Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-13

HATAY GÖÇ ALARMINDA1)KAMPLAR İDLİP'TE KURULUYORAteşkes sağlanıp kuşatma altındakilerin tahliyelerinde Rusya'nın da devreye girmesi üzerine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Hatay'a geldi.

15.12.2016 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATAY GÖÇ ALARMINDA

1)KAMPLAR İDLİP'TE KURULUYOR

Ateşkes sağlanıp kuşatma altındakilerin tahliyelerinde Rusya'nın da devreye girmesi üzerine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Hatay'a geldi. Valilikte brifing alan Kaynak, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki hazırlıkları da denetleyecek.

Halep'teki saldırıdan kaçarak günlerdir sığındıkları yerlerde tahliye edilmelerini bekleyen Suriyelileri taşıyacak konvoyun güvenliği ancak öğlen saatlerinde gerçekleşebildi. Bunun üzerine Türkiye'den gönderilen ambülanslarla ilk olarak yaralılar yola çıkarıldı. Yaralılar önce İdlip'deki sahra hastanelerinde tedavi edilmeye başlandı.

Bölgede bulunan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Halep-Hatay-İdlip üçgeni içerisinde güvenli yerlerde göçle gelenlerin barınması için kendileri ile birlikte Suriye içinde İHH ve AFAD ekiplerinin hazırlık yaptığını, 50-60 bin dolayında sivilin gelebileceğini, yaralı sayısının da 500 dolayında olduğunu açıkladı.

KAMPLAR İDLİP'TE KURULUYOR

İHH Vakfı Suriye'ye yardımdan sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Kavaktan DHA'ya yaptığı açıklamada, halen sınırımıza çok yakın olan İdlip'te 80 bin kişilik kamp kurulmakta olduğunu, Türkiye'de 81 ilden 1000 dolayında yardım TIR'ının da Hatay'a doğru geldiğini ve bu kamplara ulaşacağını söyledi.

HATAY'DA BÜYÜK MİTİNG

80-100 bin arası bir insan göçü beklediklerini belirten Kavaktan ayrıca cumartesi günü Halep kuşatmasını protesto amacıyla Hatay'da miting düzenleyeceklerini de açıkladı.

Olası büyük göç nedeniyle sınır ilimiz Hatay ve Gaziantep birçok kamu ve insani yardım kuruluşları ile alarma geçirilirken, bölgede geniş ve titiz güvenlik önlemlerine de başvuruluyor. Bu yaralılar İdlip bölgesinde kurulan sahra hastanelerinde tedaviye alınıp, ameliyat gerektirenler Türkiye'ye nakledilecek. Halep'ten gelenlerden, Türkiye'de yakını bulunanların bu akrabalarının yanına nakledilmesi de bekleniyor.

TIR çıkışına kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda sadece yardım taşıyan araçlar çıkabiliyor. Öğlen saatine kadar yaklaşık 30 TIR kurulan kamplara malzeme götürdü.

Görüntü Dökümü

-------------------------

İHH yetkilisinin açıklaması

Cilvegözü sınır kapısına giren yardım TIR'ları

TIR konvoyunun görüntüsü

Çocukların TIR'ların üzerine yazdığı Arapça ve Türkçe mesajlar

Haber: Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

==========================================================

2)CHP'Lİ ÖZTÜRK YILMAZ: BAŞKANLIK SİSTEMİ BİR İNSANI TANRISALLAŞTIRMA TASARISIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, sosyal medya hesabından başlattığı, 'Ardahanlı Çocuklar Üşümesin' kampanyasında toplanan yardımları dağıtmak üzere Ardahan'a geldi

Kendisinin Ardahan'da okurken yaşadığı sıkıntı ve mağduriyeti çok iyi bildiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, parti binasında yaptığı açıklamada, "Sosyal medya hesabımdan başlattığım yardım kampanyasında toplanan bu yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için buradayız. Çocuklarımızın bir nebze de olsa bu kış şartlarında, daha konforlu bir şekilde okula gidip gelmelerini sağlamak için bu kampanyayı başlattık. Ardahan'la hiç alakası olmayan insanlar bize ulaşarak bu kampanyaya katıldı. Bu yardımları yarından itibaren hızlı bir şekilde ihtiyacı olanlara ulaştıracağız" diye konuştu. Ülke gündemi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Öztürk, Başkanlık sisteminin bir insanı Tanrısallaştıran bir taslak olduğunu söyledi. AKP Hükümetinin, Türkiye'yi yönetme konusunda artık bütün beceriksizliğini sergilemiş durumda olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan yardımcısı Öztürk Yılmaz şöyle konuştu:

"Bizim tartışılan adına Başkanlık Sistemi dedikleri ama, bizim için Tek adam rejimi esasen bir Cumhurbaşkanlığını icracı başkanlığına dönüştürücü bir taslak değil. Esasen bir insanı Tanrısallaştıran bir taslak. İnsan ötesi güçler veren, Cumhurbaşkanına kraldan daha fazla güç veren, Tanrısal güç veren bir yasa. Çünkü mecliste soru soramıyorsunuz. Cumhurbaşkanın yardımcılarına soru soramıyorsunuz. Bakanlara soru soramıyorsunuz. Hem icranın başı diyorlar, icra ondan sorulur diyorlar. Ama ona mecliste soru dahi soramıyorsunuz. Ayrıca Cumhurbaşkanın soruşturması ile ilgili ve Yüce Divana sevki ile ilgili getirdikleri oylama oranı hiç kimse, hiçbir koşulda onu sağlayamaz. Dolayısıyla orda da sayın Cumhurbaşkanımız yargısal denetimden kaçışına, kurtulmasına imkan sağlayan bir tasarı. Bir başka konu meclisin fonksiyonu zayıflıyor. Meclis yasa yapma yetkisini elinden kaybediyor. Eğer bu taslak geçirse Cumhurbaşkanlığı kararnameleri artık en kritik konular ve devletin şekillenmesi artık meclisin çıkaracağı kararlarla değil, Cumhurbaşkanlığının kararnameleri ile belirlenecek. Daha da önemlisi hiçbir denetim yok. Bir kişiye bu kadar yetkiyi vermek, kontrolsüz bir güç yığılması yapar. Bu Türkiye'de sıkıntı yaratabilir. Biz toplumda bir duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Bu duyarlılığı yaratırken de olabildiğince gerçeğe nüfuz etmek, halkı aydınlatmak istiyoruz. Bu taslakla Parlamenter sistem çöpe atılıyor. Güçler ayrılığından değil, güçlerin bireyleştirilmesinden bahsediliyor. İnanılmaz yetkiler veriliyor. Bu taslağı ne yapıp edip toplumun gündeminden düşürmek gerekiyor. Yoksa hepimiz son demokratik parlamenter sistem deyip bu meclisi anmak zorunda kalacağız. Bundan sonra Başbakanlık kalmayacak, Bakanlar kurulu kalmayacak. Mecliste güvenoyu yoklaması olmayacak. Gensoru olmayacak."

Görüntü Dökümü

-------------------

-CHP Genel Başkanı Öztürk Yılmaz'ın konuşması

Haber-Kamera -Deniz BAŞLI -/ ARDAHAN

(Süre: 172 MB/ 5. 25 Sn)

=========================================================

3)YUNAN BALIKÇILAR KARDAK'TA

MUĞLA'nın Bodrum ilçesi açıklarındaki Kardak kayalıklarına gelen 10 Yunan balıkçı ile Yunan sahil güvenlik ekipleri, Türk sahil güvenlik botuna 50 santimetreye kadar yaklaştı.  Bodrum'un Gümüşlük mahallesine 3 buçuk mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarına bugün (perşembe) sabah saatlerinde Yunanistan'a ait Kilimli (Kalimnos) ve Leros adasından gelen 10 balıkçı teknesi gerginliğe yol açtı. Balıkçı tekneleri ile birlikte İstanköy (Kos) adasından gelen Yunan sahil güvenlik botunun Kardak kayalıklarını sık sık geçerek Gümüşlük önlerindeki Çavuş adasına 50 santimetreye kadar yaklaşması, bazı Yunanlı balıkçıların ise Kardak kayalıklarına ip atarak bağlanmaya çalışması gerginliği arttırdı. Saat 11.30 sıralarında Leros adasından gelen Yunan askeri helikopteri ise Kardak kayalıkları üzerinde bir süre uçtuktan sonra ayrıldı. Ardından saat 12.00 sıralarında Turgutreis limanından gelen iki sahil güvenlik botu önce Yunan balıkçıları, daha sonra sahil güvenliği Türk sularından çıkardı.

Görüntü Dökümü

------------------

-Yunanlı balıkçıların ve sahil güvenliğin Kardak'a gelmesi, ip atarak bağlanmaya çalışmasından görüntü

-Türk botlarının gelmesi ve balıkçıları kendi sularına çıkarmasından görüntü

-Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının Kardak önlerinde dakikalarca yakınlaşıp uzaklaşmasından görüntü

Haber-Kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla),

======================================================

4)KİLİS ESNAFINA FAİZSİZ 'ACİL DESTEK KREDİSİ'

KİLİS Valisi İsmail Çataklı, Suriye'nin kuzey bölgesinden terör örgütü DEAŞ tarafından atılan roketlerle 25 kişinin yaşamını yitirmesi, yaklaşık 100 kişinin de yaralanması nedeniyle esnafa 40 bin liralık kredi desteği verileceğini söyledi.

Vali İsmail Çataklı, düzenlediği basın toplantısında, kentte son yıllarda sığınmacı akımı nedeniyle yoğun bir nüfusa ev sahipliği yaptığını belirtti. Vali Çataklı, sıfır faizle verilecek kredinin ilk yıldan sonra 3'er ayda bir ödenebileceğini kaydederek şöyle dedi:

"Bu yoğun nüfus hareketi nedeniyle ilimizde ekonomik ve sosyal alanda ciddi bir sorunlar yumağı oluştu. Özellikle Ocak ayında başlayıp uzun süre devam eden Suriye'nin kuzey bölgesinden DEAŞ bölgesinden roketli saldırılar nedeniyle 25 insanımız hayatını kaybetti, 100'e yakın insanımız yaralandı ve bu süreç ilimizin ekonomik ve sosyal hayatına ağır tahribatlar yaptı. Biliyorsunuz aralıksız 7 gün iş yerlerinin kapandığı bir çok insanımızın il dışına göç etmek zorunda kaldığı dönemler yaşandı. İşte bu süreçler sonucunda ortaya çıkan ekonomik sorunlara belli düzeyde çare üretmek açısından hükümetimizin bazı çalışmaları oldu. Bu kapsamda son olarak özellikle esnafımızın, tüccarımızın karşılaştığı ekonomik sorunlara çözüm bulunabilmesi maksadıyla KOSGEB tarafından bir acil destek kredisi paketi bugün itibariyle hayata geçiriliyor. İşletme başına 40 bin Türk Lirası bir kredi kullandırılacak bu kapsamda. ve sıfır faizli olacak ilk 12 ödemesiz olacak, kalan taksitleri de 36 ay içerisinde 3'er aylık eşit taksitler halinde ödenecek."

Vali Çataklı, destek kredisinin Kilis'e özel olduğunu, bugün itibariyle sistemden giriş yapılabileceğini, valilikten bir belge alınması gerektiğini anlatırken, mevzuatta "Bu kredinin uygulamaya konulmasının temel sebebi, kredi başvurusunda bulunan işletmeler, ilgili kamu kurumlarından illerinde yaşanan doğal afetler, genel grev, yangın, halk hareketleri, terör ve benzeri durumlardan zarar gördüklerini gösteren valilik, kaymakamlıktan alınan resmi belge ile bağlı bulundukları KOSGEB Müdürlüğü'ne başvururlar" denildiğini söyledi.

Görüntü Dökümü

-------------------

Basın toplantısı

Vali ismail Çatıklı'nın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 464 MB

======================================================

5)DONA KARŞI KALDIRIMLARDA HALILI ÖNLEM

KAYSERİ'de hava sıcaklığının gece eksi 16, gündüz ise eksi 6 derece dolayında olmasının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından çarşı merkezindeki kaldırımlara, yayaların kaymasını önlemek için halı ve plastik yolluklar serdi.

Kent merkezinde kar yağışının kesilmesinin ardından yollar ve kaldırımlar buz tuttu. Gece de dona çekti. Bunun sonucunda kentin önemli ticaret merkezlerinin ve çarşılarının bulunduğu Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet, Nazımbey ve Camikebir mahallesi İnönü bulvarı Millet Caddesi, Bankalar Caddesindeki Kazancılar Çarşısı, Şekerciler Çarşısı, Kapalı Çarşının bulunduğu bölgelerdeki mermer ve karo kaplı kaldırımlara, yaya ve alt geçitler ile yürüyen merdivenlerin başlangıç ve sonlarına halı ve plastik yolluklar serildi. Kaydırmaz malzemeler, belediye tarafından kiralanan taşeron işçiler tarafından, toplanmasın ve kalkmasın diye kaldırımlara sağlı sollu vidalandı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kaldırıma halı serilmesinden görüntü

-Halının vidalanmasından görüntü

-Detaylar

(Haber-Kamera: Oktay ENSARİ/KAYSERİ, DHA)

1 DOSYA 3 dakika/371 MB

======================================================

6)MAKET ÜZERİNDEN EV SATAN MAÜTEAHHİTE 386 YIL HAPİS

ERZURUM'da maket üzerinden daire satan Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı, yargılandığı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 135 mağdura yönelik dolandırıcılık suçundan 386 yıl 11 ay hapis ve 6 milyon 372 lira adli para cezasına mahkum edildi. Mağdurlar karar sonrası mahkeme heyetini alkışladı.

Merkez Palandöken İlçesi Yenişehir semtinde, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler döneminde 2 bin konutluk proje hazırlayan müteahhit Ahmet Metin Karadayı, inşaata başlamadan dairelerin büyük bölümünü sattı. İmar İskan eski konutlarında oturanların evlerini 2012'de yıkarak karşılığında daire sözü veren Karadayı'nın inşaatı, ruhsatı ve projesi olmadığı gerekçesiyle şimdiki Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen tarafından durduruldu. Temeli 2013 yılında atılan ve 140 milyon liraya çıkacak projede mağdur olanlar, sık sık eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. New City projesinin yanı sıra merkez Yakutiye ilçesinde Hasani Basri ile Palandöken ilçelerinde Akkent projeleri kapsamında arsa karşılığında veya sözleşme yaparak vatandaşlardan para toplayan Karadayı, inşaatlarını tamamlamayınca ev sahibi olma hayali kuranlar zor durumda kaldı. Mağdurların şikayeti üzerine Ahmet Metin Karadayı hakkında 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Karadayı hakkında, yaklaşık 400 müştekiye yönelik olarak 800 yıldan 2 bin 800 yıla kadar hapis cezası istendi. Geçen 12 Mayıs günü tutuklanan Ahmet Metin Karadayı, yaklaşık 2.5 ay cezaevinde yattıktan sonra 150 bin lira kefaletle tahliye edildi ve yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

135 KİŞİYİ DOLANDIRMAKTAN CEZA

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasında bir kısım mağdurlar, sanık ve mağdur avukatları hazır bulundu. Sanık Ahmet Metin Karadayı ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Saim Köroğlu, mağdurlara son kez söz hakkı vererek dinledi. Karar öncesi polisler, duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemi aldı. Heyet, Ahmet Metin Karadayı hakkında New City ve Akkent projeleri ile ilgili beraat kararı verdi. Hasani Basri projesi kapsamında şikayetçi olan 135 kişiyi dolandırdığını kabul eden mahkeme heyeti, Ahmet Metin Karadayı'yı 386 yıl 11 ay hapis ve 6 milyon 372 lira adli para cezasına çarptırdı. Karar sonrası mağdurlar mahkeme heyetini alkışlayarak duruşma salonundan çıktı.

Görüntü Dökümü ARŞİV

------------------------

- Erzurum adliyesi

-Ahmet Metin Karadayı'nın mağdurlarla konuşması

-Yapılan eylemler ve çıkan olaylar

Haber: Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM,

====================================================

7)GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU'NDAN TERÖRE TEPKİ

GAZİANTEP Gönüllü Kuruluşlar Platformu İstanbul ve Halep'teki saldırıları kınayarak teröre tepki gösterdi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde basın açıklaması yapan Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, İstanbul'daki terör ve Halep'teki saldırılarını protesto etti. Terörü lanetleyen platform üyeleri adına açıklama yapan İbrahim Özmantar, Türkiye'de yaşanan terör olaylarının, Ortadoğu'da yaşanan olaylardan farklı ve bağımsız olmadığını söyledi. Özmantar, yeryüzündeki tüm mağdur ve mazlumlara kol kanat germeye devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Halep tek başına Halep değildir. Kudüs ile Yemen ile Myanmar ile Mısır, Irak, Bosna veya Çeçenistan ile ayrı ve ilişkisiz olmadığını biliyoruz. Özelde Halep için genelde Suriye için küresel anlamda bütün İslam coğrafyası için çabamız, ümidimiz ve gayretimiz artarak devam edecektir. Yeryüzünde hürriyetin, adaletin, merhamet ve imaretin hakim olması için mücadelemiz devam edecektir. Yeryüzünün bütün mağdur, mazlum ve ezilenlerine kol kanat germeye, kucak açmaya devam edeceğiz. Son nefesimize kadar ümitle ve azimle gayrete devam edeceğiz."

Kalabalık, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

Açıklamanın yapıldığı salon

Platform üyeleri

İbrahim Özmantar'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 162 MB

=============================================

OKUL MÜDÜRÜNE 9 ÖĞRENCİYE TACİZDEN GÖZALTI (2)

8)TUTUKLANDI

Okul müdürü M.S., Cumhuriyet Savcılığı'ndaki sorgusu ardından tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. M.S., mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde M.S.'nin, bazı öğrencileri makam koltuğuna oturtup onlara masaj yaparak tacizde bulunduğu iddia edildi.

DHA-Güvenlik - Türkiye- Bolu - Murat KÜÇÜK

===========================================

9) YANAN EŞYALARINI KAR İÇİNDE ARADILAR

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde hendek ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlarda evleri yıkılanlar arasında bulunan 6 nüfuslu Tekirdağ ailesinin, kiraladıkları evde yangın çıktı. Eşyalarının kullanılımaz durumda olduğu yangın sonrası aile, kar içinde kurtarılabilecek eşya aradı.

Yüksekova İlçesi'nde hendeklerin kapatılması için başlatılan operasyonlar kapsamında 13 Mart'ta ilen edilen ve 78 gün süren sokağa çıkma yasağında, operasyonlar sırasında birçok ev kullanılamaz hale geldi. Yüksekova İlçesi'nde yaşayan 6 kişilik Tekirdağ ailesinin de bu operasyonlar sırasında evleri kullanılamaz hale geldi.

Bunun üzerine aile vatandaşların verdiği eş yardımıyla Orman Mahallesi'nde kiraladıkları evde yaşamaya başladı. Fakat kiraladıkları bu evde ise dün yangın çıktı. Bir çoğu kulanılamaz durumunda olan eşyaların bir bölümü de dışarı çıkarıldı. Aile bugün kar üstünde kurtarabilecek eşya aradı.

Çaresiz bir durumda olduklarını anlatan anne Nesibe Tekirdağ, "Evimiz operasyonlar sırasında yıkıldı. Biz de kiraya çıktık. Burda da yangın çıktı ve bütün eşyalarımız yandı. Bu eşyalarda zaten başkalarının bize verdikleriydi. 4 çocuğumla birlikte çok çaresiz kaldık. Şu anda sadece çocuklarımın üzerinde okul kıyafetleri kaldı. Hiçbir şeyimiz kalmadı" diyerek göz yaşı döktü.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Kar içinde yanan eşyalarını aradılar

-Kar içinde kitaplarını arayan kız öğrenci

-Yanan odayı toparlaması

-Yanan yataklşarı başında bekleyen çocuklar

-Anne Nesibe Tekirdağ'ın konuşması

-Genel detaylar

Yaşar KAPLAN/ YÜKSEKOVA (Hakkari),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement