Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

1)ÖZDAĞ: REFERANDUM SÜRECİ ANTİ DEMOKRATİK ŞARTLARDA GERÇEKLEŞİYORGAZİANTEP bağımsız milletvekili Ümit Özdağ, referandum sürecinin anti demokratik şartlar altında gerçekleştiğini öne sürdü.

28.02.2017 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)ÖZDAĞ: REFERANDUM SÜRECİ ANTİ DEMOKRATİK ŞARTLARDA GERÇEKLEŞİYOR

GAZİANTEP bağımsız milletvekili Ümit Özdağ, referandum sürecinin anti demokratik şartlar altında gerçekleştiğini öne sürdü. Memleketi Gaziantep'te 16 Nisan'da yapılacak Anayasa referandumu çalışmalarını sürdüren bağımsız milletvekili Ümit Özdağ, devletin bütün araçlarıyla halkı terörize ettiğini iddia etti. Vali ve kaymakamların anayasayı ve yasaları ihlal ederek halk üzerinde baskı kurduğunu kaydeden Özdağ, şöyle konuştu:

"Yapılması gereken tespit; bu referandum sürecinin olağanüstü anti demokratik şartlarda gerçekleştiğidir. Bir referandumda ülkenin kaderini ilgilendiren ve rejim değişikliği anlamına gelen referandumda sadece siyasi partiler değil bütün sivil toplum örgütleri ve bireysel olarak her bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının görüşünü açıklamaya hakkı, yetkisi vardır. Oysa bu referandumda sadece seçime girme hakkı olan 10 siyasi partinin referandum konusunda görüş açıklayacak yürüyüş, toplantı gösteri yapabileceği ifade ediliyor. Bu kadar anti demokratik ortamda adeta ikinci bir 12 Eylül rejiminde referanduma gittiğimizi bize gösteriyor. TBMM'de bile kendi milletvekillerine güvenmeyip milletvekillerine anayasaya aykırı açık oy kullanmaya zorlayan siyasal duruşun Türk milletine güvenmesi de söz konusu olamaz. Böyle bir ortamda referandumun neler getireceğini anlatmak için sahaya çıktık. Sahada ilk gördüğümüz şey; devletin bütün araçlarıyla halkın terörize edildiğidir, bakı altına alındığıdır ve fikrini açıklamaktan korkar hale getirildiğidir. Valiler, kaymakamlar açık bir şekilde anayasayı ihlal ederek ve yasaları ihlal ederek halk üzerinde iktidar adına baskı kurma çabası içindeler. Herhangi bir şehre gitmek istediğiniz zaman basının nasıl baskı altına alındığını, belediyelerin nasıl bize arzu ettiğimiz salonları vermediğini, bırakın belediyeleri özel düğün salonlarının bile nasıl baskı altına alındığını görüyoruz."Özdağ, önce ulusal medyanın referandum sürecinde kendilerine söz hakkı tanımadığını öne sürerken, şimdi ise yerel medyanın baskı altına alındığını söyledi. Özdağ, şöyle konuştu:

"Büyük medyanın baskı altında olduğunu biliyorduk. Onun için büyük medya bize aylardan beri söz hakkı vermiyor. Ama şimdi yerel medyanın da baskı altına alındığını görüyoruz. Bütün bu baskılar, halkın terörize edilmesi bizi yıldırmıyor. Biz toplantılar düzenlemeye devam ediyoruz. Kurulmak istenen; bir tek adam rejimidir. Türkiye, buna müsaade etmeyecek. Bunu da mutlulukla görüyoruz. 'Evet' diyen kardeşlerimiz bile böyle bir utangaçlıkla 'Ya ne yapalım' havasında 'evet' diyorlar. Biz de onlara neden evet dememeleri gerektiğini anlatıyoruz."

"MHP'Yİ BİZ TEMSİL EDİYORUZ"

Hükümetin baskılarının referandumda kararı 'Evet' olanları bile ürküteceğini ifade eden Özdağ, çoğunlukla 'Hayır' kararı çıkacağını söyledi. 'MHP'den ayrılmadım' diyen Özdağ, şunları söyledi: "17 Nisan günü Türk milletinin parlamenter demokrasi kararı karşısında Erdoğan da mevcut anayasaya saygı göstermesi gerektiğini anlar. Hükümet de hükümet olduğunu anlar. Göreceksiniz bu baskılar 'Evet' diyen vatandaşlarımızı bile ürkütecek ve 'Evet'ler daha da düşecek bu baskılar nedeniyle. Ben MHP'den ayrılmadım. MHP de bir grup durması gereken yerde durmadı. Biz onlara 'Balgat Kliği' diyoruz. MHP'yi Türkiye'de biz temsil ediyoruz."

Görüntü Dökümü

------------------------

Ümit Özdağ'ın ziyareti

Özdağ'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ÖZER-Mücahit YOLCU-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 314 MB

==================================================

2)RUS KRİZİ YABANCI GELİNLERİ DE ETKİLEDİ

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 2016 yılında 40 ülkeden 366 kadın, Türk erkeklerle hayatını birleştirdi. Türkiye ve Rusya arasında yaşanan kriz evliliklere de yansıdı. 2015 yılında Türkler 82 Rus gelinle evlenirken, geçen yıl ise bu rakam 60'a düştü.Dünyanın birçok ülkesinden vatandaşın yerleşik yaşadığı Alanya'da yabancılar ve Türkler arasındaki evlilikler yaygın görülüyor. Resmi rakamlara göre 90 ülkeden yaklaşık 48 bin yabancının yerleşik yaşadığı ilçede, Türk erkekleri geçen yıl 40 ülkeden 366 kadınla hayatını birleştirdi. Yabancı evliliklerinde 5 yıl önce Alman gelinler gözdeyken, son 3 yıldır Rus gelinler listenin başına geçti.

RUS GELİN YİNE BİRİNCİ SIRADA

Alanya Belediyesi Evlendirme ve Nikah Dairesi Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılında yabancılarla evliliklerde Ruslar birinci sırada yer aldı. 2013'te yapılan 154 evlilikten 62'sini Almanlar, 41'ini Ruslar oluştururken, 2014'te Rus gelinler 67 ile ilk sırada yer aldı. Bu sayı 2015'te 82 Rus, 60 Alman gelin şeklinde oldu. 2016 yılında listenin birinci sırasında 60 evlilikle yine Rus gelinler yer alırken, ikinci 58 gelinle Almanlar, üçüncü 21 gelinle Ukraynalılar oldu.

40 ÜLKEDEN GELİN ALDIK

Türk erkekleriyle evlenen yabancı gelinler Rus, Alman ve Ukraynalı kadınlarla sınırlı kalmadı. Türkler Estonya, Tayland, Suriye, Kanada, Hollanda, İngiltere, Finlandiya ve Avustralya gibi 40 ülkeden 366 kadınla nikah masasına oturdu. En çok evlilik ise 2016 ekim ayında gerçekleşti. Bu ayda Türk ve yabancı 36 çift dünya evine girdi.

EN ÇOK DAMAT ALMANYA'DAN

Yabancı evliliklerinde gelinlerin yanı sıra ilçeye 12 ülkeden 30 yabancı damat da geldi. Yabancı damatlarda ise 9 damatla Almanya ilk sırada yer alırken, İngiltere'den 4 ve Hollanda'dan 2 damat Türk kadınlarıyla dünya evine girdi. Fas, Fransa, Kanada, Ukrayna, Danimarka, Irak, Suriye, Kazakistan, Hollanda'dan da 1'er damat Türk kadınlarıyla evlendi.

Görüntü Dökümü

-----------------

- Alanya'nın genel görüntüsü

- Yabancı evliliklerinden görüntüler

HABER- KAMERA: Engin ANAK/ALANYA (Antalya),

================================================

3)RİZE BELEDİYESİ'NDEN SİLOPİLİ ENGELLİ KIZA TEKERLEKLİ SANDALYE

RİZE Belediye Başkanı Reşat Kasap, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaşayan doğuştan yürüme engelli 12 yaşındaki Ebru Tuncay'a tekerlekli sandalye gönderdi. Silopi'de doğuştan engelli 12 yaşındaki Ebru Tuncay'ın tekerlekli sandalye hayalini Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap gerçekleştirdi. Başkan Kasap'ın satın aldığı tekerlekli sandalye, Silopi Engelliler Yardımlaşma, Dayanışma ve Destekleme Derneği Başkanı Abdullah Süer aracılığı ile Yeşiltepe Mahallesi'nde oturan engelli Ebru Tuncay'a teslim edildi. Tekerlekli sandalyesine kavuşan Ebru Tuncay, tekerlekli sandalyeyi gönderen Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap'a teşekkür etti.Yardımı engelli kıza ulaştıran Engelli Dernek Başkanı Abdullah Süer, "Bu tekerlekli sandalyeyi bize Rize'den gönderen sayın Reşat Kasap'a teşekkürlerimi sunuyorum. Desteklerini her zaman bekliyorum. Engelli kardeşlerime sahip çıktığı için de Allah ondan razı olsun" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Tekerlekli sandalyenin taşınması

-Eve götürülmesi

-Engelli kıza verilmesi

-Engelli başkanın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ (Şırnak), -

======================================================

4)MUŞ VALİSİ YAVUZ KÖYLERDE

MUŞ Vali Seddar Yavuz, Varto İlçesi'ne bağlı köylerde kar temizleme çalışmalarını, okulları denetledi ve halka sohbet etti. Vali Yavuz, "Kıyamete kadar kimse bir daha barış sürecini beklemesin" dedi.İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile birlikte Varto'ya gelen Vali Seddar Yavuz, Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı Oğuzhan Erdoğmuş ve İlçe Emniyet Müdürü Murat Aydın ile kurum amirleri tarafından karşılandı. Varto'ya bağlı Yukarı Alagöz Mahallesi, Dallıöz, İlbey, Çayçatı, Ölçekli Kaynarca, Kolan, Çaylar, Beşikkaya, Güzelkent köyleri ile Güllüce mezrasına giden Vali Yavuz, cemevleriyle taziye evlerinde köy muhtarları ve burada bulunanlarla bir araya geldi. Okulları, yolları, denetleyen Vali Yavuz, vatandaşların sorunlarını dinledi. Vali Seddar Yavuz, yaptığı konuşmalarda terör örgütü PKK'nın elleri ve ayaklarının kırıldığını bildirdi. İyi niyetle devletin yürütmüş olduğu barış ve kardeşlik projesinin istismar edildiğine işaret eden Vali Yavuz, şöyle konuştu:

"Kıyamete kadar kimse bir daha barış sürecini beklemesin. Kamu düzeni ve güvenliğini mutlaka sağlayacağız. Asla taviz vermeyiz. Vatandaşımıza şefkat göstermeye devam edeceğiz."

Görüntü Dökümü

-------------------

-Valinin gelişi

-Köylülerin sorunları

-Valinin konuşması

-Okul ziyaretleri öğrencilerle ders

-Hediyelerin verilmesi

-Köylülerle sohbet

-Yemek

-Köylü Nazmi Bingöl röp.

-Vali seddar Yavuz röp.

-Çayçatı köyü Muhtarı Yusuf Turhan röp.

Haber-Kamera: Fatih ÇELİK/ MUŞ/ VARTO,

SÜRE: 288 boyut: MB

05 dk012 sn

========================================================

5)TEKİRDAĞ'DA OTOMOBİLE SİLAHLI SALDIRI: 1 YARALI

TEKİRDAĞ'da otobüs terminalinde işletmeci olan Yusuf D., henüz kimliği tespit edilemeyen şüphelilerce silahlı saldırıya uğradı. Yaralanan Yusuf D., otomobiliyle olay yerinden 1 kilometre kaçıp bir restoranın duvarına çarptı. Olay yerinde 14 mermi kovanı tespit edilirken, polis kaçan şüphelilerin peşine düştü. Tekirdağ'ın merkez Süleymanpaşa İlçesi'nde şehirlerarası otobüs terminalinde işletmeci olan Yusuf D., dün gece işyerinden çıktıktan sonra otomobiline binerken henüz kimliği tespit edilemeyen şüphelilerin silahlı saldırısına uğradı. Yaralanan Yusuf D., 59 KL 849 plakalı otomobiline binerek olay yerinden yaklaşık 1 kilometre kaçıp bir restoranın duvarına çarparak durdu. Silahlı saldırganlar ise olay yerinden kaçtı. Yaralanan Yusuf D., ihbar üzerine gelen ambulansla Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Polisin olay yerinde yaptığı incelemede 14 adet boş mermi kovanı bulundu. Ayrıca mermilerden birinin boş halk otobüsüne isabet ettiği tespit edildi. Polisin silahlı saldırganları yakalamak için çalışmaları sürüyor.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Mermi isabet eden halk otobüsü

-Saldırıya uğrayan otomobil

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları

-Olay yerindeki polis ekipleri ve detay görüntüler

haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

===================================================

6)BAĞIMLILIKLA MÜCADELE İÇİN DANIŞMA MERKEZLERİ KURULACAK

KAYSERİ Valiliği tarafından hazırlanan ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile kentte 11 Bağımlılık Danışma Merkezi kurulacak. Vali Süleyman Kamçı, "Bağımlılık Danışma Merkezleri Projesini hayata geçirerek, madde bağımlısı gençlerimize ve ailelerine rehberlik hizmetleri vererek destek olmayı amaçlıyoruz" dedi.Valilik Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından, bağımlı gençlerle onların ailelerine yardımcı olmak amacıyla, "Bağlımlılık Danışma Merkezleri Kurulması Projesi" hazırlandı.Projeye, 13 kamu kurum ve kuruluşu da paydaş oldu. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın da (ORAN) maddi olarak desteklediği projenin tanıtımı için Valilik'te bir toplantı düzenlendi. Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, tanıtımda yaptığı konuşmamada, çocukların kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için elden gelen herşeyin yapılmasının büyük önem taşıdığını bildirdi. Kamçı, "Anne ve babasıyla sağlık bağ kurabilmiş, yeterli sevgi ve ilgiyi alabilmiş bir ailede yetişen ve arkadaş çevresi iyi olan gençlerin herhangi bir maddenin esiri olmaya ihtiyaç duymadığı da aşikardır. Madde bağımlılığı olan çocuklara baktığımızda mutlaka ailevi problemlerin ve arkadaş çevresinin birinci derecede etkili olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin küçük yaşta sanatsal faaliyetlere ve spora yönlendirilmesi, kendileri ve toplumumuzun geleceği için faydalı hobiler edinmeleri gerekir. Bu noktada da belediyelerimize sporla ilgilenen kuruluşlarımıza ve okullarımıza büyük görevler düşmektedir. Onlar da çocuklarımıza bu olanakları sağlamak durumundalar. Kurum ve kuruluşlar bu olanakları sağladıkları zaman, çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak mümkün olabilecektir" diye konuştu.

Vali Süleyman Kamçı, Bağımlılık Danışma Merkezleri Projesini hayata geçirerek madde bağımlısı gençlere ve ailelerine rehberlik hizmetleri vererek destek olmayı amaçladıklarını da ifade ederek, "Projenin bedeli, 267 bin lira olup, projede kurulacak Danışma Merkezlerinde 60 uzman görevlendirilecek. Projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"PROJE, TÜRKİYE'DE BİR İLK"

Proje Koordinatörü Mahmut Işıkgöz de bir sunum yaparak projeyi tanıttı. Işıkgöz, "Projemiz, bu anlamda Türkiye'de bir ilk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın da projemize benzer bir çalışmayı hayata geçirdiğini biliyoruz ama böylesine kapsamlı bir danışma ve rehberlik merkezi olarak bizim projemizin henüz bir benzeri yok. Kayseri'de uyuşturucu kullanımı, batı illerine ya da Avrupa ülkelerine göre azdır. Ancak ilimiz, yol kavşağında olduğu için uyuşturucu naklinde kilit bir noktadadır. Biz de bu konu üzerinde çalışmalarımızı şekillendireceğiz. Bünyan, Hacılar, Develi, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Talas ve Tomarza ilçelerimizde 11 Bağımlılık Danışma Merkezi oluşturacağız ve buralarda bağımlı gençlerimize ve ailelerine rehberlik hizmetleri vereceğiz. Projemizin süresi 18 ay ancak paydaşlarımızın ortak kararıyla bu süre uzatılabilecek" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Toplantının başlangıcından görüntü

-Vali Süleyman Kamçı'nın konuşması

-Proje Koodinatörünün konuşması

-Detaylar

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ, DHA)

DV 1 DOSYA, 3 dakika 20 saniye/106 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement