Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 4

(ek görüntüyle geniş haber) - TEM'DE TIR KAZA YAPTI; TRAFİK YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR 1- SEDA SAYAN'IN ENİŞTESİ ÖLÜMDEN DÖNDÜHaber-Kamera: İbrahim AKTÜRK - İSTANBUL DHATEM Otoyolu Gaziosmanpaşa mevkii Ankara istikametinde ilerleyen TIR, önce bariyerlere, ardından aydınlatma direğine çarptı.

07.12.2016 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ek görüntüyle geniş haber) - TEM'DE TIR KAZA YAPTI; TRAFİK YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR

1- SEDA SAYAN'IN ENİŞTESİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK - İSTANBUL DHA

TEM Otoyolu Gaziosmanpaşa mevkii Ankara istikametinde ilerleyen TIR, önce bariyerlere, ardından aydınlatma direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle aydınlatma direği yola devrildi. O sırada, ünlü sanatçı Seda Sayan'ın eniştesi Coşkun Yıldız da aynı yolda aracıyla seyir halindeydi. Yıldız, aydınlatma direğinin aracının üzerine düşmesinden son anda manevra yaparak kurtuldu.

AYDINLATMA DİREĞİ YOLA DEVRİLDİ

Kaza, saat 14: 00 sıralarında, TEM Otoyolu Gaziosmanpaşa Ankara istikametinde meydana geldi. 14 AK 420 plakalı TIR'ın sürücüsü Tevfik Yer, yağmurun etkisiyle kayganlaşan zeminde direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan TIR, ilk önce orta refüjdeki bariyerlere, ardından aydınlatma direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle aydınlatma direği yola devrildi.

SEDA SAYAN'IN ENİŞTESİ DE KAZAYA KARIŞTI

O sırada, ünlü sanatçı Seda Sayan'ın eniştesi Coşkun Yıldız da aynı yolda aracıyla seyir halindeydi. Yıldız, aydınlatma direğinin aracının üzerine düşmesinden son anda kurtuldu. Aydınlatma direğinin düştüğünü gören Yıldız, son anda manevra yaptı. Bunun üzerine, arkadan gelen araç, Yıldız'ın otomobiline çarptı. Yıldız ve arkadan çarpan sürücü kazayı yara almadan atlattı. TIR'ın sürücüsü Tevfik Yer ise, aracın içinde sıkıştı. Bunun üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri sıkışan sürücüyü çıkardı. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle her iki yönde uzun araç kuyruğu oluştu.

SEDA SAYAN'IN ENİŞTESİ: SANİYE İLE ÖLÜMDEN DÖNDÜM

Seda Sayan'ın eniştesi Coşkun Yıldız, "Aracımla işe gidiyordum. TIR ilk önce refüje vurdu. Daha sonra direğe vurdu. Direk devrildi. Son anda kaçtım. Saniye ile ölümden döndüm" dedi. Yola devrilen aydınlatma direği ile kaza yapan TIR'ın olay yerinden kaldırılmasının ardından trafik normale döndü.

Görüntü Dökümü:

-----------------

-Kaza yerinden detay görüntüler

-TIR'dan görüntü

-Polis ekiplerinin incelemesinden görüntü

-Oluşan trafikten detaylar

-Kazaya karışan diğer araçlar

-Seda Sayan'ın eniştesi ile röportaj

-Direğin ve TIR'ın olay yerinden kaldırılması

-Detaylar

07.12.2016 - 15.59 Haber Kodu : 161207141

07.12.2016 - 15.26 Haber Kodu : 161207112

=============================

2- TAKSİCİLERE TOPKAPI SARAYI'NDA GENEL KÜLTÜR DERSİ

* İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle İstanbul'da taksicilerin genel kültür bilgilerinin artırılmasına yönelik 'şehir ve medeniyet sohbetleri' adıyla başlatılan projenin ilki bugün gerçekleşti.

*100 taksiciye Topkapı Sarayı'nda, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirası anlatıldı, Topkapı Sarayı gezdirildi.

*Proje, ilk etapta Beyoğlu, Fatih, Üsküdar, Beşiktaş gibi tarihi ve turistik eserlerin yoğun bulunduğu bölgelerde çalışan taksicileri kapsıyor.

Haber-Kamera: Enver ALAS/ İSTANBUL,DHA

İstanbul'daki taksicilere, İstanbul'un tarihi, kültürel mirası ile simge yapılarıyla ilgili genel kültür bilgilerinin artırılmasına yönelik Şehir ve medeniyet sohbetleri' adıyla yeni bir proje hayata geçirildi. Proje kapsamında ilk etapta İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerinde çalışan taksicilere, İstanbul'un tarihi mekanlarında düzenlenecek çeşitli toplantılarla tarihi ve kültürel ağırlıklı genel kültür bilgileri verilecek.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ile İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşen projenin ilk buluşması bugün Topkapı Sarayı'nda gerçekleşti. İlk buluşma, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın'ın yanı sıra İstanbul'un tarihi bölgelerinde görev yapan 100 taksici katıldı. Nedret Apaydın, ilk buluşmada taksicilere İstanbul'un tarihiyle ilgili bir sunum yaptı. Apaydın, müzelerden tarihi camilere, saraylardan tarihi mekanlara kadar bazı bilgileri taksicilerle paylaştı, İstanbul'un demografik yapısından tiyatrolarına kadar açıklamalarda bulundu.

REHBERLER EŞLİĞİNDE TOPKAPI SARAYI GEZİLDİ

Sunumun ardından taksicilere rehberler eşliğinde Topkapı Sarayı gezdirildi. Rehberler, taksicilere tarihi mekanı başta harem olmak üzere yaklaşık bir saat boyunca anlattı.

İL MÜDÜRÜ APAYDIN: TAKSİCİLERLE İLETİŞİMİMİZ ARTACAK

Proje hakkında konuşan Nedret Apaydın, taksicilerin her birinin kültür elçisi olduğunu bu nedenle taksici ensafıyla müdürlük olarak bundan sonra iletişimlerini artıracaklarını söyledi. Apaydın, "İstanbul'da 17 bin 300 taksici var. Özellikle tarihi yarımada dahil turistik yerlerde görev yapan taksicilerimizin kültürümüzü, tarihimizi, bilip bilmedikleri konusunda bazı eksiklikler tespit ettik. Oda başkanımızla birlikte bir araya geldik. Taksicilerimizle şehir ve medeniyet sohbetleri yapacağımız bir proje belirledik. Tarihi mekanlarımızı gezeceğiz.

Onların eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz. Bu projeyi İstanbul'daki bütün taksicilerimize yönelik düşünüyoruz. Ancak önceliğimiz tarihi ve turistik yerlerin yoğun olduğu Sultanahmet, Üsküdar, Beyoğlu ve havaalanı taksicileridir" dedi.

YAHYA UĞUR: FARKLI TARİHİ MEKANLARI ARKADAŞLARIMIZ GEZECEK"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ise projenin taksiciler açısından önemine değindi. Uğur, "Bir taksici müşterisine hizmet verirken İstanbul gibi tarihi bir mekanda bu hizmeti veriyorsa yanından geçerken sadece Topkapı Sarayı demesin, sarayı anlatsın. Bunun içinde görmesi lazım. Bu nedenle çalışmayı sürekli devam ettireceğiz. Daha farklı tarihi mekanları da diğer arkadaşlarımızla gezeceğiz" diye konuştu.

TAKSİCİLER MEMNUN

Tarihi mekanları gezmenin meslekleri açısından faydalı olduğunu belirten taksiciler, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

22 yıldır taksicilik yapan Refik Ünlükaya, "İstanbul'un bir çok tarihi yerine müşteri bırakıyoruz. Turistler zaman zaman bunları soruyor. Biz de bildiklerimiz doğrultusunda konuşuyoruz. Ancak şimdi gezince daha başka oluyor" derken, tarihi yarımada da 40 yıldır taksicilik yapan İhsan Aknur ise "Tarihi eserleri öğrenip onları turistlere, misafirlere anlatmak için bu gibi etkinlerin faydalı olduğunu ve daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Nedret Apaydın'ın taksicilere yönelik sunumu

-İstanbul'un tarihi ve kültürünü anlatması

-Genel kültür üzerine açıklamaları

-Apaydın'ın bazı konularda taksicilerin bilgisini sınaması

-Rehber eşliğinde Topkapı Sarayı'nın gezilmesi

-Taksicilerin rehberi dinlemesi

-Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın ile röp

-Yahya Uğur ile öp

-Taksilciler ile röp

-Genel ve detay görüntüler

07.12.2016 - 15.10 Haber Kodu : 161207104

=======================

3- BARANSU'NUN ESKİ EŞİ ÇOCUKLARININ SOYADINI DEĞİŞTİRDİ

Haber: Ümit TÜRK/ İstanbul DHA

Balyoz'da kumpas davası sanığı Mehmet Baransu'nun eski eşi, mahkemeye başvurarak iki çocuğunun soyadını değiştirdi.

Baransu'nun eski eşi Esra Konur, mahkeme kararıyla iki çocuğunun soyadını değiştirdi. Esra Konur, çocuklarının Baransu soy isminden dolayı okulda ve arkadaş çevresinde sıkıntı yaşadığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın bugün karar duruşması görüldü.

DURUŞMAYA NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ TEMSİLCİ GÖNDERDİ

Duruşmaya davacı Esra Konur ile Nufüs Müdürlüğü'nü temsilen bir kişi katıldı. Duruşmada ilk olarak Esra Konur'un halasının kızı tanık olarak dinlendi.

Çocukların Baransu isminden dolayı mağdur olduğunu anlatan tanık, "Çocukları okulda ve dışarıda, 'FETÖ'cünün çocuğu' diye sıkıştırıyorlar. Hatta büyük çocuk sokağa çıkamaz hale geldi. Çocukların geleceği ve psikolojisi açısından soy adlarının değiştirilmesi onlar için iyi olur" diye konuştu.

"BABAN NEREDE DİYE SORUYORLAR"

Daha sonra söz alan Esra Konur da, "En basitinden çocuklar okuldayken isimleri okunduğunda, 'Aaa sen Baransu'nun çocuğumusun. Baban nerede' diye soruyorlar. Çocuklar bu sorular karşısında bunalmış durumdalar. Davamızın kabul edilmesini talep ediyoruz" dedi. Söz alan nufüs temsilcisi ise davanın reddedilmesini istedi.

Duruşmayı karara bağlayan mahkeme, her iki çocuğun soy adlarının değiştirilmesine karar verdi.

==============================

4 - MAHKEME BAŞKANINDAN BERATCAN'IN ANNESİNE UYARI

Haber: Arzu KAYA/ İstanbul DHA

Kartal'da kaybolduktan sonra Tuzla'da ormanlık alanda cesedi bulunan Beratcan Karakütük'ün ölümüne ilişkin annesi Türkan Karakütük ve sevgilisi Ersin Kaşıkçı'nın yargılanmasına devam edildi.

Hakkında adli kontrol kararı verilmiş olan anne Karakütük'ün denetimli serbestlik görevlileriyle sorun yaşadığına ilişkin tutanak tutulduğunu belirten mahkeme başkanı, "Niye sorun çıkarıyorsun denetimli serbestlik görevlilerine? Eve almadığın, küfrettiğin yazıyor. Daha önce de ev adresinde bulunamadığın yazılmıştı. Bir daha böyle bir şey yaparsan doğrudan içeri gidersin" dedi.

Kartal'da kaybolduktan sonra Tuzla'da ormanlık alanda cesedi bulunan Beratcan Karakütük'ün ölümüne ilişkin annesi Türkan Karakütük ve sevgilisi Ersin Kaşıkçı'nın yargılanmasına devam edildi.

"DOĞRUDAN İÇERİ GİDERSİN"

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2. celsesi görülen duruşmaya, tutuklu sanık servis şoförü Ersin Kaşıkçı ile tutuksuz sanık anne Türkan Karakütük katıldı. Duruşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı ile taraf avukatları da hazır bulundu. Mahkeme başkanı Haluk Azkın, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden Türkan Karakütük'ün adli kontrolle ilgili sorun çıkardığına ilişkin yazı yazıldığını belirterek, "Niye sorun çıkarıyorsun denetimli serbestlik görevlilerine? Eve almadığın, küfrettiğin yazıyor. Daha önce de ev adresinde bulunamadığın yazılmıştı" dedi. Sanık Karakütük de herhangi bir zorluk çıkarmadığını çocuğu ile görevlilerin arasında geçen diyalog sebebi ile tutanak tutulduğunu ve hakkındaki adli kontrole uyduğunu dile getirdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Azkın, "Bir daha böyle bir şey yaparsan doğrudan içeri gidersin" diye uyarıda bulundu.

"İLİŞKİYİ ŞANTAJ OLARAK KULLANIP..."

Beratcan'ın babası müşteki Ergün Karakütük'ün avukatı Hicran İlhan ise, denetimli serbestlik görevlilerine zorluk çıkardığı belirtilen sanık Karakütük'ün tutuklanmasını istedi. Söz alan sanık Türkan Karakütük'ün avukatı Arzu Doğan, "Müvekilimin denetimli serbestlik görevlilerine her hangi bir olumsuz davranışı yoktur. Baba Ergün Karakütük'ün sanıklar arasındaki ilişkiyi bildiğini geçen celse söylemiştik. Ergün Karakütük bu ilişkiyi müvekkilime yönelik şantaj olarak kullanıp Türkan'ın tüm faturaları ödemesini sağlamıştır. Bunun karşılığında da ilişkiye ses çıkarmamaktadır" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanık Türkan Karakütük'ün tutuklanması yönündeki talebin daha önce reddine karar verildiği gerekçesiyle tekrar reddine karar verdi. Sanık Ersin Kaşıkçı'nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 9 Mart 2016 tarihinde Beratcan Karakütük'ün kaybolması ile ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucu izlenen kamera görüntülerinde beyaz renkli servis minibüsüne bindiğinin görüldüğü ifade edildi. Servisin Ersin Kaşıkçı'ya ait olduğunun tespit edilmesi üzerine sanığın yakalandığı belirtilen iddianamede, Kaşıkçı'nın kaybolan Beratcan'ın annesi Türkan Karakütük ile duygusal ilişkisinin tespit edildiği aktarıldı.

Beratcan'ın annesi ve Ersin Kaşıkçı arasındaki ilişkiye öğrendiği için Ersin Kaşıkçı tarafından öldürüldüğünün anlaşıldığı belirtilen iddianamede, Ersin Kaşıkçı hakkında "Beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi tasarlayarak canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 4 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ersin Kaşıkçı'nın ifadesinde ilişkiyi öğrenen Beratcan'ın annesinin isteği üzerine cinayeti işlediği belirtilen iddianamede, anne Türkan Karakütük için ise "Kasten adam öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

Olaya ilişkin görüntüler (ARŞİV)

07.12.2016 - 17.09 Haber Kodu : 161207168

============================

5 - SAMSUNLULAR AYNI ANDA 1 MİLYON DOLARI BOZDURDU

Aralarında Tanju Çolak'ın da bulunduğu Samsunlular toplam 1 Milyon Doları Türk Lirasına çevirdi. 80 bin dolarını bozduran Tanju Çolak, 341 bin Türk Lirasını çantaya zor sığdırdı.

Topluca Dolar bozdurmaya gelen Samsunlulardan bazıları ellerindeki 1 Dolarlık bankonotları ateşe verdi.

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: İdris TİFTİKCİ - İstanbul DHA

Aralarında ünlü futbolcu Tanju Çolak'ın da bulunduğu Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu üyesi kalabalık bir grup, Kağıthane'de bir döviz bürosunda toplanıp toplam 1 Milyon Doları Türk lirasına çevirdi. Bu duruma hazırlıksız yakalanan döviz bürosunda yeterince Türk Lirası bulunmadığı için kalabalık, bir süre döviz bürosu çalışanlarının bankadan para getirmesini beklemek zorunda kaldı. Bu sırada ellerinde 1 Dolarlık bankonatlar olan bazıları bu parayı ateşe verdi.

DOLARI YAKMAYA GELDİK

"Dolarla dalga geçmeye geldik. Dolar'ı yakmaya geldik. Samsunlular bugün ilk çıkışı yapmışlardır" diyen Tanju Çolak, 80 Bin dolar bozdurdu. 341 Bin Türk Lirasını yanında getirdiği çantaya koyan Çolak herkesi dolarlarını bozdurmaya çağırdı.

SAMSUN YİNE İLK ADIMI ATTI

Samsun'un Kurtuluş Savaşında ilkadımın atıldığı şehir olduğunu hatırlatan Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Başkanı Sezgin Gümüş, konfederasyona üye yaklaşık 200 işadamı ve gönüllünün toplam 1 Milyon Doları Türk Lirasına çevirdiğini açıkladı. Sezgin, "Samsunlular Türkiye'de Dolar'a ilk defansı yapan hemşehri grubudur" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Döviz bürosunda toplanan kalabalık

Tanju Çolak ile röportaj

Detaylar

Dolar yakanlardan detay

Sezgin Gümüş'ün açıklamaları

Dolarlarını Türk lirasına çevirenlerden detay

Çolak'ın Türk lirasına çevirdiği parayı çantaya koyması

Detaylar

dhafeed

07.12.2016 - 16.26 Haber Kodu : 161207152

==============================

6 - BAKAN ÖZLÜ: AÇIKLAYACAĞIMIZ TEDBİRLERLE, DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞIN EKONOMİYE ETKİSİNİ EN AZA İNDİRECEĞİZ

Haber: Hakime TORUN- Kamera: Yaşar KAÇMAZ/ İSTANBUL DHA

Plast Eurasia İstanbul 2016 Fuarı'nın açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Dövizdeki gelişmeler elbette çok önemli. Ekonomi yönetimi olarak, bu gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz" dedi.

Her yıl düzenlenen fuarlar arasında dünyanın ikinci büyük, Avrupa'nın ise en büyük fuarı olan Plast Eurasia İstanbul 2016 Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Plast Eurasia İstanbul 2016, 41 ülkeden 990 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlendi. Büyükçekmece ÜYAP'ta düzenlenen ülke ekonomisine ve sektör ihracatına büyük katkı sağlayacak olan fuar, 4 gün boyunca ziyaret edilebilecek. Bakan Fuarın açılışını yapan Bakan Özlü, fuar gezisinden sonra fuar alanında yapılan Plastik Teknolojileri Makine ve Ürünleri Çalıştayı'nda konuştu. Özlü, Özlü, "Bu fuarın da hem Türkiye ekonomisi için hem de küresel ticaret için çok olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Türkiye, her geçen gün, küresel ekonomide daha da önemli bir merkeze dönüşüyor" dedi.

"47 ÜLKEDEN 134 FİRMA KATILDI"

Plastik ürünlerin hayatımızdaki önemine vurgu yapan Bakan Özlü, "Bu tür fuarlar, kongreler ve organizasyonlar da, Türkiye'nin nasıl bir değişim içinde olduğuna çok güzel örnek teşkil ediyor. 47 ülkeden bin 134 firmanın katılım sağladığı bu fuarı da 47 binden fazla profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. Plastiklerin hayatımızdaki rolü ve ağırlığı her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, plastik ürünler çok daha geniş bir sahada uygulama alanı buluyor. Gündelik hayatımızda kullandığımız birçok farklı üründe farklı niteliklere sahip plastiklere rastlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

"PLASTİK SEKTÖRÜNDE DIŞ TİCARET FAZLASI"

Türkiye'nin plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdiğini belirten Bakan Özlü, şunları söyledi:

"Türkiye'nin plastik üretiminde de olumlu diyebileceğimiz bir eğilim olduğunu görüyoruz. GBS verilerine göre, 2015 yılında ülkemizde kauçuk ve plastik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 10 bin 390'dır. Toplam 201 bin kişiye istihdam sağlayan bu firmaların faaliyet karlılığı yüzde 7,9'dur. Plastik üretimimiz, 2002'den sonra, dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdü. Türkiye, miktar bazında baktığımızda, dünyanın ve Avrupa'nın en büyük plastik üreticileri arasındaki yerini aldı. 2015 yılında, 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık. Yani plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdik. 2015 yılında, ihracatımızda bir miktar düşüş yaşandı. Ancak bu düşüş, miktardan ziyade fiyatlardaki düşüşten kaynaklandı" diye konuştu.

"AR-GE MERKEZİ SAYISINI AZ BULUP YADIRGAMIŞTIM"

Bakan Özlü, "Protokol töreni için buluştuğumuzda sektörün Ar-Ge Merkezi sayısını az bulmuş ve yadırgamıştım. Artık bahane veya mazeret kalmadı. Plastik sektörümüz, Ar-Ge Reform Paketi'nin getirdiği avantajlardan istifade etmeli, daha fazla Ar-Ge merkezi kurmalıdır" ifadelerini kullandı.

"DÖVİZ ARTIŞI TEDBİRLERİ PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK"

Döviz kurundaki artışa değinen Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Sanayi üretiminin kalitesini artırmak, ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmamızda kilit noktadır. Bakınız, birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklandık kaldık. Dövizdeki gelişmeler elbette çok önemli. Ekonomi yönetimi olarak, bu gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz. Burada esas önemli olan husus, bizim orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmemizdir. Ana gündemimiz olan yatırım, üretim, ihracat ve teknolojinin önündeki yapısal problemleri çözmemizdir. Küresel bir ekonomideyiz. Dünyadaki gelişmeler, diğer birçok ülkede olduğu gibi, bizde de bazı dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için, üretimin kalitesini artırmalıyız. Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Böyle bir üretim yapısına geçebilirsek, küresel gelişmelerden yine etkileniriz ama daha az etkileniriz. İşte Plastik Mükemmeliyet Merkezini kurmamız bu yüzden önemlidir. İşte Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu yüzden önemlidir. Yine sizlerle birlikte hayata geçirmeye çalıştığımız Oyuncak OSB projesi de bu yüzden önemlidir."

"BATI KAMUOYUNDA ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR"

Yabancı yatırımcılara da seslenen Bakan Özlü, "Bugünlerde, özellikle Batı kamuoyunda, ülkemiz hakkında bir algı operasyonu yürütüldüğünü görüyoruz. Özellikle Türkiye'de iş yapan veya Türk firmalarıyla ortaklığı olan dostlarımız, bu algının ne kadar yanlış ve haksız olduğunu gayet iyi biliyorlar. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılarımız, Türkiye'ye güvenmeye devam etsinler. Türkiye'de iş yapanlar, orta ve uzun vadede muhakkak kazançlı çıkacaklardır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Bakanın fuarın açılışını yapması

-Bakanın fuarı gezmesi

-Bakanın açılıştaki konuşması

-Detaylar

07.12.2016 - 17.10 Haber Kodu : 161207169

=========================

7- (EK GÖRÜNTÜ VE BİLGİLERLE)15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ'NDEN ATLAYARAK İNTİHAR ETTİ

Haber-Kamera: Ersan SAN - İSTANBUL DHA

İstanbul'da Sevinç Tekstil firmasının sahiplerinden 55 yaşındaki Erkan Çiçekoğlu, aracıyla geldiği 15 Temmuz Şehit Köprüsü'nden atlayarak intihar etti.

Olay, saat 12.00 sıralarında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Ankara istikametinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Sevinç Tekstil'in sahiplerinden 55 yaşındaki Erkan Çiçekoğlu, öğle saatlerinde aracıyla köprüye geldi. Durdurduğu aracından inen işadamı korkulukları aşarak bir anda köprüden atlayıp intihar etti. Sürücülerin ihbarı üzerine karadan polis, denizden Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda boğazda bulunan Erkan Çiçekoğlu'nun hayatını kaybettiği anlaşıldı. İşadamının cesedi botla Ortaköy İskelesi'ne çıkartıldı. Olay yeri inceleme ekipleri ile savcının incelemesinin ardından cenaze otopsi yapılmak üzere Adlı Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:

------------

-Cesedin çıkarılması

-Polisin incelemesi

-Köprünün görüntüsü

07.12.2016 - 18.25 Haber Kodu : 161207196

===========================

8- ŞİŞLİ'DE TOPRAK KAYMASI PANİĞE YOL AÇTI

Haber - Kamera: Murat DELİKLİTAŞ - Özgür EREN/ İSTANBUL DHA

Şişli'de, bir binanın giriş yolundaki toprak kayması paniğe neden oldu. Büyük bir korkuyla kendilerini sokağa atan bina sakinleri, yetkililerin olumlu rapor vermesiyle dairelerine geri döndü.

Olay, saat 14.30 sıralarında Kuştepe Mahallesi Yoncalı Sokak'taki 5 katlı bir binada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yeniden inşaa edilmek üzere 4 ay önce yanındaki bina yıkılan apartmanın giriş kısmında büyük bir boşluk oluştu. Bugün yağan yağmurun ardından, toprak kayması yaşandı. Kayma nedeniyle, binanın giriş yolunun yarısı ve bir dairenin penceresinin altındaki toprak yan taraftaki boş araziye doğru döküldü.

Olayın ardından çökme tehlikesine karşı binada yaşayanlar korku ve panikle kendilerini dışarı attı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve zabıta ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemelerin ardından bina sakinleri, yetkililerin olumlu rapor vermesiyle birlikte dairelerine geri döndü.

Apartman sakinlerinden Şevkiye Topsözlü, "Kuyu vardı, kuyuyu düzgün yapamamışlar. Mühendisler geldi, 'evinizde oturabilirsiniz' dediler. Buraya kuyu yapılacak. Fen işlerinden geldiler; buraya yol yapacaklarmış. Buraya da kuyu yapacaklarmış, bir daha düşmesin diye. Zabıta ve itfaiye de geldi, 'evinizde oturun diyorlar' ama biz korkuyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Kayan topraktan görüntü

-Apartmandan genel ve yakın detaylar

-Daha önce yıkılan binandan görüntü

-Zarar gören evin penceresinden görüntü

-Şevkiye Topsözlü ile röportaj

Genel ve yakın detaylar

07.12.2016 - 17.55 Haber Kodu : 161207190

=============================

9- ŞİMŞEK: BİZİM VATANDAŞIMIZ ARZULANAN DÜZEYDE KENARA PARA KOYMUYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,

(AB üyeliği) "İnşallah 2017 yılında bu müzakereler güçlü bir şekilde başlar ve hızlı bir şekilde biter. Çünkü o Türkiye'nin rekabet gücünün toptan bir şekilde artmasını sağlar diye düşünüyorum"

(tasarruflar)"Bizim yatırıma ihtiyacımız var. Bu yatırımları da iç tasarruflarla finanse etmemiz lazım. Fakat gelin görün ki bizim vatandaşımız arzulanan düzeyde kenara para koymuyor."

(referandum) "Şeytanı taşlamaktan, diğer problemlerle mücadele etmekten, bu güne kadar arzuladığımız hızda belki bunları devreye koyamadık. Ama inanıyorum ki referandum sonrasında ülkenin önü tekrar açılır ve hızlı bir şekilde Türkiye belirsizlikleri geride bırakır, çok hızlı bir şekilde bu reformları uygulamaya koyar."

(anayasa değişikliği) "Muhtemelen en kötüsü geride kalmıştır. Şimdi ufak bir belirsizlik var. Yönetimde istikrar, temsilde adaleti sağlayacak bu anayasa değişikliğini de aradan çıkarırsak, inanıyorum ki tekrar o rutin diye tabir edilecek reform gündemine, rasyonel zemine hızla Türkiye gelecek"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye İş Bankası'nın düzenlediği, "İş'le Buluşmalar" toplantısına katıldı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, burada bir konuşma yaparak, "Genelde bizim siyaset söyleminde üreticileri korumak üreticilerin yanında olmak vardır. Alsında biz tüketicileri iyi korursak, üreticileri iyi korumuş oluruz. Çünkü küresel ölçekte bir şeyi satabiliyorsanız o zaman zaten o rekabet gücünü edinmişsiniz" dedi.

"İNŞALLAH 2017 YILINDA BU MÜZAKERELER GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BAŞLAR VE HIZLI BİR ŞEKİLDE BİTER"

Mehmet Şimşek, bir dönem Amerikalıların Türkiye'yi Gümrük Birliğine alma konusunda destek verdiğini belirterek,"Çok iyi hatırlıyorum; reel sektör bu konuya pek meyilli değildi. 'Anahtarlarımızı alıp Avrupalılara verseler daha iyi olur' şeklinde bir yaklaşım vardı. En çok gürültü de belli sektörlerden geliyordu. Mesela otomotiv sektöründen... O dönemde Türkiye'nin toplam otomotiv ihracatı 329 milyon dolardı, bugün 20-25 milyar dolardan bahsediyoruz. Rekabet çok önemli. Ticarete açık olmak, bölgesel ve küresel entegrasyon, refah artışı açısından olmazsa olmazdır. Aslında rekabet gücünün gelişmesi açısından da olmazsa olmazdır. Bugün biz AB ile 'Gümrük Birliği'ni, hizmetler, kamu alımları ve tarımı içerecek şekilde nasıl genişletiriz, nasıl pozitif bir gündem oluştururuz' onun çabası içerisindeyiz. Nisan ayında AB ile bu konuda bir zirve yaptık. İnşallah 2017 yılında bu müzakereler güçlü bir şekilde başlar ve hızlı bir şekilde biter. Çünkü o Türkiye'nin rekabet gücünün toptan bir şekilde artmasını sağlar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

YERLİ ENERJİ KAYNAKLARI

Şimşek, enerjinin de öneminden bahsederek, "Kim ne derse desin enerji çok belirleyici bir faktördür. Yani rekabet gücü açısından hala çok kritik bir değişkendir. Enerjide de Türkiye'nin özellikle yenilenebilir, yerli kaynakları harekete geçirmesi, ki bu konuda ciddi bir ilerleme var, çok etkili olacak." dedi.

"GELECEKLE İLGİLİ KÖTÜMSER OLMANIZ İÇİN SEBEP YOK"

Şimşek, "Türkiye hakikaten kürsel kriz, Avrupa borç krizi, Ortadoğu'daki gerilim, terör, FETÖ'nün Türkiye'de iktidarı ele geçirme mücadelesi, darbe girişimine kadar gelen süreç, Rusya ile olan sıkıntılar, bütün bu şokları Türkiye büyük bir direnç göstererek atlattı. Yani 2008'den bu yana bunların hepsini yaşadık, parti kapatma davası dahil olmak üzere. Türkiye yaklaşık olarak 2008-2016'da yüzde 3.5 büyümüş. Bu bile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerden daha iyi bir performans. Şimdi bu zorlukları geride bıraktığımız bir dönem düşünün ve tekrar güçlü bir reform uygulamasına geçtiğimiz bu dönemi düşünün gelecekle ilgili kötümser olmanız için sebep yok. Evet sıkıntılar var ama bu sıkıntıların biz farkındayız. Bu sıkıntıları çözmek için yoğun bir çaba içersindeyiz şu an. Gönül ister ki, Türkiye bu felaketlerden nasibini almasaydı veya yaşamasaydı. Ama yaşandı, gelinen noktada Türkiye ekonomisi büyük bir direnç gösteriyor. Kamu maliyesi hala destekleyici ve güçlü nitelikte. Diğer sıkıntıları da aşabiliriz. Aslında Türkiye önceliklerini iyi belirledi ama daha çok mesafe kaydetmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"BİZİM VATANDAŞIMIZ ARZULANAN DÜZEYDE KENARA PARA KOYMUYOR"

Mehmet Şimşek, "Tasarruf meselesi aslında Türkiye'nin en büyük sıkıntılarının başında geliyor. Türkiye'nin bu sene tasarruf oranı yüzde 13.5 olacak gibi görünüyor. Dünyada ortalama tasarruf oranı yüzde 25, gelişmekte olan bizim gibi ülkeler yani orta üst gelir grubuna dahil ülkeler yüzde 32.5. Bizim yatırıma ihtiyacımız var. Bu yatırımları da iç tasarruflarla finanse etmemiz lazım. Fakat gelin görün ki, bizim vatandaşımız arzulanan düzeyde kenara para koymuyor. Diyebilirsiniz ki, 'zaten ülkenin gelir düzeyi düşün, neyi tasarruf edecekler'. Öyle değil, Türkiye'nin kişi başına milli geliri Çin'in 1.5 katı neredeyse. Biraz abarttım ama. Asgari ücreti çok çok üstünde. Fakat Çin'de tasarruf oranı yüzde 48. Bu tasarruflar yatırıma, üretime, ihracata dönüşüyor. Türkiye'nin bu anlamda mutlaka tasarrufları artırması lazım. Biz aslında çok güçlü destekler veriyoruz, bireysel emeklilik kapsamında. Bu otomatik katılım meselesi de bunun bir ürünü. Ama yetmez. İş gücü piyasası reformu ile tasarruflar arasında yakında ilişki var. İşgücü piyasası esnek olsa daha çok kişi istihdam edilse ne olur biliyor musunuz? Bağımlı nüfus azalır. Yani bir ailede birden çok kişi gelir elde edeceği için tasarruf imkanı artıyor.

"İNANIYORUM Kİ REFERANDUM SONRASINDA ÜLKENİN ÖNÜ TEKRAR AÇILIR"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Birincisi Türkiye ekonomisi büyük bir direnç gösterdi. Muhtemelen en kötü dönem geride kaldı. İkinci mesajımda şu; sıkıntıları biz biliyoruz, asında çok iyi bir reform programımız, yol haritamız var. Şeytanı taşlamaktan, diğer problemlerle mücadele etmekten bu güne kadar arzuladığımız hızda belki bunları devreye koyamadık. Ama inanıyorum ki referandum sonrasında ülkenin önü tekrar açılır ve hızlı bir şekilde Türkiye belirsizlikleri geride bırakır, çok hızlı bir şekilde bu reformları uygulamaya koyar. Bütüncül yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor, bizim söylediğimiz bu." şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Şimşek, "Kabul ediyorum zor bir dönem. Bu zorlukları görüyoruz, farkındayız. Muhtemelen diyorum, çünkü yakın coğrafya hala sıkıntılı. Muhtemelen en kötüsü geride kalmıştır. Şimdi ufak bir belirsizlik var. Yönetimde istikrar, temsilde adaleti sağlayacak bu anayasa değişikliğini de aradan çıkarırsak, inanıyorum ki tekrar o rutin diye tabir edilecek reform gündemine, rasyonel zemine hızla Türkiye gelecek" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------

Şimşek'in açıklamaları

Detaylar

07.12.2016 - 17.49 Haber Kodu : 161207184

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı
    13:43 Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı

    Kars'ta İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ticareti yapanların yakalanması için başlatılan çalışmalar sonucunda, Kağızman Akçay köyü kırsalında hareketlerinden şüphelenilen 2 kişi yakalandı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramalarda, tarlada 60 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi ve şüphelilerin evlerinde uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı
    13:42 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

    Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen, '10. Kamu Bilişim Zirvesi' Antalya'da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvenin Türkiye'nin güçlü ilerleyişine ışık tutacağını belirtti. Kamu hizmetlerinde dijitalleşme konusunda Türkiye'nin hızlı yol kat ettiğini vurgulayan Sayan, e-Devlet ve e-Nabız'da 70 milyon kişiye ulaşıldığını söyledi. Zirvenin ilk gününde, çeşitli özel ve kamu kurumlarının projeleri paylaşıldı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı
    13:39 Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı

    Beylikdüzü'nde bulunan bir butik giyim dükkanının camına gece saatlerinde 5 el ateş açıldı. Dükkan sahibi tehdit almadıklarını belirtirken, olayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.

  • ABD, Filistin Devletinin BM Üyeliğini Veto Etti
    13:38 ABD, Filistin Devletinin BM Üyeliğini Veto Etti

    Birleşmiş Milletler'in Filistin devletini tanıması önerisiyle Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD veto kullanarak Filistinlilerin kuruluşa tam üyeliğini engelledi. İngiltere ve İsviçre çekimser kalırken, konseyin geri kalan 12 üyesi lehte oy kullandı.

  • İzmir Balçova'daki Teleferik Tesislerinde Bakım Tamamlandı
    13:36 İzmir Balçova'daki Teleferik Tesislerinde Bakım Tamamlandı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova'daki teleferik tesislerinde yapılan titiz bakım çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Tesislerin Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiği ve güvenli bir şekilde kullanılabileceği belirtildi.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tüik, 23 Nisan'a Özel Bülten Hazırladı: Çocukların İşgücüne Katılma Oranı Yüzde 18,7'den Yüzde 22,1'e Yükseldi. Çocuk İşçi Sayısı 3,5 Puan Arttı
    13:34 Tüik, 23 Nisan'a Özel Bülten Hazırladı: Çocukların İşgücüne Katılma Oranı Yüzde 18,7'den Yüzde 22,1'e Yükseldi. Çocuk İşçi Sayısı 3,5 Puan Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel bülten hazırladı. Buna göre; ekonomik krizin yarattığı etki çocuk işçi istatistiklerine de yansıdı. 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 18,7’den yüzde 22,1’e yükseldi. Çocuk işçi sayısı geçen yıla göre 3.5 puan arttı.

  • Mersin'de yasa dışı bahis operasyonu: 5 şüpheli gözaltına alındı
    13:34 Mersin'de yasa dışı bahis operasyonu: 5 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin'de internet üzerinden yasa dışı bahis oynattıkları iddia edilen 5 şüpheli, Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan operasyonda cep telefonları, banka kartları ve harici bellekler ele geçirildi. Şüphelilerin işlemleri devam ediyor.


Advertisement