Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

1)KUMLUCA'DA HEYELAN NEDENİYLE 12 BOŞALTILACAKANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde toprak kayması nedeniyle 12 ev riski bölgesinde bulunduğu gerekçesiyle boşaltıldı.

21.03.2017 09:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)KUMLUCA'DA HEYELAN NEDENİYLE 12 BOŞALTILACAK

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde toprak kayması nedeniyle 12 ev riski bölgesinde bulunduğu gerekçesiyle boşaltıldı.

Kumluca'ya bağlı Büyükalan Mahallesi'nde geçen salı günü toprak kayması nedeniyle 5 ev ile 7 hayvan barınağının yıkılmasının ardından bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlk etapta 8 ev tedbir amacıyla boşaltılırken, evleri yıkılan vatandaşlar ise Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Kemer Belediyesi'nin gönderdiği çadırlara yerleşti. Bölgede inceleme yapan yetkililer, göçük riski bulunduğu gerekçesiyle 4 evin de boşaltılmasına karar verdi. Ev sahipleri vatandaşların yardımıyla eşyalarını tahliye ediyor.

Risk altındaki evini boşaltan 75 yaşındaki Sabriye Arıcan, heyelan anında evde olduklarını söyledi. Köpeğin havlamasıyla olayın farkına vardıklarını anlatan Arıcan, "Evin içerindeydik. O sırada eşimle dışarı çıktı. Ağaç, taş toprak her şey bir anda kayıp üstümüze geldi. Evimizde de çatlaklar var. Komşuların evinde kalıyoruz. Evimizi boşaltıyoruz. 2 oğlum ise evlerini boşaltamadı. Devletten her şeyi bekliyorum. Suriyelilere maaş bağlıyorlar. Biz de vatandaşız. Bileğimizle çalıştık, tırnaklarımızla yaptık vaktiyle. Biz de bir şeyler bekliyoruz" dedi.

"CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Evi yıkılan 56 yaşındaki Mehmet Demirel de evinin heyelan nedeniyle yıkıldığını anlattı. Yoldan geçenlerin heyelanı fark ederek kendilerine haber verdiğini kaydeden Demirel, "Hemen dışarı çıktık. O anda her yer karışmıştı zaten. Evimiz zarar gördü. Canımızı kurtardık. Eşyamızın bir kısmını aldık çoğu kaldı. Evlere giremiyoruz" diye konuştu.

12 EV BOŞALTILACAK

Büyükalan Muhtarı Zeki Kahraman ise şunları kaydetti:

"Yaklaşık 100 hanelik bir mahalleyiz. Geçen hafta salı günü heyelan başladı. Halen şu anda da toprakta hareket devam ediyor. Heyelan Yanıktan mevkiinde oldu ancak başlangıç noktası Çardaklı mevkii. İlk etapta bu kadar genişleyeceğini düşünemedik. Ama salı günü başlayan heyelan perşembe gününden itibaren daha hızlanmaya ve genişlemeye başladı. Çatlaklar daha da büyük oluşmaya başladı. Halkı heyelan bölgesine sokmamaya çalıştık. 5- 6 evi bir anda boşaltmaya çalıştık. Bazı eşyalarımız kurtardık bazılarını kurtaramadık. Halkın birbiriyle yardımlaşmasıyla bunu başardık. İlk etapta 5 evimiz ve 7 hayvan barınağı yıkıldı. Bir evimiz yıkılmak üzere. Ayrıca heyelanın istikameti üzerinde 12 evimiz de risk bölgesi olduğu için boşaltma kararı alındı. Bu evlerin tahliyesi sürüyor."

Görüntü Dökümü

--------------------

Büyükalan mahallesi ve heyelan alanından genel detay

Boşaltılan evin malzemelerinin araca yüklenilmesi detay

Sabriye Arıcan detay ve röportaj

Yıkılan evlerin olduğu alandan detay

Mehmet Demirel ve eşinin çadıra gelmesi ve röportaj

Mehmet Demirel'in yıkılan evi detay

Çadırların olduğu yere muhtarın gelmesi ve Büyükalan Muhtarı Zeki Kahraman röportaj

Heyelan bölgesi genel detay

06: 00 dakika ve 191 MB

(Haber- Kamera: levent YENİGÜN/KUMLUCA(Antalya),

===================================================

2)YIILIN İLK TEKNE TURU İRANLI TURİSTLERLE BAŞLADI

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ni tercih eden tatilcilerin vazgeçilmezi günübirlik tekne turları, bu yıl zengin İranlı turistlerle başladı. Aileleriyle birlikte mavi ve yeşilin her tonunun görülebildiği kentin bakir koyları gezen İranlı turistler, o anları cep telefonları ve kameralarıyla kaydederek ölümsüzleştirdi.

Ortadoğulu turistlere yönelik Marmaris'te yapılan kampanyalar, sonuç verdi. Atatürk Caddesi'ndeki Saman İskelesi ve Yat Limanı'nda sıralanan ve boyları 12-35 metre arasında değişen günübirlik tur tekneleri, havaların ısınmasıyla turlarına başlarken; yılın ilk konukları ise İranlı turistler oldu. Sabah İranlı turistlerden oluşan 130 kişi, otobüslerle Kordon Caddesi'ne getirilerek anlaşmalı 'Neptün Express' adlı tekneye alındı. Öğle yemeği dahil kişi başı 45 liraya Cennet, Bedir, Çiftlik ve Kumlubük adaları ve Fosforlu Mağara'yı 10 saat dolaşan turistler, müzik eşliğinde dans ederek eğlendi. İlçenin el değmemiş yeşil ve mavinin buluştuğu koylarda tur atan aralarında avukat, mühendis, işadamı ve doktorların bulunduğu turistler, önceden planlanan restoran ile kafeteryalara balıkçı tekneleriyle alınarak götürüldü. Eşsiz manzaranın tadını çıkartarak özçekim yapan turistler, sonrasında Marmaris'e döndü.

"CENNETTE YAŞIYORSUNUZ"

Ülkesine döndüğünde gördüğü güzellikleri anlatacağını ve tavsiye edeceğini dile getiren iç mimar 38 yaşındaki Mehrzad Mahmood Leyan, "Cennetten çıkma böyle güzel mavi ve yeşili bir arada görmemiştim. Gezi boyunca bin taneden fazla fotoğraf çektim. İran'a döndüğümde bu eşsiz güzellikleri görmeleri için dostlarıma tavsiyede bulunacağım" dedi.

2017 turizm sezonunun bereketli olmasını temenni eden Berk Turizm Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Berk ise, "Her yıl 23 Nisan'dan sonra tekneler denize indirilir ve turizm sezonunu başlatırdık. Yapılan kampanyalarla Muğla ve turistik ilçelerine gelen İranlı zengin turistler nedeniyle sezonu erken açtık. İlk etapta aralarında doktor, avukat, işadamı ve mimarların bulunduğu zengin 130 İranlı turisti, günübirlik turlara götürdük. Sarıgerme ve Dalyan'da 5 yıldızlı otellerde kalan İranlı zengin turistler, Marmaris'te günü birlik gezilere katılmak için bir hafta süreyle her gün gelecektir. Bir hafta içinde bin İranlı turisti bakir koy ve adalarını gezdireceğiz. Talep artığı takdirde biri korsan tabir edilen iki gemimi denize indireceğim" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------

İranlı turistlerin bulunduğu günübirlik gezi teknesinden görüntü

Teknede dans eden, eğlenen İranlı turistlerden görüntü

Limana yanaşan teknedeki İranlı turistlerin özçekim yapması ve müzikle dansları

Tekneden inen turistlerden görüntü

Berk Turizm Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Berk ile röp.

(Not: Toplam: 5 dakika 19 saniye-384 MB görüntü)

Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),

==================================================

3)BİR YUMAK UMUT PROJESİ KANSERE DİKKAT ÇEKECEK

DENİZLİ'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. 32 yaşındaki Ayşegül Koyuncu Okca, kanserde erken tanıda farkındalık yaratmak için '#Biryumakumut' kampanyası başlattı. Meme kanseri olan Okca, farkındalık yaratmak için 2 bin örgü işi yaparak, hastane çevresindeki ağaçları ve otomobillere giydirme yapacaklarını söyledi.

PAÜ Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, 4 yıl önce yaptırdığı testlerde meme kanseri olduğunu öğrendi. Yaklaşık 6 ay kemoterapi gören Okca, tedaviye başladı. Yılmayan, kendisiyle aynı durumda olabilecek kişileri erken teşhisle kurtarmak için harekete geçen Okca, sınıftaki öğrencileriyle birlikte Kanser Haftası'nda yapacakları etkinlik için proje geliştirdi. Erken tanı sayesinde hayata tutunduğunu ve kanserde erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Okca, erken tanıya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için el sanatları bölümü öğrencileri ile onkoloji hastalarıyla bir araya geldi. 2 bin örgü yaparak, hastane çevresindeki ağaçları ve otomobilleri kanser sloganı olan sembolle örülen bu örgülerle giydireceklerini açıkladı.

Kampanyanın başlamasıyla birlikte iplik firmaların kendilerine destek verdiğini ifade eden Okca, atıl ipliklerinde bu kampanyayla değerlendirildiğini ifade etti. İplik firmalarından 200 kilograma yakın yardım aldıklarını dile getiren Okca, "Öğrencilerimle hangi konuda farkındalık yaratabiliriz konusunu tartışırken, benimde bir onkoloji hastası olmamdan dolayı 'biryumakumut' projesine karar verdik. Her şeyi kafamızda tasarladık. Projeyi kağıda dökecek vaktimiz olmadı. Çünkü 1-7 Nisan Kanser Haftasına çok az bir süre kalmıştı. Çeşitli renk ve ebatlarda, tığ ya da şiş yardımıyla kurdele simgesini taşıyan motifleri örmeye başladık. İlk etapta bu motiflerden en az 2 bin tane örmeyi ve ördürmeyi hedefledik. Daha sonra bu motifleri Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ve kampüs alanı içinde yer alan ağaçları, kamelyaları, çiçek saksılarını, sütunları, köprüleri, bankları giydirerek bir farkındalık oluşturmayı planladık. Projemize İstanbul ve Adana'daki yün firmalarından destek geldi. Örgü bilmeyen gençlerimiz böylesine anlamlı bir proje için örgü öğrendiler. Hatta erkek öğrencim bile hafta sonu örgü örmeyi öğrenmiş o yüzden hepimiz şok olduk" diye konuştu.

ERKEN TANIYA DİKKAT ÇEKMEK

Motifleri örmesini teklif ettikleri kişilere kanser taramasını ihmal etmemeleri gerektiği konusunda gerekli uyarılarda bulunduklarını belirten Okca, "Bir tek kişi dahi erken tanı ile hayatta kalırsa bu proje amacına ulaşmış olacak. Proje ekibi olarak da kendimizi bu konuda başarılı sayacağız. Bu yüzden bize destek olmak isteyen kişiler örmüş oldukları motifleri Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Danışmanlık Hizmetlerine ulaştırabilirlerse gücümüze güç katmış olacaklardır. Ayrıca 'biryumakumut' olarak sosyal paylaşım sitelerinde örmüş oldukları motifleri yayınlarlarsa bizde projenin kimlere ulaştığını takip edebiliriz" dedi.

Sınıfta gündüz dersinde tek erkek öğrenci olan 50 yaşındaki Mimar Bülent Altıntaş da projeye destek vererek, örgü yapmasını öğrendi. Altıntaş, sınıftaki diğer kadın öğrencilerle birlikte örgü örüyor, projeye destek veriyor.

Görüntü Dökümü

--------------------

Sınıfta örgü ören öğrencilerde görüntü

Tek erkek öğrenci Bülent Altıntaş'dan görüntü

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca röp.

Öğrenciler Bülent Altıntaş ile röp.

Günnur Yüksel ile röp.

Adile Kaya röp.

Pınar Güven ile röp.

Öğrencilerin birlikte projenin ismini bağırması

Haber- Kamera: Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

=======================================================

4)İSKİ'DEN MANİSALI VATANDAŞA SU FATURASI BORCU

MANİSA'da yalnız yaşayan 80 yaşındaki Adın Atbaş'a, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 5 Nisan son ödeme tarihli 183.93 liralık borç gönderildi. İstanbul'a hiç gitmediğini, gayrimenkulünün de olmadığını söyleyen Atbaş, İSKİ yetkililerine seslenerek, "Ev benimse nerdeyse bu evi verin bana, borcumu da ödeyeyim" diyerek tepki gösterdi.

Manisa'da 3 ay önce eşini kaybeden Adın Atbaş, Şehzadeler İlçesi 2'inci Anafartalar Mahallesi'nde bir Alman vatandaşı tarafından ömrü boyunca yaşaması için kendisine verilen evde yaşamını sürdürüyor. Üç ayda bir aldığı 719 liralık yaşlılık maaşı dışında hiçbir yan geliri olmayan Atbaş, İSKİ Genel Müdürlüğü Avrupa 1'inci Bölge Abone İşleri Dairesi Başkanlığı'nca evine gönderilen borç ihtarnamesiyle şaşkına döndü. 6 Mart 2017'de gelen ve son ödemesi tarihi 5 Nisan 2017 olan 183.93 liralık borcu ödememesi halinde icraya verileceğini öğrenen Atbaş, tepki göstererek kendisini borçlandıran İSKİ'ye dava açacağını söyledi.

"İSTANBUL'UN YOLUNU BİLMEM"

Ömrü boyunca İstanbul'a gitmediğini ve İstanbul'da yaşamını sürdüren ne çocuğu ne de kimsesinin olmadığını iddia eden Atbaş, "Benim elimden bir tutanım yok. Benim kimsem yok. Ben İstanbul'a gitmedim. İstanbul'un yolunu bilmem. Ben ayakta yürüyemiyorum. Başıma bir şey gelecek diye doktora gitme dışında dışarı çıkmıyorum. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. İstanbul'un yolunu bilmem. Keşke yolunu bilsem ama yolunu bilmiyorum. Ben dava açacağım. İstanbul'da evim yok. İşim yok. Bana niye bu hakareti yapıyorlar. Eğer borç benimse, ev benimse nerdeyse bu evi verin bana ben borcumu ödeyeyim. Bu evrakı gördükten sonra tansiyonum yükseldi. Bu ilaçlarla yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

Adın Atbaş, bastonu ile yürürken detay

Adın Atbaş açıklama

Adın Atbaş'a gelen ihtarnameden görüntü

Haber- Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

================================================

5)SÜRÜCÜNÜN YATAĞINDAN 115 KİLO EROİN ÇIKTI

İZMİT'te, İran'dan Avrupa'ya giden TIR'da yapılan aramada sürücünün yatağının altından 115 kilo eroin çıktı. Üzerinden sahte kimlik çıkan TIR sürücüsü gözaltına alındı.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucuyla Mücadele Şubesi, İran'dan yola çıkarak Avrupa ülkelerine doğru giden TIR'ı takibe aldı. TIR, TEM Otoyolu İzmit geçişinde durduruldu. Narkotim polisleri, TIR'da narkotik köpeği "Millov" ile arama yaptı. Millov aracın çekici kısmında tepki verince polisler buraya yöneldi. TIR sürücüsünün yatağı kaldırıldığında alüminyumlara folyolara sarılan eroin dolu paketler ele geçirildi. Polis 115 kilo eroine el koyarken, sürücü gözaltına alındı. Sürücünün üzerinden sahte kimlik çıkarken, M.S.I.'nın göçmen kaçakçılığı ve çeşitli suçlardan arandığı belirlendi. Son günlerde başarılı operasyonlara imza atan Kocaeli Narkotim polisleri tatlı yiyerek kutlama yaptı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Köpekle arama yapılması

Eroin dolu paketlerin çıkarılması

Sürücüden görüntü

Polislerin tatlı yiyerek kutlama yapması

(Haber-Kamera: Faruk KIYAK-İZMİT(Kocaeli),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement