylanmanın 'canını sıktığını' söyledi.

Afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında sürdürdüğü, Avcılar Belediyesi'nin düzenlediği Kent Konseyi'nin de destek verdiği ABAG (Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri) Projesi'nin her ay düzenlediği eğitim toplantılarının sonuncusu Cihangir Mahallesi'ndeki Kent Evi'nde yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Mert Ali Ak, tüm toplumun afetlere hazırlık amaçlayan bu çalışmalara katılmasını isterken, tek amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, konuşmasında bozuk, çarpık yapılaşma ve insanların bilgilendirilmemesinin olası felakete karşı riskleri arttırdığını vurgularken, "Normal bir yapılaşma; örneğin Amerika'daki San Andreas Fayı civarındaki yapışma olsa bizim bu kadar riskimiz olmazdı. Fakat 17 yıl içerisinde maalesef bu seviyeye gelemedik. Bunun tek çözümü kentsel dönüşüm" dedi.

Türkiye'deki fay hatlarına değinen Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, geçmişte MTA'nın petrol arama amaçlı sığ araştırmalar yapan 'Sismik1' gemisi ile bilim insanlarının araştırmaları sırasında hazırladıkları haritalar bulunduğunu anlattı. Gündoğdu, ilk kez gösterdiğini belirttiği bir haritayı perdeye yansıtırken şöyle dedi:

"Bunu bir Fransız yapmış. Ortasında Adalar'ın önünde bir fay çıkmış ortaya. Bu başka hiçbir haritada yok. Bu kadar düzgün bir fay çizilmesi insanı kuşkulandırıyor. 1894 İstanbul depremi Marmara Bölgesi'nde tek ismini veren depremdir. 1894'te İstanbul'a olan o depremi acaba bu fay mı yarattı? Bu fayı başka bir haritada görmediğimiz için araştırma gemileri buna pek fazla itibar etmemiş."

251 YILA GÖRE HESAPLAMA

Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, izleyicilerden birisinin sorusu üzerine beklenen olası Marmara Depremi'nin büyüklüğünü 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu anlatırken, "Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766'dan 251 yıl geçti. 251 sene 2.5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 çıktı. Yani büyüklüğü 7.3-7.5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti" karşılığını verdi..

1999'DAKİ ANORMALLİK VE UMUT

Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, 1999'daki Marmara Depremi'nin Avcılar'daki etkisinin hissedilmesinde bir anormallik olduğuna dikkat çekerken, "Deprem dalgaları Avcılar'a gelince büyüdüö dedi, yapılan çalışma ve hazırlanan raporların belediyeye iletildiğini söyledi. Olası yeni deprem için Avcılar için umut bulunduğunu ifade eden Yard.Doç.Dr. Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KADIKÖY, ÇOK DAHA TEHLİKELİ"

"1999'daki depremin yönü tam karşıdan yani deprem dalgaları Gölcük tarafından geliyordu. İzlediği yolda bir yansıma buldu veya gelip iki zon içinde kaldı. İki zon arasında kalınca frekansı çok arttı, genliği büyüdü. Olmadık hasarlar yaptı. Ama bu hasarlar Avcılar'ın her tarafında yok. Belirli yerlerde E5'in sağı solu, ve bir mahallede var. Denizden yamacı çıktıktan sonra hemen hemen hasar yok. Bu tabii yersel koşullarda özel bir durum. Beklenen yeni deprem şimdi Avcılar'ın yanında kalıyor. Avcılar'ın yanında kalınca o kadar şiddetli hissetmeyeceğiz. Deprem dalgaları 'Makaslama' attığı zaman elips şeklinde hasar yayılıyor. Kırılma 251 yılda biriken enerji bitinceye kadar devam edecek. Buradaki hasar elips şeklinde oluyor. Hasar yani bu tarafa doğru şiddeti hemen azalıyor mesafeye bağlı. Avcılar'a göre Kadıköy çok daha tehlikeli. Çünkü istikamet olarak fayın tam karşısında kalacaklar. Gölcük'te olan depremde Adapazarı çok daha fazla hasar aldı. Ama kameralar falan oraya az gittiği için pek bilinmiyor. Bunun nedeni birincisi zemin faktörü, ikincisi tam depremin karşısında kaldılar. Bütün ivmesini, her şeyini aldılar."

"CANIM SIKILDI"

Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, 2014'te Gökçeada'nın haritada sarı renkte gösterdiği 'faylanma' görüldüğünü bunun Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batıya doğru bir gelişmesi sonucu olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Bu gelişmeden sonra Marmara'da her şey değişmeye başladı. Benim canımı sıkacak şeyler de oluşmaya başladı. 2015'te sarı ile gösterilecek aktivite başladı. Bu ters fay. Yani bir yerde sıkıştıran mekanizma oluşuyor. Bu sıkıştıran mekanizma olması doğal çünkü. Kuzey Anadolu Fayı kuzeye doğru sıkıştırma meydana getiriyor" dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, doğa olaylarının üstesinden gelinemediği takdirde 'Afet' olarak nitelendirilebileceğini bu nedenle eğitimden her alana kadar önlem alınması gerektiğini söyledi. Deprem riski gerçeğini göz önüne alarak Avcılar'daki eski ve yorgun binaların yenilenmesi için çalıştıklarını anlattı. Başkan Toprak Benli, binaların yenilenmesindeki en büyük engelin binalara en fazla 4 kat izni verilmesi olduğunu hatırlatırken, "Oy birliği ile gönderdiğimiz Nisan ayına kalan İBB'deki imar planı onayı ile Avcılar'daki eski binalar mevcut kat sayısı korunarak yani 1982 planlarındaki katları 'Müktesep hak' kabul edilerek yenilenebilecek" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------

-Kent Konseyi Başkanı Mert Ali Ak konuşurken

-Yard.Doç.Dr. Gündoğdu'nun açıklamaları

-Salondan görüntüler

-Gündoğdu'nun gösterdiği haritalar

-Belediye başkanı konuşurken

31.03.2017 - 09.27 Haber Kodu : 170331010

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement