Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 4

1- VİETNAM SAVAŞININ SİMGESİ, ŞEHİTLER TEPESİ'NDE GÖZYAŞI DÖKTÜVietnam Savaşının sembol ismi Kim Phuc bugün Şehitler Tepesi'ne karanfil bıraktı.

15.12.2016 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- VİETNAM SAVAŞININ SİMGESİ, ŞEHİTLER TEPESİ'NDE GÖZYAŞI DÖKTÜ

Vietnam Savaşının sembol ismi Kim Phuc bugün Şehitler Tepesi'ne karanfil bıraktı.

Kim Phuc'un anma sırasında gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: İdris TİFTİKCİ - İstanbul DHA)

Vietnam Savaşının sembolü Kim Phuc, bugün Şehitler Tepesi'ne gelerek 44 şehit için karanfil bıraktı.

53 yaşındaki Phuc'un gözyaşlarını tutamaması kameralara yansıdı. Sarıyer Belediyesi'nin davetiyle kendisi gibi UNESCO iyi niyet elçisi olan Zülfi Livaneli'nin 50. Sanat yılı etkinliklerine katılmak için İstanbul'a gelen Phuc, ülkesine dönmeden önce Şehitler Tepesi'ni ziyaret etti. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Zülfi Livaneli'yle birlikte 44 şehit için karanfil bırakan ve Türk bayrağıyla poz veren Phuc, "Şehit düşen kahramanlar için, kalbimin derinliklerinden saygı sunmak için buradayım. Ailelerine, acı çekenlere yine kalbimin derinliklerinden sabırlar diliyorum, dua ediyorum. Acılı aileleri şunları söylemek gerekirki; bu ülke onları seviyor. İstanbul onları seviyor.Tanrı onları seviyor" diye konuştu.

"TEKLİFİMİZİ KABUL ETTİ"

Türkiye'nin içinde bulunduğu dönem itibariyle, çok ciddi acılar yaşadığını söyleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, " Dileriz ki bu acı son olsun. Şehitlerimizin anısına buraya geldik. Kim Puck, Zülfü Livaneli'nin 50. Sanat yılı için geldi. 'İstanbul tehlikeli, gitme' telkinlerine rağmen, ' Ben barış için gideceğim' dedi ve dün bunu konuşmalarında belirtti. Bugün buraya gelelim diye teklif ettiğimizde de kabul etti" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'YE BARIŞ GELSİN"

Zülfü Livaneli ise, "Bütün dünyada, çocuklar ölmesin, savaşlar olmasın, gençler toprağa düşmesin diye uğraşan, hayatını buna adamış bir insan. Dünkü sempozyumda konuştu ve dedik; 'ben kurtuldum, şanslıydım. Ama Aylan'lar ve diğer çocuklar kurtulamadı'. Bugün toprağa düşen gençlerimizi, şehitlerimizi anmak için, onlara saygımızı sunmak için buradayız. 2016 yılı çok acılı bir yıl oldu. Çok şehidimizi oldu, Diliyorum ki 2017 yılı bizim ulus olarak daha çok kenetlendiğimiz, bütünlendiğimiz, bütün mezhep farklılıklarını, etnik farklılıkları, ideolojik farklılıkları geride bırakıp, birbirimize sımsıkı sarıldığımız bir yol olsun. ve Türkiye'ye barış ve huzur gelsin, acılarımız son bulsun" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:

------------------

Kim, Livaneli ve Genç'in karanfil bırakmaları

Ağlaması

Kim, Livaneli ve Genç'in Türk bayrağını tutması

Kim, Livaneli ve Genç'in açıklamaları

15.12.2016 - 15.34 Haber Kodu : 161215117

=========================

2 - JANDARMADAN GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE "CİNSEL İSTİSMARDAN KORUNMA" DERSİ

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nca hayata geçirilen 'Küçük Melekler' projesi kapsamında, psikolog ve sosyal hizmet uzmanları eşliğinde Sarıyer'de bir okulda görme engelli öğrencilere cinsel istismardan korunmanın yolları anlatıldı.

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı çocuğun cinsel istismarının önlenmesi, öğrenci, veli ve öğretmenlerin bilgilendirilerek farkındalık oluşturulması amacıyla 'Küçük Melekler' projesini hayata geçirdi. Proje kapmasında İstanbul'da jandarma bölgesinde yeralan 100 ilköğretim okulunda İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Çocuk, Kadın Kısım Amirliği kadın personelleri, psikolog ve sosyal hizmetler uzmanları eşliğinde çocuk istismarı hakkında bilgilendirme yapmaya başladı.

İLK EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER OKULUNDA

İlk eğitim Sarıyer Kilyos'ta bulunan Veysel Vardar Görme Engelliler İlköğretim Okulu'ndaki öğrencilere verildi. Önce psikolog ve sosyal hizmetler uzmanları çocuklara, herkesin olduğu gibi onların da bazı özel vücut bölgeleri olduğunu, bu bölgelerin adlarının neler olduğunu, buralara kimlerin hangi durumlarda nasıl dokunabileceğini anlattı. Ardından jandarma personelleri de çocuğun cinsel istismara uğraması halinde nereye ve kime müracaat etmeleri konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

"AMAÇ ÇOCUKLARI KORUMAK VE FARKINDALIK YARATMAK"

'Küçük Melekler' projesi hakkında bilgi veren Jardarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Çiğdem Yücel, "Projenin amacı cinsel istismarı önlemek ve devam eden istismarları engellemek. Bu amaçla uzman kişilerle toplam 100 okulda eğitim vereceğiz. Başlangıç olarak görme engelliler öğrencileri seçtik. Buradaki amaç bu tarz cinsel istismar olaylarına karşı çocuklarda farkındalık yaratmak; velileri ve öğretmenleri de bilgilendirmek" diye konuştu.

Sosyal Hizmet Uzmanı İclal Nergis ise, "Öğrencilere özel bölge tanımlamaları, güvendiği kişileri belirleme, ihlal ve istismar durumunda ne yapacakları hakkında bilgi verdik. Bizim en çok önemsediğimiz şeylerden birisi çocukların bir cinsel tacize ya da istismara maruz kaldığında yapacakları şeyleri bilmeleri..." dedi.

ÖZEL SULUKLAR HEDİYE EDİLDİ

Eğitimin ardından görme engelli öğrenciler '156 Jandarma İmdat'ı arayarak yetkilerden ihbar hattıyla ilgili bilgi aldı. Ayrıca çocuklara, tehlike anında jandarmanın ihbar hattını hatırlamaları için üzerinde kabartma yazılarla '156' yazan özel suluklar hediye edildi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Çocuklara jandarma ve uzmanlar tarafından eğitim verilmesi

-Çocuklardan detay

-Çiğdem Yücel ve İclal Nergis ile röp.

-Bir çocuğun 156'yı arayıp bilgi alması

-Çocuklara suluk dağıtılması

-Genel ve detaylar

15.12.2016 - 15.17 Haber Kodu : 161215113

===================================

3 - (ÖZEL)ŞİŞLİ'DE YANGIN PANİĞİ

Haber - Kamera: Zeki GÜNAL/ İSTANBUL DHA

Şişli'de 4 katlı bir binanın giriş katında çıkan yangında, 2'inci katta dumandan dolayı mahsur kalan hamile kadın itfaiye merdiveni ile kurtarıldı.

Yangın, saat 14: 00 sıralarında İnönü Mahallesi Yeni Nalbant sokak'ta bulunan 4 katlı bir binanın giriş katında meydana geldi. Yangına ilk olarak mahalle sakinleri yangın tüpüyle müdahale etti. Çevredekilerin haber vermesi üzerine gelen itfaiye ekipleri de, müdahalede bulunarak yangını söndürdü. Yangın sırasında bütün katları saran yoğun duman nedeniyle 2'nci katta mahsur kalan hamile bir kadın ve aynı evde bulunan yakını, itfaiye merdiveni ile camdan alınarak kurtarıldı. Hamile ve şeker hastası olduğu öğrenilen kadın, sağlık ekipleri gelene kadar sokakta bulunan bir bayan kuaföründe bekletildi. Sağlık ekiplerinin gelmesiyle hamile kadın, ambulansa alınarak hastaneye götürüldü. Mahallede esnaflık yapan Hasan Aktan, "Mahalle efnafıyız yardım ettik, yangın södürücü tüpler ile müdahale ettik, 4-5 tane tüp kullandık sönmedi, fakat sağolsun itfaiyeciler beş dakikada geldiler ve söndürdüler. Hamile olan kadın şeker hastası, muayene edildi, ciddi bir sıkıntısı yok." diye konuştu.

Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Görüntü Dökümü:

------------------------

Cep telefonu görüntüleri

-Yoğun duman

-Vatandaşların yangını söndürmek için kullandıkları yangın tüpleri

- İtfaiye ekiplerinin gelmeleri

-Üst katta mahsur kalan hamile kadının camdan itfaiye merdivenine alınması

Aktüel kamera görüntüleri

-Hamile kadının sokaktaki bayan kuaförüne alınması

-İtfaiye ekiplerinin çalışmaları

-Yanan evin içi

-Hamile kadının ambulansa götürülmesi (Hamile bornozlu kadın)

-Yangına müdahale eden Hasan Aktan ile röportaj

-Genel ve detay görüntüler

15.12.2016 - 16.56 Haber Kodu : 161215151

====================================

4 - EMEKLİ POLİSLER ŞEHİTLER TEPESİNDEN SESLENDİ: GÖREVE HAZIRIZ

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: İdris TİFTİKCİ - İstanbul

Emekli Polisler Şehitler Tepesi'ne gelerek 44 şehit için karanfil bıraktı. 'Şehit olmaya hazırız' mesajı verdi. Türkiye Polis Emeklileri Derneği Genel Başkanı Emekli Emniyet Müdürü Mustafa Acar, "Biz emekliler şehit olmaya hazır mıyız" diye sordu. Kendisine eşlik eden emekli polisler de "hazırız" diye karşılık verdi.

NORVEÇ BÜYÜKELÇİSİ ANKARA'DAN GELDİ

Bugün şehitler için çicek bırakan isimlerden biri de Norveç'in Ankara Büyükeçlisi Vegard Ellefsen'di. Ellefsen çicek bıraktından sonra kısa saygı duruşunda bulundu.

İLGEZDİ DE GELDİ

Vatan Partisi üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski doktoru Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl ve öğretim üyeleri, çeşitli liselerden öğrenciler,CHP istanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, KESK ve DİSK'e bağlı Sendikalarla engelli vatandaşlar şehitler tepesine gelerek çicek bırakıp, şehitleri andı.

Görüntü Dökümü:

----------------------------

Erdöl ve öğretim üyelerinin beklemesi

Norveç Büyükelçinini görüntüsü

Engelli vatandaşların gelişi, röportajlar

Öğrencilerin anması

Sendikaların anması

Emekli polislerin çicek bırakması, Acar'ın konuşması

İlgezdi'nin açıklaması

Genel ve Detay görüntüler

15.12.2016 - 16.24 Haber Kodu : 161215138

====================================

5- EMEKLİ TÜMAMİRAL VE ALBAYLARA TOPLAMDA BİN 500 LİRA MANEVİ TAZMİNAT

Balyoz davasında yaklaşık 3,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden emekli Tümamiral ve Albaylara manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Mahkeme kararında, "uğramış olduğu manevi zararlarının karşılığı olarak" 3 davacı için 500'er bin lira tazminata hükmedildiğini belirtti.

Haber: Arzu KAYA/ İstanbul DHA

Balyoz davasında yaklaşık 3,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden emekli Tümamiral ve Albaylara manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkeme, emekli Tümamiral Mustafa Aydın Gürül, Albaylar Ertuğrul Uçar ve Taylan Çakır'a 500'er bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

"15 TEMMUZ KALKIŞMA HAREKETİ İLE BELİRGİNLEŞTİ"

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davacı Emekli Tümamiral Mustafa Aydın Gürül ve avukatı katıldı. Gürül'ün avukatı Ayşe Gül Hanyaloğlu maddi ve manevi tazminat taleplerinin kabul edilmesini talep ederek, "Müvekkilim ve silah arkadaşlarının sistematik bir şekilde hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmış olduğu 15 Temmuz kalkışma hareketi ile daha da belirginleşmiş durumdadır. Biz hukuk devletinin gerekliliklerinin yerine getirilerek müvekkilimin talep etmiş olduğu maddi ve manevi tazminat talebinin yerine getirilmesini talep ederiz" dedi.

500 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT

Mahkeme heyeti davacı Gürül'ün tutuklandığı ve serbest bırakıldığı süreler gözetilerek "uğramış olduğu manevi zararlarının karşılığı olarak" 500 bin lira manevi tazminatın davalı Maliye Hazinesi'nden alınarak Gürül'e verilmesine karar verdi. Mahkeme, maddi tazminat talebinin ise reddine karar verdi. Gürül'ün adına avukatı tarafından açılan davada yaklaşık 3,5 yıl ceza evinde kalan emekli Tümamiral için 1 milyonu manevi, 65 bin 898 lirası maddi toplamda 1 milyon 65 bin 898 lira talep edilmişti.

MADDİ VE MANEVİ TOPLAM 557 BİN 723 LİRA

Aynı mahkeme, Balyoz davasında yaklaşık 3,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat eden ve 500 bini manevi, 89 bin 760 lirası manevi olmak üzere toplamda 589 bin 760 lira tazminat talep eden Albay Ertuğrul Uçar'ın da talebini karara bağladı. Mahkeme 57 bin 723 lira maddi, 500 bin lira da manevi tazminatın davalıdan alınarak Uçar'a verilmesine karar verdi.

500 BİN LİRA DA DİĞER ALBAYA

Mahkeme öte yandan yine 3,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra beraat edip haksız tutuklulukta kaldığı süre için 750 bin lira manevi tazminat talep eden Albay Taylan Çakır'ın ise 500 bin lira manevi tazminat almasına hükmetti.

==============================

6 - HÜSNÜ MAHALLİ TUTUKLAMA İSTEMİYLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

*Mahalli; "Atılı suçlamaya muhatap olmak benim için onur kırıcıdır. Benim Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin saygınlığını zedeleyebilecek şekilde bir olgu itham etmem söz konusu değildir."

Haber: Hayati KILIÇ/ İSTANBUL DHA

Sosyal medya aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti devletini aşağıladığı ve Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Hüsnü Mahalli savcıya verdiği yaklaşık 1 saatlik ifadenin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Gazeteci Hüsnü Mahalli savcıya verdiği ifadesinde "Bana isnat etmiş olduğunuz suçlamayı anladım. Öncelikle şu sözü belirtmek isterim ki, ben 2011 yılının ortalarında ve Arap Baharı olarak tabir edilen döneme kadar mevcut hükumet politikalarını desteklemekteydim. Bu konuda yazı ve söylemlerim de mevcuttur. Ancak, belirttiğim dönemlerden sonra hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye başladım. IŞİD, El Nusra gibi terör örgütlerinin gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel basın ve diğer platformlarda yaptıkları propaganda faaliyetlerinin içeriği açık kaynaklardan tespit edilebilmektedir. Ben söz konusu tespitlere dayanarak hükumetin bu konuda duyarlı olmasını, bu gibi değerlendirmelerin ülkemizi ve hükumetimizi uluslararası camiada zor durumda bırakacağını, duyarlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak belirttim. Bu söylemlere muhatap olan hükumetimizin ve devletimizin uluslararası camiada mağdur olmaması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve milletinin zor durumda kalmaması için uyarılarda bulundum. Atılı suçlamaya muhatap olmak benim için onur kırıcıdır. Benim, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin saygınlığını zedeleyebilecek şekilde bir olgu itham etmem söz konusu değildir. Ben 2011 yılına kadar, hükumetimiz ile Ortadoğu ülkeleri arasında dostluk ilişkileri kurulmasına ve geliştirilmesine aracılık ettim, hükumetimize bu konuda danışmanlık da yaptım. Ben Ortadoğu'da tanınan bir gazeteciyim. Türkiye Cumhuriyeti adına danışmanlık yaptığım için Arap medyasında benim için Türk ajanı söyleminde bulunulmuştur. 2011 yılı Şubat ayında da, dönemin başbakanının tavsiyesiyle Türk vatandaşı oldum. Anlattığım nedenlerle suçlamayı kabul etmiyorum. Benim Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve Cumhurbaşkanına hakaret etmek söz konusu olamaz ve kendime hakaret olarak sayıyorum. Ayrıca benim nörolojik MS hastalığım bulunmaktadır. Gözaltındayken rahatsızlanmam sonucu doktorların tedavi görmem yönündeki ısrarlarına rağmen ifade vermek amacıyla adliyeye geldim. Yeniden hastanede tedavi olmam gerekmektedir. Sağlık sorunlarımı devlet büyüklerimiz de bilmektedir." dedi.

Mahalli ifadesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi

===================================

7 - (ÖZEL) LİSELİLERDEN POLİSE ANLAMLI JEST

"Okulda kavga var" diye çağırdıkları polisleri bayrak ve çiçeklerle karşıladılar.

Haber: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Pendik Kurtköy Anadolu Lisesi'nde kavga ihbarına giden polis ekipleri, ellerinde Türk bayrakları bulunan öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı. "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan atan onlarca öğrenci polislere çiçek verdi. Polis, öğrencilerin bu anlamlı jestinin ardından siren çalarak okuldan ayrıldı. Bu anlar ise bir öğrenci tarafından cep telefonu kamerasıyla ölümsüzleştirildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Polis araçlarının okula girişi

-Ellerinde türk bayrakları bulunan öğrenciler

-Şehitler ölmez vatan bölünmez sloganları

-Polise çiçek vermeleri

-Polisin siren çalması

-Genel ve detaylar

dhafeed

15.12.2016 - 16.56 Haber Kodu : 161215152

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement