Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Dha Yurt Bülteni-3

Tunceli şehitlerine uğurlama töreniTUNCELİ'nin Çemişgezek ilçesi Aliboğazı mevkiinde dün gerçekleştirilen operasyon kapsamında çıkan çatışmada ağır yaralanan ve Elazığ'da kaldırıldıkları hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuşlar Yakup Özel ve Burhan Acar için Elazığ'da uğurlama töreni düzenlendi.

29.11.2016 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli şehitlerine uğurlama töreni

TUNCELİ'nin Çemişgezek ilçesi Aliboğazı mevkiinde dün gerçekleştirilen operasyon kapsamında çıkan çatışmada ağır yaralanan ve Elazığ'da kaldırıldıkları hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuşlar Yakup Özel ve Burhan Acar için Elazığ'da uğurlama töreni düzenlendi.

Elazığ Havalimanında düzenlenen törene, Tunceli valisi Osman Kaymak, Elazığ Vali vekili Mehmet Fevzi Dönmez, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, askeri erkan ve daire müdürleri katıldı. Törende konuşan Tunceli valisi Kaymak, dün saat 10.00 sıralarında Hozat ile Çemişgezek arasında Aliboğazı deresi bölgesinde yapılan arama tarama faaliyetleri esnasında Jandarma güçleri ve terör örgütü mensupları arasında çıkan çatışmada aziz vatanımız uğruna şehit düşen Jandarma Uzman Çavuşlar Yakup Özel ve Burhan Acar'ı son yolculuğuna uğurlamak üzere toplandıklarını söyledi. Vali Kaymak, milletin birlik beraberliğine, ülkenin bölünmez bütünlüğüne göz diken ve hain emeller peşinde koşan vatan hainlerine çağrı yaptığını belirterek, "Bilsinler ki, bizler var olduğumuz müddetçe sinsi plan ve emellerine asla ulaşamayacaklardır. Bu kapsamda Tunceli'de sürdürülen terörle mücadele de 100'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirilmiştir. Mücadelemiz yaz kış demeden sürecektir. Uzun yıllar girilmeyen Aliboğaz'ına da kahraman askerlerimiz girmiş ve 8 teröristi etkisiz hale getirmiştir. Buradan dağlardaki teröriste sesleniyorum. Gelin Türk adaletine teslim olun. Yoksa bu dağlarda pisi pisine öleceksiniz. İster PKK, DEAŞ ve FETÖ nereden gelirse gelsin necip milletimiz vatan uğruna canını hiçe sayarak karşılığını her zaman verecektir" diye konuştu.

Yapılan duaların ardından şehit Uzman Çavuş Yakup Özel'in cenazesi Gaziantep'e, şehit Uzman Çavuş Burhan Acar'ın cenazesi ise Denizli'ye uğurlandı.

Görüntü Dökümü:

-Şehitlerin katafalka getirilmesi

-Genel detaylar

-Vali Kaymak'ın konuşması

-Şehitler için dua edilmesi

-Şehitlerin uğurlanması

Haber-Kamera: Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ,-

========================================

Konsomatrisle çıktığı bar önünde vurulan genç kurtarılamadı

Olayın güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı

ADANA'da barın önündeki silahlı kavgada başından vurulan Kürşat Soysal (36), tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti. Kürşat Soysal toprağa verilirken, olayın güvenlik kamerası kayıtları da ortaya çıktı.

Kürşat Soysal, kardeşi Hamit (33) ve arkadaşı Engin Bahçe (28) ile birlikte 2 6 Ekim'de Beyazevler Mahallesi'ndeki bir bara eğlenmeye gitti. Barda alkol alıp taşkınlık yapan Kürşat Soysal, uyarıda bulunan çalışanları da silahla tehdit etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde eğlenirken tanıştığı konsomatris kadın ile birlikte dışarı çıkan Kürşat Soysal, silahını çıkarıp barın önünde havaya ateş açtı. İddiaya göre Kürşat Soysal ile beraberindekilerin üzerine saldıran bar çalışanları Cihan Oral, Abdullah Taş ve Ramazan Gül kavgaya başladı. Bu sırada olay yerine koşarak gelen Mehmet Urak, belinden çıkardığı tabancayı Kürşat Soysal'ın başına dayayıp tetiği çekti. Silahlı kavgada Cihan Oral ile Hamit Soysal hafif, Kürşat Soysal ise ağır yaralandı. Cihan Oral, Mehmet Urak, Abidin Taş ile Ramazan Gül tutuklanırken, Engin Bahçe tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

KURTARILAMADI

Güvenlik kamerası kayıtlarının ortaya çıktığı olay sonrasında Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kürşat Soysal, beyin cerrahi servisi yoğun bakıma alındı. Bir ay boyunca doktorların hayatta tutmaya çalıştığı Soysal, dün hayatını kaybetti.

Güvenlik kamerasına yansıyan Kürşat Soysal'ın, bir konsomatrisle sarmaş dolaş dışarı çıkıp birlikte yürürken tabancasını çekip ateş etmesi ve ardından çıkan silahlı kavgayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------

**Güvenlik Kamerası**

Kürşat Soysal'ın bir bayanla bardan çıkması

Bar çalışanlarının Soysal'ın yanına gelmesi

Tartışmanın çıkması

Silahların çekilmesi

Kürşat Soysal'ın başından vurulması

Çatışma anı

Polislerin olay yerine gelmesi

Vuran şahısların olay yerinden kaçması

ARŞİV

Bar önündeki polisler

Yerdeki boş kovanlar

Gözaltına alınanların sağlık kontrölüne getirilmesi

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

=======================================

Bursa'da TIR'lar çöken yola böyle saplandı

BURSA'nın Yıldırım ilçesinde sabah saatlerinde yoğun yağmur nedeniyle yolda çökme meydana geldi. Bu sırada seyir halinde olan 2 TIR, çöken yola saplandı. TIR'ların dorsesindeki malzemeler tesadüfen kimsenin geçmediği kaldırıma devrildi.

Olay, merkez Yıldırım ilçesi Millet Mahallesi Dikencik Caddesi'nde sabah saatlerinde meydana geldi. İddiaya göre Dikencik Caddesi üzerine bir süre önce doğalgaz hattı döşenmek için çalışma yapılan ve daha sonra üzerine beton atılan yol, yoğun yağmur yağışı sebebiyle göçtü. Bu sırada seyir halinde olan 03 BE 565 ile 71 FF 531 plakalı TIR'ların sağ lastikleri göçen yola saplandı. Yan kalarak askıda kalan TIR'ların dorsesinde bulunan tuğla ve çimentolar yola devrildi. Bu sırada oradan bir vatandaşın geçmemesi olası bir faciayı önledi.

Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü dökümü

Kaza yerinden görüntü

Detaylar

Sürücüler ile röp.

Haber-Kamera: Mehmet İNAN/Berktuğ ÖNCÜ/BURSA,-

============================================

İşçileri taşıyan iki minibüs çarpıştı: 27 yaralı

KAYSERİ'de fabrika işçilerini taşıyan 2 servis minibüsünün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 27 işçi hafif yaralandı.

Kaza saat 07.00 sıralarında Organize Sanayi Bölgesi 8'inci Cadde üzerinde meydana geldi. Fabrika işçilerini taşıyan Hüseyin Ekmekçi yönetimindeki 38 P 0425 plakalı minibüs ile sürücüsü öğrenilmeyen 38 BB 930 plakalı servis minibüsüyle çarpıştı. Kazada, 27 işçi yaralandı. Çevredeki vatandaşların haber vermesiyle olay yerine çok sayıda ambulans gönderildi. Gelen 112 Acil sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılardan Osman Akdağ, Hanım Yağlı, Hüseyin Ekmekçi, Mevlüt Aydın ve Volkan Külük'ü Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, diğer yaralı işçiler ise kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralıların genel sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haber: KAYSERİ,-

=======================================

Öğrenci servisleri karşılıklı çarpıştı: 8 yaralı

AYDIN'da 2 öğrenci servisinin karşılıklı çarpıştığı, 1 belediye minibüsü ise şarampole düştüğü zincirleme kazada 6'sı öğrenci 8 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 09.00 sıralarında, kırsal Gölhisar Mahallesi ile Şahnalı Mahallesi arasında meydana geldi. Şahnalı Mahallesi'nden Gölhisar Mahallesi yönüne giden Haydar Eren yönetimindeki 09 P 0230 öğrenci servisi minibüs ile Rüfet Yurdigül (61) yönetimindeki 09 P 0078 plakalı öğrenci servisi minibüsü karşılıklı çarpıştı. Öğrenci servislerine çarpmamak için manevra yapan B.İ. yönetimindeki, 09 DB 833 plakalı, Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu minibüsü ise şarampole düştü. B.İ. kazadan yara almadan kurtuldu. Diğer araç şoförleri Rüfet Yurdigül ve Haydar Eren ile birlikte 6 öğrenci ise kazada yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Aydın Devlet ve Aydın Atatürk hastanelerine kaldırıldı. Yaralılardan sadece Rüfet Yurdigül'ün hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Jandarma, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Olay yerinden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Cem ULUCAN/ AYDIN,

===========================================

Yeni doğan bebek hastane tuvaletine bırakıldı

EDİRNE'de yeni doğan bir kız bebek, henüz kimliği belirlenemeyen bir kadın tarafından Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nin tuvaletine bırakıldı. Güvenlik görevlilerinin bulduğu ve hastanede tedavi altına alınan bebeği bırakan kadını bulmak için polis çalışmalarını sürdürüyor.

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nin birinci katındaki tuvaletinden bebek ağlama sesi geldiğini duyan güvenlik görevlisi içeri girdiğinde bir bebek buldu. Bebeği kucağına alıp, annesini arayan güvenlik görevlisi bulamayınca durumu polisi bildirdi. Polisinde yaptığı aramadan bir sonuç alınamayınca bebek, teslim edildiği hastane yönetimi tarafından tedavi altına alındı. Hastanenin güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen polis, bebeği bir kadının tuvalete bırakıp, ayrıldığını tespit etti. Yüzü kameralarda tam olarak belirlenemeyen kadını bulmak için polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi'nde tedavi altına alınan ve kız bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Yetkililer, bebeğin doğumdan saatler sonra tuvalete bırakıldığını ve annesinin doğumu tek başına gerçekleştirip göbeğini naylon çuval ipiyle bağlanmış olduğunu söyledi.

Görüntü Dökümü:

Yeni Doğan Ünitesi

Üniteden genel detay

Bebeğin bulunduğu tuvalet

Hastane tabelası

Hastaneye girip çıkışlar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

===========================================

Darbe gecesi askerleri durduran kahraman komisere terfi

İZMİR'de, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Valiliği kuşatmak üzere Urla Menteş'teki askeri kamptan yola çıkan 500'e yakın Kara Harp Okulu öğrencisi ile 200 civarındaki askerin önünü kesen; darbecilerin başındaki Kurmay Albay Enver Topal'a, "Tabancamda 13 mermi var. Biri de sana nasip olur" sözleriyle kahramanca direnip dönmeleri sağlayan Komiser Bekir Önsal, terfi alıp başkomiser oldu. FETÖ üyesi polislerin engellemeleri sonucu devreleri müdür olmasına rağmen o komiser rütbesinde bekletilen Bekir Önsal, toplanan polis şurasındaki kararla 9 yıl sonra bir üst rütbeye terfi ettirilip başkomiser oldu.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişiminden bir gün önce, İzmir için kuşatma planları yaptıkları ortaya çıktı. Buna göre İzmir'in Urla İlçesindeki Menteş Kampı'na darbeden bir gün önce getirilen 500'e yakın Kara Harp Okulu öğrencisi ile 200'e yakın asker, o gece İzmir Valiliği'ni kuşatmak için kent merkezine doğru yola çıkarıldı. Bu durumu haber alan Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bölgede önlem alıp, askeri konvoyu Urla İskele Mevkii'nde durdurdu.

"SEN NE CESUR ÇIKTIN KOMİSER" SÖZÜNE ŞEHİTLİK YANITI

Tatbikat olduğu söylenip kamptan çıkarılan ve 5'er şarjör dolusu mermi dağıtılan, silahlı askeri öğrenciler ve askerler ile başlarındaki subayların İzmir Valiliği'ni kuşatma amacında olduklarını öğrenen az sayıdaki polis, kararlı bir tutum sergiledi.

Yolu trafiğe kapatan polis ekipleri, askeri konvoyun geçmesine izin vermedi, geri dönmeleri istendi. Aracından inen Kurmay Albay Enver Topal, tatbikata gittiklerini söyleyip polislerden yolu açmalarını istedi. Buna karşılık polisin kendilerinde böyle bir bilgi bulunmadığını belirterek izin vermemesi üzerine, darbeci askerler ile onlara direnen polisler arasında kısa bir gerginlik yaşandı.

Harbiyeli askerlere emir komuta eden Kurmay Albay Enver Topal, Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerin başındaki Komiser Bekir Önsal'a, "Sen ne cesur çıktın komiser! Bizi belindeki o tabancayla mı durduracaksın?" diyerek, İzmir yönüne gitmek için ısrarını sürdürdü. Bu gelişme üzerine beylik tabancasını çeken, yanında az sayıda polis memuru bulunan Komiser Bekir Önsal, darbeci Albay'a "Benim de ailemde şehitlerim var. Gerekirse ben de şehit olurum. Ailem de bundan onur duyar. Tabancamda 13 mermi var. Biri de sana nasip olur" diyerek kararlılığını gösterdi. Komiser Bekir Önsal ve diğer polislerin bu kararlı duruşu sonrasında, askeri konvoy geri dönmek zorunda kaldı.

Darbe girişiminin ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, kalkışmanın Menteş Kampı ayağını yönettiği iddiasıyla gözaltına alınan Kurmay Albay Enver Topal ile Kurmay Yarbay Akif Açıkgöz o günlerde tutuklandı. Harp okulu öğrencilerine yönelik de soruşturma başlatıldı.

FETÖ MAĞDURUYDU, 9 YIL SONRA TERFİ ETTİ

Emrindeki polislerle, silahlı 700'e yakın Kara Harp Okulu öğrencisi ve askerlere kahramanca direnen, İzmir'i kanlı olaylardan kurtaran komiser Bekir Önsal'ın da, meslek yaşamı boyunca FETÖ/PDY mağduru olduğu ortaya çıktı.

Devreleri şube müdürü rütbesinde olan Komiser Bekir Önsal, komiser olduktan sonra FETÖ üyesi emniyet yetkililerinin gösterdiği çeşitli gerekçe ve soruşturmalarla terfi ettirilmedi. 9 yıldır aynı rütbede bekletilen, kendisinin alt devresinde olan kişilerin talimatlarına göre hareket etmek zorunda bırakılan Bekir Önsal'ın beklediği müjde, polis şurasından çıktı. Darbe girişiminden sonra terfilere karar veren polis şurası, kahraman komiser Bekir Önsal'ı, başkomiserliğe terfi ettirdi. 9 yıldır mağdur edilen Komiser Bekir Önsal'ın, mutluluğunu ailesi ve meslektaşlarıyla paylaştığı öğrenildi.

Görüntü Dökümü

---------------------

ARŞİV

-askeri araçların geri dönmesi

-Komiser Bekir Önsal fotoğraf

Haber: Taylan YILDIRIM/İZMİR, -

=============================================

Kamu çalışanlarına FETÖ operasyonu: 23 gözaltı

KONYA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında örgütün haberleşme programı olan 'Bylock'u kullandıkları iddiasıyla haklarında yakalama kararı çıkan 31 kamu çalışanından 23'ü gözaltına alındı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında karayolları, devlet su işleri, işçi kurumu, kredi yurtlar kurumu, müftülük, sosyal güvenlik kurumu ve tarım il müdürlüğü gibi kamu kurumlarından emekli ve açığa alınmış olan 31 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bugün eş zamanlı düzenlenen operasyonda 23 kişi gözaltına alındı. 8 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor. Şüphelilerin örgütün haberleşme programı olan 'Bylock'u kullandıkları ileri sürüldü. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerden karayollarından emekli 59 yaşındaki Ramazan Ç., kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, "Neyi çekiyorsunuz? Adam mı öldürdük" demesi dikkat çekti. Şüphelilerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor.

9 ASKER DAHA SERBEST BIRAKILDI

FETÖ/PDY operasyonları kapsamında örgütün Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına yönelik geçen 22 Kasım günü 19 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 42 kişiden 9'u daha serbest bırakıldı. Böylelikle adli kontrolle serbest bırakılanların sayısı 25'e yükselirken, diğer şüphelilerin sorgusu sürüyor.

Yine FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde görevli akademisyenlere yönelik 10 kişinin tutuklandığı, 10 kişinin de serbest kaldığı soruşturmada, savcılığın itirazı üzerine serbest bırakılanlardan 6'sı hakkında yeniden yakalama kararı çıkartıldı. Bunlardan 5'inin gözaltına alındığı belirtildi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

Sağlık kontrolünden çıkartılması

Haber- Kamera: Tolga YANIK KONYA

========================

FETÖ şüphelisi 12 dernek üyesi adliyeye sevk edildi

KOCAELİ'de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan derneklerin yöneticisi ve üyesi olan 2'si kadın 12 kişi gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi.

Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında operasyonlar devam ediyor. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Kocaeli'nde bulunan ve Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan derneklerin yöneticisi ve üyesi olan 2'si kadın 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bazı kişilerin Bylock kullandıkları ileri sürüldü. Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan 12 kişi bu sabah Kocaeli Adliyesi'ne sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Adliyeye sevk edilmeleri

HABER: Selda Hatun TAN-KAMERA: Orhan UZUN/ KOCAELİ

===================================

Edirne'de 165 kaçak yakalandı, 2 organizatör tutuklandı

EDİRNE'de jandarma ekipleri, yasadışı yollardan yurtdışına geçmek isteyen 165 kaçağı yakalarken, göçmen kaçaklığı yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, merkeze bağlı Bosna ve Kemal Köyü ile İpsala, Meriç, Uzunköprü ve Keşan İlçesi'ndeki yol kontrollerinde yasadışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Suriye, Afganistan, Pakistan, Cezayir ve İran uyruklu 165 kaçağı yakaladı. İpsala İlçesi'ne bağlı Sultan Köyü ile Meriç ilçesi'ne bağlı Kadıdondurma Köyü'nde kaçaklara kılavuzluk yaptığı tespit edilen Y.D. ve E.S. yakalanarak, gözaltına alındı. Kaçaklar işlemlerinin ardından Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilirken, mahkemeye sevk edilen Y.D. ve E.S., tutuklanarak cezaevine konuldu.

Haber: Ünsal YÜCEL/ EDİRNE,-

========================================

Mersin'de sahte içki üreticilerine ağır darbe

SAHTE içkiden sık sık ölümlerin meydana geldiği Mersin'de Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekiplerinin takibi ile sahte içki imalatçılarına bir darbe daha vuruldu.

Ekipler bir dizi çalışma ile Mersin ve Adana'da kurdukları sahte içki imalathanelerinde üretim yapan ve ürettikleri sahte içkileri piyasaya sürenlerin kimliklerini saptadı. 2 aylık bir çalışma yürüten ekipler, bu kişileri suç unsurları ile birlikte ele geçirmek üzere operasyon düzenledi. Farklı noktalarda yapılan operasyonlarda 5 adet sahte içki üretimi yapılan imalathane, 4 adet sahte içki deposu, 6 bin 150 adet sahte içki, 2 bin litre sahte içki üretiminde kullanılan alkol, 88 bin 550 adet boş içki şişesi, 3 bin 500 adet içki şişesi kapağı, 3 bin 500 adet içki şişesi etiketi, çok sayıda sahte içki yapımında kullanılan düzenek, boş bidon ve alkolmetre ele geçirildi. Operasyon kapsamında 31 şüpheliden 28'i yakalanırken, adliyeye sevkedilen şüphelilerden 15'i tutuklandı. 7 şüpheli adli kontrol şartı, 6 şüpheli de savcılıkça serbest bırakıldı. 3 firari şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.

Görüntü Dökümü

Polis otobüsü Adliye geyirken

zanlıar polis otobüsünden indirilirken

Adliyeye götürülürken

Adiley mervinelerinden inerlerken

Zanlılar yüzlerini kapatırken

Zanlıların mahkemesi gece kadar devam etmesi

Tutulanan zanlılar polis otosuna bindirilerken

Polis otosu giderken

Zanlılar sahte içki imalathanesi

Sahte içkilerin fotosu

Haber : -Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN

========================================

Adanalıların bıçaklı dansı

ÜLKEMİZDE 4 bin dolayındaki halk dans ve oyunları arasında müzik eşliğinde tehlikeli uzun bıçaklarla yapılan halk oyunu Adana'da bazı semtlerde düğün-nişan ve kına gecelerinde sergilenirken, korkutucu sahnelere de rastlanıyor.

Bu oyunda, 'zırh' veya 'pala' diye tabir edilen büyük bıçaklarla dans eden gençler bıçakları, vücutlarına ve yere sürterek birbirlerine meydana okuyor. Bir süre kendilerine has bir şekilde oynayan gençler, daha sonra ellerindeki bıçağı bir başkasının alması için yere bırakıyor. Oyun, tehlikeli olmasına rağmen son günlerde düğün ve asker kınalarında giderek yaygınlaşıyor.

Adana'da çevrilen '1 Kezban, 1 Mahmut' sinema filminde de oyunculardan birinin, aynı oyunu oynarken damadı yanlışlıkla öldürmesi, komik bir dille anlatılmıştı.

Adana'da kenar mahallelerde çıkan kavgalarda bir çok kişinin ölümüne neden olan zırh ve pala taşımak yasak.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Adana'da çevrilen '1 Kezban, 1 Mahmut' filmindeki oyundan sahne

Ellerinde 'Zırh' veya 'pala' ile oyun oynayanlar

Haber: Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: ADANA,

==========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement