Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Dha Yurt Bülteni-5

Baro Başkanı Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldıDİYARBAKIR Baro Başkanı Tahir Elçi ölümünün 1'inci yıldönümünde, basın açıklaması yaparken uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdiği Dört ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta anıldı.

28.11.2016 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Baro Başkanı Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

DİYARBAKIR Baro Başkanı Tahir Elçi ölümünün 1'inci yıldönümünde, basın açıklaması yaparken uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdiği Dört ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta anıldı. Anma töreninde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Elçi cinayetinin aydınlatılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl 28 Kasım'da Sur'da yaşanan çatışmalarda hasar gören Dört ayaklı Minare'nin altında basın açıklaması yaptıktan sonra sokağa kaçan 2 PKK'lının güvenlik güçleri ile girdikleri çatışma sırasında vurularak yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için, vurulduğu Yenikapı Sokak'ta bir anma töreni düzenlendi. Anma töreni, bir yıldan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı nedeniyle Elçi'nin vurulduğu yerden 100 metre ileride yapıldı. Törene Elçi'nin eşi Türkan Elçi, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Ahmet Yıldırım, İmam Taşçıer, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve Avukatlar katıldı. Anma töreni kapsamında Tahir Elçi'nin vurulduğu saat olan 10.53'te olay günü Dört ayaklı Minare ile ilgili yaptığı konuşma katılımcılara dinletildi. Anma törenine katılanlar daha sonra Tahir Elçi anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı.

DOSYASININ FAİLİ MEÇHUL DOSYALAR KERVANINA KATILMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ.

Burada bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Tahir Elçi'nin toplumun bağrında derin yaralar açan yıkımın ve zulmün pusuda olduğunu duyurmak ve uyarmak isterken öldürüldüğünü belirterek, "Bir yıllık süre zarfında Başkanımızın dikkat çektiği ve engellemek için hayatını ortaya koyduğu olaylar bütün ağırlığıyla yaşandı ve toplumda kaybolmayacak kadar derin izler bıraktı. Kent merkezleri yaşanılmayacak hale geldi, binlerce insan yaşamını yitirdi, yüz binlerce insan yerlerinden edildi, tarihi ve kültürel mirasımız adeta yok edildi. Sokağa çıkma yasağı adı altında olağanüstü rejimlere özgü uygulamalarla temel hak ve özgürlükler askıya alındı. Büyük mücadelelerle az da olsa elde edilmiş demokratik kazanımlar ortadan kaldırıldı. Çözümün, diyalogun ve müzakerenin yerini maalesef yeniden şiddet ve güvenlikçi politikalar aldı. Tahir Elçi, sahip olduğu tecrübe ve öngörüleriyle yaşamını yitirdiği gün tam da buradan, bütün tarafları bu yakıcı savaşın sivil yerleşim alanlarında yaratacağı muhtemel tahribat konusunda uyarmıştır. Maalesef bu uyarılar muhataplarınca dikkate alınmamış kent merkezlerine taşınan çatışmalarla birlikte yaşanan ölümler ve yıkımlar toplumsal sorunları daha da derinleştirmiştir. Yaşananlar var olan sorunların derinleşmesinin yanı sıra yeni sorun alanları yaratmış ve sorun alanlarından beslenen gelişmeler ülke demokrasisine ağır bir darbe indirmiştir. Bugün bir kez daha belirtmek isteriz ki ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Aradan geçen bir yıllık sürede soruşturma dosyasında faillerin ve arkalarındaki karanlık odakların tespitine yönelik bir mesafe kat edilmemiş ise de dosyanın yılmaz takipçisi olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. Tahir Elçi'nin aydınlattığı faili meçhul cinayetlerin gereği olarak toplumun, her bireyin ve her hukukçunun kendisine bu anlamda borçlu olduğunu belirtmek isteriz" dedi.

Anma törenine katılanlar açıklamanın ardından, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Dört ayaklı Minare'nin önüne çekilen brandaya kırmızı karanfiller bıraktı. Anma töreni nedeniyle Gazi Caddesi trafiğe kapatılırken, polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Görüntü Dökümü:

----------------------------

Güvenlik önlemleri

Anma töreni için gelenler

Milletvekillerinin gelmesi

Toplanan kalabalık

Elçi'nin sesinin dinletilmesi

Saygı duruşu

Baro Başkanı Ahmet Özmen'in açıklaması

Karanfil bırakılması

Haber - Kamera: Felat BOZARSLAN-Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, -

===============================================

Fırat Kalkanı'nda 2 Türk asker yaralandı

SURİYE topraklarında sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'ın saldırısında yaralanan 2 Türk askeri, Kilis Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 97 günden bu yana yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda, El Bab bölgesinde terör örgütü DEAŞ tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan 2 Türk askeri, silah arkadaşları tarafından sınır hattına ulaştırıldı ve burada hazır bekletilen ambulansa taşınarak Kilis Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Acil serviste tedaviye alınan yaralı askerlerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Ambulansların gelişi

Yaralıların indirilişi

Acil servis

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

=======================================

Otomobilde kırmızı cıva ele geçirildi: 3 gözaltı (Yeniden) (2)

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat birimleri tarafından alınan bilgi doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonda Erzurum'dan Ağrı'ya gitmekte olan bir otomobilde metal tüp içerisinde 'Kırmızı cıva' olduğu tahmin edilen şüpheli madde ele geçirildi. Nükleer sanayide kullanıldığı belirtilen madde, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna teslim edilecek.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından 27 Kasım günü Erzurum'dan Ağrı'ya gitmekte olan bir otomobilde alınan istihbarat doğrultusunda arama yapıldı. Aramada metal bir tüp içerisinde muhafaza edilen içeriği tam olarak tespit edilemeyen ancak 'Kırmızı cıva' olduğu tahmin edilen 5 gram şüpheli madde ele geçirildi. Cumhuriyet Savcısının talimatı üzerine metal tüpe el konuldu ve otomobil içinde bulunun 3 kişi gözaltına alındı.

Ağır bir metal olan kırmızı cıvanın nükleer yönünden oldukça zehirli, pahalı ve tehlikeli bir madde olduğunu belirten yetkililer, nükleer sanayide kullanılan maddenin incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine teslim edileceğini söyledi. Erzurum'un sınır kapılarına yakın oluşu nedeniyle geçtiğimiz yıllarda Gürcistan üzerinden bu tür malzemelerin Türkiye'ye getirilirken ele geçirildiğine dikkati çeken yetkililer, maddi değeri oldukça fazla olan kırmızı cıva maddesinin kaçakçılık ya da dolandırıcılık olaylarında kullanılabileceğini bildirdi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: ERZURUM, -

===============================================

Narenciye bahçesinde patlayıcı bulundu

ADANA'da bir narenciye bahçesinde 31 el yapımı patlayıcı ele geçirildi.

Merkez Seyhan İlçesi'nin Barbaros Mahallesi'nde bölücü terör örgütü PKK yandaşı bir grubun, korsan gösterilerde güvenlik güçlerine atmak amacıyla narenciye bahçesinde bomba hazırladığı ihbarı yapıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin bahçede yaptığı aramada ağaçların arasında kullanmaya hazır halde 31 el yapımı patlayıcı ele geçirildi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Ele geçirilen pet şişeler içerisindeki el yapımı patlayıcılar

Eylemlerde kullanılan havai fişekler

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

=============================================

Batan mülteci teknesinde can pazarı yaşandı

EGE Denizi'nde, Midilli Adası yakınlarında kayalıklara çarparak batmaya başlayan mülteci teknesinde bulunan 90 Suriyeli, ölümle yüz yüze geldi. Sivil toplum kuruluşları ve sahil güvenlik ekipleri, zor anlar yaşayan mültecileri kurtardı.

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yayın yapan 'www.lesvos.net' adlı sitenin haberine göre; Midilli, Sakız, Sisam, Kilimli (Kalimnos) ve İstanköy (Kos) adasına tekne ve botlarla son 48 saat içinde çoğu Suriyeli 278 mültecinin geçtiği açıklandı. Bu sabah ise 2 tur teknesiyle Midilli adasına geçmek için 180 mülteci yola koyuldu. 90 mültecinin bulunduğu teknelerden biri, Midilli'ye 1 mil mesafedeki Tokmakia kayalıklarına çarparak batmaya başladı. Aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu Suriyeli 90 mülteci, adada konuşlu bulunan sivil toplum kuruluşları ve Yunan sahil güvenlik ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı. Mültecilerin batan tekneden denize düşme anındaki görüntüleri ve çığlıkları yardıma giden sivil toplum kuruluşlarının kameraları tarafından görüntülendi; sosyal paylaşım sitelerinden paylaşıldı. 12 mültecinin soğuk nedeniyle hipotermiye girdiği ve adadaki hastanede tedaviye alındığı belirtildi.

Öte yandan Yunanistan'ın Ege'deki adalarındaki kamplarda bulunan göçmen sayısının 11 bini aştığı öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Midilli adasına geçerken kayalıklara çarparak batan teknenin üzerindeki ve sudaki mltecilerden görüntü

Mültecilerin botlarla kurtarılması ve adaya götürülmesi

Küçük bir bebeğin görüntüsü

Botlarla adaya geçen mültecilerden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber: Yaşan ANTER: BODRUM (Muğla), DHA)

================================================

Otomobil traktöre çarptı: 2 ölü, 3 yaralı

AYDIN'ın Söke İlçesi'nde, otomobilin, traktörün arkasındaki römorka çarptığı kazada 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 08.45 sıralarında, Güllübahçe Mahallesi Didim yolu Sibaş Turşu Fabrikası önünde meydana geldi. Turşu fabrikasına ürün taşıyan Halil İbrahim Özkan'ın kullandığı 09 SA 759 traktörün römorkuna, 51 yaşındaki Halil İbrahim Dinek yönetimindeki 20 PT 326 otomobil arkadan çarptı. Hurdaya dönen otomobilin sürücüsü Dinek, kaza yerinde öldü. Kazada otomobilde bulunanlardan yaralanan Ceren Sansar (17), Hatice Alkan (67), Hatice Alkan (36) ve Sultan Alkan (36) ise ambulanslarla Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Hatice Alkan da yaşamını yitirdi. Otomobildekilerin rahatsızlığı bulunan 67 yaşındaki Hatice Alkan'ı, Aydın'a hastaneye muayeneye götürmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. Yaralılardan Ceren Sansar'ın durumunun iyi olduğu, diğerlerinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Kaza sonrası yapılan incelemenin ardından Dinek'in cesedi Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Jandarma, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kaza yerinden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera; Burhan CEYHAN/ SÖKE (Aydın),

=====================================================

Küçük kıza istismardan beraat eden genç: Nikahımızı kıyın

KAYSERİ'de iddiaya göre, sözlüsü 12 yaşındaki Z.Y.'nin, annesinin baskısı sonucu verdiği yalan beyanla tutuklanan 24 yaşındaki Ali Ü., hakkında açılan cinsel istismar davasında beraat etti. Başka bir suçtan da kaydı bulunan sanık, mahkeme başkanına "Nikahımızı kıyın" dedi. Başkan da "Ben nikah memuru muyum" diyerek sanığa çıkıştı.

Olay, geçen 1 Ekim'de merkez Melikgazi İlçesi bağlı Battalgazi Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre Ali Ü., sözlüsü Z.Y.'nin evine girdi. Burada sözlüsünü öptüğü ileri sürülen genç, Z.Y.'nin annesi tarafından polise şikayet edildi. Farklı suçtan da aranan Ali Ü. tutuklandı.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu Ali Ü., annesinin yanından alınarak yetiştirme yurduna yerleştirilen mağdur Z.Y. ve avukatları katıldı. Suçlamaları kabul etmeyen sanık Ali Ü., "Kendisi benim sözlüm olurdu. Olay tarihinde kesinlikle evlerine gitmedim. Cinsel istismarda da bulunmadım. Ailesi uyuşturucu bağımlısıdır. Benden uyuşturucu getirmemi istediler. Getirmeyince iftira attılar" dedi.

GERÇEK YAŞI 16'YMIŞ

Mağdur Z.Y. ise mahkemede verdiği ifadede, "Ali bana tacizde bulunmadı. Karakolda ve savcılıkta verdiğim ifadelerin hepsini annemin zoruyla verdim. Sözlüm 'Sek Sek Ali' diye bilinir, kendisinden şikayetçi değilim" diye konuştu.

Duruşmada müdahil olan Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bilirkişi de Z.Y.'nin normalde 16 yaşında olduğunu, kimlik yaşının 12 olduğunu söyledi.

Mahkemede son sözü sorulan Ali Ü., mahkeme başkanına "Biz evlenmek istiyoruz, nikahımızı kıyın" dedi. Başkan da, beraatine karar verilen Ülger'e "Ben nikah memuru muyum" yanıtını verdi. Küçük yaştaki Z.Y. ise karar sonrası gözyaşı döktü.

Haber : Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ, -

===========================================================

CHP'li Altıok, 9 yaşındaki kıza cinsel istismarı Meclis'e taşıdı

İZMİR'de, oynamak için gittiği evde arkadaşının dedesinin tacizine uğrayan, duruşma öncesinde de fenalaşıp kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 9 yaşındaki Y.K. olayını CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, meclise taşıdı. Altıok, cinsel istismar ve tecavüz olaylarının Türkiye'nin kanayan yarası haline geldiğini belirterek meclis araştırma önergesi istedi.

Bornova'da geçen temmuz ayında yaşanan olayda, arkadaşının evine giden 9 yaşındaki Y.K., burada tacize uğradı. Ailenin şikayeti üzerine tacizci hakkında, çocuğa cinsel istismar suçlamayla dava açıldı. 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'de yapılacak olan duruşma öncesinde, tacizcisiyle tekrar yüzyüze gelip olayı anlatacak olmanın korku ve stresini yaşayan Y.K., fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede kalp krizi sorucu hayatını kaybetiği önü sürüldü. DHA'nın gündeme getirdiği haber sonrasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, olayı meclise taşıdı. 20 CHP'li milletvekilinin imzaladığı önergede Altıok: " İzmir'de 9 yaşındaki ilkokul öğrencisi kız çocuğu dedesi yaşındaki birisi tarafından cinsel istismara maruz kaldı, bu durumu ailesine anlattı, ailesi tarafından tacizciye dava açıldı. Yaşadığı travmanın ve büyük korkunun etkisinden kurtulamayan küçük çocuk tacizcisiyle karşılaşacak olmanın stresini taşıyamadı ve minik kalbi durdu. Cinsel istismar ve tecavüz olayları artık Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Hemen hemen her gün başka bir kentten çocuklara yönelik başka bir istismar vakası haberini alıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bunu araştırması şarttır" dedi.

Adli Tıp Kurumu'na her ay 650 çocuk istismarı olayı gönderildiğine dikkat çeken Altıok, "Yapılan araştırmalarda cinsel istismara en çok 7-14 yaş aralığındaki çocuklar maruz kaldığı tespit edildi. 2015 verilerine göre 36.000 'çocuk" gelin var. Yine 2015 yılı verilerine göre çocukların cinsel bütünlüğüne karşı 24 bin 825 dava açıldı. Bu davalardan 13.968'i mahkumiyetle sonuçlandı. Türkiye bugün cinsel istismar amacıyla insan ticareti ve çocuk evlilikleri 'Küresel Kölelik Endeksi'nde Avrupa'da birinci sırada yer alıyor" dedi.

"TECAVÜZ MEŞRULAŞTIRILAMAZ"

Tecavüzün meşrulaştırılamayacağını belirten Altıok, "Tecavüz asla meşrulaştırılamaz, cinsel istismarın affı olmaz. Tecavüz ve cinsel istismar 'bir kereden bir şey olmaz' lakaytlığı ve idraksizliği ile ele alınamaz, bir kereye mahsus affedilemez. İzmir'deki küçük kız çocuğunun ölümüne yol açan bu vahim olayın tüm boyutlarıyla araştırılması ve Türkiye'deki cinsel istismar ile tecavüz olaylarının bir daha yaşanmaması ve gerekli önlemlerin alınması amacı ile Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istiyorum" dedi.

Haber: İZMİR, -

============================================

48 saat bekleyen vatandaşların TOKİ kuyruğu, bankanın açılması ile son buldu

MALATYA'da başvuru önceliğine göre satılacak olan 79 TOKİ konutu için eksi 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen vatandaşlar banka önünde 2 gündür kuyrukta beklemişlerdi. Bugün saat 9'da bankanın açılmasıyla konut başvurusu için bekleyen vatandaşlar başvurularını gerçekleştirdiler.

Malatya'da TOKİ tarafından, başvuru önceliğine göre satılacak olan 79 konut için vatandaşlar 2 gündür banka önünde bekleyişini sona erdirdi. Soğuk havaya aldırış etmeyen vatandaşlar bankanın açılmasına 48 saat kala kuyruğa girmişlerdi. Bazı vatandaşlar yanına park ettikleri otomobillerde nöbetleşe olarak kuyrukta beklerken kimi insanlar da battaniyelerle soğuktan korunmaya çalışmıştı.

Tek umutları bir ev almak olduğunu belirten eksi zaman zaman termometrelerin eksi 10 dereceyi göstermesine rağmen kuyrukta termosta getirdikleri çay ve kahvelerle ısınmaya çalıştılar. Soğuk havaya aldırış etmeden banka önündeki TOKİ kuyruğu bu sabah bankanın açılması ile son buldu.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera; Mikail PELİT/MALATYA, -

====================================================

Sivas'ta DEAŞ operasyonunda 5 tutuklama

SİVAS'ta terör örgütü DEAŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 5'i tutuklandı.

Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü DEAŞ'ın 10 Kasım'da eylem yapabileceği yönündeki istihbari bilgi üzerine, kent merkezinde operasyon düzenledi. Özel Harekat polislerinin katılımıyla gerçekleşen operasyonda 2'si kadın 10 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda, örgütsel doküman, kitap ve dergiler ele geçirildi. Emniyet Müdürlüğü'nde sorgu işlemleri tamamlanan şüpheliler M.D., M.Ş., M.Ş.D., H.Ç., Y.K., N.T., İ.T., F.Ç., .H. ve E.K adliyeye sevk edildi. Tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden R.H. ve E.K. tutuklandı. Diğer 8 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

İTİRAZ SONUCU 3 TUTUKLAMA DAHA

Mahkeme kararı ile 8 kişinin serbest bırakılması üzerine Cumhuriyet Savcılığı, Tokat Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtiraz üzerine yeniden gözaltına alınan 8 şüpheliden N.T., İ.T. ve F.Ç. de mahkemece tutuklandı. Toplam tutuklu sayısı 5'e ulaşırken, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Haber: SİVAS, -

======================================================

Engelliler kamera karşısında

MERSİN'in Erdemli İlçe Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler günü için 'Engelsiz Film' çalışması başlattı. Proje kapsamında, engellilerin rol aldığı kısa filmin çekimine başlandı.

Yönetmenliğini Erdemli Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adem Aslan'ın üstlendiği 'Engelsiz Hayaller' adlı 5 dakikalık filmin çekimleri Erdemli Belediyesi Kültür Merkezi ve Coaster Cafe'de yapıldı. Kısa film, görme engelli bir gencin hayallerini gerçekleştirme yolundaki azmi ve bir diğer engelli vatandaşın bu kişiye destek olmasını anlatıyor.

Filmen yönetmeni Adem Aslan, ilk defe böyle bir proje gerçekleştirdiklerini belirterek "Beş dakikalık kısa filmimizde 5 engelli ve 5 çekim ekibi görv alıyor. Dört günlük çekimlerin ardından 3 Aralık'ta filmin gösterimini yapacağız" dedi.

Kısa film çekimlerinde rol alan görme engelli Mehmet Kırcılı (17) ve yürüme engelli İbrahim Uz (47), herkesin bir engelli adayı olduğunun unutulmaması gerektiğini, bu nedenle toplumun her kesiminin konuya duyarlılık göstermesini beklediklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

/////////////////

-Film çekim sahneleri

-Filmde rol alan engelli vatandaşlar

-Film seti görüntüsü

-Toplu halde görüntü

-Engelli İbrahim Uz ile röportaj

-Engelli mehmet kırcılı ile röportaj

-Yönetmen Adem Aslan ile röportaj

Haber-Kamera: Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin),

=========================

Üniversiteli öğrenciler, empati yaptı

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, gözlerini kapatarak bindikleri engelli arabalarıyla caddeye çıktı ve empati yaptılar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2013'te başlatılan 'Damla Projesi', Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim son sınıf öğrencileri tarafından Kars'ta aktif olarak yürütülüyor. Öğrenciler proje kapsamında farkındalık oluşturan Kars Dolunay Derneğine gitti. Dolunay Derneği Başkanı Bahattin Şeker, İkinci Başkanı Faruk Ocak ve Dolunay Derneği Gönüllü heyeti, 'Damla Projesi' yürütücüsü yaklaşık 20 öğrenciyi dernekte konuk etti. Ardından engelli bireyleri anlamak adına caddede empati yürüyüşü gerçekleştirildi. Tekerlekli sandalyelere oturan, gözlerini bağlayarak sopayla yön bulmaya çalışan 'Damla Projesi' gönüllüleri; Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına 'biz de varız' dediler.

Kafkas Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencilerinden Ceren Balkan, "Ben tekerlekli sandalyeyle empati gerçekleştirdim. Bayağı zorlandım ve yolların ne kadar kötü olduğunu bir kez daha en zor haliyle hissettim" dedi.

Okul Öncesi Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Belkıs Saatçi ise; "Kars'ta gönüllü olarak uyguladığımız Damla Projesi kapsamında toplumun her kesimine ulaşıp, toplumsal kaynaşmayı artırıcı çalışmalar yapıyoruz. Köy okullarımızı, engelli yaşam bireylerini veya yaşam alanlarını ziyaret ediyoruz. Kuş yemliği yaparak ağaçlara asıyoruz. Kısacası damlayız okyanus olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Dolunay Derneğinde engelli bireylerle görüştük. Onların hayatını nasıl etkilediğimizi, onların yaşamını kolaylaştırmak adına üzerimize düşen görevleri öğrenmek istedik" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Kafkas Üniversitesi proje yöneticilerinin dolunay derneğini ziyareti

öğrencilerle dernektekilerin sazlı sözlü sohbeti

öğrencilerin empati yürüyüşü

Damla Projesi' gönüllü yürütücülerinden Ceren Balkan röportaj

Damla Projesi Gönüllü Yürütücülerinden Belkıs Saatçi röportaj

Haber- kamera: KARS/ DHA)

==========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında 100. resmi maçına çıkacak
    11:05 Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında 100. resmi maçına çıkacak

    Galatasaraylı futbolcu Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında oynaması durumunda sarı-kırmızılı formayla 100. resmi karşılaşmasına çıkacak. 23 yaşındaki futbolcu, Galatasaray'da farklı pozisyonlarda görev alarak dikkatleri üzerine çekti. Şu ana kadar 99 resmi maça çıkan Yılmaz, 8 gol kaydetti ve geçtiğimiz sezon Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Ayrıca bu sezon Galatasaray'ın en istikrarlı futbolcusu olan Yılmaz, 46 maçta forma giydi.

  • Kocaeli Başiskele'de 3 araç karıştı, 2 kişi yaralandı
    11:04 Kocaeli Başiskele'de 3 araç karıştı, 2 kişi yaralandı

    Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle otomobil takla atarak, park halindeki başka bir otomobile çarptı. Kazada 3 araçta maddi hasar meydana gelirken, takla atan otomobilde bulunan 2 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Öncesi Suudi Arabistan'da Dalış Deneyimi
    11:04 Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi Öncesi Suudi Arabistan'da Dalış Deneyimi

    Red Bull Cliff Diving 2024 sezonu öncesi, uçurum dalışçıları Catalin Preda ve David Colturi, Suudi Arabistan'ın Cazan bölgesinde dalış deneyimi yaşadı. İkili, Suudi Arabistan'ın vadi içlerinde dalış yapan ilk sporcular oldu. 5 gün boyunca zorlu ve engebeli yolları aşarak keşif yapan sporcular, Lajab ve Al-Rough Vadisi'nde derin tatlı su havuzları ve uçurum dalışı yapılabilecek alanları keşfetti. Bu deneyim, sporcular için unutulmaz bir macera oldu.

  • Samsun Emniyet Müdürlüğü, anaokulu öğrencilerini bilgilendirdi
    11:03 Samsun Emniyet Müdürlüğü, anaokulu öğrencilerini bilgilendirdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Güvenli Mahallem ve Güvenli Eğitim Projesi kapsamında Atakum Küçük Kaşifler Anaokulu'nu ziyaret etti. Ziyarette öğrencilere meslek tanıtımı, temel güvenlik kuralları, trafik kuralları, güvenli internet kullanımı ve teknoloji bağımlılığı gibi konular hakkında bilgi verildi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Vatandaşlarla Buluştu
    11:03 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Vatandaşlarla Buluştu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlarla bir araya gelerek hizmet çağrısında bulundu.

  • Kartal'da Basın Emekçileri İftar Yemeğinde Buluştu
    11:02 Kartal'da Basın Emekçileri İftar Yemeğinde Buluştu

    Kartal'da geçmişte ve günümüzde görev yapan basın emekçileri Kartal Belediyesi'nin düzenlediği iftar yemeğinde bir araya geldi. Gazeteciler hasret giderdi.

  • Osmaneli Belediyesi tarafından düzenlenen mahalle iftarları sona erdi
    11:02 Osmaneli Belediyesi tarafından düzenlenen mahalle iftarları sona erdi

    Osmaneli Belediyesi tarafından Ramazan ayının başından bu yana devam eden mahalle iftarları Haceloğlu Mahallesi'nde son buldu. İftar öncesi masaları tek tek dolaşıp genç, yaşlı herkesle bizzat görüşerek hoş sohbet içerisinde 'hayırlı ramazanlar' dileyen Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, yoğun ilgi ile karşılandı.

  • Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor
    11:00 Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi çerçevesinde Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için Pazar günü sandık başına gidecek. Sakarya genelinde toplam 2 bin 639 sandıkta 796 bin 924 seçmen oy kullanacak.

  • Küçükçekmece'de ehliyetsiz sürücü iki çocuğa çarptı: O anlar kamerada
    11:00 Küçükçekmece'de ehliyetsiz sürücü iki çocuğa çarptı: O anlar kamerada

    Küçükçekmece'de, ehliyetsiz sürücünün kullandığı hafif ticari araç kontrolden çıkarak önce park halindeki araca ardından iki çocuğa çarptı. Yaralanan çocuklar hastaneye kaldırılırken kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Sürücü olay yerinden kaçtı ve polis ekipleri tarafından aranıyor.

  • Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı
    11:00 Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 27 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslar arasında hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak, kasten öldürme ve yaralama gibi suçlardan hüküm giyenler bulunuyor. Zanlılar, adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu
    10:59 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu

    AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, Bahçelievler ve 75. Yıl Cumhuriyet mahalleleri sakinlerine yönelik düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Çetinkaya, orucunu açan vatandaşlara teşekkür ederek, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Daha sonra ise partisinin önceki dönem Karabük il başkanları, milletvekilleri, İl Gençlik Kolları başkanları ve Merkez ilçe başkanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu.


Advertisement