Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

Dha Yurt Bülteni-2

1) MARMARİS' TE YAT LİMANINDA ALEVLİ GECE: 3 YAT YANDI, 1 ÖLÜ, 1 YARALIMUĞLA'nın Marmaris ilçesi Yat Limanı'nda demirli lüks motor yatta çıkan yangın, yanındaki iki yata daha sıçradı.

10.04.2017 10:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1) MARMARİS' TE YAT LİMANINDA ALEVLİ GECE: 3 YAT YANDI, 1 ÖLÜ, 1 YARALI

MUĞLA'nın Marmaris ilçesi Yat Limanı'nda demirli lüks motor yatta çıkan yangın, yanındaki iki yata daha sıçradı. Alevler, itfaiye ve sahil güvenlik ekipleri tarafından 4 saatte güçlükle söndürülürken, yangının çıktığı yatta uyuyan 63 yaşındaki Ekrem Gökçe yaşamını yitirdi, yanan bir diğer yattaki Türker Demir ise yaralı olarak kurtarıldı.

Marmaris'teki yabancı bayraklı milyon dolarlık lüks yatların demirli bulunduğu Yat Limanı'nda "Ortana" adlı motor yatta bugün saat 04.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Polyester yattaki alevler kısa sürede büyüyerek "White Lady" adlı motor yat ve "Surf Time" adlı yelkenliye sıçradı. Alevleri farkeden diğer yattakiler durumu itfaiye ve polis ekiplerine bildirdi. Yat Limanı'na gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait 4 itfaiye aracı 15 itfaiye eriyle alevlere karadan müdahale etti. Bu sırada polis ekipleri de, cep telefonuyla görüntü çekmeye çalışan vatandaşları uzaklaştırarak çevre güvenliği aldı. Denizden müdahale ekipleri zodyak botlarla yanan yelkenli tekneyi çekerek alevlerin başka diğer yatlara sıçramasını engelledi. Yelkenli teknedeki Türker Demir, yaralı olarak kurtarıldı. Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'na bağlı ekipler de durumun bildirilmesi üzerine yat limanına geldi. Açığa çekilen yelkenli yat su sıkılarak söndürüldü. Yanmaya devam eden diğer iki yata ise karadan ve denizden müdahale edildi. Belediye ekipleri, diger tekne kaptanlarını telefonla arayarak yat limanına gelmesini ve yatlarını çekmelerini istedi. Yat limanına gelen çoğunluğu yabancı uyruklu kaptan yatlarını daha güvenli bir yere çekerek, alevlerden uzaklaştırdı.

DÖRT SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ

Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı denizden, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri karadan 4 saat süren müdahale sonucu alevleri söndürdü. Saat 08.00 sıralarında söndürülen yangın sonrası Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'na bağlı dalgıçlar "Ortana" adlı lüks motor yatta yanarak can veren 63 yaşındaki Ekrem Gökçe'nin cesedine ulaştı. Gökçe'nin cesedi sudan çıkartılıp, önce Marmaris Devlet Hastanesi Morgu'na ardından otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yaralı olarak kurtarılan Türker Demir ise Marmaris Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

65 TON SU İLE SÖNDÜRÜLDÜ VE 2 DÖNÜM ALANA AKARYAKIT SIZDI

Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'na bağlı hücum botlar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye araçları, gelen tankerler ile yangını söndürmek için 4 saatte 65 ton su kullandı. Yapılan soğutma çalışması sonrası Sahil Güvenlik ekipleri, 2 dönüm alanı kaplayan akaryakıtın yayılmamasını kontrol altına almak için önce köpük sıktı ardından plastik bariyerlerle çevirdi.

KUNDAKLAMA İDDİASI

Marmaris Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Yat Limanı'nda konumlandırılmış MOBESE kameralarında yaptığı incelemede bir kişinin yangının çıktığı yata girerek televizyonu alarak uzaklaştığını tespit etti. İlçe genelinde MOBESE kameralarını inceleyen polis, İrlanda uyruklu bir kişinin Turunç Mahallesi'ne yakalandığını, kundaklama olup olmadığını dair yapılacak soruşturma sonrası tespit edileceğini bildirdi. Polis ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı ekipleri, yangın ile ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Yat Limanı'na gelen Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya'dan yangın hakkında bilgi aldı. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar yaşanan faciayı yerinde inceledi. Kaymakam Yüksel, soruşturmanın devam ettiğini kesin bir bilginin olmadığını söyledi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Gündüz yat yangınına karadan ve denizden müdahale eden ekiplerden görüntü

-Yanan üç yatın  görüntüsü

-Yanan "Ortana" adlı yattan Ekrem Gökçe'nin yanmış cesedin çıkarılması

-Genel ve detay görüntüler

(Toplam: 4 dakika 21 saniye-315 MB görüntü)

(Haber-Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),

=======================================================

2)FENERBAHÇELİ TARAFTARLAR MAÇ DÖNÜŞÜ KAZA YAPTI: 1 ÖLÜ, 19 YARALI

BALIKESİR'in, Edremit Körfezi'ndeki ilçelerinden Fenerbahçe- Akhisar Belediyespor maçına giden taraftarlar, dönüş yolunda kaza yaptı. Yol kenarında park halinde duran mermer yüklü TIR'a çarpan taraftarları taşıyan minibüste 1 kişi öldü, 3'ü ağır 19 kişi ise yaralandı.

Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasında oynanan Fenerbahçe- Akhisar Belediyespor maçını izlemek isteyen; Edremit, Burhaniye, Havran ve Ayvalık'ta bulunan Fenerbahçeli taraftarlar, maça gitmek üzere Burhaniye'de bulunan bir tur firmasıyla anlaştı. İstanbul'a giden ve Fenerbahçe'nin kendi sahasında 3-1 kazandığı maçın ardından dönüşe geçen Fenerbahçeli taraftar kafilesi, Yalova'da yemek molasının ardından Edremit'e 24 kilometre kala bugün saat 04.00'te kaza yaptı.

TIR'A ARKADAN ÇARPTI

Taraftar kafilesini taşıyan 46 yaşındaki Sefer Kılcı'nın kontrolündeki 10 RK 041 plakalı minibüs, yol kenarında park halinde duran 50 SP 306 plakalı mermer yüklü TIR'a arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle minibüsün ön kısmı parçalandı. Ön yolcu koltuğunda bulunan evli ve 1 çocuk babası 39 yaşındaki Türker Öztuğ, kaza yerinde öldü. Minibüs şoförü Kılcı ile birlikte araçta bulunan 18 taraftar, çeşitli yerlerinden yaralandı. Edremit, İvrindi, Havran ve Burhaniye'den sağlık ekipleri ile itfaiye kaza kırım ekipleri olay yerinde sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla çevre hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. 6 yaralının tedavisi ayakta tamamlandı. Tedavisi süren 13 yaralıdan 3'ünün sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Kaza sonrası jandarma ve polis ekipleri olay yerinde güvenlik önlemleri aldı. Karayolunda yaklaşık 3 saat boyunca tek şeritten ulaşım sağlandı. Nöbetçi savcı tarafından kaza yerinde yapılan incelemenin ardından Öztuğ'un cesedi, Edremit Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. TIR şoförü kaza yerinde bulunamadı. TIR'ın kapı ve camları açık halde bulunduğu belirtildi. Kaza sonrası kaçtığı öne sürülen şoförün, araçtaki evraklara göre M.Ü. (Mustafa Ünal) olduğu, yakalanması için çalışma başlatıldığı belirtildi. Jandarma, kazayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Kaza yerinden detaylar

Sağlık görevlileri çalışmaları

Polis çalışmaları

Hastane detayı

Taraftarların toplu son resimleri

Türker Öztuğ fotoğrafı

Haber- Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/ EDREMİT (Balıkesir),

========================================================

3)BAŞKALE'DE NİSAN KARI

VAN'ın Başkale İlçesi'nde dün akşam etkili olan yoğun kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Yüksek kesimlerdeki kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Türkiye'nin güney sahilerinde sıcak ve güneşli günler yaşanırken, Başkale İlçesi'nde halen soğuk hava etkili olmayı sürdürüyor. Van kent merkezine yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan Başkale ilçesi'nde dün başlayan yağmur, akşam satlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Tarafikte aksamalara neden olan yoğun kar yağışı ilçeyi beyaza bürürken, yüksek kesimlerdeki kar kalınlığı ise 10 santimetreyi buldu.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Kar yağışı ve tipiden görüntü

-İlçe merkezinde araçlarını üzerindeki karı temizleyen vatandaşlar

-Otomobil üzerindeki 'Başkale' yazısı

-Bir vatandaşla röportaj

BAŞKALE/DHA

=============================================

4)NİSAN'DA KAR YAĞDI, OVİT GEÇİDİ YİNE ULAŞIMA KAPANDI

Rize'de kar nedeniyle yaklaşık 4 aydır kapalı olan ve önceki hafta açılabilen Ovit Dağı geçidi, hafta sonunda etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle yine ulaşıma kapandı.

Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerini birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidi, yoğun kar yağışının etkili olması sonrasında 2016 yılının son günlerinde ulaşıma kapanmıştı. Hava sıcaklığındaki artışla karların erimesi sonrasında Karayolları ekiplerinin 10 gün süren çalışmasının ardından önceki hafta ulaşıma açılabilen yol, hafta sonuna bölgede etkili olan yağışı nedeniyle ulaşıma kapatıldı. Ovit geçidinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Bölgeye gezmeye gelen ve Nisan ayında kar sürprizi yaşayan vatandaşlar, önceki gün hava sıcaklığının 17 dereceye ulaştığı Rize'de bir gün sonra kar yağışı sürprizi ile karşılaştı. Ovit Dağı geçinde incelemelerde bulunan Rize Valisi Erdoğan Bektaş da, nisan ayında şiddetli kar yağışı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Çok farklı imkanlar sunan doğamız var. 15 gün önce  buradaydım ve kar yoktu. Gerçekten iyi planlayabilirsek ve proje geliştirebilirsek Rize'de mutlu edemeyeceğimiz turist türü yok. Rize'de herkesin her zevkine uygun 12 ay süreli turizm potansiyeli var" dedi, kar manzaralarını fotoğrafladı.

Görüntü Dökümü

----------------------

Kar yağışı detayları

Kar altında fotoğraf çektirenler

Vali Erdoğan Bektaş'ın açıklaması

Kar detayları

Vatandaşlarla röp.

Kar manzaraları

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-DHA

Süre: 4.15 dk   Boyut: 135 mb.

===================================================

5)YARIM ASIRLIK KEÇE USTASI OĞLU VE KIZIYLA MESLEĞİNİ YAŞATIYOR

AFYONKARAHİSAR'da yarım asırdır keçecilik mesleğini sürdüren 62 yaşındaki Mustafa Arpaözü, 'keçecilik giderek yok oluyor' diyenlere inat mesleğini geliştirerek devam ettiriyor. Üniversite mezunu oğlu ve kızının eşlik ettiği Arpaözü, özel sipariş üzerine keçeden birçok ürün yapıp yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.

Afyonkarahisar'da oturan Mustafa Arpaözü, ailesinin asırlardır sürdürdüğü keçecilik mesleğinin dördüncü kuşak temsilciliğini yapıyor. Kent merkezindeki dükkanında çalışan Mustafa Arpaözü'ne ikisi de işletme fakültesi mezunu oğlu 32 yaşındaki Fahrettin ve kızı 27 yaşındaki Sabriye Arpaözü yardım ediyor. Yaklaşık 50 yıldır keçecilik yapan Mustafa Arpaözü, oğlu ve kızının yardımıyla yurt içi ve yurt dışına özel sipariş ürünler yaparak gönderiyor.

"KEÇEYİ HALKA AÇTIK"

Keçeden çorap, yelek, şapka, gelinlik ve abiye, kostüm, mont ve daha birçok ürün yapabilen Arpaözü, kendisinden sonra mesleğini oğlu ve kızının gelecek nesillere taşıyacağını söyledi. Keçeciliği yenilikler katarak devam ettirdiklerini belirten Mustafa Arpaözü, "Keçeyi halka açtık. Halkın keçe kullanım alanlarını genişlettik. Keçe denilince akla çobanların kullandığı kepenekler ve yere serilen, yer keçesi olarak bilinen ürünler akla geliyordu. Daha çok kırsal kesimlerde kullanılıyordu. Şu anda yaptığımız işlemlerle keçenin girmediği alan kalmadı. Keçe şimdilerde giyim ürünlerinde kullanılıyor. Film setlerinde nostaljik olarak kullanılıyor. Çoraptan, yeleğe, şapkaya kadar kullanılıyor" dedi.

KEÇEDEN BEBEK ODALARI

Keçenin özellikle Avrupa ülkelerinde yeni doğan çocukların giyiminden, yatağına kadar birçok alanda kullanıldığına dikkati çeken Arpaözü, "Şu anda ağırlıklı olarak keçe kumaş üretiyoruz. Herkesin kullanabileceği keçe kumaşlar üretiyoruz. Bu kumaşı nasıl ve nerede kullanmak isterseniz öyle kullanabilirsiniz. Bir başka kullanım alanı ise hakiki ipekle birleştirerek özel geceler için abiye kıyafetler yapıyoruz. Avrupa'nın bizden istediği ise 0-3 yaş arası çocukların bütün giyecekleri ve yatağındaki yastığından yorganına kadar her şeyi keçeden istiyorlar. Bunların yanı sıra keçeden yapılmış oyuncaklar istiyorlar" diye konuştu.

"YÜZDE 100 DOĞAL VE KATIKSIZDIR"

Keçe ustası Mustafa Arpaözü, kullanılan malzemelerin hiçbir şekilde alerjik olmadığını, Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylı yüzde 100 organik yünlerden oluştuğunu vurguladı. Avrupa ülkelerinde ipekle birleştirilmiş keçe ürünleri, gelinlik ve abiye, yöresel kostüm, mont ve pardösü gibi ürünlerin tercih edildiğini kaydeden Arpaözü, "Sanayide kullanılan keçeler de yapıyoruz. Bize gelen talepler doğrultusunda kalınlığı ne olursa olsun, ölçülerini verdikleri takdirde hepsini yapma imkanımız var. Avrupa'da bunu yapanlar keçenin içine petrol ürünleri de katıyor. Bizim sanayi keçelerimiz yüzde 100 doğal ve katıksızdır" dedi.

İZOLAZYON MALZEMESİ OLARAK KULLANILABİLİR

Keçenin izolasyon malzemesi olarak da kullanılabildiğine işaret eden Arpaözü, şöyle dedi:

"Keçe izolasyonda kullanılması halinde sadece ses geçirmezlik veya elektronik dalgaları kesmesiyle kalmıyor. Soğuk ve sıcak geçirmezliği de var. Bunu biz yerli yün diyebileceğimiz ürünlerle yapabiliriz. Hatta inşaatlarda kullanılan mantolama sisteminde de kullanılabilir. Bunun için kurulacak bir tesis yerli yünlerin kullanılmasında önemli bir imkan sağlayacaktır. Köylülerimiz yünlerini yeterince değerlendiremiyor. Böyle bir sistemin kurulması köylülerin elindeki yünün de değerlenmesi anlamına gelecektir. Köylülerimizin yünleri heba oluyor. Yastık yorgan kullanımının dışına çıkamıyor. Petrol ürünü olan mantolamada milletin parası heba oluyor."

"ÇOCUKLARIMIZA DEVRECEĞİZ"

Sabriye Arpaözü, çocukluğundan beri keçenin içinde büyüdüğünü belirterek, 10 yıldır bu işi yaptığını anlattı. Kendini keçe nakışçılığında geliştirdiğini belirten Sabriye Arpaözü, "Elimizden geldiği kadar bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Biz babamızdan aldık kendi çocuklarımıza devredeceğiz. Bugüne kadar siparişlerden pek zorlandığım olmadı. Sanırım bundan sonra da zorlanmam" dedi. Özellikle seccade işlemesine merak sardığını aktaran Arpaözü, "Buraya gelen bir bakanımıza seccade hediye ettik. O kadar ilginç bulmuşlar ki meclisteki milletvekillerimizden yaklaşık 500 sipariş aldık" diye konuştu. Arpaözü, verilen siparişlerin zorluk derecesine göre bir günde de bitirebildiğini, 40 gün üzerinde uğraştığı siparişler de olduğunu kaydetti.

KADINLARA YÖNELİK KURS HAZIRLIĞI

Fahrettin Arpaözü, üniversite öğreniminin ardından baba mesleğini seçtiğini söyledi. Keçecilikte yeni projeleri olduğunu belirten Arpaözü, şöyle dedi:

"Yeni bir çalışma ile ipek ve yünü birleştirerek gelinlik yapmaya çalışıyorum. Ankara'da bir üniversitemiz ile birlikte hanımlara yönelik kurslar hazırlama aşamasındayız. Bu kurslarımız sayesinde hanımlarımız da keçecilikten oldukça güzel gelir elde edebilecek. Bu da Avrupa fonları destekli olacak. Ümit ediyorum ki bu konuda da başarılı olacağız."

Görüntü Dökümü

----------------------

Eski usul yün kabartma detayları

Yün kabartma aletinin ayar yapılma detayları

Keçe kepenek

Keçeden yapılmış giyim eşyaları

Keçe yapım detayları

Keçe nakış detayları

RÖP: Sabriye Arpaözü (Keçe ustasının kızı)

Keçeden Nazar duası ile Cumhurbaşkanlığı forsu

RÖP: Mustafa Arpaözü (Keçe Ustası)

RÖP: Fahrettin Arpaözü (Keçe ustasının oğlu)

Keçe yıkama ve kurutma detayları

Keçeden yapılmış ürün detayları

424 MB/// 13.18"

Haber-Kamera: Sait KARADUMAN/AFYONKARAHİSAR,

======================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement