Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 11

Dha Yurt Bülteni - 11

KUŞADASI'NDA KAÇAK FACİASI: 12 ÖLÜ, 3 KAYIPAYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Sisam (Samos) Adası'na geçmeye çalışan Suriyelileri taşıyan lastik bot alabora oldu, 5'i çocuk 12 kişinin cesedine ulaşılırken, 7 kişi sağ kurtarıldı.

24.03.2017 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUŞADASI'NDA KAÇAK FACİASI: 12 ÖLÜ, 3 KAYIP

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Sisam (Samos) Adası'na geçmeye çalışan Suriyelileri taşıyan lastik bot alabora oldu, 5'i çocuk 12 kişinin cesedine ulaşılırken, 7 kişi sağ kurtarıldı. Kayıp olan 3 kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürerken, aynı botta bulunan ve yüzerek karaya çıktıkları belirlenen iki Türk organizatör gözaltına alındı.

Bugün saat 13.30 sıralarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 22 Suriyeli, iki Türk organizatör ile Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçmek için Güzelçamlı Mahallesi yakınlarından lastik botla denize açıldı. Kıyıdan açıldıktan bir süre sonra sonra dalga ve rüzgarın etkisiyle Suriyeliler'i taşıyan bot alabora oldu. Can yelekleri olmayan ve kıyıya yüzerek hayatını kurtarmaya çalışan bottakilerden ilk olarak orgazatör oldukları ileri sürülen 2 Türk kıyıya çıkıp, "Bot battı, kurtarın" diye bağırararak yardım istedi. Bunun üzerine çevredekiler, durumu Sahil Güvenlik, 112 Acil Servis ve polise bildirdi. Sahil Güvenlik ekipleri Sevgi Plajı yakınlarında, 5'i çocuk, 2'si kadın 12 Suriyeli'nin cesedine ulaştı. 2'si çocuk, 3'ü kadın 7 kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Kayıp olan 3 kişiyi ise hava ve denizden arama kurtarma çalışmaları sürdürülürken, organizatör oldukları belirtilen iki Türk gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

- Sudan çıkartılan cesetlerin görüntüsü

-Kurtarılan Suriyeliler'e ambulansta müdahale edilmesi

-Arama kurtarma çalışmalarından görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın),

=========================================

HAKKARİ ŞEHİDİ TOPRAĞA VERİLDİ

HAKKARİ'nin Çukurca İlçesi'nde PKK'lı teröristlerin üst bölgesine yönelik düzenlediği saldırıda yaralanıp, kaldırıldığı hastanede şehit olan sözleşmeli er 21 yaşındaki Mehmet Acıbucu'nun cenazesi Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde son yolculuğuna uğurlandı.

Şehit Mehmet Acıbucu için Şehit Mehmet Delikuş Mahallesi Çanakkale Caddesi'nde düzenlenen törene Osmaniye Valisi Kerem Al, Osmaniye Milletvekilleri Mücahit Durmuşoğlu, Suat Önal, Ruhi Ersoy ile Adana CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Kadirli Kaymakamı Tamer Orhan, Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, askeri erkan ile birlikte 5 bin kişi katıldı. Şehidin annesi Yeter Acıbucu baygınlık geçirdi. Babası 12 yıl önce öldüğü bildirilen bekar Mehmet Acıbucu'nun cenazesi İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu'nun kıldırdığı cenaze namazının ardından götürüldüğü Erdoğdu Köyü'nde toprağa verildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Tören alanından detaylar

Şehit cenazesinin cenaze aracından indirilmesi

Şehit cenazesinin askerlerin omuzlarında tören alanına götürülmesi

Yakınlarının şehidin naaşı geçerken ağlaması

Yakınlarının tabuta sarılarak ağlaması

Yakınlarının şehidin resmini öpmesi

İl Müftüsünün eşliğinde dua okunması

Cenaze törenindeki kalabalıktan görüntüler

Şehidin tabutunun cenaze aracına konması

Tören bandosu ve cenaze aracının görüntüleri

Törene katılan bayanlardan bazılarının asker selamı vermesi

Haber-Kamera: Efendi ERKAYIRAN/ KADİRLİ(Osmaniye),

=========================================

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: ZOR SÜREÇLER DEVAM EDİYOR

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kütahya'da yaptığı konuşmada, "Ülke olarak ve millet olarak zor bir zamandan geçiyoruz. Zor süreçler yaşadık. Bu zor süreçler devam ediyor. Bu zor süreçlerde Diyanet teşkilatına, teşkilatta görev yapan her arkadaşımıza çok ama çok büyük sorumluluklar düşüyor" dedi.

Kütahya'ya 'Din gönüllüleri buluşması' toplantısına katılmak üzere gelen Mehmet Görmez, ilk olarak Vali Ahmet Hamdi Nayir'ı ziyaret etti. Görmez, bir gazetecinin Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde bununan Çelebi Sultan Mehmet Camisi'nde çıkan yangınla ilgili sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Tarihi mirasımızın o şekilde heba edilmesi bizi son derece üzüyor. Çelebi Mehmet Camimizin restore edilmemiş olması, 10-15 sene iskelelerle durması, akabinde de bir gece içinde yangın çıkması. İç kısmını ben görmüştüm 2007 yılında. Muhteşem ahşap eserler var, 5-6 asırlık mihraplar, minberler vardı. Onların o şekilde zarar görmüş olmasından büyük bir azap duyduğumu ifade etmek istiyorum, öğrendiğim andan itibaren onun üzüntü ve acısını çekiyorum. İnşallah en kısa zamanda eğer bir kasıt varsa o bulunur. Yoksa en kısa zamanda inşallah tekrar restore edilerek Batı Trakya'daki Müslüman kardeşlerimizin ibadetine açılır diye umut ediyorum."

'BARIŞ ELÇİLERİNİ CASUS İLAN ETMEYE KALKIŞACAK KADAR İLERİ GİTTİLER'

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Valiliğin ardından Kütahya Belediye Başkanı AK Partili Kamil Saraçoğlu'nu ziyaret ettikten sonra Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kütahya din gönüllüleri buluşması' toplantısına katıldı. Görmez yaptığı konuşmada Türkiye'den yaklaşık 5 milyon kişinin Avrupa'nın çeşitli ülkelerine giderek orada çalıştıklarını belirtti. Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü:

"5 milyon millet evladımız dünyanın, Avrupa'nın muhtelif yerlerinde önce kendi çocuklarının rızkını kazanmak için gittiler sonra Avrupa vatandaşı oldular. Ama onlar 'biz buraya geldik; annesiz, babasız, çocuksuz, yarsız, vatansız yaparız ama camisiz, mabetsiz, ezansız, cumasız, bayramsız yapamayız' dediler. Diyanetin kapısını çaldılar. O günden bu güne Diyanet İşleri Başkanlığı sizin burada yaptığınız hizmetleri oralara taşıdılar ama oralara barış götürdüler, barış köprüsü oldular, oraya ilim, oraya hikmet taşıdılar. Bu 40 yıllık süre içerisinde Avrupa'nın her ülkesinde vatandaşlarımızın olduğu her yerde Diyanet İşleri Teşkilatı oldu ve hizmet götürdü. Bu 40 yıllık tarihimize baktığımız zaman o topluluklara sıkıntı çıkaracak bir tek örnek bize gösteremezler. Ama buna rağmen üzülerek belirteyim, bu büyük özveriye rağmen, bu barış elçilerinin o ülkelerin barışına, birlikte yaşama ahlakına, hukukuna yaptıkları bu büyük hizmetlere rağmen o Avrupa'nın kalplerini kuşatan İslamofobik nefretler o düşmanlıklar maalesef bizi de buldu. ve o barış elçilerini son günlerde takip ediyorsanız casus ilan etmeye kalkışacak kadar ileri gittiler. Fakat bizim meşrebimizin bizim mesleğimizin bir özelliği var. Hani şairin ifadesi ile 'bizi öldürmeye gelen bizde hayat bulacak inşallah' bize kötülük ile yönelen bizden iyilik görecek. Çünkü kötülüğü ortadan kaldıracak en büyük güç iyiliktir."

'DİYANET TEŞKİLATINA ÇOK BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR'

Türkiye'nin zor bir süreçte geçtiğini ifade eden Mehmet Görmez toplantıya katılan din adamlarına yönelik olarak şunları söyledi:

"Milletlerin tarihlerin medeniyetlerin zor zamanları var. Öyle bir zor zamandan geçiyoruz. İslam coğrafyasının her kentinde kanların döküldüğü, gözyaşlarının aktığı ateşlerin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Batının doğunun ve küresel olarak dünyanın rahmetini ve vicdanını kaybettiği bir dönemden geçiyoruz. Ülke olarak ve millet olarak da zor bir zamandan geçiyoruz. Zor süreçler yaşadık. Bu zor süreçler devam ediyor. Bu zor süreçlerde Diyanet teşkilatına, teşkilatta görev yapan her arkadaşımıza çok ama çok büyük sorumluluklar düşüyor. Sizler ve millet olarak bizler o 15 Temmuz ihanet gecesinde her mihrap görevlisinin her minber görevlisinin her müezzinimizin bu ülkenin bekası için ne kadar önemli vazifeler yaptığınızı ortaya koydunuz. Ben tekrar her birinizi gönülden kutluyorum, tebrik ediyorum. Biz bu bütün zorlukları dikkate alarak çalışmalarımızı yeniden planlamalıyız. Bugüne kadar yaptıklarımızı dikkate alarak, bu güne kadar yaptıklarımız ihmallerimiz eksiklerimiz kusurlarımızı masaya yatırarak yeni birer başlangıç yapmalıyız."

Görüntü dökümü:

------------------------

-Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Batı Trakya'da yanan cami ile ilgili soruyu yanıtlaması,

-Görmez'in Kütahya Belediyesi'ni ziyaret etmesi,

-Görmez'in din adamlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmasından çekilen görüntüler bulunuyor.)

Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ/ KÜTAHYA,-

==========================================

CHP'Lİ TEZCAN'IN VURULMASI DAVASINDA TANIK DİNLENDİ

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili 1'i tutuklu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi. İki tanığın dinlendiği duruşmada sanıklardan A.S. (Alparslan Sargın), olayı planlı olarak yapmadığını belirtip, "İsteseydim, öldürebilirdim. Öldürmek için değil yaralamak için yaptım. Vatana saygı duymayana ben hiç saygı duymam. Şehitlere saygı için yaptım. Helalühoş olsun" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın, geçen 29 Ekim'de, Aydın'daki bir restoranda düzenlenen silahlı saldırıda yaralanmasının ardından dava açıldı. Sanıklardan tutuklanan A.S. hakkında 'silahla hayati tehlike geçirecek, kemik kırığı oluşacak şekilde yaralama ve zincirleme tehdit' suçundan 5 ila 15 yıl arasında, adli kontrolle serbest bırakılan F.Y. (Fatih Yeşilyurt) hakkında 'suç delillerini gizleme ve yok etme' suçundan 6 ay ila 5 yıl arasında, kaçmaları için taksi temin ettirdiği öne sürülen İ.T. (İrfan Türkmen) için de "suçluyu kayırma" suçundan 6 ay ila 5 yıl arasında ceza istendi.

Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya, tutuklu sanık A.S. ile tutuksuz sanıklar F.Y. ve İ.T., tarafların avukatları, tanıklar Önder Akın ve Cihan Eroğlu katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise duruşmaya gelmedi.

TAKSİDE SİLAHIYLA OYNAMIŞ

Duruşmaya tanıkların dinlenmesiyle başlandı. Tanık taksi şoförü Önder Akın ifadesinde, "Sanıkları tanımam. Taksi lazım olmuş, beni çağırdılar. Sanıklardan A.S'yi Kuşadası'na bıraktım, ücretimi aldım. Arabada silahla oynadığı doğrudur. Benim olayla hiçbir alakam yok. Ben de olayı sonradan öğrendim" dedi.

Olayın meydana geldiği restoranın tanık olarak dinlenen işletmecisi Cihan Eroğlu da "Beni sanıklardan F.Y. aradı, masa ayırmamı istedi. Ben de masa ayırdım. Akşam olduğunda CHP'li 30 kişilik bir grubun da buraya geleceğini öğrendiğimde işleri yetiştirmek için mutfakta diğer arkadaşlara yardımcı oldum. Olay olduğu anda içerdeydim. Silah sesi üzerine dışarı çıktım. A.S. elindeki silahla dışarı çıkıyordu. Bülent Tezcan'ın vurulduğunu ise sonradan farkettim. Onun dışında olayla bir ilgim yok" dedi.

"ÖLDÜRMEK İÇİN YAPMADIM"

Sanıklardan A.S. ise savunmasında olayın yaşandığı gün yaptıklarını ve Tezcan'ı bacağından nasıl vurduğunu anlatıp, "Onların oraya geleceğini bilmiyordum. Sonradan öğrendim. Aydın'da herkesi tanırım. Olayı planlı olarak yapmadım. Öldürmek isteseydim, öldürürdüm. Öldürmek için değil yaralamak için yaptım. Vatana saygı duymayana ben hiç saygı duymam. Şehitlere saygı için yaptım. Helalühoş olsun" dedi.

"OLAYIN ARKASINDA BAŞKA GÜÇLER VAR" İDDİASI

Bülent Tezcan'ın avukatı Celal Çelik ise, "Sanıklar olayı kendi başlarına işlemedi. Telefon görüşmeleri ve ifadeler bunu gösteriyor. Olaydan önce oraya gelerek Bülent Tezcan'ı planlı bir şekilde vurdular. Bülent Tezcan o gün oraya siyasi bir çalışma için gitmişti. Bu olay büyük bir olay. Zaten bu davanın yeri de burası değil, ağır ceza mahkemesidir. Yargılama yanlış yerde yapılıyor. Bu olayın arkasında hangi güçler varsa elbet ortaya çıkacaktır" diye konuştu

KAYMAKAM DA ÇAĞIRILACAK

Talepleri dinleyen Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hanifi Çelik, Adnan Menderes Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'nden Bülent Tezcan'ın tüm sağlık raporlarının kesin sonuçlarının beklenmesi ve sanık İ.K. ile arkadaş olduğu, olayın ardından da telefonla konuştuğu öne sürülen, İzmir'in Narlıdere ilçesi Kaymakamı Hanifi Çiftçi'nin de bir sonraki duruşmaya tanık olarak gelmesi için çağrılmasına, diğer sanık A.S.'nin tutukluluğunun devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

"DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Duruşmanın ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir grup partiliyle basın açıklaması yaptı. Davanın takipçisi olacaklarını belirten Özel, "CHP olarak davayı takip etmek için buradaydık. Bugünkü davada önemli kararlar alındı. Burada yapılan saldırı Bülent Tezcan'ın şahsına yapılmış bir saldırı değildir. CHP ve CHP'llerin tamamına yapılmış bir saldırı. Bu durumdan CHP doğrudan zarar gördü. Tutuklunun, tutukluluk halinin kaldırılması isteniyordu. Saldırganın saldırı sırasındaki sözlerinin referandum kampanyasında 'Evet'i savunanların ortak sloganı olması düşünüldüğünde buradan salınacak olması bu süreçte korku ve baskı sürecini pekiştirirdi. Mahkeme bunu reddetti, tutukluluğu sürecin bizim için son derece önemli. Saldırganın adam öldürme kastına bizim şüphemiz yok. Davanın asliye cezada değil, ağır cezada görülmesi gerekiyor. Bununla ilgili itirazlarımız var. dosyaya gelecek olan hastane raporları tamamlanmadığı için ertelendi. Bu kişi CHP'lilerin orada olacağı bilerek planlı bir şekilde gelerek ardında da CHP'lilere silahı doğrultarak siyasi bir mesaj verdirmiştir. Bu mesajı verdirenler Aydın'da kirli ve derin güçlerdir. Mahkemenin görevi bu bu derin ve karanlık güçleri ortaya çıkarmaktır. Bir davanın bu boyutuyla takipçisi olacağız. Vatandaşlarımız şu bilsinler hakaretle, iftirayla, sindirmeyle, silah çekerek ve Genel Başkan Yardımcısını vurarak bizleri ve vatandaşları korkutamazlar. Biz bunlardan korkmuyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Adliye çıkışından görüntü

-CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Burhan CEYHAN/ (Aydın),

========================================

ADANA'DA TONLARCA SAHTE DETERJAN VE ŞAMPUAN ELE GEÇİRİLDİ

ADANA'da düzenlenen 2 ayrı operasyonda 6 ton sahte temizlik maddesi ve şampuan ele geçirilirken olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, merkez Seyhan İlçesi'nin Gülbahçesi ile İstiklal mahallelerinde iki ayrı adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Gülbahçesi mahallesindeki imalathane ile İstiklal mahallesindeki depoda arama yapan polis, tanınmış bir çok markaya ait 2 bin 109 şampuan ve deterjan, doluma hazır vaziyette 6 ton temizlik, farklı markalara ait 220 bin 475 şampuan kutusu, kapaklar, etiket, dolum makinesi, plastik ve ambalaj makinesi ele geçirildi. Piyasa değeri 416 bin 790 lira olduğu belirtilen sahte ürünlere el konuldu.

Depo ve imalathanelerin sahibi olduğu belirlenen 2 kişi gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Sahte imalathaneden görüntü

Polislerin inceleme yapması

Boş şampuan şişeleri

Dolum makinesinin görüntüsü

Kutulardan görüntüler

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

========================================

GAZİANTEP'TE, CAMİ TUVALETİNDE ÖLÜ BULUNDU

GAZİANTEP'te 22 yaşındaki Müslüm Kıraç, uyuşturucu aldığı caminin kadınlar tuvaletinde ölü bulundu.

Olay, öğle saatlerinde Fatih Mahallesi'ndeki, Hazreti Hamza Camisi'nde meydana geldi. İddiaya göre, cuma namazının ardından tuvaletleri temizlemek isteyen cami görevlisi, kadınlar tuvaletinde bir kapının açılmamasından şüphelendi. Görevlinin ihbarı üzerine camiye gelen polisler, kapıyı zorlayarak içeri girince Müslüm Kıraç'ı yerde yatarken buldu. Olay yerine çağırılan sağlık ekipleri, yaptıkları kontrolde Kıraç'ın öldüğünü tespit etti. Tuvalette 'ateş buz' olarak da bilinen metanfetamin bulan polis, uyuşturucu kullandıktan sonra öldüğü tahmin edilen Kıraç'ın cesedini otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna gönderdi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Cami tuvaletindeki ceset

Polis ve sağlık ekipleri

Polislerin incelemesi

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ahmet ÖZER - Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

===============================================

MERSİN'DE BİR HAFTADA 255 KİLO ESRAR ELE GEÇİRİLDİ

MERSİN'de polisin son bir hafta içinde yaptığı uyuşturucu operasyonlarında toplam 255 kilo esrar ele geçirildi. Yakalanan 9 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son bir hafta içinde teknik takip ve planlı yürütülen çalışmalarda uyuşturucu tacirlerine darbe vurdu. Ev, depo ve araçlara yönelik yapılan operasyonlarda toplam 255 kilo 300 gram esrar ele geçirilirken, uyuşturucu madde ticaretinden gelir olarak elde edilen 17 bin 775 lira paraya el konuldu. Yapılan operasyonlarda gözaltına alanarak sorgulamaları yapılıp mahkemeye çıkartılan 2'si kadın 9 kişi tutuklandı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Narkotik polisleri aracı takip ederken

Polisler aracı durdururken

Polisler araçtaki şahsı indirirken

Üzerini ararken

Aracın bagajından bulunan kutuyu kontrol ederlerken

Kutu içerisindeki uyuşturucu

Narkotik köpeği depo içerisinde gezerken

Polisler evin içerisinde uyuşturucuyu bulması

Uyuşturucuyu alıp götürürken

Haber- Kamera: Mustafa İNSAN/ MERSİN

===============================================

YARALI GRİ BALIKÇIL KUŞUNA ŞEFKAT ELİ

MERSİN'de sazlık alanda yaralı olarak bulunan gri balıkçıl kuşu, veterinerler tarafından tedavi altına alındı.-

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ihbar üzerine, merkez Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi'nde sazlık alanda gri balıkçıl kuşunu yaralı durumda buldu. Veterinerler tarafından kırık ayağına platin takılan gri balıkçıl kuşunun yaralı gözü de tedavi edildi. Avcılar tarafından vurulduğu tahmin edilen kuşun yaklaşık 2 hafta daha gözetim altında tutulup, tamamen iyileştikten sonra yeniden doğaya salınacağı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Yaralı gri balıkçıl kuşu itfaiyecilerin elinde

Kuşun görüntüsü

Ekipler kuşu sazlık alandan getirirken

Ekiptekiler kuşu incelerken

Veteriner ekibi itfaiyecilerden kuşu alırken

Kuş araca bindirilirken

Araç giderken

Veterinerler kuşa müdahale ederken

Veteriner kuşun durumu hakkında bilgi verirken

Kuş kafese konulurken

Haber-Kamera: MERSİN,

================================================

DİYARBAKIR'DA DENGBEJ KÜLTÜRÜ KÖYLERDE YENİDEN HAYAT BULACAK

DİYARBAKIR merkez Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Mustafa Kılıç, kentte yok olmaya yüz tutmuş dengbej geleneği yaşatmak amacıyla 'Bir Köy bin tebessüm' projesini başlattı. Kürtçe ve Zazaca ezgilerin seslendirildiği etkinlikte köylüler hem söyledi hem oynadılar.

Kayapınar Belediyesinin Dengbejlik kültürünü canlandırmak ve yaşatmak amacıyla 'Bir Köy bin tebessüm' projesi etkinlikleri ilk olarak Kaldırım köyünde başlatılıldı. Belediye'ye kayyum olarak atanan Kaymakam Mustafa Kılıç, Belediye çalışanları ve köylülerin katıldığı etkinlikte yoğun güvenrlik önlemleri alandı. Etkinlik kapsamında köy meydanında dengbejler, kilam ve stranları söyledi, köylüler büyük keyif ile dinledi. Köylülerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte köylülerde söylenen dengbelerin söylediği türkü ve stranlar eşliğinde halaylar çekti. Köylülerin eğlence sırasında halay çekerken, damlardaki özel harekat timlerinin güvenlik önlemi altında halay çekmesi dikkat çekti.

Köylülerin sorunlarını da dinleyen Kaymakam Mustafa Kılıç, yok olmaya yüz tutmuş bir geleneği canlandırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, " Diyarbakır'a ilk geldiğimde dengbej kültürünü duymuştum zaten halk edebiyatı, halk ozanlarına hayranlığım var. Onlarla ilgili çalışmalarım da var. Bu kültürü yaşatmaya karar verdik. Köylerde de bu kültür kaybolmaya yüz tutmuştu yüz yıllardır süren geleneğin Diyarbakır'da yok olması hoş bir şey değil tabiki. Bizde Kültür müdürlüğümüzle bir çalışma yaptık, dengbejlik yapanlarla bir araya geldik. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösterin, köylerde bu geleneği tekrar canlandıralım. Muhtarlarımız vatandaşlarımızla konuştuk onlarında hoşuna gitti. Böyle bir geleneği tekrar başlattık köy, köy geziyoruz. Akşamları evlerde bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaşayacak ve devam edecek. Biz Diyarbakır, Kültürünü seviyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Her türlü desteği de belediye olarak veriyoruz. Bu kültürün tekrar hayata geçmesi yeniden canlanması için bundan sonra da artarak devam edecek. Vatandaşlarımız tekrar bu sayede kardeşlik duygularını canlandırıyor. Çocuklarına aktaracaklar ve çocuklar içerisinde de bu kültüre hayranlık duyulacak. Dengbej geleneğini sürdüren çocuklar olacak. Onlarla da ilgili gerekirse eğitim çalışmaları başlatacağız. Kültürümüzü yeniden ayağa kaldıracağız. Bütün köylerde bunu yapacağız, eski köy odalarını yeniden canlandıracağız"diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Köy meydanında toplanan köylüler

-Dengbej grubunun seslendirdiği ezgiler

-Kaymakam ve beraberindekilerin dinlemesi

-Alınan güvenlik önlemleri

-Köylülerin halay çekmesi

-Kılıç'ın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,-

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları
    10:42 Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü Yüzücülerinin Yeni Hedefi Bölge ve Türkiye Şampiyonaları

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen yüzme yarışlarında başarılı olan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü yüzücülerinin yeni hedefi bölge ve Türkiye Şampiyonaları oldu. Kulüp, birçok barajı ve elemeyi geçerek 2024 Aralık ayında yapılacak Türkiye Şampiyonası'na katılmayı garantiledi. Ayrıca, bazı sporcular bölge müsabakalarına ve milli takım seçme yarışlarına katılmaya hak kazandı.

  • Bilecik'te Drone Denetiminde Emniyet Şeridi Kullanan Sürücüye Cezai İşlem
    10:42 Bilecik'te Drone Denetiminde Emniyet Şeridi Kullanan Sürücüye Cezai İşlem

    Bilecik Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından yapılan drone denetimlerinde, emniyet şeritlerini kullanan bir araç sürücüsüne 6 bin 439 TL trafik idari para cezası uygulandı. Sürücü, 'Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmaları' maddesine aykırı davrandığı için cezalandırıldı.

  • Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın
    10:39 Denizli'de İki Katlı Binanın Çatı Katında Yangın

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bulunan bir iki katlı binanın çatı katında çıkan yangın, maddi hasara neden oldu. Yangın, çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, çıkış nedeni yapılacak incelemeler sonucunda belirlenecek.

  • Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı
    10:39 Kars'ta Gözlük Kabına Saklanan Uyuşturucu Daxo'ya Takıldı

    Kars Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda, bir otomobilde yapılan aramada gözlük kabının içerisine gizlenmiş 97,2 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheli T.B. gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek
    10:38 Afşin Belediyesi Kaldırım İşgallerine Son Verecek

    Kahramanmaraş'ın Afşin Belediyesi, esnafların kaldırıma bıraktıkları eşyaların kaldırılması için 1 Mayıs 2024 tarihine kadar süre verdi. Yeni yönetmelik ile kaldırımların rahat kullanılması ve esnafın ürünlerini sergilemesi amaçlanıyor.


Advertisement