Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

Fırat Kalkanı'nda DEAŞ'ın 101 hedefi vurulduFırat Kalkanı'nda 2 günde 4 asker şehit olduSURİYE'de sürdürülen 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'ın 101 merkezi, karadan ve havadan ateş altına alınarak imha edildi.

25.11.2016 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fırat Kalkanı'nda DEAŞ'ın 101 hedefi vuruldu

Fırat Kalkanı'nda 2 günde 4 asker şehit oldu

SURİYE'de sürdürülen 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'ın 101 merkezi, karadan ve havadan ateş altına alınarak imha edildi. Çatışmalarda 1 Türk askeri şehit oldu, 5'i yaralandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 94 gündür yürütülen 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'ın 101 merkezi karadan ve havadan hedef alınarak vuruldu. Harekatta DEAŞ'tan temizlenen 1820 kilometrekarelik alanda mayın ve el yapımı patlayıcı temizliği de sürdürüldü. Gün içerisindeki çatışmalarda ise 1 Türk askeri şehit oldu, 5 Türk askeri ise yaralandı. Özgür Suriye Ordusu'nun da 4 askeri yaşamını yitirdi, 25'i yaralandı. 27 el yapımı patlayıcının da imha edildiği harekatın son durumuna ilişkin Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede şöyle denildi: "Özgür Suriye Ordusunun El Bab'ın DEAŞ'tan kurtarılmasına yönelik ileri harekatı devam etmektedir. Karadan ve havadan sağlanan yoğun ateş desteği ile ÖSO'nun DAEŞ'a yönelik taarruzları desteklenmektedir. Gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 4 muhalif şehit olmuş, 25 muhalif yaralanmış, 1 TSK personelimiz şehit olmuş, 5 personelimiz ise hafif şekilde yaralanmıştır. 2 Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) ve 1 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) hafif hasar almıştır. Muhalif unsurlarca, harekatın başlangıcından bu yana 218 meskun mahalde yaklaşık 1820 kilometrekarede sağlanan kontrol durumu devam etmektedir. Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 94 DEAŞ hedefine ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak, terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta-kontrol tesisleri, silah ve araçları imha edilmiştir. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından Barakah, Anifah ve Abu Hayj bölgelerinde bulunan 7 DEAŞ hedefine hava harekatı icra edilmiş, 2 karargah binası, 3 savunma mevzii, 1 silahlı araç ve 1 cephanelik imha edilmiştir. Koalisyon güçleri tarafından hava harekatı icra edilmemiştir. DEAŞ'ten temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timlerimiz tarafından 27 el yapımı patlayıcı kontrollü olarak imha edilmiştir. Harekatın başından bugüne kadar, çoğu tuzaklanmış 40 mayın ve 1758 el yapımı patlayıcı kontrollü olarak imha edilmiştir."

Görüntü dökümü

---------------------

ARŞİV

-Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin görüntüler

-Hava harekatı görüntüleri

Haber: KİLİS, -

=================================================

Şehit Topuz'un acı haberi Denizli'ye ulaştı

FIRAT Kalkanı Operasyonu'nda dün yaralanan ve daha sonrada kaldırıldığı hastanede şehit olan Astsubay Kıdemli Çavuş Halit Topuz'un Denizli'deki baba evine şehit ateşi düştü.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 93'üncü gününde El Bab Operasyonu'nda ağır yaralanan ve Gaziantep'teki kaldırıldığı hastanede şehit olan 25 yaşındaki Astsubay Kıdemli Çavuş Halit Topuz'un Pelitlibağ Mahallesi Hürriyet Caddesi'ndeki baba evine acı haberi ulaştı. Askeri yetkililer ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri tarafından anne Şükran ve baba Yusuf Topuz'a oğullarının yaralandığı bilgisi verildi. Haber üzerine fenalık geçiren anne baba Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesine kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan çifte acı haber ulaştırıldı, aile haber üzerine sinir krizleri geçirdi. Tedavilerinin ardından sağlık görevlileri tarafından eve getirilen Topuz Ailesi, yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Şehidin evine Türk Bayrağı asılırken haberi alan şehit yakınları eve akın etti.

Şehit Astsubay Topuz'un Manisa Salihli doğumlu olduğu ve ailesinin yaklaşık 10 yıl önce Denizli'ye göç ettiği bildirilirken memleketinin Bitlis'in Ahlat İlçesi olduğu belirtildi. Topuz Ailesi'nin 3 çocuğundan biri olan Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş Halit Topuz'un nişanlı olduğu, Eskişehir'de yaşayan nişanlısıyla 6 ay sonra evleneceği ve düğün hazırlıkları yaptığı da öğrenildi.

Şehit Astsubay Topuz için Gaziantep'te askeri tören düzenleneceği ve ailenin de bugün uçakla Gaziantep'e hareket edeceği belirtildi. Gaziantep'teki askeri törenin ardından Şehit Topuz'un naaşı Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde toprağa verilecek.

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Haber-Kamera: DENİZLİ

================================================

Krom madeninde göçük: 1 işçi mahsur (2)

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nde krom madeninde meydana gelen göçük nedeniyle mahsur kalan işçi 40 yaşındaki Sadi Serin için başlatılan kurtarma çalışmaları sürüyor. Girişten yaklaşık 400 metre sonra oluşan göçüğün zemininde de çökme olduğunu öğrenildi. Bu nedenle kurtarma çalışmalarının güçlükle ilerlediği belirtildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

================================================

Diyanet İşleri Başkanı Görmez : Dünyada en büyük nimet islamdır

Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Kayseri'ye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr Mehmet Görmez, Cami Kebir'de sabah namazı sonrasında düzenlenen "'Gençlik Buluşmaları "etkinliğine katıldı. Görmez, cami içinde yaptığı konuşmada dünyada en büyük nimetin İslam olduğunu söyledi.

Sabah namazını kıldırmak ve cami cemaati ile buluşmak üzere bu sabah merkez Melikgazi ilçesindeki Selçuklu eseri Cami Kebir'e gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr Mehmet Görmez, " Gençlik Buluşmasıö adı altında düzenlenen programa katıldı. Sabah namazını bizzat kendisi kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Görmez, namaz esnasında okuduğu "Buruc" suresinde gözyaşlarını tutamadı. Namaz sonrası Kuran-ı kerim tilavetini dinleyen Görmez, yaptığı konuşmada Dünyada en büyük nimetin islam olduğunu söyledi. Cami içerisini dolduran genç ve çocuklara seslenen Görmez, " Ne olur kendinizi dünyanın en büyük nimeti olan İslam'dan uzak tutmayın. Allaha sığınınö dedi. Namazda okuduğu surelerin tercümesini yapan Görmez, dünya mazlumlarının gözyaşının dinmesi gerektiğini söyledi. Gençlik Buluşması duanın ardından sonra erdi.

Görüntü Dökümü

-Diyanet İşleri Başkanı Cami Kebir'de kuran dinlerken

Cami Cemaati genel görüntü

Okunan dua ve zikirde kendinden geçen insanlar

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşması

Diyanet İşleri Başkanının namaz sonrası ettiği duası

-Detay

Haber-Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, DHA)

=================================================

Akademisyenlere FETÖ operasyonunda 10 tutuklama

KONYA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında gözaltına alınan 20 akademisyenden 10'u tutuklandı, 10'u ise serbest bırakıldı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversiteyeni'nde görevli 23 akademisyen hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Geçen 22 Kasım günü daha önce belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda, aralarından kadınların da bulunduğu 20 akademisyen gözaltına aldı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10'u çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 8'i adli kontrol kararı olmak üzere 10 şüpheli de serbest bırakıldı.

Haber : Tolga YANIK/ KONYA, -

=============================================

Kayseri'deki FETÖ soruşturmasında 8 'abla' tutuklandı

KAYSERİ'de yürütülen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında, örgütte 'abla' oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 13 kadından 8'i tutuklandı.

Terör örgüte eleman temin ettikleri, örgüt propagandası yaptıkları, himmet ve ev toplantıları yaptıkları iddiasıyla 6 gün önce Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekipleri tarafından gözaltına alınan 13 kadının emniyetteki sorguları tamamlandıktan sonra dün Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine çıkarıldı. Gece boyunca sorguları süren şüphelilerden Gülay Ö., Lütfiye K., Ahsen D., Nilgün B., Selenga S., Hatice K., Hanife N. ve Hülya B. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

----------------------

(DÜN GEÇİLEN GÖRÜNTÜ)

-adliyeye sevk edilenlerin görüntüsü

Haber-Kamera: KAYSERİ, -

==============================================

Evleri yanan Suriyeli aile sokakta kaldı

BURSA'da, Suriyeli ailelerin de yaşadığı binada çıkan yangında, can kaybı yaşanmazken, 3 katlı bina kullanılamaz hale geldi. Evleri yanan Suriyeli aile sokakta kaldı.

Merkez Yıldırım İlçesi'ne bağlı Hacivat Mahallesi'nde Suriyelilerin de yaşadığı 3 katlı apartmanın zemin katında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle bütün binayı duman kaplarken, zemin katta oturan Suriyeli Hasan Elabdullah hemen eşi ve çocuklarını dışarıya çıkardı. Birinci katta oturan Arzu Yuca, iki engelli çocuğuyla binayı kaplayan duman nedeniyle dışarı çıkamayınca mahalle sakinlerinin gerdiği battaniyeye, önce çocuklarını ve kendini atarak kurtuldu. Dumandan etkilenen Luceyn Elabdullah olay yerine gelen 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürürken bina kullanılamaz hale geldi.

Çocuklarıyla birlikte vatandaşların gerdiği battaniyeye atlayarak kurtulan Arzu Yuca, çocuğuna ilaç hazırlamak için kalktığı için yangını erkenden fark ettiğini söyleyerek, "Kapıyı açtığımda çok yoğun duman olduğunu gördüm. Hemen çocukların yanına giderek onları en köşe odaya alarak üzerlerine battaniye örttüm, eve yangın girdiği sırada komşuların gerdiği battaniyeye önce çocuklarımı attım sonra kendim atladım, eğer uyuyakalsaydım kurtulamazdık" diye açıklamada bulundu.

KORKAN OĞLUNU CEP TELEFONUYLA SAKİNLEŞTİRDİ

Yangının çıktığı dairede oturan ve evleri tamamen yanan Hasan Elabdullah yangında korkan, 2 yaşındaki oğlu Muhammet Ali'yi çizgi film izleterek sakinleştirmeye çalıştı.

Yangının çıkış nedenini belirlemek için İtfaiye ekipleri, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Cep telefonundan çekilen yangın görüntüsü

-İtfaiye müdahale ederken

-Yanan evin içinden görüntüler

-Suriyeli banın oğlunu cep telefonu ile sakinleştirmesi

Birinci kattan atlayan kadınla röp.

Haber-Kamera: Mehmet İNAN/BURSA,-

==============================================

Yaş meyve sebzede Rusya krizinin faturası; 503 milyon dolar

YAŞ meyve ve sebze sektörünün, Rus uçağının düşürülmesinin yıldönümünde, Rusya'ya ihracatta kaybı 503 milyon dolar oldu. Narenciye ve bazı sebze meyvede ihracat yasağını kaldıran Rusya'nın domates, üzüm, salatalık gibi ürünlere yönelik yasağı halen devam ediyor.

24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi sonrasında Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkiler de dahil birçok ikili anlaşma bozuldu. Rusya Federasyonu, uçak düşürülme olayı sonrasında Türkiye'den sebze ve meyve dahil birçok ihracata yasak getirirken, 1 Ocak'tan itibaren başlayan ihracat yasaklarının yaş meyve sebze sektörüne zararı 500 milyon doları geçti.

RUSYA KAYBI 503 MİLYON DOLAR

Türkiye'nin en büyük yaş meyve ve sebze ihracatçısı durumundaki Rusya'ya 1 Ocak- 21 Kasım 2015 tarihleri arasında 720 milyon dolarlık ihracat yapılırken, rakam bu yıl aynı dönemde yüzde 70'lik kayıpla 217 milyon dolarda kaldı. Geçen yıla göre bu yılın aynı döneminde Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatında 503 milyon dolarlık düşüş gerçekleşti.

EN BÜYÜK KAYIP ANTALYA'DA

Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatının en çok yapıldığı Batı Akdeniz'de ise bu oran çok daha yüksek gerçekleşti. Geçen yılın 1 Ocak-21 Kasım tarihleri arasında 207 milyon dolarlık ihracat yapılan Rusya'ya, bu yıl Antalya'dan gerçekleşen ihracat tutarı yüzde 92 oranında geriledi ve 16.7 milyon dolarda kaldı. Bölge ihracatında 190 milyon dolarlık kayıp yaşanırken, Rusya'nın ürün bazındaki ihracat rakamlarına bakıldığında ise en büyük düşüş domateste meydana geldi.

TALİHSİZ OLAY

Yaklaşık 1 yıl önce 24 Kasım'da yaşananları 'talihsiz bir olay' olarak nitelendiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, o günden sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin her anlamda gerildiğini ve iki tarafın da kaybettiği bir süreç yaşandığını söyledi. 2 ülke liderinin bir araya gelmesiyle krizin atlatılmaya başlandığını açıklayan Satıcı, "Tam olarak kriz öncesi sürece dönemesek de o yolda ilerliyoruz. O günden bugüne ne oldu dersek, öncelikle Rusya'ya en çok tarım ürünleri, otomotiv, tekstil, deri ve diğer ürünleri ihraç ediyoruz. Özellikle tarım ürünlerinde ciddi sıkıntı yaşadık" dedi.

RUSYA'YA KAYIP DİĞER PAZARLARDA ERİDİ

Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatının yüzde 70 azaldığını belirten Satıcı, "Yüzde 70'lik azalmaya rağmen alternatif pazarlar nedeniyle Türkiye'nin sebze meyve ihracatı toplamda sadece yüzde 6 azaldı. ve muhtemelen de yıl sonuna kadar bu azalmayı da kapatarak artıya geçmeyi planlıyoruz. Bölgemizden aynı şekilde Rusya'ya ihracatta yüzde 90'a yakın azalma sözkonusu. Ama bölgemizdeki yaş meyve sebze ihracatı toplamda sadece yüzde 20 azaldı. Bu ürünlerin başka pazarlarda değerlendirildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

BÖLGE İHRACATI 17 MİLYONA DÜŞTÜ

İhracattaki 503 milyon dolarlık kaybın yılsonuna doğru azalacağını belirten Satıcı, "Narenciye ve bazı ürünlerde bu yasak kalktı. Bölgemizde ise daha keskin ve yüzde 90 civarında azalma oldu. Rusya'ya 200 milyon dolar civarında ihracat yapıyorduk bu 17 milyon dolara düştü. Almanya, Romanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatımızı artırarak büyük oranda bu açığı kapattık" dedi.

EN ÖNEMLİ ÜRÜNLERDE YASAK SÜRÜYOR

Şu anda örtüaltı üretim domates, salatalık gibi ürünlerle üzüm ve bazı meyve gibi ürünlerde kısıtlamanın devam ettiğini belirten BAİB Başkanı Satıcı, "Kısıtlama devam eden ürünler, toplam sebze- meyve ihracatımızın yüzde 50'sini oluşturuyor. Yani kısıtlamaların yarısı devam ediyor. Bununla ilgili iki ülkenin tarım bakanları görüştü. Önümüzdeki haftadan sonra sayın başbakanımız Rusya'yı ziyaret edip Rusya başbakanıyla görüşecek. Bu görüşmelerin ardından diğer kısıtlamaların kaldırılacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

İKİ ÜLKEYE DE ZARAR VERİYOR

Bu kısıtlamaların hem Türk üreticisi ve ihracatçısına, hem Rus ithalatçısı, hem de Rus tüketicisine zarar verdiğini belirten Mustafa Satıcı, "İki tarafın da kazanmadığı, kaybettiği bir yapı. Fakat iki liderin tekrar kriz öncesi duruma dönmek, daha sonra ticaret işbirliğini geliştirmek ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar doların üzerine çıkarma hedefine baktığımızda, bu adımların çok daha hızlı atılması gerekiyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------

Mustafa Satıcı'nın konuşması

Seralardan görüntü

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

==============================================

Ters evi 16 ayda 25 bin kişi gezdi

ANTALYA'nın turistik bölgesi Kundu'da 16 ay önce açılan dünyanın 13'üncü, Türkiye'nin ilk ters evini, şu ana kadar 25 bin kişi ziyaret etti.

Muratpaşa İlçesi Güzeloba Mahallesi'nde 300 metrekarelik arazi içine 85 metrekare inşa edilen ters ev, açıldığı günden bu yana farklı milletlerden ziyaretçi ağırlıyor. Fotoğraf tutkunları başta olmak üzere ters evin iç mimarisini merak edenler, tesisi görmeye geliyor. Mimari açıdan marjinal olarak adlandırılan ters ev, hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerle dolup taşıyor. Her yaştan insanın rahatlıkla gezebileceği işletme, 6 ayda bir dekorasyon değiştiriyor.

Ters ev işletmecisi Kaan Karahan, haftanın yedi günü 09.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açık olan ters ev giriş ücretinin 15 TL olduğunu söyledi. Ters eve gerek yabancı, gerek yerli turistin ilgisinin yüksek olduğunu belirten Karahan, "16 ay önce açıldığımızda koyduğumuz hedefleri tek tek aştık. 25 bin ziyaretçi sayısı, bizim 3 yıl sonra ulaşmayı beklediğimiz bir sayıydı. 16 ayda hedefimize ulaştık" dedi.

Ters evi gerek sosyal medya, gerek gazete haberlerinden görenlerin çeşitli illerden gelerek gezdiğini sözlerine ekleyen Karahan, "Evimizi gezip görenlerin tekrar gelebilmesi için iç dekorasyonumuzu 6 ayda bir yeniliyoruz. Şu ana kadar 3 kez dekorasyon değiştirdik. Yaz sezonu öncesi tekrar yenileneceğiz" diye konuştu.

Ters evi sosyal medyadan gördüğünü ve gezmeye geldiğini belirten Rus Nadya Rets, şaşkınlığını gizleyemediğini aktardı. Arkadaşı Selin Ay ile birlikte evde bol bol fotoğraf çektiren Rets, kimi zaman tuvalete, kimi zaman yatağa düşüyormuş izlenimi veren fotoğrafları instagram ve facebook hesaplarından paylaşacağını dile getirdi.

Görüntü Dökümü

------------

Evin dış plan görüntüsü

Evin içinden fotograf çekimlerinden görüntü

Evi gezenlerin görüntüsü

RÖP 1: Nadya Rets

RÖP 2: Selin Ay

RÖP 3: Kaan Karahan

Evin içinden eşyaların ters görüntüsü

Evi gezenlerin ters konumdaki eşyaları ilgi ile izlemeleri

Detaylar

HABER: İbrahim LALELİ-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement