Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

1)BİNGÖL'DE 2 PKK'LININ YAKALANDIĞI ÇATIŞMANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTIBİNGÖL'ün Kiğı İlçesi'nde dün yakalanan 2 PKK'lıdan birinin, terör örgütünün sözde Yayladere sorumlusu olduğu öğrenilen İran uyruklu Sinan Rojhilat kod adlı PKK'lı Barış Elhani olduğu belirtilirken, 2 teröristin...

30.03.2017 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)BİNGÖL'DE 2 PKK'LININ YAKALANDIĞI ÇATIŞMANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

BİNGÖL'ün Kiğı İlçesi'nde dün yakalanan 2 PKK'lıdan birinin, terör örgütünün sözde Yayladere sorumlusu olduğu öğrenilen İran uyruklu Sinan Rojhilat kod adlı PKK'lı Barış Elhani olduğu belirtilirken, 2 teröristin yakalandığı çatışma anıyla ilgili görüntüler ortaya çıktı. Kiğı İlçesinde düzenlenen hava destekli operasyonda biri yaralı 2 teröristin yakalandığı çatışma anını gösteren görüntüler ortaya çıktı. Yaralı olarak yakalanan teröristlerden birinin, terör örgütünün sözde Yayladere sorumlusu İran uyruklu Sinan Rojhilat kod adlı PKK'lı Barış Elhani olduğu öğrenildi.

Ortaya çıkan görüntülerde hava destekli operasyon sırasında ormanlık ve sarp kayalık alanın, helikopterler ve ağır silahlarla bombardıman altına alındığı görülürken, çatışma boyunca silah sesleri duyuluyor. Dağlık alanda kaçmaya çalışan teröristler etkisiz hale getirilirken, dağın yamacında ise operasyon halinde olan güvenlik güçleri görülüyor.

Bingöl Valiliği 2 teröristin yakalanmasıyla ilgili dün yaptığı yazılı açıklamada, yakalanan 2 teröristten birinin yaralı olduğu belirtilerek, "49'uncu Piyade Tugay komutanlığı harekat kontrolünde bölücü terör örgütü mensuplarının faaliyetlerine karşı yürütülen istihbari çalışmalar neticesinde icra edilen Şehit Piyade Binbaşı Turgay Çelik-8 operasyonu kapsamında 28 Mart 2017 tarihinde Bingöl İli Kiğı İlçesi Açıkgüney köyü kırsalında bölücü terör örgütü mensupları ile sağlanan temas neticesinde 2 erkek bölücü terör örgütü mensubu 1 bölücü terör örgütü mensubu yaralı üzerlerinde bulunan silah ve teçhizatları ile birlikte yakalanmış olup arazide yapılan arama/tarama faaliyeti neticesinde ele geçen malzeme listesi aşağıda sunulmuştur. Güvenlik güçlerimiz, bölge halkımızın da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde teröristlerle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir" denilmişti.

Valilik açıklamasında, operasyon bölgesinde yapılan aramalarda teröristlere ait ele geçirilen malzemeler ise şöyle sıralandı:

"2 adet kaleşnikof piyade tüfeği, 8 Adet dolu kaleşnikof piyade tüfeği şarjörü, 4 adet el bombası, 1 adet büyük telsiz, 1 adet küçük telsiz, 1 adet flash bellek, 1 adet hafıza kartı, 1 adet ses kayıt cihazı, 1 adet radyo, 2 adet gündüz görüş dürbünü, 1 adet fener, 1 adet makas, 2 adet şemsiye, 1 adet traş makinası, 4 adet küçük pil, 10 adet çorap, 2 adet askeri panço, 1 adet çadır, 1 adet beyaz kar elbisesi, 1 adet küçük tüp, 1 adet demlik, 3 adet uyku tulumu, 3 adet met, 25 metre kablo, 1 adet tava, 1 adet silah bakım spreyi, 8 adet kod tablosu, 3 adet puşi, 3 adet sırt çantası, 1 adet kazma, 1 adet kürek, 1 adet orak, 1 adet çapa, 2 adet bel çantası, 3 adet iç çamaşırı, 2 adet cam bardak, 2 adet parfüm, muhtelif miktarda sıhhı malzemeler."

Görüntü Dökümü

------------------

-2 teröristin yakalandığı opersyondaki çatışma anı

-Dağ yamacının ağır silahlarla taranması

-Askerlerin dağ yamacında yürümesi

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: BİNGÖL, -

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 22,7 MB

GÖRÜNTÜ SÜRESİ: 00: 42: 08'

====================================================

2)HİZAN'DA BULUNAN EL YAPIMI PATLAYICI İMHA EDİLDİ

BİTLİS'in Hizan İlçesi kırsalında arazi arama tarama çalışması yapan Jandarma ekipleri, toprağa gömülü 2 bidon içerisinde el yapımı patlayıcı bularak imha etti.

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından 29 Mart 2017 günü Bitlis'in Hizan ilçesi Yaylacık köyü Hacısait köprüsü mevkiinde toprağa gömülü durumda, el yapımı patlayıcı bulunduğu bilgisi üzerine bölgeye operasyon yapıldı. Özel eğitimli köpekler yardımıyla bölgede yapılan aramalarda, toprağa gömülü iki plastik bidon içerisinde 500 kilogram mazotla desteklenmiş amonyum nitrat tespit edildi. Patlayıcılar, Bitlis İl Jandarma Komutanlığı Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından Cumhuriyet Savcısının talimatıyla yerinde kontrollü şekilde imha edildi.

LAR

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,

=====================================================

(ÖZEL)

3)VAN'DAKİ ARICILAR KIŞI GEÇİRMEK İÇİN ALTERNATİF YER ARAYIŞINDA

VAN'dan kışı geçirmek için arılarını Akdeniz Bölgesi'ne götüren arıcılar, bölgedeki arı ölümleri nedeniyle alternatif yer arayışına başladı. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgedeki arı ölümlerinin kendilerini endişelendirmesi nedeniyle bu kararı aldıklarını belirterek "Tarım Bakanlığı'ndan kapsamlı çalışma yapmasını istiyoruz. Bizim o bölgeye gönderdiğimiz 80 bin kovan arıdan yüzde 70'i telef oldu. Bu çok önemli bir rakam. Arıcılar olmasa ülkede narenciye olmaz. Gelecek açısında ülke için tehlike arz eden böyle önemli bir konun daha fazla üzerine gidilmesi gerekiyor" dedi.

Son yıllarda özellikle Akdeniz'deki iller başta olmak üzere birçok kentte arı ölümleri yaşanıyor. Tedirgin olan arıcalar, arı ölümlerinin nedenlerinin biran önce bulunmasını ve zararlarının da karşılanmasını istiyor. Zengin bitki örtüsü ve yaylalarıyla arıcılar için önemli yere sahip olan Van'da ki arıcılarda son günlerde tedirgin. Kışı geçirmek için kovanlarını Akdeniz gibi sıcak bölgelere götüren arıcılar, yaşanan arı ölümleriyle birlikte arıları için alternatif yerler arayışına girdi. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, son senelerde bilinçsizce yapılan tarım ilaçlamaları nedeniyle yüzde 60-70 oranlarında arı ölümlerinin yaşandığını söyledi.

BALDA YÜZDE 70 KAYIP OLACAK

Van'dan yaklaşık 140 bin arılı kovanın bulunduğunu bunlardan 80 bin kovanın Akdeniz illerine gittiğini belirten Tandoğan, "Bölgeye giden 80 bin kovanda bulunan arıdan yüzde 70'i telef oldu" dedi. Tarım ilaçlamalarının önüne geçilememesi halinde tarım açısından telafisi olmayacak yaralara yol açacağını da belirten Tandoğan, Tarım Bakanlığının biran önce önlem alması gerektiğini söyledi. Van'ın az kovanla sezona gireceğini söyleyen Tandoğan, bunun da bal miktarında yüzde 70 kayıp anlamına geldiğini belirtti.

BİZ OLMAZSAK NARENCİYE OLMAZ

Bundan sonra kışın konaklamak için Akdeniz dışında alternatif yerler arayışına girdiklerini anlatan Tandoğan, "Arıcımıza kışı geçirmek için yeni alternatif konaklama yerleri arayışındayız. ve artık Akdeniz bölgesine arı konaklama yapmayacağımızı düşünüyoruz. Ülkenin narenciye deposu ve tozlaşmada ki önemi çok büyük olduğu unutmamalıdır. Eğer arıcılık olmasa o kadar büyük narenciye bahçelerinin tozlaşma azlığında verim kaybı olacaktır. Bizler yani arıcılar olmasa ülkede narenciye olmaz. Gelecek açısında ülke için tehlike arz eden böyle önemli bir konun daha fazla üzerine gidilmesi gerekiyor" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

-Arılardan genel ve detay

-Arıcalardan genel arşiv

-Van Arıcalar Birliği Başkanı Tandoğan ile roportaj

Tandoğan'dan detaylar

(BOYUT: 264 MB- SÜRE: 3 DK 56 SNY)

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ....

Gülay KUYUCU/VAN,

=======================================================

4)4 BİN TL'YE SATILDIĞI ÖNE SÜRÜLEN FATMA GÜL BEBEK DEVLET KORUMASINDA

MUĞLA'da, ailesi 4 bin lira karşılığı başka bir aileye evlatlık olarak verildiği ortaya çıkan henüz 1 aylık Fatma Gül bebeğin, solunum yetmezliği nedeniyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'ndeki 9 gün süren tedavisi tamamlandı. Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen bebek, devlet korumasına alındı.

Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de oturan 35 yaşındaki D.K. ve eşi 39 yaşındaki Z.K., 21 Mart'ta akşamı solunum sıkıntısı çektiği gerekçesiyle 25 günlük bebeklerini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Doktorlar bebeğin bacağında morluk tespit edince durumu hastane polisine bildirdi. Muğla Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Z.K.'nin "Evde doğum yaptığım için nüfustan geçici kimlik kartı çıkarttım" ifadesi vermesi üzerine soruşturmayı derinleştirdi. Polis ekipleri, çiftin, bebeği 9 günlükken, Dalaman İlçesi'nde tanıdıkları 45 yaşındaki Ü.K. ve 43 yaşıdaki N.Ç. aracılığıyla ev kadını, 45 yaşındaki G.C.'den 4 bin liraya satın aldıkları belirlendi. Polis, D.K. ve eşi Z.K ile Ü.K., N.Ç. ve bebeğini sattığı belirlenen G.C.'yi gözaltına aldı. Bebeğin biyolojik annesi G.C. polisteki ifadesinde, şöyle dedi:

"İmam nikahlı eşim A.K. ile yaşıyorum. Hamile kalınca herkesten sakladım. Çocuğumun doğum zamanı eşimle bakacak durumumuz olmadığı için tartıştım. Doğumu başka bir evde gerçekleştirdim. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bebeğimi komşum Ü.K.'nin tanıdığı bir aileye 4 bin liraya sattım. 1000 lirasını Ü.K. aldı."

D.K. ve eşi Z.K., çocuğunu sattığı öne sürülen anne G.C. ile buna aracılık ettiği belirtilen Ü.K. ve N.Ç., geçen 22 Mart tarihinde sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. D.K.'nın bebeği dövmedikleri yönündeki iddiası üzerine yeniden sağlık kontrolünden geçinilen bebeğin bacağındaki morluğun doğum lekesi olduğu anlaşıldı. D.K. ve Z.K.'nın evlatlık olarak aldıktan sonra 'Fatma Gül' adını verdikleri bebeğin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'ndeki 9 gün süren tedavisi tamamlandı. Fatma Gül, bebek dün Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edilerek, koruma altına alındı.

Cavit AKGÜN/MUĞLA, -

=======================================================

5))GENÇ KADIN BAYILDI, SEFER DURDU

İZMİT'te, 23 yaşındaki Büşra Önal halk otobüsünde bayılınca, sefer durdu. Yolcuların bir kısmı inerek işlerine giderken, bazı kadınlar ise otobüste kalarak 112 Acil ekibinin gelmesini bekledi. Hastaneye kaldırılan Büşra Önal tedavi altına alındı.

Olay, İzmit Kemal Paşa Mahallesi Cumhuriyet Caddesi girişinde meydana geldi. Satış danışmanı olarak çalışan Büşra Önal, 82 numaralı Bayındırlık ile Park arasında sefer yapan halk otobüsüne bindi. Büşra Önal otobüste kendinden geçerek bayıldı. Trafiğin yoğun olması nedeniyle halk otobüsünün hastaneye gitmekte gecikeceği düşünülerek 112 Acil'e haber verildi. Otobüs yol kenarında dururken, işlerine yetişmek zorunda olanlar araçtan inerek yollarına devam etti. Bazı kadınlar ise bayılan Büşra Önal'a yardımcı olarak, 112 Acil'in gelmesini bekledi. Büşra Önal'ı başının altına çanta konularak, bacakları yukarıda tutuldu. Olay yerine gelen 112 Acil ekibi Büşra Önal'ı Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.

Görüntü Dökümü

----------------

Bayılan kadından görüntü

Otobüste bulunanların kadının başında beklemesi

112 Acil ekibinin gelmesi ve müdahalesi

Faruk KIYAK/İZMİT(Kocaeli), -

====================================================

6)SAHTE PARA İLE ALIŞVERİŞ YAPAN SEVGİLİLER TUTUKLANDI

KIRIKKALE'de sahte para ile alışveriş yapan M.Ç.Y. ile sevgilisi S.M.İ., polise yapılan dolandırıcılık ihbarı üzerine yakalandı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.

Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, iki sevgilinin sahte para ile alışveriş yaptıklarına yönelik ihbar üzerine harekete geçti. İddiaya göre İstanbul'dan aldıkları ve sahte olduğu belirlenen 30 bin TL'nin 7 bin TL'sini yolda harcadıkları belirlenen 24 yaşındaki M.Ç.Y. ile sevgilisi 22 yaşındaki S.M.İ., Kırıkkale'de esnaflardan sahte para ile alışveriş yapmaları sonucu takibe alındı. İl genelinde araştırmaya geçen ekipler, sevgili oldukları belirlenen iki zanlıyı ele geçirdi. Zanlıların üzerlerinde ve kullandıkları otomobilde yapılan aramada 223 adet sahte 100 TL ele geçirildi.

Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü'nde haklarında işlem yapılan ve daha sonra ise Adliyeye sevk edilen M.Ç.Y. ile sevgilisi S.M.İ., çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp, Kırıkkale'nin Keskin ilçesindeki cezaevine gönderildiler.

Görüntü Dökümü

--------------------

Kırıkkale emniyet müdürlüğü

Zanlıların adliyeye çıkarılması

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALİE, -

========================================================

7)YENİ ŞIRNAK'IN İLK PARKI: 83 DÖNÜMLÜK ALANDA YAPIMINA BAŞLANDI

ŞIRNAK kent merkezinde geçen yıl uygulanan sokağa çıkma yasağı ve düzenlenen operasyonların ardından imar çalışmaları kapsamında ilk parkın yapımına başlandı. 83 dönümlük alanda yapımına başlanan çok amaçlı parkta incelemelerde bulunan Şırnak Valisi Ali İhsan Su, görevlilerden bilgi alarak, parkın Ağustos ayında tamamlanacağını söyledi.

Geçen yıl kent merkezinde yaşanan ve aralarında örgüt yöneticilerinin de bulunduğu 508 teröristin etkisiz hale getirildiği, 50 tondan oluşan bin 845 el yapımı patlayıcının imha edildiği operasyonun ardından, yeni Şırnak'ın imar çalışmaları sürüyor. İmar ve altyapı çalışmaları kapsamında, Uludere Caddesi üzerinde, özel idareye ait 83 dönümlük alandaki park ve mesire projesi tamamlanarak yapım çalışmalarına başlandı.

Vali Ali İhsan Su ve Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, yeni park ve mesire alanını gezerek görevlilerden bilgi aldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Su, parkın Ağustos ayında tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, "Bu proje gibi insanların hayat kalitesini yükseltecek birçok proje daha bir yıl içinde halkımızın hizmetinde olacak. Şırnak ilimize yepyeni çok güzel ve çok özel bir park kazandırıyoruz. Şu anda bulunduğumuz alanda 83 dönümlük bir alan üzerine yeni bir park inşa ediyoruz. Vatandaşlarımızın hizmetine en kısa zamanda sunacağız. Bu parkın içerisinde yapay göletler, kamelya, barbekü alanlarımız, çocukların spor yapabileceği futbol, basketbol ve voleybol sahaları olacak. Yine parkımızın içinde çocuklarımızın gelecekte trafiğe hazırlamak üzere trafik parkı olacak. Çocuklarımız küçük yaşta trafik parkını görmüş ve öğrenmiş olacaklar. Bu ve benzeri her türlü sosyal aktivitenin olabileceği geniş meydanlar olacak. Amfi tiyatrolar olacak. Yani burası bittiği zaman Şırnak'ta vatandaşlarımın çok önemli bir açık havada vakit geçirebilecekleri bir parka kavuşmuş olacaklar. Şimdi çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ağustos ayında bitirmeyi planlıyoruz. İnşallah bitirdiğimizde de hep beraber açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Vali S'nun alanı gezmesi

-Vali Su, görevlilerden bilgi alması

-Vali Su'nun konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, -

====================================================

8)SEYYAR BİSİKLET TAMİRCİSİ

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde bisiklet tamircisi 47 yaşındaki Mustafa İlhan, kendi yaptığı lastik tekerlekli taşınabilir atölyesiyle 5 yıldır köy ve beldelere giderek bisiklet tamir ediyor.

Sandıklı'da evli ve 3 çocuk babası Mustafa İlhan, karavanı andıran lastik tekerlekli taşınabilir atölyesiyle bisiklet tamirciliği yapıyor. Tasarımı ve işçiliği kendisine ait seyyar bisiklet atölyesiyle ilçeyi ve köyleri dolaşan Mustafa İlhan, beklemek yerine müşterinin ayağına gidiyor. Mustafa İlhan'ın minibüsünün arkasına bağladığı atölyesini görenler şaşkınlığını gizleyemiyor. Atölyede bisiklet tamiri için gerekli tüm ekipman bulunuyor.

'HAFTADA 6 GÜN GEZİYORUM'

5 yıldır seyyar bisiklet tamirhanesiyle köyleri gezdiğini söyleyen Mustafa İlhan, "Eskiden arabaların üstünde bagajlar vardı. Köylerdeki insanlar orada bisikletleri şehre getirerek tamir yaptırabiliyordu. Şimdi arabalar lükse döndü. Kimse bisikletini şehre götürerek tamir ettiremiyor. Tamirhanemle köy köy geziyorum. Çocukları ve bisiklet kullanan yaşlıları sevindiriyorum, çocukları bisiklet kullanmaya teşvik ederek obez olmalarını engelliyorum. Tamirhanemle köyleri gezerek ekmeğimi kazanıyorum. Haftada 6 gün geziyorum. Günde 3-4 köy geziyorum. Sezonda 300'e yakın köye gidiyorum. Sandıklı'nın köylerinin yanı sıra Isparta, Denizli, Uşak ve çevre il ve ilçelerin köylerine de gidiyorum" diye konuştu.

Ürküt Köyü sakinlerinden 70 yaşındaki Hüseyin Erdem, çocuk yaşta bisiklete binmeye başladığını anlatırken, "Bisikleti araba ile şehre götürmesi zor oluyor. Tamirci köyümüze ayağımıza geliyor. Böyle daha iyi" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------

Seyyar bisiklet tamirhanesi köye gelirken

Seyyar bisiklet tamirhanesi kurulumundan

Bisiklet tamiri yapılırken

RÖP 1: Mustafa İlhan (Bisiklet tamircisi)

RÖP 2: Hüseyin Erdem (Müşteri)

99.3 MB/// 03.06"

HABER-KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement