Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

Sivas'ta kar yağışı etkili olduSİVAS'ta sabahın erken saatlerinde etkili olan kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü.

10.12.2016 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta kar yağışı etkili oldu

SİVAS'ta sabahın erken saatlerinde etkili olan kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü.

Sivas'ta sabah erken saatlerinde başlayan kar yağışı cadde ve sokakları kısa sürede beyaza bürüdü. Sivas Belediyesi ekipleri kent merkezinde kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Bazı kişiler kar yağışı nedeniyle yürümekte güçlük çekerken, trafikte aksaklıklar görüldü. Kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığı kent meydanında yürüyenler sık sık hatıra fotoğrafı çektirdi. Yağışın gün boyu aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Görüntü Dökümü:

-Kent merkezinden görüntüler

-Kar temizleme çalışmaları

-Trafik akışından görüntüler

-Karın tadını çıkaranlar

Haber-Kamera: Gökhan CEYLAN/SİVAS,

======================================

Hayvan pazarında dondurucu havada ısınma çabası

ERZURUM'un Oltu İlçesi'ndeki dondurucu soğuklar nedeniyle besiciler, hayvan pazarında ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Oltu'da cumartesi günleri kurulan canlı hayvan pazarına gelen besicimer sıfırın altındaki dondurucu soğukta tüccarları zor durumda bırakıyor. Lastik yakarak ısınmaya çalışan besiciler, soğukların işlerini olumsuz yönde etkilediğini bildirdi. Doların düşmesiyle hayvan pazarlarına canlılık gelmesini bekleyen besicilerden Selami Düzgün, "Havalar çok soğudu. Dolar yükseldikçe, hava da soğuk olunca satışlar durma noktasına geldi" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: OLTU

-Hayvan pazarından detaylar

-Lastik yakıp başında ısınanlar

-Röportajlar

Haber-Kamera: Murat AYDIN/ OLTU, (Erzurum),

======================================

Darbeci iki askeri yakalatan ormancılara teşekkür belgesi

FETHULLAHÇI Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz'da düzenlenen darbe girişimi sırasında Muğla'nın Marmaris ilçesinde konaklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast için geldikleri belirtilen darbecilerden ormana kaçan ikisinin ertesi gün yakalanmasını sağlayan ihbarı yapan Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli 6 personele teşekkür belgesi verildi.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'nde, 2016 yılındaki orman yangını ve zararlılarıyla mücadele konusunda değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, ormancılar ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Kaymakam Celalettin Yüksel, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Marmaris'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için geldikleri belirtilen timden iki askerin yakalanmasına destek veren Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerine teşekkür etti. Kaymakam Yüksel, "Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, suikastçı hainlerin yakalanması için tüm imkanlarıyla seferber oldular. O gecenin sabahında orman işletmemize bağlı ekipler ormanlık alanda rutin çalışmalarını yaparken gördüklerini jandarma ekiplerine haber vererek, ertesi gün iki hainin yakalanmasına da vesile oldular. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Ayrıca orman araçları ve arazözlerle, jandarma ve diğer güvenlik güçlerimize de yol gösterici oldukları için de kendilerine teşekkür ederim" dedi.

Kaymakam Yüksel, konuşmasının ardından orman işletme müdürlüğünde arama çalışmalarına destek veren 6 personele teşekkür belgesi verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Marmaris Kaymakam Celalettin Yüksel Konuşması

-Plaket verilen orman görevlilerinin fotoğrafı

Haber-Kamera: Doğuş Esat BERME/ MARMARİS (Muğla),

======================================

(ÖZEL) 100 yaşlıdan 3'ü aile içi şiddet görüyor

TÜRKİYE'de bugüne kadar yapılAan en kapsamlı yaşlılık araştırması olduğu belirtilen 'Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırması 2016' her 100 yaşlıdan 3'ünün aile içinde şiddet gördüğünü ortaya koydu.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan, 2000 yılında başlayan ve 2023 yılında sona erecek araştırmanın 2016 verilerini açıkladı. Prof.Dr. Tufan, araştırmadaki en çarpıcı sonuçlardan birinin bakıma muhtaçlıkta ortaya çıkan içler açısı durum olduğunu belirtti. Prof.Dr. Tufan, "Bu içler acısı durum, erkeklerin annelerinin, kadınların da babalarının altlarını temizlemeleri" dedi. Bu sorunun bugüne kadar pek konuşulmadığını, ancak kısıtlı bir çevre tarafından bilindiğini sözlerine ekleyen Prof.Dr. Tufan, şunları söyledi: "Bu aynı zamanda tabu kavramını da alt-üst eden bir durum. Bu çarpıcı gerçek aile, bilim dünyası ve bu alanda gönüllü hizmet veren sivil sektör tarafından biliniyor. Erkeklerin ve kadınların böyle bir durumla karşı karşıya kalmaları, Türkiye'de bu işin artık profesyonelleşmesi ve bu noktada önemli adımların atılması gerektiği sonucunu ortaya koyuyor."

AİLELERİN YÜZDE 8'İNDE BU DURUM YAŞANIYOR

Türkiye'de 1 milyon 750 bin yaşlı yatalak ve bakıma muhtaç kişi olduğunu belirten Prof.Dr. İsmail Tufan, anne ya da babasının altını temizlemek zorunda kalan erkek ve kadınların oranının ise yüzde 8 olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tufan, "Yani yüzde 8 aile üyesi bakımı kendisi veriyor. Bu süreçte erkek ve kız çocukları anne ve babalarına her türlü bakımı veriyor" dedi.

HER 100 YAŞLIDAN 3'Ü ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Yaşlıların aile içinde şiddet, istismar ve ihmale uğramalarıyla ilgili 2007 yılında bilim dünyası ve kamuoyuna açıklama yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Tufan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu açıkladığımızda herkes 'Hadi canım' demişti. Biz de, 'Eğer şüphesi olan varsa adliyedeki vakalar ve karar verilmiş hükümlerin dosyasına baksın' demiştik. Bu konuda adliyeye ve polise intikal etmiş yüzlerce dava var. 2016 çalışmasında bunun artarak devam ettiğini gördük. 2007 yılında bu sorun yüzde 2.1 idi. Şimdi yüzde 3.6'ya çıkmış. Yani bu demektir ki, Türkiye'de her 100 yaşlıdan 3'ü fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Aile içerisinde bakım veren kişilerden görüyor bu şiddeti. Mesela yaşlıya su verilmiyor altını ıslatmasın diye. Bu da şiddetin bir başka türü. Mesela anne ya da baba demans hastası, evladı belki de çaresizlikten ona şiddet uyguluyor. ve dolayısıyla burada bir şiddet olgusu önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor."

"YETER ARTIK DUYUN"

Projenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. İsmail Tufan, "Bu proje yaşlılıkla ilgili politikaların hazırlanması açısından çok önemli. Buna bir zemin teşkil ediyor" dedi. Yetkililere seslenen Prof.Dr. Tufan, "Yeter artık duyun. Daha ne yapmamız lazım? Türkiye'nin yaşlılık olgusunu bugün ve gelecekte çok büyük sorunlar yaratacağını daha başka nasıl söyleyebiliriz? Önlemleri bir an önce almamız lazım. Akılların ortaklığında birleşmemiz lazım" diye konuştu.

BAKIM SİGORTASINA İHTİYAÇ VAR

Prof.Dr. İsmail Tufan, Türkiye'de 'Bakım Sigortası'na ihtiyaç olduğunu anlatırken, "Bunu her ortamda söylüyoruz. Bu sorunun tek çözümü bakımda profesyonelleşme ve bakım veren kişilerin bu alanda çalışmasını teşvik etmek. Biz gerontologlar yetiştiriyoruz, çok güzel eğitim veriyoruz, ama onları kamuda istihdam edemiyoruz. Kuşaklararası adalet ve gelecekte daha iyi bir yaşlılık geçirebilmemiz için ortak çalışmaya davet ediyorum" diye konuştu.

GEROATLAS NEDİR?

Yaşlılıkla ilgili en kapsamlı araştırma olan Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırması, 2000 yılında başladı. Proje, Türkiye'nin 7 bölgesinde 285 kişilik ekiple Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan önderliğinde sürdürülüyor. 16 yıl önce başlayan ve 2023 yılında sona erecek araştırma tamamlandığında ise kitap haline getirilecek. Bugüne kadar görüşülen yaşlıların yüzde 45'inin erkek, yüzde 55'inin kadın olduğu bildirilirken, yaş ortalamasının ise 71 olduğu ifade edildi. Bugüne kadar 13 bin 500 yaşlıya ulaşan projenin beşinci etabı tamamlandığında Türkiye'nin Gerontoloji Atlası da ortaya çıkmış olacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Yaşlılardan detay

Röp: Prof.Dr. İsmail Tufan,

Haber: Selma KUNAR- Kamera: Tolga YILDIRIM/ANTALYA,

=====================================

"TÜRKİYE HUZUR" DENETİMİ ... 40 BİN 507 PERSONEL GÖREV YAPTI (2)

Kars'ta 259 polisin katılımı ile 'Huzur operasyonu'

EMNİYET Genel Müdürlüğü'nce Türkiye genelinde 81 ilde yapılan 'Huzur operasyonu' kapsamında, Kars Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentin çeşitli noktalarında asayiş denetimi yaptı.

Cumhuriyet Meydanı, Trafik Bölge Müdürlüğü önü, İl Özel İdaresi Kavşağı, Azat Kavşağı'ndaki asayiş uygulamasına, narkotik, mali, terör, kaçakçılık ve organize, özel harekat, çevik kuvvet ve trafik ekiplerinin de aralarında olduğu 259 polis görev aldı. Şüpheli kişilerin, Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolleri yapıldı. Üzerlerinde silah, bıçak, uyuşturucu madde bulunan şüpheliler hakkında işlem yapıldı. Denetimlerde 1243 kişinin GBT sorgusu yapıldı. Hakkında aranması bulunan 7 kişiden 2'si hakkında işlem başlatıldı. Kontrol edilen 199 motorlu araçtan 14'üne cezai işlem uygulandı. Denetimlerde toplam 8 bin 100 lira ceza işlemi yapıldı. 64 işyerinin denetlendiği operasyonda ruhsatsız 1 silaha el konuldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Polisin denetimi

-GBT sorgusu

-Araçlarla arama yapması

Haber-Kamera: KARS,

=============================================

Zeynep Tandoğan: Okur deneyimi her şeyden kıymetli

BURSA'da BUSİAD tarafından düzenlenen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu'na katılan Hürriyet Gazetecilik ve Matbaa A.Ş. İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan, "Her yaptığımız hareketi takip edip, insanların ilgi alanlarını anlamaya çalışıyoruz. Hem marka hem okur deneyimi sağlayalım istiyoruz. Okur deneyimi her şeyden kıymetli" dedi.

Kısa adı 'BUSİAD' olan, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği ile Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 'Bursa 7'nci Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu', 'İnovasyon ve Pazarlama' konu başlığı ile yapıldı. Podyum Davet Salonu'nda gerçekleşen etkinliğin açılışında konuşan Hürriyet Gazetecilik ve Matbaa A.Ş. İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan, "Hürriyet, yaptığı bütün yeniliklerle dünyadaki platformlarda 'Gelin bunları bize de anlatın' diye çağrılan tek Türk medya markasıö dedi.

Hürriyet'in insan odaklı çalıştığını vurgulayan Tandoğan, şöyle devam etti; "Ekonomik toplum değiştikçe bireyler, ihtiyaçlar, satın alma kararları değişiyor. Bugün yerel bir firmadan yerel diye bahsedemiyoruz. Küreselleşme daha kolay yaşandığı için her şeyin birbirine geçtiği bir dünya var. Burada medyada bulunuyor. Medyanın görevi, bugünün gerçeklerini anlatmak. Bir içerik yapıyoruz. 'Hürriyet Dünyası' dediğimiz yapı, bir dünya ve platformu temsil ediyor."

Teknoloji ve veri kullanımı için stüdyo kurduklarını ifade eden Tandoğan sözlerine şöyle devam etti: "Bu stüdyoda içerik üretiyorlar. Ciddi yatırım yaptık. İçerik üretmek DNA'mızda var. Markalar içerik üretmek istiyor. İçerik görsel sosyal medya optimizasyonları yapıyoruz. Özel işler de yapıyoruz. Ben gururla söylüyorum, lütfen siz de gurur duyun. Hürriyet yaptığı bütün yeniliklerle dünyadaki platformlarda 'Gelin bunları bize de anlatın' diye çağrılan tek Türk medya markası."

"GERİLLA PAZARLAMA TAKTİĞİNİ' KULLANIYORUZ"

Sempozyumun diğer bir konuşmacısı Yemeksepeti.com Kurucusu Nevzat Aydın, hayat hikayesini anlattı. Daha sonra 'Yenilikçi fikirlerin ortaya çıkışı ve yaratıcı pazarlama stratejileri' konulu bir konuşma yapan Aydın, "Kullanıcı beklentilerine en iyi cevap verecek kampanyalarla sayfamızı ziyaret etmelerini sağladık. Son 5 seneki şansımız pazarlama başarısıdır. Daha küçük bütçelerle vurup-kaçma gerilla pazarlamasını daha sık kullanıyoruzö dedi.

"SİTEMİZDEN GÜNDE 500 BİN KİŞİ YEMEK YİYOR"

Yemeksepeti.com'un 30'dan fazla rakibi olduğunu söyleyen Aydın, pazarın yüzde 99'una hakim olduklarını anlattı. İnternet üzerinden günde 170 bin kişinin siteye sipariş verdiğini ifade eden Aydın, "500 bin kişi yemek yiyor. 35 -40 bin kişi puan veriyor. Kullanıcıların fark yaratabildiği bir puanlama söz konusu. Siparişlerimizin yüzde 72'si mobil aplikasyonlar aracılığıyla geliyor. Bunun 3 senede yüzde 85'e ulaşmasını bekliyoruz. Sipariş verme oranı da yüzde 52. Bu veriler işimizi iyi yaptığımızı gösteriyorö diye konuştu.

Aydın, Türkiye insanının en çok lahmacun yediğini de ekledi. Konuşması bittikten sonra salondan ayrılan Aydın'a bir de sürpriz yapıldı. Yemeksepeti.Com üzerinden kebap siparişi veren Sos Teknoloji ve Eğitim Şirketi Ar-ge ve Eğitim Müdürü Serkan Baş, kebabı Aydın'a hediye etti. Kebabı gören Aydın, şaşkınlığını gizleyemedi.

Görüntü dökümü

-Zeynep Tandoğan'ın konuşması

-Nezat Aydın'ın konuması

-Detaylar

Haber-Kamera: Edip TEKİN/BURSA, -

==============================================

İnegöl'de kaza: 1 ölü

BURSA'nın İnegöl ilçesinde kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarpıp takla attı. Kazada aracın 45 yaşındaki sürücüsü Fatih Ceyhan olay yerinde yaşamını yitirdi.

İnegöl'ün Kuluca Mahallesi Kavşağı'ndaki kaza, Eskişehir istikametinden Bursa yönüne gelen Fatih Ceyhan'ın kullandığı 03 RC 317 plakalı otomobilin drikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu kontrolden çıkıp bariyerlere çarptıktan sonra takla atarak karşı şeride geçmesi sonucu meydana geldi. Kazada, terk dönen otomobilde sıkışırak yaşamını yitiren Fatih Ceylan'ın cesedi itfaiye ekipleri tarafından güçlükle çıkartıldı.

Bursa-Eskişehir karayolunun bir süre kapanmasına neden olan kaza ile ilgili soruşturmaya başlandı.

görüntü dökümü:

kaza yeri

bariyerler

itfaiye ekipleri

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), -

============================================

Kaza yapan öğrenci ve işçi servislerinin şoförlerine hapis cezası

BURSA'nın Karacabey İlçesi yakınlarında, geçen Şubat ayında 1'i öğrenci 2 kişinin öldüğü, 10'u ağır 35 kişinin yaralandığı kazada, öğrenci servisini kullanan Hüseyin Akdeniz'e 5 yıl 10 ay, işçileri taşıyan Yılmaz Kocatürk'e ise 2.5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Akdeniz'in ehliyetine 3 yıl Kocatürk'ün sürücü belgesine ise 6 ay el konulmasına karar verdi.

Kaza, Karacabey'e bağlı Gölkıyı Köyü Kavşağı'nda geçen şubat ayında meydana geldi. Taşımalı eğitim sistemi kapsamında Karacabey'de eğitim görmesi gereken Yenikaraağaç Köyü'ndeki öğrencileri aldıktan sonra, Gölkıyı Köyü'ndeki öğrencileri almaya giden Hüseyin Akdeniz yönetimindeki servis minibüsü ile Gölkıyı Kavşağı'ndan dönüş yapmak istedi. Minibüs, bu sırada Karacabey'den Mudanya İlçesi'ndeki bir fabrikaya işçi taşıyan Yılmaz Kocatürk yönetimindeki midibüsle çarpıştı. Kazada lise öğrencisi, 16 yaşındaki Kazım Akansel ile öğrencilerin servis aracında bulunan 70 yaşındaki Fevzi Bası öldüb Can pazarının yaşanan kazada öğrencilerinde aralarında bulunduğu 10'u ağır olmak üzere 35 kişi yaralandı.

ÖLENLERİN AİLELERİ ŞİKAYETCİ OLMADI

Haklarında Bursa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçlarından dava açılan ve yargılama sürecinde tahliye edilen sürücülerden 30 yaşındaki Hüseyin Aydeniz savunmasında, asıl mesleğinin çiftçilik ve hamallık olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Aracı amcam kullanıyordu. O gün işi olduğu için benden servis yapmamı istedi. Kaza yerinde bulunan köprüğünün direği karşı yönden gelen aracı görmemi engelledi. Direksiyonu karmama rağmen kaza yaptım. Kusur bende olduğunu düşünüyorum."

Diğer sürücü 32 yaşındaki Yılmaz Kocatürk ise kaza anındaki hızının 90 kilometre olduğunu belirterek, "İnşaatı devam eden köprünün altından geçerken diğer araç bir anda karşıma çıktı. Hemen sağa kırdıysamda çarpmayı engelleyemedim. Kaza nedeniyle iki araç su kanalına yuvarlandı. Sonrasını hatırlamıyorum" diye konuştu.

Kazada ölen Kazım Akansel ile Fevzi Bası'nın ailelerinin sürücülerden şikayetci olmadığı kaza ile yargılamaya devam edildi. Karar aşamasına gelen duruşmada mahkeme heyeti savunmalarını tekrarlayan Hüseyin Akdeniz'e 5 yıl 10 ay, Yılmaz Kocatürk ise 2.5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Akdeniz'in ehliyetine 3 yıl Kocatürk'ün ehliyetine ise 6 ay el konulmasına karar verdi.

Yargıtay'ın cezayı onaması halinde her iki sürücüde kalan cezalarını çekmek için tutuklanacak.

Haber : Halil ÖZÇOBAN/BURSA, -

===============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement