Dha Yurt Bülteni - 10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 10

Demirtaş, "Milli iradeyi temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır (2)ESKİ BAKAN ALA VE YARDIMCISI ÖZTÜRK'ÜN DİNLENMESİ TALEBİ RET EDİLDİVerilen aradan sonra devam eden duruşmada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cizre'de 60 kişinin bodrumda öldürülmesine sebep olan bütün asker ve...

25.11.2016 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirtaş, "Milli iradeyi temsil yetkimiz zorla elimizden alınmıştır (2)

ESKİ BAKAN ALA VE YARDIMCISI ÖZTÜRK'ÜN DİNLENMESİ TALEBİ RET EDİLDİ

Verilen aradan sonra devam eden duruşmada söz alan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cizre'de 60 kişinin bodrumda öldürülmesine sebep olan bütün asker ve polis sorumlularının FETÖ terör örgüttü soruşturmasında görevden alınıp, tutuklandığını belirterek, "Şimdi geri dönüp bakınca acaba bu darbeci çeteler, Cizre, Nusaybin ve benzeri gibi yerlerde orantısız güç kullanarak, kanunların dışına aleni bir şekilde çıkarak, terörle mücadele adı altında sivil yurttaşların da katledilmesine yol açarak, ülkede bir darbe ortamımı mı hazırlamak istediler diye sorular aklımıza gelmiyor değil" dedi.

Demirtaş, davanın kendisine açılmış olması ve avukatlarının dikkat çektiği üzere dokunulmazlık oylamasına bir kaç gün kala aceleyle meclise yetiştirilmesini yargılamaya daha başından itibaren gölge düşürdüğünü söyledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Demirtaş'ın yargılandığı konuşmasına konu olan Cizre'de yaşananları detaylı olarak anlattı. Baydemir, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın kendilerine "Kimi birimlere biz de hükmedemiyoruz, biz de söz geçiremediğimiz anlar oluyor, ama bunları aşacağız" dediğini söyledi.

Daha sonra taleplerde bulunan Demirtaş'ın avukatları yargılama konusu olan Cizre'de yaşananlarla ilgili dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve yardım cı Sahabattin Öztürk'ün tanık olarak dinlenmesi talebi mahkeme tarafından ret edilerek, duruşma 22 Şubat 2017 tarihe ertendi.

Duruşma sonra adliye çıkışında açıklama yapan Demirtaş'ın avukatı Mehmet Emin Aktar, davanın Anayasaya aykırı olduğunu ve müvekkilinin halen dokunulmazlığı bulunduğunu söyledi. Aktar, hazırlanan iddianamede Türklüğe, Cumhuriyete ve TBMM'yi alenen aşağılayan her hangi bir ifade ve kelimelerin de olmadığını söyledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenmesi sonraki celseye bırakılan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, Demirtaş'ın bugün yargılanmasına neden olan Cizre İlçesi'nde yaşananları bir kez daha anlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Adliyeden görüntü

-Avukatların adliyeden çıkışı

-Mehmet Emin Aktar'ın konuşması

-Meral Danış Beştaş'ın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ferit ASLAN-Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, -

=============================

Bakan Avcı'dan, turizmciye 'charter' müjdesi (2)

'ÇALINTI ESERLERİMİZİ İADE EDİN' ÇAĞRISI

Antalya Arkeoloji Müzesi'nde Perge Antik Kenti kazılarında çıkartılan yeni heykellerin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, dünyanın anlı şanlı müzelerinde Türkiye'den çalıntı eserlerin sergilendiğini belirterek, bu eserlerin iade edilmesini istedi.

Antalya Arkeoloji Müzesi'nde Perge Antik Kenti Severuslar Meydanı ve Batı Kapısı'nda 2014 yılından bu yana sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan yeni heykellerin bulunduğu alanın açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yapıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç'in de katılımıyla yapılan törende, Bakan Avcı Perge'den bugüne kadar çıkartılan diğer tüm eserlerin bulunduğu alanları da gezdi.

'ZENGİNLİKLERİMİZİ TANIMA, TANITMA ZAAFIMIZ VAR'

Başka yerde olsa birazdan açılışı yapılan her bir heykelin bir tanesi için özel müze yapılacağını belirten Bakan Nabi Avcı, "Biz Antalya'da belki de dünyanın bu ölçek ve nitelikte heykel barındıran en büyük müzesindeyiz. Sadece biz değil Antalya'ya gelen milyonlarca turiste de burayı yeterince tanıtamıyoruz. Bu sadece bu müzeyle ilgili bir zaafımız değil, bu Türkiye genelinde zenginliklerimizi tanımak ve tanıtmak konusunda maalesef zaafımız var. Kütahya Çavdarhisar'da dünyanın en büyük bu ölçekte ayakta kalmış Zeus tapınağı var. Maalesef orada sanki sıradan bir buluntuymuş gibi yıllardır ne yerli ne yabacı turistlerimizin hakettiği ölçüde ilgisini çekmiş" dedi.

82 MÜZE YENİLENİYOR

Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolden bahseden Nabi Avcı, "İlk önce çocuklarımızdan, anasınıflarından başlayıp önce şehirlerimiz, yakın çevremizde ne var, kıymeti, anlamı, tarihi, kültürel ve medeniyet bakımından ne anlama gelir, bunları çocuklarımıza anlatırsak onlar büyüklerine öğretir. Bakanlığımıza bağlı 198 müze ve 138 düzenlenmiş örenyeri hepimizin ilgisini bekliyor. 2003 yılından bu yana 140 müzenin bakım, onarım çalışmalarını yapıyoruz. Aynı dönem içinde de 56 müze ve onlara bağlı yeni müzeleri ziyaretçilerle buluşturduk. Bu bağlamda halen 82 müzenin plan, proje, uygulama ve yeniden inşasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

PERGE BİR ŞEHİRCİLİK HARİKASI

Bakan Avcı, Perge antik kentinin Roma kentleri içinde en güzel planlanmış, planlamaya dayalı kent modeli ve yapılanma özellikleriyle yalnızca Pamfilya bölgesinin değil bütün Anadolu'nun, eski dünyanın en güzel kentlerinden olduğunu kaydetti. Perge'nin gerçek bir şehircilik harikası olduğunu belirten Avcı, "Farklı kazılar kentin çok parlak dönemler geçirdiğini gösteriyor. 2009'da Perge'yi UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne kaydettirmiştik. Kazılar 2012'den beri bakanlığımızca gerçekleştiriliyor. Bugün gerçekten her biri kendi başına bir müzeyi hak edecek eserlerimizi buraya kattık" dedi.

'ÇALINTI ESERLERİ GERİ GETİRİN' ÇAĞRISI

Dünyanın anlı şanlı müzelerinde ülkemizden kaçırılmış, çalıntı eserler bulunduğu ve bu eserlerin iade edilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Avcı, Avusturya'dan bir tarihçinin de Tunç Çağı'na ait boğa başı heykelini Türkiye'ye geri gönderdiğini ve bu hareketin diğerlerine de örnek olmasını istedi. Avcı, Türkiye'den kaçırılmış çalıntı eserlerin bir an önce geri iade edilmesi çağrısında bulundu.

KARAYOLLARI ALANIYLA BİRLİKTE YENİ MÜZE MÜJDESİ

Açılışı yapılan eserlerin insanlık ve Antalya tarihi için önemli olduğuna işaret eden Vali Münir Karaloğlu ise daha Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Antalya Müzesi yanındaki Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait sosyal tesislerin müzeye dahil edilerek, yeni bir dünya çapında müze yapılması girişimlerine ilişkin çok önemli bir gelişme hakkında bilgi verdi.

Yeni müze projesinin çıktığını açıklayan Vali Karaloğlu, "Geçen hafta sayın genel müdürümüz teşrif ettiler imar ekibiyle beraber bir sunum yaptılar. İnşallah yeni müzede bu alana, Karayolları'nın yandaki arazisini de almak istiyoruz. Buradan ilan ediyoruz. Büyükşehir belediyemizin öyle bir teklifi var, eğer sizin de Ulaştırma bakanımız ve Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimize desteğiniz olursa, büyükşehir belediye başkanımız karayollarına her türlü desteği vermeye hazır" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Müze dış plan görüntü

-Bakan Nabi Avcı'nın gelişi

-Bakan ve protokol üyelerinin müze içinde gezmesi

-Bakan Nabi Avcı'nın konuşması

-Açiliş kurdelasının kesimi

-Detaylar

HABER: Mehmet ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

=============================

IŞİD üyesi 3 kişi tutuklandı

ADANA kent merkezinde terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı.

Terörle Mücadele (TEM) Şube ekipleri, IŞİD terör örgütünün şehir yapılanmasında yer alan bir hücrenin saldırı yapacağı bilgisini aldı. Elde edilen istirbarat üzerine harekete geçen ekipler, 6 Kasım'da operasyon düzenledi. Asayiş, Çevik Kuvvet ve Özel Hareket şubelerinin de destek verdiği operasyonda, eş zamanlı olarak örgüt üyelerinin evine giren ekipler, 8 kişiyi gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan şüpheliler, sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden M.A.. M.V. ile U.T. tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 5 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Gözaltına alınanların adliye binasından çıkarılmaları

Adliye binasının dış görüntüsü

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA

=============================

CHP'li Havutça'ya Gezi'den beraat

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'deki Gezi Parkı olaylarında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada beraat etti.

Balıkesir'de 2013'de gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemlerine katıldığı için hakkında dava açılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ve fezlekesinin TBMM'ne gönderilmesinin ardından bugün 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Hakim, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettiği öne sürülen Havutça ile ilgili suçlamanın yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, beraat kararını açıkladı.

Meclise 148 milletvekiliyle ilgili olarak gönderilen 667 fezlekenin içinde kendisinin de bir dosyasının bulunduğunu belirten Havutça, davanın ardından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Meclise gönderilen fezlekelerin ve kaldırılan dokunulmazlıkların ardından benim bugün 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılamam yapıldı. Ben de TBMM'nin aldığı karara uygun olarak savunmamı yaptım. İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda yapılmak istenen düzenlemeye karşı çıkan Balıkesirli gençlerin yanındaydım. Amacım hem yürüyüşe katılmak hem de yürüyüşe katılanların herhangi bir taşkınlık yapmasını önlemekti. Yürüyüşte herhangi bir taşkınlık olmadan gerçekleştirildi. Bu süreç içinde emniyet müdürüyle, valiyle sürekli temas halindeydim. Mahkemede Gezi olaylarında polise mukavemet, kamu düzenini bozmak gibi bir eylemimiz olmadığını söyledim. Bunun suç olmadığını, insanların demokratik tepkilerini meydanlarda gösterebileceklerini vurguladım. Mahkeme de beraat kararı verdi."

"TBMM ŞÜPHELİLERİN OLDUĞU BİR YER DEĞİLDİR"

Milletvekili dokunulmazlığına ilişkin açıklamalarda da bulunan Havutça, "Milletvekili dokunulmazlığı, milletvekillerine suç işleme imtiyazı vermez. Şunu da söylemek lazım. TBMM suçluların ve şüphelilerin olduğu potansiyel bir yer de değildir. TBMM suç odağı değildir. Milletvekili aday olmadan önce adli sicil kaydını alır. Bir yıl ve daha fazla hapis cezası kesinleşmiş olanlar aday bile olamaz. TBMM'yi şüphelilerin olduğu bir yer gibi göstermek bu milletin bizzat iradesine saygısızlıktır. Bizi zaten halk denetliyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

CHP Milletvekili Havutça'nın açıklaması

Haber- Kamera: Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/ BALIKESİR,

=============================

HDP'li Toğrul: Ülke ekonomik olarak çökmek üzere

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye'nin dışarının müdahalesine açık bir ülke haline geldiğini ve ekonomik olarak çökmek üzere olduğunu öne sürdü.

HDP Gaziantep İl Teşkilatı tarafından bir düğün salonunda düzenlenen 'Demokratik Siyaset Buluşmaları' toplantısına; HDP MYK Üyesi Asiye Kolçak, HDP Gaziantep milletvekili Mahmut Toğrul, HDP Parti Meclisi üyeleri Mehmet Karayılan ve Osman Demirci ile partililer katıldı. Toplantıda konuşan milletvekili Mahmut Toğrul, ülkenin dışarının müdahalesine açık bir hale geldiğini savundu. Ülke ekonomisinin çökmek üzere olduğunu iddia eden Mahmut Toğrul, şunları dedi:

"Bugün AKP saray çetesi güçlü olduğu için zulmü devam ettiriyor. Aslında betleri benizleri atmış durumda. Kime güveneceklerini bilemez durumdalar. Bu ülke, bu saray çetesi her an yıkımla karşı karşıyadır. Her an bir başka darbenin gerçekleşmesi olasıdır. Her an Türkiye bu IŞİD, El Nusra çeteleriyle Suriye savaşında gittiği bu ilişki içerisinde artık Türkiye dışarının müdahalesine açık bir ülke haline gelmiştir. Avrupa'daki halkımızın mücadelesi neticesinde Avrupa, Türkiye ile ilgili kararlar almaya başlamıştır. Avusturya dün Türkiye'ye silah ambargosu koymuştur. Bizim üzerimizde kullanılan silahların büyük bir kısmını maalesef başta Almanya olmak üzere Avrupa'dan alıyorlar. Yine Avrupa Parlamentosu Türkiye ile müzakereleri geçici olarak dondurma kararı aldı ve bir anda Türk lirası çöküşe geçti, dolar bir anda 3 lira 45 kuruşa çıktı. Bu ülke, ekonomik olarak çökmek üzere."

Ülkenin hem içeride hem de dışarıda çamura saplanmak üzere olduğunu öne süren Toğrul, "Bu ülke saray iktidarı çetesi bu ülkeyi hem içeride hem de dışarıda bir çamura saplamak üzere. Tam da böylesi bir dönemde biz Türkiye'nin farklı inançları, farklı kültürleri, farklı etnisiteleri, emekçileri, yoksulları bu top yekun faşizme karşı top yekun direniş hattını acilen örmeliyiz. Parlamentodaki 3 parti halklar söz konusu olunca hemen birleşebiliyorlar. Bugüne gelişimiz de dokunulmazlıklarımızın kaldırıldığı dönemde biz, CHP'ye bu oyunda alet olma demiştik, ama CHP anayasaya aykırı olduğunu ama evet diyeceklerini söylediler. Neden? 'E bize derler ki HDP'nin yanında duruyoruz' HDP'nin yanında durmak onurdur, şereftir. Hırsızların yanında durmaktan, arsızların yanında durmaktan, katillerin yanında durmaktan, tecavüzcülerin yanında durmaktan imtina etmeyenler, HDP'nin yanında durmayı imtina ediyorlar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm halkları düşman olarak gördüğünü iddia eden Toğrul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Saraydaki zat, düşman olarak yalnızca HDP'yi görmüyor. Tüm halkları görüyor. Onun 'tek adam olma' projesi karşısında her gün rüyaya yatıyor. 'Ben başkan olacağım, ben diktatör olacağım' diye yatıyor. O an rüyasında 'seni başkan yaptırmayacağız' diye bir ses rüyasına giriyor, sabah kalkıp rüyasında gördüğü kişiye operasyon yapıyor, ama rüyasına girecek, mücadele edecek Türkiye'de devrimciler, halklar, Kürtler, Aleviler, ezilenler bitmeyecek. O, o kabusu görmeye devam edecek. İşte biz bunun faşizmi karşısında en geniş zeminli demokrasi bloğunu acilen örmek zorundayız."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Toplantıya katılanlar

Mahmut Toğrul'un konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Metin Faruk TAMER-GAZİANTEP-DHA)

=============================

Bıçaklı kavgada 1 kişi öldü 1 kişi yaralandı

MANİSA'nın Şehzadeler İlçesi'nde çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 2 kişi, adliyeye sevk edildi.

Olay, dün (perşembe) saat 22.55 sıralarında, Utku Mahallesi'nde bulunan Ulupark'ta yaşandı. İddiaya göre A.Ö. (Ali Özdemir) (23), kız arkadaşı S.K.'den (Songül Kurt) (21) anlaşmazlık sonucu ayrıldı. Bir süre sonra S.K., Ö.Ö. (Ömer Öce) (23) ile arkadaşlık yapmaya başladı. Ayrılmalarına rağmen AÖ., S.K.'yı telefonla arayarak rahatsız etmeyi sürdürdü. S.K. ve Ö.Ö., Uşak'ta yaşayan A.Ö.'yü konuşmak için Manisa'ya davet etti. Yanına arkadaşı Yusuf Doğramacı'yı (24) alan A.Ö., Manisa'ya geldi. A.Ö., Ulupark içerisinde eski sevgilisi S.K. ve Ö.Ö. ile buluştu. Aralarındaki konuşma tartışmaya dönünce A.Ö. eski sevgilisi S.K.'ya tokat attı. Bunun üzerine sinirlenen Ö.Ö., A.Ö.'ye bıçak çekti. Bu sırada kavgayı ayırmak isteyen Yusuf Doğramacı, Ö.Ö.'ün savurduğu bıçakla göğsünden yaralandı. Kavgaya müdahale etmek isteyen S.K. de elinden yaralandı. Öfkesi dinmeyen Ö.Ö., olay yerinden kaçan A.Ö.'yü bıçakla kovaladığı sırada polis tarafından yakalandı. Ağır yaralanan Yusuf Doğramacı, ambulansla kaldırıldığı Manisa Devlet Hastanesi'nde öldü. Hastaneye kaldırılan S.K. ise tedaviye alındı. Olayla ilgili gözaltına alınan Ö.Ö. ve A.Ö., adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Zanlıların sağlık kontrolünün ardından mahkemeye sevkedilmesi

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

=====================

Gümrükten satışa çıkan kedi ve köpekleri HAYTAP aldı

EDİRNE'de, Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye yasadışı yollarla sokulmak istenirken ele geçirilen ve işlemlerinin ardından satışa çıkarılan 6 kedi ve 6 köpek yavrusunu, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) satın aldı.

Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Bulgaristan'dan Türkiye'ye, Edirne'deki Kapıkule Sınır ve Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda kaçak olarak sokulmak istenen 15 kedi ile 6 köpek yavrusu yakaladı. Sınırdan geçerken ses çıkarmamaları için uyutulan ve bu nedenle bağışıklıkları zarar gören 9 kedi yavrusu ise telef oldu. Hayvanlar ihale ile satışı öncesinde yediemin olarak Edirne Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ayşen Özkan'a teslim edildi. Tasfiye Genelgesi uyarınca TASİŞ tarafından Kapıkule Sınır Kapısı'nda, 4 bin 500 lira satışa esas bedelle hayvan yavruları için düzenlenen üçüncü açık artırmaya 6 kişi katıldı. Açık artırmada fiyatları 7 bin 900 liraya yükseltilen kedi ve köpek yavrularını HAYTAP İstanbul Temsilcisi Zuhal Arslan aldı.

HAYVANLARIN EŞYA GİBİ SATILMASINI İSTEMİYORUZ

İhalenin ardından konuşan Zuhal Arslan, hayvanların bir eşya gibi satılmalarına karşı olduklarını belirterek, "Bizim amacımız bu kedileri köpekleri satın almak değil. Amacımız bu kedilerin petshoplarda satışını önlemek. Burada kanlı bir pazar var. Bu hayvanları çocuklarına ve sevgililerine satın alanlar, bir süre sonra onları ölüme terk ediyorlar. Meclisin önüne sürdüğümüz çok masum bir yasa var. Hayvanların mal gibi eşya gibi satılmasını istemiyoruz. Tek istediğimiz bu" dedi.

Arslan, İstanbul'a götürecekleri yavru kedi ve köpeklerin bir süre bakımı yapıldıktan sonra sahiplendirileceğini kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------------------------

-Kafeste yavru kedi ve köpek

-Zuhal Arslan kafesteki hayvanlara ilgisi

-HAYTAP araç logosu ve yavru hayvanlar

-Genel detay

-Zuhal Arslan yavru hayvanları kucağına alışı

-Zuhal Arslan ile röp.

-Araç içinden detay

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,-

=====================

Cuma namazı öncesi polisten cemaate 'dolandırıcılık' uyarısı

BURSA'nın İnegöl İlçesinde Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekibi, cuma namazı öncesi, kendilerini 'polis' olarak tanıttıktan sonra vatandaşları dolandıranlara karşı cemaati bilgilendirdi.

Son dönemde telefonda kendilerini 'polis' olarak tanıtarak vatandaşları arayan ve "FETÖ terör örgütüne kaydınız var, o kaydı silelim" yalanıyla dolandıranlara karşı İnegöl Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, Turgutalp Camiinde cuma namazı öncesinde cemaati uyardı.

Polis memuru Ahmet Talak, namaz öncesi cemaate dolandırıcılık konusunda bilgi verdi. Talak, dolandırılanlar arasında eğitimli kişilerin, hatta öğretmenlerin dahi bulunduğunu belirterek, "Bunların nedeni insanların polisle iletişim halinde olmayışı. Polisin işleyişini bilmeyenlerin sayısı yüksek. Örneğin, vatandaş cep telefonuna eşinin ismini 'Hatun' diye kaydetmiş. Dolandırıcılar bir yabancı program kullanarak kişinin eşinin numarasını kopyalıyor ve 'Hatun' ismiyle vatandaşı arıyorlar. Vatandaş telefonu açıyor ve bir erkek sesi geldiğini duyuyor. Telefondaki kişi kendisinin polis olduğunu söylüyor. İlk algı polislerin eşinin yanında olduğu algısını veriyorlar. Sonrasında telefona telsiz sesleri iletiliyor. Bu seslerden sonra 'FETÖ terör örgütü ile bir bağlantınız görüldü, hesaplarınız inceleniyor' şeklinde ifade kullanıyorlar. O sırada vatandaşın eşi paniğe kapılıyor. Tam bu sırada telefona sahte savcı geçiyor ve para talebinde bulunuyor. 'Yatıracağınız para 3 gün içerisinde geri ödenecektir' diyor. Bu şekilde İnegöl'de 70 kişi dolandırıldı" dedi.

SOSYAL MEDYADAN DOLANDIRICILIK

Talak, polis veya savcının kesinlikle vatandaştan para talebinde bulunmayacağının altını çizerken, "Bir polis memurunun Facebook hesabı çalınıyor. Polisin arkadaş listesindeki öğretmenle sohbet ediliyor. Öğretmenden yardım için para talebinde bulunuyor. O duruma inanan öğretmen, hesaba para aktarıyor. Onun için Facebook şifrelerinizi 8 karakterin üzerinde farklı farklı harfler ve sayılardan oluşturun" dedi.

'POLİSTEN KORKMAYIN'

İnsanların polisi aramaktan korktuğunu söyleyen Talak, "İnsanlar polisi arama konusunda çekiniyorlar. 'Ben deşifre olurum, karakola giderim, hakim, savcı karşısına çıkarım' diyerek aramaktan çekinenler var. Bu çok yanlış bir algıdır. Emniyetin Yönetmeliğinin 37'inci maddesine göre 155'i arayanın adı, soyadı ve bilgilerinin gizli tutulması esastır. Kesinlikle deşifre edilmeyeceksiniz. Bu bilgilere ne savcı ne de polis ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

Görüntü dökümü

-------------------------

-Polisin cami cemaatine dolandırıcılık semineri

Haber: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), -

=====================

Öğretmenler Günü'nde ölen okul müdürü toprağa verildi

ÖĞRETMENLER Günü'nde, Antalya'da katıldığı eğitim seminerinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Antakya Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Keser'in cenazesi, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde toprağa verildi.

Antalya'da 'Eğitim Yönetimi' seminerine katılan Lise Müdürü Mustafa Keser, kaldığı otelde dinlendiği sırada geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Antalya'da yapılan işlemlerin ardından Keser'in cenazesi memleketi Reyhanlı İlçesi'ne getirildi. Mustafa Şevki Paşa Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından götürüldüğü Yeşilova Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi.

Kaymakam Tuncay Dursun, Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, eşi Ayşe Nilhan, üniversite eğitimi gören çocukları Büşra ve Koray, Keser'in kardeşleri, öğretmenler, Neci Asfuroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, Reyhanlılı hemşerileri katıldı. Bu arada öğrencileri mezarına çiçek bırakarak dua etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Öğrencilerin görüntüsü

Öğrencilerin ellerindeki vefat eden öğretmenlerinin fotoğrafı

Öğretmenin yakınlarının görüntüsü

Cenaze namazının kılınması

Mezarlığa çiçek bırakan öğrenciler

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI, (Hatay),

=====================

Avukatlar, öldürülen kadınların hikayelerini film yaptı

MANİSA'da bir grup kadın avukat, eşleri veya yakınları tarafından öldürülen kadınların hikayelerini kısa film yaptı. Avukatlar tarafından seslendirilen filmde, mahkemelerin gerekçeli kararlarındaki ifadeler yer aldı.

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne dikkat çekmek ve kentte öldürülen kadınların hikayelerini anlatmak amacıyla 5 dakikalık kısa film çekti. Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gözde Deliktaşlı, 2013'ten bu yana kentte 17 kadının öldürüldüğünü söyledi.

Şiddet gören ve hayatlarını kaybeden kadınları anmak için kısa film hazırladıklarını söyleyen Deliktaşlı, filmde geçen anlatımların mahkemelerin gerekçeli kararlarından yola çıkarak hazırlandığını dile getirdi. Yine canlandırmanın ve seslendirmelerin avukatlar tarafından yapıldığını ifade eden Deliktaşlı, filmde şiddete tanık olmuş çocukların ifadelerine de yer verdiklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------------------------

Kadın avukatların hazırladığı filmden görüntü

Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

=======================

Samir ile Komala yaz döneminde bir araya gelecek

KOCAELİ'nin Darıca İlçesi'nde Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda bulunan Hint gergedanı Samir ile kendisine eş olarak getirilen Komala yaz döneminde bir araya gelecek. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın nesli tükenmekte olan Hint gergedanlarının bir aile kurup yeni yavrular dünyaya getirmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk Hint gergedanı Samir, geçen yıl 1 Aralık tarihinde İngiltere Edinburgh'ta bulunan bir hayvanat bahçesinden getirilirken, önceki gün İngiltere Chester Hayvanat Bahçesi'nden Komala isimli dişi Hint gergedanı getirildi. 2 ton 400 kilo ağırlığında olan 8 yaşındaki Samir'e eş olarak getirilen 3 yaşındaki 1,5 ton ağırlığındaki Komala, Samir ile aynı alanda ancak ayrı bir bölüme konuldu. Komala ile Samir önümüzdeki yaz döneminde bir araya getirilecek.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, Samir'e bir eş getirdiklerini belirterek, "Komala kendi için hazırlanan özel bir alanda adaptasyon süreci yaşıyor. Yaza doğru Samir ile bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Hint gergedanlarının sayıları dünyada giderek azalıyor. Asya'nın en büyük memeli hayvanlarından biri. Ancak bu hayvanlar yuva kurmayan canlılardan. Sadece üreme döneminde bir araya geliyorlar. O nedenle biz yaz dönemini bekliyoruz. Bir birlerine iyice alışacaklarına, birbirlerine zarar vermeyeceklerine gözlemlediğimiz anda onları birleştireceğiz. Tabi ülkemiz içinde önemli bir olay. Çünkü Hint gergedanları uluslararası koruma birliğinin yayınladığı kategoriler içerisinde hassas tür olarak nitelendiriliyor. Yani nesli tükenmeyle karşı karşıya şu anda. Buradan elde edeceğimiz yavru, hem ülkemiz için, hem de dünyada ki Hint gergedanının nüfusu için önemli bir olay. Bunun için ilk adımı attık. Önce Samir'i getirdik. Sonra ikinci adım olarak Komala'yı getirdik. Artık burada bir aile kurup yeni yavrular dünyaya getirmelerini sağlayacağız" dedi.

Gökmen Aydın hayvanat bahçesini ziyaret edenlerin gergedanlara ilgi gösterdiğini ifade ederek, "Komala'nın gelmesi ile gergedan çiftimize ilgi artıyor. Okul grupları bu dönemde yoğun olarak ziyaret ediyorlar. Yoğun bir ilgi var. Özellikle çocuklar televizyondan gördüğü bu canlıyı yakından bu kadar büyük olduğunu görünce inanılmaz tepki veriyorlar. Ziyaretçilerimizin ilgisinden oldukça memnunuz. Bu ilginin önümüzdeki günlerde daha çok artarak devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

-Gergedanlardan görüntü

-Gökmen Aydın ile röp.

-Gergedanlara bakanlar

-Hayvanların bakıcısı ile röp.

HABER-KAMERA: Mesut IŞIK-Büşra KAYA

=======================

Giresun'da Isırgan Dünyası'nda son dikimler yapıldı

GİRESUN Valiliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) destekleri, Karadeniz Doğa Federasyonu ortaklığı ve Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği ile yürütülen, 'Isırgan Dünyası' projesi kapsamında Görele ilçesinde oluşturulan ısırgan tarlasına son dikimler yapıldı.

Görele'nin Bozcaali Mahallesi'nde, Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği'ne yakın bir arazide oluşturulan tarlada, Almanya'daki bir Araştırma Enstitüsü'nden getirilen ve dünyanın en kaliteli tekstil lifine sahip 5 bin adet ısırgan fidanı dikildi. Son fidanların dikimine katılan Giresun Valisi Hasan Karahan, ısırganın bölgede fındıktan sonra önemli bir alternatif ürün olacağını söyledi. Isırganla neler yapılabileceği ile ilgili bir süredir çalışmalar yapıldığını hatırlatan Vali Karahan, "Giresun'da yapılan yemeği dışında fazla bir bilgimiz yoktu. Ancak daha bilimsel çalışma için başlatılan proje devam ediyor. Isırgan bölgede doğal olarak yetişen bir bitki. Tarımının da yapılmasıyla lif üretilerek tekstil sektöründe kullanımı için çalışılacak. Tabi ki bu bir başlangıç. Giresun için yeni, alternatif bir ürün olacağına inanıyoruz. Hem üretim hem de sanayi anlamında ciddi potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener de, Karadeniz Bölgesi'nin göç verdiğini hatırlattı, göçü önlemek ve alternatif ürünleri ekonomiye kazandırmak için çalışma yaptıklarını kaydetti. Erener, "Fındık haricinde birçok doğal ürünümüz var. Bunların başında da ısırgan geliyor. Sadece çorba yapımında kullandığımız ısırgan bitkisini araştırdığımızda tekstil, kozmetik, otomotiv alanlarında kullanıldığını gördük. Almanya'da bir enstitüde geliştirilen ısırganlardan 5 bin adet getirdik ve oluşturduğumuz tarlaya diktik. İki yıl sonra buraya bir tekstil fabrikası getirmeyi ve tohumu halka dağıtarak fındığa alternatif bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz"diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Üniversite Sanayi İşbirligi Uzmanı Dr. Onur Tolga Okan ise, "Doğal lif piyasası son dönemlerde çok büyük önem kazanmaya başladı. Özellikle kenevir ve kendirin yanında ısırgan da önemli bir ürün olarak öne çıkıyor. Bunlar birçok alanda kullanılıyor ama biz tekstil üzerine çalışma yaptık. Bölgemizde çıkan doğal ürünleri Avrupa pazarına satabileceğimizi düşünüyoruz. Bu başlangıçtan çok umutluyuz" dedi.

Görüntü sıralaması

---------------------------

-Tarlada ısırganların dikimi

-Valinin açıklamaları

-Tolga Erener'in açıklamaları

-Onur Tolga Okan'ın açıklamaları

-Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASANOĞLU DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 10 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement