Dha Yurt Bülteni - 14 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 14

Dha Yurt Bülteni - 14

Antalya'da çiftçiler, hal kapılarını kapatıp eylem yaptıAntalya sebze ve meyve üreticileri, Antalya Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto etti.

21.11.2016 07:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da çiftçiler, hal kapılarını kapatıp eylem yaptı

Antalya sebze ve meyve üreticileri, Antalya Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto etti.

Akşam saat 20.00 sıralarında Antalya Toptancı Hali'ne konvoy eşliğinde boş araçlarıyla gelen üreticiler, hale mal sokmayarak, komisyoncuların ürünleri kendilerinden düşük fiyata alıp pahalıya satmasına tepki gösterdi. Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, çiftçilerin araçlarının hale girmesini önlemek için kompleks içine girişi sağlayan 3 kapı da üreticiler tarafından kapatıldı. Polisin zaman zaman müdahalesi ile açılan kapılar tekrar tekrar kapandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ile Devrim Kök'ün sık sık slogan atan eylemcileri ikna çabası da sonuç vermedi. Eylemciler bir ara batı giriş kapısını açık tutmaya çalışan polise engel olmak isteyince arbede çıktı. Kapıyı kırmak isteyen üreticileri yine kendi arkadaşları ikna etti. Toma ve çevik kuvvetin hazır bekletildiği eylem sırasında bazı üreticiler araçlardan domates, biber, patlıcan gibi ürünleri alarak yola döktü.

MALİYETİNİN ALTINA SATIŞA TEPKİ

Ürettikleri ürünlerin maliyetinin altında alıcı bulmasına tepki gösterdiklerini dile getiren çiftçiler, devlete vergisini düzenli ödemelerine rağmen borç batağında bulunduklarını söyledi. Çiftçi Hüseyin Çelik, 10 yıl önce domatesin kilosunu 1-1,5 TL'ye satarken, gübrenin fiyatını da 25 TL'den aldıklarını hatırlatarak, "Şu anda ben 125 TL'ye gübre alırken, domatesin kilosunu dövizin gidişatına göre 12 TL'den satmam gerekiyor. Ama ben domatesi 80 kuruşa satıyorum. Piyasada 1 TL. İstanbul'da da 5 TL'ye satıyorlar. Devletin desteğini istemiyorum. 5 dönem serama yıllık 500 TL veriyor. Vermesin kardeşim. İstemiyoruz biz bu desteği. 20 litre mazot parasını ne yapayım ben. Bana pazar bulsun kardeşim pazar. Devlet bana malı ürettiriyor ise pazar bulacak" dedi.

"BİZ CUMHURBAŞKANINDAN ALIN TERİMİZİN HAKKINI İSTİYORUZ"

Eski Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise halen çiftçilik ile uğraştığını ve çocuklarını çiftçilikten kazandığı para ile okuttuğunu belirterek, "Bizim devletten istediğimiz sadaka değil. Suriyelilere haksız yere verilen milyarlarca parayı bize akıtsın demiyoruz. Biz onuru, şerefi ile çoluk çocuğunu büyütmeye çalışan, yeri geldiğinde canını vatanı için veren Türk çiftçiyiz. Biz Cumhurbaşkanı'ndan alın terimizin hakkını istiyoruz. Sadaka istemiyoruz. Ayrıca bizim sırtımızdan enflasyonu düşürmesinlerö diye konuştu.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BUDAK: ÇİFTÇİ SAHİPSİZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da, çiftçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenip Kumluca, Finike, Elmalı, Aksu, Serik ve Manavgat'tan buraya geldiklerini ifade ederek, "Bu şunu gösteriyor: Çiftçi sahipsiz. Çiftçi örgütleri var. Onlar bile önlerine düşmemişler. Bu çiftçi kardeşlerim aç olduklarını söylüyorlar. Ürünlerde bütün girdi maliyetleri yüksek. Ancak, bugün sattıkları fiyat yine aynı. Buradan iktidardakilere sesleniyorum. Bu sesi duyun. Bu ses artık çığlıktır. 'Yaşayamıyoruz, bizi destekleyin' diyorlar" açıklamasında bulundu.

Daha sonra konuşan CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök ise salı günü TBMM'de CHP Grubu adına konuşma yapacağını ve çiftçinin sorununu orada gündeme taşıyacağını ifade etti.

Eylemci çiftçiler sorunları çözüme kavuşana kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Çetin Osman Budak üreticiyi dinlerken

-Bir çiftçi konuşurken

-Çiftçi Hüseyin Çelik konuşurken

-Eski Aksu Belediye Başkanı olan çiftçi İsa Yıldırım'ın konuşması

-Çetin Osman Budak'ın konuşması

-Çiftçilerin genel görüntüsü

-Boş araçların görüntüsü

-Bir çiftçi aracının üzerinde konuşurken

-Çiftçiler ürünlerini yere dökerken

-Çiftçilerin bağırmasından görüntü

-Hal çelik kapılarının çiftçiler tarafından kapatılmasından görüntü

-Emniyet müdürünün eylemci çiftçilere hitap etmesi

-Kamyonların girişine engel olmak isteyen çiftçiler ve onları durdurmaya çalışan polislerin görüntüsü

-Tomanın olay yerine gelmesi

-Ellerinde biber gazı ile bekleyen çevik kuvvetin görüntüsü

-Polis müdürüne çiftçinin 'Biz olmazsak siz ayakta durabilecek misiniz'ö diye sorması

-Polis müdürünün çiftçilere yaptıklarının kanun dışı eylem olduğunu söylemesi

-Eylemci çiftçilerin hal kapısını kapatmaya çalışması ve onları engellemeye çalışan polislerin görüntüsü

-Yaşanan arbededen görüntü

-Devrim Kök'ün çiftçilere konuşması

-Devrim Kök'ün yere dökülen ürünlerin önündeki görüntüsü

836 MB, 13 DK 44 SN

Haber-Kamera: Süleyman EKİN/ ANTALYA,

====================================================

Sivas'ta deprem

Sivas'ın Gölova ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD'dan alınan bilgiye göre saat 01: 52'de, merkez üssü Sivas'ın Gölova ilçesine bağlı Çevrecik köyü olarak saptanan 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sınır komşusu olan Erzincan'ın Refahiye ilçesinde de hissedildi. İlk belirlemelere göre depremde herhangi bir yıkım meydana gelmedi.

Yerin 10 kilometre derinliğindeki deprem, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nce ise 3,6 şiddetinde ölçüldü.

SİVAS,

=================================================================

İşçileri taşıyan minibüs devrildi: 1 ölü, 14 yaralı

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde, bir fabrikada çalışan işçileri taşıyan minibüsün şarampole devrildiği kazada, 1 kadın işçi öldü, 14 kişi yaralandı.

Kaza, Gökeyüp Mahallesi yakınlarında bugün saat 01.00 sıralarında meydana geldi. Bir fabrikada çalışan işçileri taşıyan Kamuran Çelik (46) idaresindeki 45 BA 425 plakalı minibüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole yuvarlandı. Kazada, minibüs içinde bulunan işçilerden Ayşe Akyol (58) hayatını kaybederken, 14 kişi de yaralandı. Kazayı gören diğer sürücülerin haber vermesiyle olay yerine gelen sağlık ekipleri, olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından yaralıları ambulanslarla Salihli Devlet Hastanesi ile çevredeki özel bir hastaneye kaldırdı. Tedaviye alınan yaralılardan Kamuran Çelik, Selma Erkul, Gönül Aydın (30) ve Elif Demirkul'un (45) durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların ise hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Jandarmanın kazayla ilgili başlattığı soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü:

------------------------

Kaza yerinden görüntü

Yaralıların taşınmasından görüntü

Sağlık ekiplerinin çalışmasından görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ekrem ÇAĞLAR/ SALİHLİ (Manisa),

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement