Dha Yurt Bülteni - 15 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 15

Dha Yurt Bülteni - 15

Bakan Albayrak: Sakın yalanlara kulak asmayın (3)BAKAN ALBAYRAK, RTEÜ'DE KONFERANSA KATILDIEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde (RTEÜ) düzenlenen, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı.

29.03.2017 20:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Albayrak: Sakın yalanlara kulak asmayın (3)

BAKAN ALBAYRAK, RTEÜ'DE KONFERANSA KATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde (RTEÜ) düzenlenen, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katıldı. Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'nde RTEÜ Öğretim Görevlisi Hasan Örücü'nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferanstaki konuşmasına baba ocağı Rize'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek başlayan Albayrak, bugünkü neslin son yüzyıl içinde en kritik nesil olduğunu belirterek, bu yüzyılın kaderinin bugünlerde, bu aylarda ve bu yıllarda şekilleneceğini savundu.

"FİKİR SAHİBİ OLMAK ZORUNDAYIZ"

Toplumun temel dinamiğini oluşturan genç neslin içinden geçilen süreci iyi okumak zorunda olduğunu ifade eden Albayrak, "Fikir sahibi olmak zorundayız. Fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmak lazım. Bilgiye erişim çok kolay. Ancak bir tehlikesi var. Nasıl bilgiye sahip olacağız? Doğru bilgiye sahip olmamız lazım. Birileri bizi gaza getirebilir. Kaynağı belli mi? Gezi olayında bu yaşandı. 'Güvenlik güçleri tarayarak insanları öldürüyor' dediler, insanları sokağa döktüler. O dönemde Türkiye ile aynı kayığa eş zamanlı binen bir ülke daha vardı. Brezilya da o kayığa bindi ve o kayıktan ülkesini, ekonomisini, liderlerini kaybederek içler acısı bir durumda çıktı. Biz o konuda şanslıyız. İçinde bulunduğumuz üniversitesinin adını taşıyan güçlü bir liderle bilgi kirliliğine dayalı gündemleri ve tüm korku salmaya çalışanlara karşı dimdik durduk." dedi.

"LAFA VE SÖYLEME BAKARAK ANALİZ EDECEĞİZ"

Gençliğin küresel anlamda yüzyılın şekillendiği bu günlerde sloganik ve provakatif söylemelere bakmaması tavsiyesinde bulunan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Lafa ve söyleyene bakarak analiz edeceğiz. Sözü söz mü? İstikameti neresi? Alın terinin ötesine akıl teri önemli. Akıl teri dökmeden resmi okuyamayız. 18 maddelik Anayasa teklifi var. Bunu okuyun. Çok basit. Bir şeyler söyleniyor, yalan mı, manipülasyon mu okuyun, öğrenin. Yoksa kötü duruma düşersiniz. Niye? Bir tarafa söylem düşüyor. Savunduğunuz söylemin altını boş bırakıp çıktığınız radyo programlarında aksi yönünde yorumlar yapar, Hayır diyeceğim diye Evet'e çalışırsanız bu duruma düşmemek lazım. Allah bu duruma düşürmesin. Neyi savunduğunuzu bilmiyorsunuz. Bu duruma düşmemek lazım. "

"BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİNİN AYNISI"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve 1982 Anayasası'ndan aldığı güçle Cumhurbaşkanı olan bir kişinin sınırsız yetkisi ve sıfır sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, "Bugün Cumhurbaşkanını sadece vatana ihanet suçundan yargılayabilirsiniz. Öyle zannediliyor. Ondan da yargılayamazsınız. Niye? TCK'da vatana ihanet suçunun tanımı yok. Tanımı olan bir suç olmadığı için neye göre yargılayacaksınız? Cumhurbaşkanını bu yasa geçerse meclisi fesh edecek deniyor. Yalana bak. Ne güzel yalan. Yalandan kim ölmüş? Bugün yalan, yarın yalan. Esas bugün Cumhurbaşkanı'nın meclisi feshetme yetkisi var. Bu çok önemli. 16 Nisan gelecek, Cumhurbaşkanı her şeyi feshedecek. Yalan. Eğer bugünkü Anayasa ile hareket edersek bu doğru. Ama 16 Nisan' da bu paket geçerse Cumhurbaşkanı'nın meclisi feshetme yetkisi tek bir şarta bağlı. Kendisini de feshedecek. Sen eğer Cumhurbaşkanı olarak meclisi fesh edersen senin görevinde biter. Karşılıklı fesih. Kafana estiği gibi meclisi fesh edemezsin. Meclisin görevi, yetkisi, denetimi 16 Nisan referandumu geçerse hakiki olması gereken konumuna oturacak. Bugün meclis denetleniyor. Doğru değil. Bugünkü parlamenter sistemde hükümetler denetlenmiyor. Niye? Sizin yürütmeyi kurabilmeniz için meclis çoğunluğuna sahip olmanız lazım. Yürütme erkini elinizde tuttuğunuzda mecliste elinizde olduğu için denetim olarak bugün daha zayıf. Ama yarın çok basit. Belediye Başkanı seçiminin aynısı. Bir kaç farkla. Belediye seçimleri için sandığa gidiyoruz. Belediye Meclisi'ni seçiyoruz, başkan seçiyoruz. Belediye Meclisi görevini yapıyor. Belediye Bbaşkanı da, 'ben 5 yıl için seçildim' diyor. Ekibini tanıyan var mı? Sorumlu başkan olarak ekibimi kuruyorum ve 5 yıl boyunca icraatımı gerçekleştiriyorum. 5 yıl sonra halkın karşısına çıkıyorum. Halk icraatlardan memnunsa bir daha Belediye Başkanını seçiyor. Değilse, hadi güle güle. İşte farklardan biri bu. Belediye Başkanı'nı kaç defa seçiyorsunuz? Sınırı yok. Çeyrek asır başkanlık yapan başkanlar var. Bu sistemde Cumhurbaşkanı kaç defa seçiliyor? farklardan biri de bu." ifadelerini kullandı.

İMZA YETKİSİ SORUSU GELDİ

Bakan Albayrak, daha sonra Anayasa referandumuna yönelik öğrencilerin sorularını yanıtladı. Üniversitenin Enerji Teknolojileri Bölümü öğrencileri, mezun olduktan sonra projelerde imza yetkilerinin olmadığını belirterek Bakan Albayrak'tan kendilerine imza yetkisi verilmesi için yardım istedi. Albayrak'ta konu ile ilgileneceği sözünü verdi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Bakan Albayrak'ın açıklamaları

-Detay görüntüler

Haber: Muhammet KAÇAR Kamera: Osman ŞİŞKO/ RİZE,

====================================

'Kardeşlik' için yürüyen 2 kişi, Düzce'ye ulaştı

ANKARA'dan geçen 22 Şubat'ta 'Kardeşliğe Evet Yürüyüşü' başlatan Serüven Derneği Başkanı Salim Gören ve Başkan Yardımcısı Fatih Sarıkaya, Düzce'ye ulaştı.

Gören ve Sarıkaya, 10 ili kapsayan 1071 kilometrelik yürüyüş için 22 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünden yola çıktı. Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova ve Osmangazi Köprüsü'nden geçen ikili, daha sonra İstanbul ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde de geçerek İzmit, Sakarya illerinin ardından Düzce'ye ulaştı.

Salim Gören, kardeşliğe dikkat çekmek istediklerini söyleyerek, "Şehir içi ve şehir dışı dahil bisiklet ya da bir benzeri motorlu ya da motorsuz araç kullanmadık. Kullanmamaya da yeminliyiz. 8 Nisan'da Kahramankazan'da olmayı planlıyoruz. Orada da 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde yaşadığımız gibi şehit yakınları ve gazilerimizle buluşacağız. Referandumdan 5 gün öncesinde de başladığımız yer olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde FETÖ'ye ait asker kılıklı teröristlerin bomba bıraktığı yerde tüm şehitlerimiz anısına karanfil bırakarak bu eylemimizi sonlandıracağız. 'Kardeşlik ve kardeşliğe evet' dedik. 'Evet' ya da 'hayır' bir referandum sürecindeyiz. Asla ve asla hangi düşünceden olursak olalım kardeşliğimize bir gölge düşürülmemesi gerektiğini vurguluyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Salim Gören ve Fatih Sarıkaya yürürken görüntü

-Düzce tabelasının görüntüsü

-Salim Gören ile röp ve detaylar var

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

===========================================

Ereğli'de 700 kişi kitap okudu

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde Kütüphaneler Haftası kapsamında sahilde biraraya gelen yaklaşık 700 kişi kitap okudu.

Ereğli Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'nce, sahil bandında düzenlenen kitap okuma etkinliğine, çoğunluğu öğrenci 700 kişi katıldı. Kalabalık, kendilerine dağıtılan kitapları 30 dakika boyunca okudu. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları ve daire müdürleri de kitap okuyarak destekte bulundu. Çocuk kitapları yazarı Nurgül Ateş, etkinlik kapsamında sahil bandında okurları ile söyleşiler gerçekleştirdi, kitaplarını imzaladı.

Çocukların ilgisinden mutlu olduğunu belirten Ateş, "Kütüphane çok güzel bir etkinlik hazırlamış. Daha önceden kitapların öğrencilere ulaşmasını sağlamış. Çocuklar kitapları okumuşlar. Kitaplar üzerine merak ettiklerini soruyorlar. Çok hoş bir şey. Kendileri akıl yürütüyorlar" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Sahil bandında kitap okuyanlar

-Belediye başkanı ve gazetecilerin kitap okuması

-Öğrencilerin kitap okuması

-Çocuk kitapları yazarı Nurgül Ateş'in öğrencilerle sohbeti

-Öğrencilerin soru sorması

-Öğrencilerle röportaj

-Çocuk kitapları yazarı Nurgül Ateş ile röportaj

Haber-Kamera: Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

===============================================

Karısını öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet

MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'nde, 1.5 yıldır ayrı yaşadığı eşi 25 yaşındaki Meltem E.'yi (Ece) sokak ortasında bıçaklayarak öldüren ve 1 hafta sonra yakalanan 27 yaşındaki Emrah E.'ye (Ece) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Alaşehir'deki özel bir üzüm işletmesinde çalışan Meltem E., geçen 10 Ağustos'ta, saat 17.00'de, eve dönmek üzere yola çıktı. Meltem E., Beş Eylül Mahallesi, Kenan Evren Caddesi'ne geldiğinde, önünü 1.5 yıldır ayrı yaşadığı, demir doğrama ustası olan eşi Emrah E. kesti. İddiaya göre Emrah E., biri 5 diğeri 2 yaşındaki iki çocuğunu da alıp baba evine dönerek kendisini terk eden 7 yıllık eşi Meltem E.'yle barışmak istedi. Ancak Meltem E., eşinin bu isteğini geri çevirip, eve dönmeyi kabul etmedi. Bunun üzerine öfkelenen Emrah E., bıçakla eşini karnı ve boğazından yaraladı. Kanlar içinde kalan Meltem E., ambulansla kaldırıldığı Alaşehir Devlet Hastanesi'nde müdahalelere rağmen öldü. Emrah E., Alaşehir Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı.

Davanın bugün dördüncüsü olan karar duruşması yapıldı. Duruşmaya Meltem E.'nin annesi Fatma ve babası İsa Uygun, avukatlar ve aile yakınları katıldı. Tutuklu sanık Emrah E. ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Sanığa karar öncesi son sözü soruldu. Sanık Emrah E. ise "Olmasa iyiydi, pişmanım, yapacak bir şey yok" yanıtını verdi. Karar açıklanırken; sanık Emrah E.'ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Sema Hasgör, duruşma sonrası açıklama yaptı. Hasgör, "Bugün kocası tarafından öldürülen Meltem'in son duruşması yapıldı. Biz Meltem kardeşimizin davasını başından beri takip ediyoruz. Davalarda, kadın katillerinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması için mücadele ediyoruz. Bugün de sevindirici bir haber aldık. Ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Umarız diğer mahkemelere de bu karar emsal olur. Aslında toplumunda Özgecan yasası dediği yasanın içeriği budur" dedi.

Meltem Ece'nin avukatı Nilay Geylanlı Yorgancıoğlu ise "Savcı geçtiğimiz duruşmada mütalaa vermişti. Sanık avukatının süre istemesi üzerine bugüne ertelenen mahkemeden karar çıktı. Sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Adaletin tecelli bulduğunu düşünüyoruz" dedi. Baba İsa Uygun ise "Hak yerini buldu. Cezasını çeksin" dedi. Ailenin yakınları da kararı olumlu buldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Avukat Nilay Geylanlı Yorgancıoğlu ve Semiha Hasgör'ün konuşması

Meltem Ece'nin babası İsa Uygun'un konuşması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Nurettin DOĞAN/ ALAŞEHİR (Manisa), DHA)

===============================================

Marmaris'te polisten okul önü denetimi

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde öğrencilerin güvenli bir şekilde eğitim ve öğretimlerini sürdürmeleri amacıyla polis ekipleri, 'Zeta' adlı narkotik köpeğiyle genel asayiş denetimi yaptı. Toplum destekli polisler, öğrencilere sokakta yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı terör, kaçakçılık, asayiş ve trafik ekipleri, velilerden gelen talep üzerine öğrencilerin güvenli bir şekilde eğitim ve öğretimlerini sürdürmeleri amacıyla okul önleri ile çevresinde denetim yaptı. Bugün saat 17.00'den itibaren ilköğretim, orta ve lise dengi okullarının sıralı bulunduğu Beldibi Mahallesi'ndeki sokağın giriş ve çıkışlarını kapattı. Servis minibüsleri ve araçların plaka sorgusu yapılarak sürücülerin evrakları kontrol edildi. Okul çevresinde dolaşan vatandaşların kimlik kontrolü yapıldı. Evrakları eksik bulunan 3 sürücüye ceza kesildi, araçları otoparka çekildi. Mahkeme tarafından hakkında zorla getirme kararı bulunan 1 kişi gözaltına alındı. 117 kişinin sicil taraması yapılırken, 38 aracın ise plaka kaydına bakıldı.

Öğrenciler, okul çıkışında genel asayiş denetimi yapan polislerin yanına geldi. Toplum destekli polisler, çocukların sorularını cevaplayarak yaptıkları denetimler hakkında bilgi verdi. Araçlarda aramalara katılan Marmaris Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği'ne bağlı 'Zeta' adlı labrador cinsi Narkotik Köpeği, çocukların ilgisini çekti. Polis köpeğini seven ve hakkında bilgi alan çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrenciler, şüphelendikleri kişileri polise ihbar etmeleri konusunda uyarıldı. Çocuklarını okuldan almaya gelen veliler, genel asayiş denetimlerimi memnuniyetle karşılayıp, teşekkür etti. Emniyet yetkilileri, velilerden gelen talep üzerine okul önü ve çevresindeki periyodik denetimleri artırdıklarını kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Okul önünde ve çevresinde denetleme yapan polis ekiplerinden görüntü

Zeta adlı narkotik köpeği ile tanışan öğrencilerin sevgisi görüntü

Toplum destekli polislerden bilgi alan çocuklardan görüntü

Çocuklarla röp.

Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement