Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 3

1 - CUMHURİYET SORUŞTURMASIHaber: Yüksel KOÇ / İstanbul DHACumhuriyet Gazetesi ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 kişi, emniyet işlemlerinin ardından önceki gece İsanbul Adliyesi'ne çıkarıldı.

05.11.2016 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 - CUMHURİYET SORUŞTURMASI

Haber: Yüksel KOÇ/ İstanbul DHA

Cumhuriyet Gazetesi ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 kişi, emniyet işlemlerinin ardından önceki gece İsanbul Adliyesi'ne çıkarıldı.

Eski muhasebeci Bülent Yener ve muhasebeci Günseli Özaltay savcılık sorgularının ardından, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Aydın Engin ve yazar Hikmet Çetinkaya, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldılar.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart, tutuklanmaları talebiyle İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiler.

İFADELERDEN

Hakkında tutuklama kararı verilen Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun vakıf ilişkileri, reklam ve diğer parasal ilişkilerle ilgili sorumluluğunun bulunmadığını belirttiği, Cumhuriyet'te her alanda saygın, hukuka uygun hareket eden kişilerin çalıştığını, soruşturma savcısının 4-5 manşeti baz alarak kendilerini itham etmesine kahrolduğunu söylediği ve suçlamaları reddettiği kaydedildi. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Bülent Utku'nun, avukatlık yaptığı sırada kullandığı sözcükler nedeni ile suçlanmayı yadırgadığını söylediği öğrenildi. Güray Tekin'in ise sorgusunda gazetelerin sadece hoşa giden haberler yayınlamadığını bazen hoşa gitmeyen haberler de yayınladığını hatırlattığı, suçlamaları reddettiği belirtildi.

KADRİ GÜRSEL'İN İFADESİ

Tutuklanan gazeteci Kadri Gürsel ise, kim olduğunu bilmediği bilirkişinin kendisini sübliminal mesaj vermekle suçladığını belirterek, sübniminal mesaj vermediğini, ne yazdıysa doğrudan yazdığını anlattı. Gürselöin ifadesinde "Bu mizah yazısıdır, buradan darbeyi meşrulaştıran nasıl bir mantık üretildiğini hayretler içerisinde görüyorum" dedi.

Turhan Günay ise Cumhuriyet Vakfı'nın ve Yenigün Haber Ajansı üyesi olmadığını belirterek suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

MUSA KART: KENDİMİ ŞU AN BİR KARİKATÜRÜN İÇİNDE HİSSEDİYORUM

35 yıldır karikatür çizdiğini belirten Musa Kart'ın da sorgusunda, kendisini bir karikatürün içinde hissettiğini belirterek, "Yaşadığım olaylardan bir karikatür çıkarıyorum. Yaptığım karikatürlerde PKK'ya ve FETÖ'ye çok ağır eleştiriler yapıyorsam, bu gazetenin bu örgütlerle bağlantısı olamaz" dediği öğrenildi..

Hakan Karasingir'in, adının bu soruşturma kapsamında hiç geçmediğini belirterek, yönetim kurulu üyelerinin haberlere müdahale etmediğini, kendisinin de yönetim kurulu üyesi olarak haberlere müdahale etmediğini söylediği kaydedildi.

Operasyonun siyasi olduğunu söyleyen Mustafa Kemal Güngör'ün ise vakıfla ilgili yürütülen hukuk davasının ceza davasıyla alakası olmadığını söylediği belirtildi.

Mahkeme, sorgularının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart'ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" gerekçesi ile tutuklanmalarına karar verdi.

==============================

2- BAŞBAKAN YILDIRIM: GÖÇMENLER İÇİN HARCADIĞIMIZ PARADAN PİŞMAN DEĞİLİZ

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: Güven USTA - İstanbul

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin göçmenler için harcadığı 25 Milyar Dolar üzerindeki para için pişmanlık duymadığını söyledi. İstanbul'da Ak Parti tarafından düzenlenen 'Göç ve mülteciler' konulu Asya ülkeleri siyasi partiler uluslararası konferansında konuşan Yıldırım, " Bu insanlık dramının, acılarının azaltılmasına mutlaka ortak olmak lazım. Tek bir ülke olarak 25 Milyar Doların üzerinde harcama yaptık. Bunun için pişman değiliz. Daha fazlasını da yaparız.Çünkü bizim anlayışımızda insanı yaşatki, insanlık yaşasın anlayışı vardır. Onun için, bu fedekarlıkları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

BM ANA SÖZLEŞMESİ BİRAN ÖNCE YENİLENMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkca dile getirdiği dünya 5'den büyüktür sözünü hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, BM Ana Sözleşmesinin biran önce yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım," Sayın Cumhurbaşkanımızın 'dünya 5'ten büyük' derken dikkati çekmek istediği, ikinci dünya savaşından sonra kurulan bu mekanızma artık günümüz ihtiyaçlarınıa karşılamıyor. BM üyesi ülkelerin bütün iradesinden daha büyük bir irade, dünya adına karar veriyor. Bu asla ve asla adil bir durum değil. Mutlaka uzun süreden beri gündemde olan, BM ana sözleşmesinin yenilenmesine ve günün şartlarına göre, daha katılımcı bir hale getirilmesine yönelik çalışmalar, artık ipe un sermeden sonuçlandırılmalıdır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------

Salondan detaylar

Binali Yıldırım'ın konuşmasından aktüel görüntü

05.11.2016 - 12b54 Haber Kodu : 161105059

===================

3- GÜVENLİK İÇİN KURULAN X-RAY 2 AY SONRA KALDIRILDI

Haber-Kamera: İbrahim YILDIZ-Hüseyin ASLIYÜCE/İSTANBUL,

Atatürk Havalimanı'nda yaşanan bombalı saldırı ve darbe girişiminin ardından güvenlik uygulamaları kapsamında araçların aranması için ana giriş noktasına konulan X-RAY cihazı uygun şartları karşılamadığı gerekçesiyle 2 ay sonra kaldırıldı.

Atatürk Havalimanı'nda ana giriş noktasındaki araçların aramasında hem trafik yoğunluğu azaltmak amacıyla deneme amaçlı olarak Ağustos ayında araçların aranması için yurt dışından getirilen X-RAY cihazı konuldu. Yapılan testler sonucunda konulan X-RAY cihazının uygun şartlar taşımadığı tespit edilerek kaldırılması talep edildi. X-RAY cihanın kaldırılmasının ardından ana giriş noktasında araç aramaları rutin bir şekilde devam ederken, yoğunluğu azaltmak için alınan önlemler kapsamında polis ekiplerinin araç arama celplerinin sayısı arttırıldı. Yetkililer, kaldırılan X-RAY'in yerine başka bir firma tarafından üretilen X-RAY araç tanıma sisteminin test amaçlı olarak giriş kapısına tekrar konulacağını söylediler.

Görüntü Dökümü

---------

-Havalimanı girişinden görüntü

-Havalimanı girişinden polislerden görüntü

-Havalimanına araç giriş görüntüsü

-Arşivden X-RAY 'in görüntüsü

-Genel ve detay görüntü

05.11.2016 - 14.24 Haber Kodu : 161105085

=========================

4- MEHMET AĞAR'IN GELİNİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Haber -Kamera Ramazan EĞRİ İstanbul DHA

Kanser tedavisi gördüğü hastanede vefat eden Mehmet Ağar'ın gelini Badısabah Ağar, İstanbul'da toprağa verildi.Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın 36 yaşındaki gelini Badısabah Ağar kanser tedavisi gördüğü hastanede dün vefat etti. Badısabah Ağar için Üsküdar Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreninde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cenazede Badısabah'ın 8 yaşındaki oğlu Mehmet Ağar gözyaşlarına boğuldu. Küçük Mehmet'i babası Tolga Ağar teselli etmeye çalıştı.

Mehmet Ağar, oğlu Tolga Ağar ve dünürü Hasan Bozoğlu cami avlusunda taziyeleri kabul etti.

Cenazeye eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, iş adamı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Türkiye Milli Takımlar teknik direktörü Fatih Terim, Mustafa Denizli, Giray Bulak, Rıdvan Dilmen, Oktay Kaynarca'nın da aralarında bulunduğu iş, sanat, siyaset ve spor dünyasından bir çok isim katıldı. Mehmet Ağar, "Ne söylenebilir ki... Yüreğimiz yanıyor" dedi.

Badısabah Ağar cenazesi öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu mezarlığına toprağa verildi.

Görüntü Dökümü:

------------

-Mehmet Ağar'ın taziyeleri kabul etmesi

-Torun Mehmet Ağar'ın ağlaması

-Taziyelerini iletenler

-Aydın Doğan'ın gelişi

-Mehmet Ağar'ın kısa konuşması

-Kılınan cenaze namazı

-Cenazenin omuzlarda taşınması

-Cenaze aracının gidişi

-Genel ve detay

05.11.2016 - 13.21 Haber Kodu : 161105061

===================

5- DUAYEN GAZETECİ METE AKYOL TOPRAĞA VERİLDİ

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç,

"Bir akşam telefon etti. 'Pınar ben sandalyemi Silivri'nin önüne atıyorum' dedi. Umut Nöbeti öyle başladı Silivri kapısında... O öncüydü. Biz onun öncülüğünü devam ettiren gazetecilerdik"

Haber-Kamera: Erhan TEKTEN İstanbul DHA

Duayen gazeteci Mete Akyol, Büyükada'da bulunan Hamidiye Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Usta gazeteci Akyol'u son yolculuğunda CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP Eski Milletvekillerinden gazeteci yazar Oktay Ekşi, Eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, İş adamı Ali Sabancı'nın da aralarında bulunduğu siyaset, iş dünyası ve basın camiasında çok sayıda kişi uğurladı.

Akyol'un eşi Gülçin Akyol ve oğlu Ufuk Akyol taziyeleri kabul etti. Ufuk Akyol, "Beklemiyorduk. Her ne kadar 81 olsa da öyle kötü bir sürpriz oldu. Takdiri ilahi. Bir anda kendini teslim etmiş. Keşke diyecek bir şey olsaydı. Sözün bittiği yer" dedi.

İşadamı Ali Sabancı, "Mete amcamız ülkesini çok severdi. Ailesini, insanları severdi. Annem ve babamın da 65 yıllık arkadaşlarıydı. Şimdi duydum ki ben doğduğumda gazeteye ilan vermiş, 'Şevket Sabancı'nın bir erkek oğlu' diye" dedi.

"ONUN YETENEĞİNİ EN İYİ DEĞERLENDİRENLERDEN BİRİ ABDİ İPEKÇİ İDİ"

Oktay Ekşi ise Akyol'un gazetecilik dünyasının en önemli yeteneklerinden biri olduğunu belirterek, "Birinci günden dahi insana 'karşımda gazetecilik açısından müstesna bir kişilik var' diyecek kadar belirgindi yetenekleri. Profesyonel anlamda beraber çalışan ilk arkadaşlarından biriyim. 19-20 yaşlarında çektiği fotoğraflarda başarılıydı. Sonra röportajcı olarak unutulmaz röportajlara imza attı. Onun yeteneğini en iyi değerlendirenlerden biri rahmetli Abdi İpekçi'ydi. Çünkü onu Milliyet'e aldı. ve orada harika röportajlar yapmasına imkan verdi." şeklinde konuştu.

"UMUT NÖBETİ'Nİ BERABER YAPTIK

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de "Aşıktım onun kelimelerine, kelimelerle oynamasına. En son da 'Umut Nöbeti'ni beraber yaptık. Bir akşam telefon etti. 'Pınar ben sandalyemi Silivri'nin önüne atıyorum' dedi. At ve bana fotoğrafını gönder ben de bunu bütün dünyaya medyaya yayayım. Kamuoyu ile paylaşalım bu işi dedim. Fotoğrafı attı ve Umut Nöbeti öyle başladı Silivri kapısında. O öncüydü. Biz onun öncülüğünü devam ettiren gazetecilerdik" ifadelerini kullandı.

"ÇOK ZOR YETİŞEN İNSANLARDAN BİR TANESİYDİ"

Eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon da "Ülkemiz çok büyük bir değeri yitirdi. 1964'ten bu yana benim dostumdu. Türkiye'nin duayen gazetecisini yitirdik. Çok zor yetişen insanlardan bir tanesiydi muhakkak ki" dedi.

Kılınan cenaze namazının ardından Akyol'un cenazesi Büyükada Mezarlığı'na defnedildi.

Görüntü Dökümü:

----------

-Tabutun görüntüsü

-Cenazeye katılanlardan detaylar

-Taziyeler

-Sabancı ile röp

-Türenç ile röp

-Tolon ile röp

-Ekşi ile röp

-Cenaze namazı

-Tabutun taşınması

-Araca konması

05.11.2016 - 14.24 Haber Kodu : 161105084

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement