Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

Orgeneral Hulusi Akar, İncirlik'te ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford görüştüGenelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İncirlik'te bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford Görüştü.

06.12.2016 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orgeneral Hulusi Akar, İncirlik'te ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İncirlik'te bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford Görüştü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu halde, 05 Aralık 2016 tarihinde bölgede bulunan birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere Adana'ya gitti. Orgeneral Akar ilk olarak İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nda incelemelrde bulundu daha sonra

daha sonra ABD personelinin Noel'ini kutlamak için İncirlik'te bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Orgeneral Akar, ardından Adana Valiliğini ziyaret etti ve 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı birliklerinde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Görüntü Dökümü

-------------------

-

/////////////

Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar ve Kara Kuvvetleri Komutanını valilik binasına gelişi

Vali Mahmut Demirtaş tarafından karşılanmaları

Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar'ın valilik defterini imzalaması

Komutanların valilik binasından çıkmaları

Alınan güvenlik önlemleri

Uzun mamlulu silahlarla bekleyen askerler

Haber: ADANA

======================================

Diyarbakır'da DBP'li 2 belediye başkanı gözaltına alındı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında merkez Yenişehir ve Kayapınar Belediyesi'ne bu sabah arama başlatıldı.

İki belediye binasında arama yapılırken, çalışanlar içeri alınmadı. Yenişehir Belediyesi'nde saat 06.00'da başlatılan arama sona ererken, Kayapınar Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Aydın ile Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, evlerinden gözaltına alındı. Her iki Belediye'nin dahil olduğu Diyarbakır'ın 12 ilçe belediyesinin iş ve işlemleri Diyarbakır Valiliğin'den 25 Kasım'da gönderilen yazı ile birlikte kaymakamlıkların onayına ve iznine bağlanmıştı.

Görüntü Dökümü

----------------------

Kayapınar belediye binası

-Yenişehir Belediye binası

-detaylar

Haber: DİYARBAKIR

======================================

Siirt'te polis karakoluna saldırı girişiminde bulunan 2 terörist ölü ele geçirildi

SİİRT'te polis karakoluna saldırı hazırlığı yapan 2 terörist, çıkan çatışmada ölü ele geçirildi. Çatışmada hafif yaralanan 5 polis, hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

Barış Mahallesi'nde bulunan polis karakoluna sabaha karşı saldırı girişiminde bulunan 2 terörist, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirildi. 2 teröristin etkisiz hale getirildiği çatışmada, teröristlere ait el bombaları ve otomatik silahlar bulundu. Aynı çatışmada hafif yaralanan 5 polis, Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada tedavi gören 5 polis taburcu edilirken, saldırı girişimiyle ilgili kapsamlı soruşturma başlatıldı.

Haber: SİİRT

================================

Van'da kar tatili

VAN'da etkili olan kar yağışı nedeniyle okullar 1 gün tatil edildi. Ayrıca kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelliler de idari izin verildi.

Dün akşam başlayan ve sabah saatlerine kadar süren kar yağışı Van'da yaşamı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde 20 santimetreyi bulan kar, yüksek kesimlerde yarım metreyi aştı. Kar nedeniyle bir çok mahallenin yolu ulaşıma kapandı. Şehir içinde trafik güçlükle sağlanırken, kara hazırlıksız yakalanan araçlar yollarda kaldı.

OKULLARA KAR TATİLİ

Yoğun kar yağışı ardından Karayolları ve belediye ekipleri kapanan yolları açmak için çalışma başlattı. Kar nedeniyle Van genelindeki bütün okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Öte yandan kamu kurumlarında çalışan hamile ve engellilere de 1 gün idari izin verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------

-Kar yağışı

-Kar yağışı altında ilerleyen araç ve yayalar

-Sokak hayvanları

-Bir vatandaş ile röp.

-Detaylar

Haber-Kamera: Murat ÇAĞLAR/VAN, -

========================================

İzmir'de silah kaçakçılarına helikopter destekli operasyon

Silah kaçakçılığına 32 gözaltı

İZMİR'de polis tarafından, silah kaçakçılarına yönelik helikopter destekli operasyon düzenlendi. Menemen Asarlık merkezli operasyonda, 38 adreste arama yapıldı, 32 kişi gözaltına alındı.

İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, silah kaçakçılığı yapanlarayönelik operasyon yaptı. Menemen ilçesi Asarlık Mahallesi başta olmak üzere kent merkezi de dahil toplam 38 adreste arama yapıldı. İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın'ın yönettiği operasyona helikopterle de havadan destek sağlandı. Operasyonda 32 kişi gözaltına alındı. Emniyet yetkilileri, adreslerdeki aramaların sürdüğünü, hakkında gözaltı kararı bulunan 6 kişinin arandığını belirtti.

Haber : İZMİR

===========================================

Koca dayağı öldürdü

ADANA'da eşi tarafında dövüldüğü öne sürülen 21 yaşındaki Şehriban Elmas, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Olay, dün saat 00.30 sıralarında merkez Seyhan İlçesi Dağlıoğlu Mahallesi Obalar Caddesi'nde meydana geldi. İzzet Elmas ile eşi Şehriban Elmas arasında evde henüz belirlenemeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışma büyüyünce, İzzet Elmas, eşi Şehriban'ı öldüresiye dövdü. Kanlar içerisinde kalan Şehriban Elmas, kocasının elinden kurtulup kendisini sokağa zor attı. Bilincini yitiren Elmas, yol kenarına yığılırken, çevre sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi.

Ambulansla Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Şehriban Elmas, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, kaçan İzzet Elmas'ı yakalamaya çalışıyor.

Haber: Gökhan KESKİNCİ/ADANA, -

===================================

Hanefi Avcı: Kumpaslara karşı çıkınca FETÖ'nün hedefi oldum

ESKİ Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "Emniyet Müdürü olarak görev yaptığım dönemde FETÖ'ye karşı tedbir alınması gerektiğini yetkili makamlara ilettim, yapılan kumpaslara karşı çıkınca hedef oldum" dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları (MÜSİAD) tarafından Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans katılan Hanefi Avcı, ülkenin içinde bulunduğu iç güvenlik sorunlarının yanı sıra özellikle FETÖ'nün yarattığı sorunlarını halka iletmek ve duyarlı hale getirmek için burada bulunduğunu söyledi. Avcı, şöyle devam etti: "Eskişehir Emniyet Müdürü olarak görev yaptığım tarihler bugünkü gibi değildi. O zaman FETÖ'cülerin varlıklarının kamuda örgütlendiklerine dair bir takım iddialar vardı. Ama, devlete karşı bir kalkışma, fiilen eylemleri yoktu. Var olan örgütlenme biçimlerini gerçekleştiriyorlardı. O günlerde sadece kendisine karşı çıkan, amaçlarında yürürken, kendilerine engel olanlara yönelik faaliyetleri sürüyor. Failiyetlerine öncelikle Emniyet teşkilatında başladılar. Önce, Emniyet'teki insanlara kumpas kurmaya başladılar. Onların kurmak istedikleri kumpaslara, emniyetteki bazı genel müdür yardımcılarına yaptıkları tezgahlara karşı çıkınca bir nebze hedef oldum. O zaman yetkilileri uyarmak suretiyle, bu yapıya karşı tedbir alması gerektiğini birçok makama yanlarına giderek anlattım. Yazılı müracaatlarım da oldu, yeterince cevap almayınca, gereklilikler yapılmayınca kitap yazmak suretiyle o görevimi yaptım. 2012'den sonraki eylemleri direkt hükümete yöneliktir. Bugün devletin varlığı ile yokluğu ile ilgili mesele haline dönüştü."

FETÖ terör örgütüne yapılan operasyon ve polis ihraçları ile ilgili de değerlendirme yapan Hanefi Avcı, suç işleyen veya örgütsel faaliyet içerisinde olanlar hakkında kanıt bulunduğunda işlem yapılabileceğini anlatırken, "FETÖ etkisinin ciddi oranda kırıldığını görüyoruz. Çok az bir güçleri kaldı. Bunu tamamen yok etmekte mümkün değil. Çünkü devasa bir yapı. Şu an Emniyet'te üstün değiller, operasyonel güçleri olmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.

Yunanistan'a kaçan ve iade edilmeyeceği açıklanan FETÖ'cü 3 subayla ile ilgili de değerlendirme yapan Avcı, şunları söyledi: "Dünyada uluslararası suçların iadesi ile ilgili anlaşmalar var. Burada 'Askeri ve siyasi suçlular iade edilmez diye bir madde var. Türkiye olarak diyoruz ki; Darbeye katılmak askeri bir suç değildir. Akeri suçun dışında bir olaydır. Türkiye'nin bu konu ile ilgili itirazları olacaktır. Ancak, böyle bir netice bekliyorduk."

Görüntü Dökümü

Hanefi Avcı ile röportaj

Katıldığı konferanstan genel görüntü

Katıldığı konferanstan söyleşi görüntüsü

Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, DHA)

===========================================

Afgan çocuk için 'mucize' Manisa'da gerçekleşti

İRANLI doktorların "Ayağa kalkması mucize" dediği doğuştan omurilik hastası Afganistan uyruklu 10 yaşındaki Javid Balkhi, Manisa'da olduğu ameliyatın ardından yürümeye başladı. Ancak şimdi de idrar kaçırma sorunu nedeniyle tedavi olması gereken Balkhi'nin ailesi, tedavi masraflarının karşılanması için devletten ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Afganistan uyruklu Javat Balkhi (36) ve eşi Mina Jafari'nin (32) ayrık veya açık omurga anlamına gelen spina bifida hastası oğulları Javid Balkhi, İran'da doğdu. Doğduktan 4 gün sonra omurilik ameliyatı olan ve İranlı doktorların "Ayağa kalkması mucize" dediği belirtilen Javid Balkhi'nin ailesi, çocuklarının tedavisi için ne İran'da ne de kendi ülkeleri Afganistan'da sağlıklı sonuç alamadı. Aile 2013 yılında İran'dan Türkiye'ye gelip Manisa'ya yerleşti. Manisa'da Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur'un desteği ile 7 yaşındayken ikinci ameliyatını olan Javid Balkhi, desteksiz yürümeye başladı. İlkokul 4'üncü sınıfa giden ve yüzde 76 engelli raporu bulunan Javid Balkhi, idrar kaçırma sorunu nedeniyle omurilik tedavisine ara verdi. Her ay Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü'ne götürülen Javid için ürodinami tetkiki yapılıyor.

SADECE ÜNİVERSİTEDE YAPILIYOR

Manisa'da bir tekstil firmasında asgari ücretle çalışan baba Javat Balkhi, kirada oturdukları için tek çocuklarının tedavisini karşılayamıyor. Oğlunun ayda en az bir defa çocuk nefrolojisine gitmek zorunda olduğunu anlatan gözü yaşlı anne Mina Jafari de şöyle dedi: "Manisa'da sadece üniversite hastanesinde yapılan ürodinami tetkikini SGK karşılamıyor. Her tahlil ve muayene için ayrı ayrı 40 TL, bu tetkik için ise 400 TL isteniyor. Çocuğumun rahatsızlığı sebebiyle ben zaten çalışamıyorum. Çocuğum zihinsel sorunu olmadığı için ağır engelliler sınıfına girmiyor. Bu sebeple de yardımlardan faydalanamıyoruz. Halbuki ben olmazsam çocuğum okula kadar bile gidemiyor."

TUVALET İÇİN EVE GETİRİYOR

Anne Mina Jafari, çocuğunun böbreğinin zarar görmemesi için günde en az 3 defa eve getirerek tuvaletini yaptırdığını kaydederek şunları anlattı:

"Tuvalete girmesi için okuldan alıp eve getiriyorum. Tedavi yardımı almak için Birleşmiş Milletler'e başvurduk. Ancak burada belirli bir süre yaşamış olmamız gerekiyor. Evimiz kira. Türk milleti çok iyi. Biz burada yaşamaktan çok memnunuz ama çocuğumun sağlığı herşeyden önemli. İran'da ve Afganistan'da doktorlar hiç umut verici konuşmadı. Burda şifa bulduğumuz için Manisa'ya yerleştik. Tedaviye devam edebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve hayırseverlerin yardımına ihtiyacımız var."

Arkadaşları gibi koşup top oynamak isteyen Javid Balkhi ise "Ben de onlar gibi sağlıklı olup, bütün etkinliklere katılmak istiyorum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Javid Balkhi'nin okul sırasından görüntü,

-Javid Balkhi ve annesi Mina Jafari'nin okuldan eve gelirken görüntüsü,

-Javid Balkhi ile röportaj,

-Anne Mina Jafari ile röportaj,

-Javid Balkhi ve annesi Mina Jafari ders çalışırken detay görüntü.

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/MANİSA,

==================================================

Palandöken kameralarla izlenecek

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesine devredilen Erzurum'un dünyaca ünlü Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri kayak severleri bekliyor. Büyükşehir Belediyesinin kayak sezonuna 'Ejder 3200' sloganıyla hazırlandığı Palandöken'de toplam uzunluğu 24 kilometre olan 15 pist ile 6 lift, 1 gondol ve 3 yürüyen halı yeni sezona hazır duruma getirildi. Her yıl yüzlerce turtisti ağırlayan Palandöken'e gelenleri ise Erzurum'u simgeleyen tarihi eserler karşılayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Erzurum denince akla kış turizmi geliyor. Palandöken ve Konaklı yeni sezona hazır. Erzurum'a gelenler 15 dakika sonra Palandöken'e çıkabiliyor. Geçmişte yaşanan talihsiz kazaların olmaması için sağlık ekiplerimiz hazır. Güvenlik açısından dağ kameralarla izlenecek. 7 gün 24 saat hizmet vermeye hazır haldeyiz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------

-Muhabir Hümeyra Pardeli'nin anonsları

-Mehmet Sekmen ile röp.

-Hazırlanan maket tarihi eserler

-Maket tarihi eselerin drone ile çekilen görüntüsü

-Palandöken'den detay

Haber: Hümeyra PARDELİ - Kamera: Zafer KUMRU/ ERZURUM,

================================================

Köyceğiz'de pastırma yazı

MUĞLA'nın Köyceğiz ilçesinde aralık ayında etkisini gösteren 'pastırma yazı'nı fırsat bilen vatandaşlar, piknik yerleri, park ve sahil kenarına çocukları ile birlikte giderek güneşli havanın tadını çıkardı.

Geçtiğimiz haftasonu Türkiye'nin batısından başlayarak, özellikle ülkenin kıyı kesimlerini hakimiyeti altına alan sıcak hava dalgası, Muğla'nın sahil kasabalarında da hava sıcaklığını 16 derecelere yükseltti. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarından yararlanan Köyceğizliler parkları ve sahil kıyılarını doldurdu. Kimi aileler piknik yaparken, bazıları balık tuttu, kimileri de köpeğini gezdirdi. Hemen her yaş grubundan yüzlerce vatandaş, ilçe merkezinde olan çocuk parkları ile Köyceğiz kordonunda bulunan kafelerde keyifli saatler geçirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Paklardan görüntü,

-Kordonda kafede oturan vatandaşlardan görüntü,

-İnsanlarla röp.

Haber - Kamera: Cihan KAYA/ KÖYCEĞİZ (Muğla),

=============================================

500 dolar bozdurana bir tabak mantı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, dövizdeki yükseliş üzerine TL'ye destek çağrısı Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Kars'ta da destek gördü. Kars Evleri yöresel yemekler işletme sahibi Okan Poliçe, "500 dolar bozdurana hangel (mantı) bedava" diyerek vatandaşları döviz bozdurmaya teşvik ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Kars yöresel ev yemekleri işletmesi detay genel

-İşletme üzerine yazılan yazılar detay

-Yazıyı okuyan vatandaşlar detay

-Mantının hazırlanışı ve dolar bozduran Ömer Toper'e servis edilişi

-Ömer Toper ile röp.

-İşletme sahibi Okan Poliçe ile röp.

Haber-Kamera: KARS,

========================================================

Döviz bozdurana ücretsiz tıraş

AYDIN'ın Söke ilçesi Fevzipaşa Mahallesi'nde, 25 yıldan beri berberlik yaparak geçimini sağlayan Arif Koç, Türk lirasının değer kaybetmesi karşısında sesiz kalmayarak dükkanında bir kampanya başlattı. Koç, dolar ve euro'sunu bozdurup, fişini getiren herkesi bedava tıraş ediyor.

Türk lirasının dolar ve euro karşısında her geçen gün giderek değer kaybetmesine sesiz kalmak istemeyen Sökeli berber Arif Koç, dükkanının camına, "Dolar ve euro'ya hayır. Dolar ve euro'yu bozdurana tıraşlarımız ücretsizdir. Türk lirasına Evet" yazısı astı. 25 yıllık berberlik mesleğinde çok sıkıntılı günler yaşadığını belirten Arif Koç, Türk parasının değer kaybetmesine kayıtsız kalamadığını dile getirdi. Söke'deki diğer esnaftan da aynı desteği beklediğini söyleyen Koç, "Dolar veya euro'yu bozduran ve fişini getiren herkes burada ücretsiz tıraş olacak ve bakımını yaptırabilecek. Dolar ve euro'nun yok olmasını istiyorum. Türk parasının ise değer kazanmasını istiyorum. İnşallah sesimizi duyarlar. Esnaflar olarak sürekli ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Bugün tüm esnaflar sıkıntı içindedir. Sıkıntılardan dolayı 2007 yılında işyerimi kapattım. Ancak beni destekleyen arkadaşlar vesilesiyle yeniden işyerimi açabildim. Ama şimdi aynı duruma düşmek istemiyorum. Türk paramızın çığ gibi büyümesini istiyoruz. Yıllarca hep Türk paramızı küçük gördüler. Dolar ve euro'yu evimizden yatak odamızdan yastık altından çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Berberin başlattığı kampanyayı destekleyen esnaflardan kahvehane işletmecisi Hüseyin Dibi ise, "Esnaf olduğumuz için bizde fazla döviz yok. Eğer olsaydı Arif kardeşimin dediği gibi bozdurarak destek olmak isterdim. Türk parasının değerli olmasını istiyorum" dedi. Bakkal Harun Akbal ise, "Herkes dolar ve euro'nun değer kaybetmesi için destek versin. Arif abimize bu kampanyayı başlattığı için teşekkür ederiz. Umarım bu kampanyaya herkes destek olur" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Berber dükkanından görüntü,

-Berber Arif Koç'un konuşması,

-Diğer esnaflarla röp.

Haber - Kamera: Burhan CEYHAN/ SÖKE (Aydın),

==============================================

Erzincan Üniversitesi öğrencilerinden farkındalık videosu

ERZİNCAN Üniversitesi Toplumsal Duyarlı Gençlik Kulübü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında bir video hazırlandı. Kulüp üyeleri 'Hayat Bayram Olsa' şarkısına çektikleri klip ile farkındalık oluşturmayı amaçladı.

Erzincan Üniversitesi Toplumsal Duyarlı Gençlik Kulübü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, engellilere karşı farkındalık oluşturmak için 'Hayat Bayram Olsa' şarkısına çektikleri klipte 'Kalbini Engelleme' sloganıyla engellerin kalpte olduğu mesajı verdi. Bir haftada hazırlanan ve değişik mekanlarda bir çok öğrencinin katılımı ile çekimleri yapılan klipte öğrenciler işaret dili ile sosyal mesaj verdi. 'Engelsiz bir dünya için sende adım at' sloganı ile başlayan ve 'Aramızda engel yok. Engel siz olmayın. Engelleri kaldır, kalbini engelleme' sloganı ile biten klipte Erzincan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, akademik ve idari, personel ile öğrenciler yer aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

-Klipten görüntüler

Haber: Recep DEMİRCİ/ ERZİNCAN,

=============================================

Altıeylül'de okula gidemeyen çocuklar için proje başlatıldı

BALIKESİR'in Altıeylül ilçesinde hayata geçirilen 'Artık okuldayım' projesiyle okula gitmeyen çocuklar tespit edilerek öğrenimlerine devam etmeleri sağlanacak.

Altıeylül Belediyesi ve Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde okula gidemeyen çocukların eğitimlerini sürdürebilmesi için, 'Artık Okuldayım' projesi başlattı. Altıeylül Gelişim Merkezi'nde (ALGEM) yapılan tanıtım töreninde projenin sorumluluğunu üstlenen Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun eşi Didar Kafaoğlu, ilçede 13'ü Suriyeli 166 çocuğun öğrenim göremediğini açıkladı. Bu durumdaki çocukların eksikliklerinin giderilmesi, daha fazla çocuğa ulaşılması, proje kapsamının genişletilmesi, okullaşmalarının sağlanması için gerekli girişimlerin yapıldığını anlatan Kafaoğlu, okula gidemeyen, 36 ilkokul, 85 ortaokul, 45 lise öğrencisinin, yüzde 70'inin kız öğrenci olduğuna dikat çekerek, "Yüzde yüz okuyan, üreten Altıeylül için, okul çağındaki çocuklarımızın okullaşmasının sağlanması son derece önemlidir. Altıeylül ilçemizde başlayacak, 'Artık Okuldayım' projesi ile ekonomik sebepler ve diğer sebepler nedeniyle okula devam edemeyen çocuklarımızın ve başta ilçemizde bulunan Suriyeli çocukların okullaşmasını sağlayacağız. 153 öğrencimiz ve 13 Suriyeli çocuk olmak üzere 166 öğrencimiz, projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Bu çocuklarımızın yüzde 70'i kız öğrencilerimizdir. Bu yüzden projemizin iki çarpıcı sloganından biri, 'her gün bir öğrenci okula', diğeri, 'kızım benim servetim, okuması her şeyim' sloganıdır. Kadınlarımızın en temel haklarından biri şüphesiz eğitim hakkıdır. Öğrencilerimizin okullaşması sağlanarak, ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sağlamasının yanında, okul terklerinin de azaltılması hedeflenmektedir. Arık Okuldayım Projesi ile veli ziyaretleri yapılıp, çocuklarımız tekrar okula kazandırılacaktır" dedi.

"SEFERBERLİK İLAN ETTİK"

Artık okuldayım projesinin hedefinin, kız çocuklarının okumasıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik, okumayan çocukların ailelerinin tamamına ev ziyaretleri gerçekleştirip, niçin okula devam edemediklerini araştıracaklarını kaydetti. Çelik, "Gittiğimiz yerlerde eğitim hakkının vazgeçilmez bir hak olduğunu anlatacağız. Burada zorlamayla bir yere varamayız, gönüllere dokunmamız lazım. Gittiğimiz bazı yerlerde çocuklar kanepelerin altına saklanıyor. Çocuk kendini gizliyor. İşte burada gönüllere, dimağlara dokunmamız ve eğitim hakkının vazgeçilmez olduğunu kişilere anlatmamız gerekiyor. Bu nedenle seferberlik ilan ettik ve bu çocukları topluma kazandıracağız. Projemiz gereği şubat ayı sonuna kadar 166 ailenin tamamına ulaşacağız. Sayısal verilerimiz yüzde 70-80 oranında bu çocukların okula devamlarını sağlamak olacak. Yüzdelik oranımız düşük olursa, tekrar girişimde bulunup, 2017-2018 eğitim öğretim yılında bu sürekli devamsız olan öğrencilerin oranını çok daha aşağılara çekeceğiz" diye konuştu.

OKUL ÇANTALARI HAZIR

AK Partili Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, şehrin göbeğinde olmalarına karşın okula devam edemeyen çocukların araştırma konusu olduğunu belirterek, "Okula gidemeyen çocuklarımızın, kiminin kılık kıyafete, kiminin ekonomik desteğe, kiminin servise, kiminin okul malzemesine ihtiyacı var. Tabii ki milli eğitimimiz bunu takip ediyor, ama yeterli olamıyor. Yerel yönetimlerle, sivil toplum örgütleriyle yeni bir sinerji oluşturmak gerek. Bununla ilgili olarak web sitemiz olacak, yapılan çalışmalar orada yayınlanacak ve toplumun dikkati çekilecek. Bütün toplum bu 166 evladımızın okula gitmesi noktasında gayret sarf edecek. Yaptığımız bu projenin sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşacağız. Okula başlayacak yavrularımız için okul çantaları hazırladık ve çantaların içinde her türlü kırtasiye malzemeleri de mevcut. Bunun yanında bu çocukların diğer ihtiyaçları da tespit edildikçe yerine getirilecektir" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Didar Kafaoğlu'nun konuşması,

Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik'in konuşması,

Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun konuşması,

Toplantı salonundan detay görüntüler.

Haber - Kamera: Hilmi DUYAR/ BALIKESİR,

==============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement