Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

1) HDP'Lİ BAYDEMİR: NEVRUZ HEPİMİZİNDİR, HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİNİN DEĞİLDİYARBAKIR'da, Nevruz kutlamalarının yapılacağı Parkta incelemelerde bulunan HDP Partis Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2017 yılı Nevruz'un yaraları sarmasını dileyip bu yılki kutlamalara herkesi...

19.03.2017 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1) HDP'Lİ BAYDEMİR: NEVRUZ HEPİMİZİNDİR, HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİNİN DEĞİL

DİYARBAKIR'da, Nevruz kutlamalarının yapılacağı Parkta incelemelerde bulunan HDP Partis Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 2017 yılı Nevruz'un yaraları sarmasını dileyip bu yılki kutlamalara herkesi davet ederek, "Nevruz hepimizindir, herhangi bir siyasi partinin değil halkın bayramıdır" dedi.

HDP, DBP, DTK ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organize edeceği Diyarbakır Nevruz kutlamalarının yapılacağı merkez Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkını ziyaret eden HDP'li Milletvekilleri ve DBSP'liler burada açıklama yaptı. Aralarında HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Parti Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Milletvekilleri Feleknaz Uca, İmam Taşçıer, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp, DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in bulunduğu heyet, Nevruz kutlamalarının yapıldığı alanda önce hazırlıklar ile ilgili incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından hazırlıklar ile ilgili konuşan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, bu yılki Nevruz kutlamalarının barış, özgürlük ve kardeşlik içerisinde kutlanacağını ifade ederek, "Bu yıl Nevruz'da, çatışmalarlar, öldürmekle sonuç alınmayacağını mesajı verilecek"dedi. Türkçe-Kürtçe konuşan Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2017 NEVRUZ'U YARALARI SARMA NEVRUZ'U OLSUN"

"2017 yılı Nevruz'u son iki yıl içerisinde bu topluma yaşatılan bütün o yaraların sarımı Nevruz'u olsun. Bu newroz bir kez daha Ortadoğu coğrafyasında yaşayan bütün halkların, hak temelinde, özgürlük temelinde, eşitlik temelinde, birarada özgürce yaşayabilecekleri bir dönemin kapısını aralayan Nevruz olsun. Bugün bu alanda yani demokrasi ve özgürlük alanında bize o günü hazırlayacak olan emekçi kardeşlerimizi ziyaret ettik. Hummalı bir çalışma yürütüyorlar şükranlarımızı iletiyoruz. 21 Mart Nevruz gününü bu alanda barış içerisinde, sulh içerisinde, özgürlük ve kardeşlik içerisinde kutlayacak olan halkın hayatını kolaylaştıracak olan insanlarımızın buraya gelişni ve buradan uğurlayışını bir insani zemin içerisinde geçmesini sağlayacak olan katkı sunan herkese şahsım ve partim adına teşekkür ediyorum. 21'nci yüzyılda Ortadoğu kasıp kavrulurken, artık çatışmayla, ölümle, öldürmekle sonuç almanın na mümkün olduğunu, baskıyla zulümle sonuç almanın na mümkün olduğunu birkez daha bu meydan ve bu meydanı dolduracak yüzbinlerce yürek gösterecektir. Bu vesileyle de 2017 Nevruz'u yaraları sarma Nevruz'u olsun olsun. 2017 Nevruz'u 2018 Nevruz'un özgürlük ve barışın birkez daha haykırıldığı, birkez daha kardeşlik halaylarının tutuşulacağı Nevruz'un müjdesi olan Nevruz olsun. Bu vesileyle ayın 21 Mart günü, 2013 Nevruz'un ruhuna sahip çıkma Nevruz'u olsun. Barış, özgürlük, birlikte yaşam manifestosusunun birkez daha bu coğrafyada hayat bulacağının, yüzbinler tarafından haykırıldığı sahip çıkıldığı bir Nevruz olsun. Bu itibarla da bütün kardeşlerime çağrımdır, Nevruz hepimizindir, herhangi bir siyasi partinin değil, halkın bayramıdır. 7'den 70'e bütün halkımızı bu alanda özgürlük halayını, kardeşlik halayını birlikte yaşam halayını ve yaralarımızı sarma halayını birlikte tutalım ve 2,5 yıldır zulümle, kanla, gözyaşıyla bir halkın sinmeyeceğinin, değerlerinden, dilinden özgürlüğünden vazgeçmeyeceğininde ispatı olan gösterildiği yer olan bu alanı birkez daha milyonlarla yüzbinlerle dolduralım."

Bir basın mensubu, bu yılki Nevruz kutlamalarına kayyum atanan belediye başkanlarının davet edilecek mi sorusuna yanıt veren Baydemir, "Halkımızı davet ettik" diye yanıtladı.

BELEDİYE EKİPLERİ, POLİS BARİYERLERİ YERLEŞTİRDİ

Kutlamaların yapılacağı Nevruz Parkı alanında güvenlik güçleri ve Nevruz Tertip Komitesi'nin çalışmaları sürerürken, kutlama alanın bulunduğu noktalar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanları tarafından polis bariyerleriyle kapatıldı. Bu yılki Nevruz kutlamasında Osman Baydemir ve Ahmet Türk'ün birer konuşma yapılacağı öğrenilirken, Nevruz için Diyarbakır genelinde 400 bin bildiri dağıtıldı. Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarını, 163'ü yabancı olmak üzere 367 basın mensubu takip edeceği belirtildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------------

-Nevruz alanından görüntüler

-Alanda yapılan çalışmalar

-HDP'li heyetin incemeleri

-Baydemir'in konuşması

-Belediye çalışanlarının polis bariyerini alanda kurmaları

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/ DİYARBAKIR,

======================================================

2) MERSİN'DE KORKUTAN YANGIN

MERSİN'de, akaryakıt tankerlerinin bulunduğu alanda çıkan yangın korkulu anlar yaşattı. Merkez Akdeniz İlçesi'nde bulunan, bahçe içerisinde duvarlarla çevrilmiş akaryakıt tankerleri ile dolu alanda, sebebi henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kemal Acar adına kayıtlı, yakıt çalışmalarının yapıldığı anlaşılan alandan yükselen alevlere Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Yakıt tankerlerinin doluluk oranını belirleyemeyen itfaiye, boş olsa dahi tankerlerin içerisinde sıkışmış gaz olabileceği ihtimali üzerine güvenlik önlemi alarak çalışma yaptı. Alevlere kısa sürede müdahale ederek söndüren ekipler, olası bir patlamanın da önüne geçmiş oldu. Korkulu anlar yaşanmasına sebep olan yangın itfaiyenin gayretli çalışmalarının ardından söndürülürken, başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Yangından görüntüler

-Duman kaplı alan

- İtfaiye erleri yangına müdahale ederken

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 02: 10 BOYUT: 49.28 MB

Haber-Kamera: MERSİN,

======================================================

3) ÇOCUKLAR YÜZDÜ, BÜYÜKLER GÜNEŞLENDİ

ANTALYA'da hava sıcaklığının 22 dereceye kadar çıkmasını fırsat bilenler, sahile akın etti. Antalya, hafta sonuna pırıl pırıl güneşli havayla girdi. Kent sakinleri Konyaaltı Plajı'nı tıklım tıklım doldurdu. Kimisi piknik yaptı, kimisi güneşlendi. Çocuklar ise denize girdi. Anne ve babalar çocuklarını izleyerek kumsalda çaylarını yudumladı. Gençler, denizin üzerinde taş sektirme oyunu oynadı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Sahilden

Tekli güneşlenenler

Oynayan çocuklar

Denize girmek için yürüyen çocuk

Kahvaltı yapan aile

Yüzen çocuk

Röportaj

Deniz detayı

Röportaj

Yürüyenler

Haber: İbrahim LALELİ - Kamera: Süleyman EKİN/ ANTALYA,

======================================================

4) NUTUK'LAR KAPIŞILDI

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, belediye tarafından dağıtılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümsüz eseri 'Nutuk', vatandaşlar tarafından kapışıldı. Üç gün sürecek olan dağıtımın ilk gününde 5 bin Nutuk dağıtıldı. Kuşadası Belediyesi tarafından İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'nda kurulan stantta vatandaşlara 'Nutuk' dağıtıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği nutuk dağıtımına CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Eşi Nil Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit, meclis üyeleri de katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ile meydanda toplanan binlerce vatandaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün eserini alabilmek için saatler öncesinden uzun kuyruklar oluşturdu.

CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Yaşadığımız süreçte, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' diyen büyük önder Atatürk'ün fikir ve görüşleri, öngörüleri büyük önem taşıyor. Her yurttaşın mutlaka okuması gerektiğine inandığımız Nutuk'u Kuşadalı hemşerilerimize, ilçemizi hafta sonunda ziyaret eden misafirlerimize dağıttık. Gösterilen ilgi sevindirici" dedi. İlk gün 5 bin Nutuk dağıtılırken, bazı vatandaşlar aldıkları kitapları günün anısına Belediye Başkanı Özer Kayalı'ya imzalattı. Nutuk dağıtımın üç gün süreceği bildirildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------------

-Nutuk dağıtımından görüntü

-Belediye Başkanı Özer Kayalı'nın vatandaşlara Nutuk dağıtması

-Uzun kuyruklar ve kalabalığın havadan görünümü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın),

======================================================

5) TİYATRO MEŞALESİ ADANA'DA YANACAK (2)

GECEDEN KUYRUĞA GİRDİLER

Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında sergilenecek olan 12'si yerli, 9'u yabancı 21 oyunun biletleri bu sabah saat 10.00'da satışa çıktı. Geçtiğimiz yıl 2 saate tükenen biletleri almak isteyen vatandaşlar bu yıl da uzun kuyruklar oluşturdu. 10 liradan satışa sunulan biletleri alabilmek için dün saat 16.00'da tiyatroya gelip kuyruğa giren ve bugün ilk bileti satın alan Saadet Ballı akşam 21.00 sıralarında kuyrukta toplananların sayısının 80'i bulduğunu ve sabaha kadar beklediklerini anlatarak, "Geçen sene de aynı şekilde bekledim. Geçen sene beşinci sıradaydım ama bu sene erken geldiğim için birinci sırada biletleri aldım. Yılda bir defa olan bir şey. İnternetten satın almak sıkıntılı olduğu için 7 yıldır buraya gelip takip ediyorum" dedi.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Efe Ünsal ise 7 yıldır festivale yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Gece vatandaşlar tiyatro önünde masa sandalyelerini, battaniyelerini getirip bilet satışını beklediler. Bu da attığımız taşın ne kadar doğru bir yere gittiğini gösterebilir. Dopdolu bir festival programımız var. Her yıl olduğu gibi festivalde seyircimize yakışır şekilde görevimizi icra etmeye çalışacağız. Bilet satışında bu yıl rekor kırabilecek miyiz bilmiyorum ama 22 bin biletten bahsediyoruz. Biletlerin bir anda bitirilmesi dünya üzerinde örneğine nadir rastlanan tiyatro sevgisinin gösterisidir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Efe Ünsal'ın konuşması

Bilet almak için bekleyen kalabalıktan genel görüntüler

İlk bileti satın alan Saadet Ballı ile röp.

Gişedeki sıradan genel ve detay görüntüler

Kalabalıktan genel görüntüler

Sabancı Kültür Merkezi tabelası ve önünden genel görüntü

SÜRE: 04'33" BOYUT: 510 MB

Haber-Kamera: Salih ÜÇTEPE/ ADANA,

======================================================

6) ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ 'KIRIK BUĞDAY ÇORBASI' İLE ANDILAR

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde Muğdat Camii ve Mezitli Merkez Camii'nde sabah namazından çıkan vatandaşlara Çanakkale şehitleri anısına kırık buğday çorbası dağıttı. Çanakkale'de zafere giden yolda şehit olan askerleri buğday çorbasıyla anan Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale destanını yazan askerlere o günkü şartlarda karavan olarak dağıtılan kırık buğday çorbasını vatandaşlara ikram etti. Ayrıca, Çanakkale zaferinin anlatıldığı '1325 Tevellüd' isimli tiyatro oyunu öncesinde de izleyicilere çorba dağıtımı yapıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------------

-Çorba yapılırken

-Namazdan çıkanlar

-Çorba kazanı cami avlusunda

-Çorba vatandaşa dağıtılırken

-Vatandaşlar çorba içerken

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 02: 34 BOYUT: 287.60 MB

Haber-Kamera: MERSİN,

======================================================

7) TÜREL AŞIĞI İŞÇİ

MANAVGAT'ta oturan Behçet Maragöz, evinin bir odasını Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in fotoğraflarıyla süsledi. Odaya 'Menderes Türel' adını veren Maragöz, misafirlerini de bu özel odada ağırlamaya başladı. Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ilçelerinde temel atma törenlerine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat'ta Fenerbahçe Apartmanı'nın son katında oturan Behçet Maragöz'ün evine misafir oldu. Basın mensuplarıyla birlikte Maragöz ailesini ziyaret eden Türel, duvarlarda kendisine ait yüzlerce fotoğrafının asılı olduğunu görünce bir süre şaşkınlık yaşadı.

Antalya Su ve Atıksu Genel Müdürlüğü'nün (ASAT) Manvgat İlçesi'ndeki hizmetlerinde şoför olarak çalışan Behçet Maragöz, 10 yıldan beri Menderes Türel'in çeşitli mekanlarda çekilmiş fotoğraflarını biriktirdiğini, evinin bir odasını fotoğraflarla süslediğini, fotoğraf sayısının 15 bini aştığını söyledi. Behçet Maragöz, Başkan Türel'i çok eskiden tanıdığını, kendisini çok sevdiğini, hizmetlerini yakından takip ettiğini, gurur duyduğunu, telefondan da sık sık arayıp halini hatrını sorduğunu, ulaşamadığı zamanlarda da mesaj attığını anlattı. Menderes Türel'e sevgisini fotoğraflarını biriktirerek, evinin duvarlarını süsleyerek, odaya 'Menderes Türel Odası' adını vererek gösteren 3 çocuk babası Behçet Maragöz, şöyle konuştu:

"Başkan, seçim sonrası bir akşam beni aramıştı. Hal, hatır sordu, 'Neler yapıyorsun' dedi. Ben de 'Menderes Türel Odası'nda oturuyorum yanıtını vermiştim. Çok şaşırmıştı. 'Benim odam mı var' dedi. 'Evet, sizin için özel bir oda hazırladım, duvarları fotoğraflarınızla süsledim' dedim. Duyduklarına inanamadı, merak edip bir gün habersiz çayımızı içmeye evimize geldi. 4 duvarda yüzlerce fotoğrafını görünce gözlerine inanamadı. 'Bu ne büyük sevgi' diyerek duygulandı, boynuma sarıldı."

Menderes Türel de önceki yıl içinde ilk kez Behçet Maragöz'ün evine ziyarete geldiğinde fotoğraf sayısının 7 bin olduğunu, bugün ise 15 bini aştığını gördüğünü, büyük şaşkınlık yaşadığını kaydetti. Türel, "Behçet kardeşimin ve ailesinin bana olan sevgileri beni çok mutlu etti, çok duygulandırdı, çok gururlandırdı" dedi. Türel, Maragöz ailesine teşekkür etti.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Menderes Türel, duvarları fotoğraflarla kaplı oda da aile ile sohbet ederken

Fotoğraflardan görüntü

Haber: Yusuf DEMİR/ ANTALYA,

======================================================

8) ÇATIDA İNTİHAR GİRİŞİMİ

DENİZLİ'de, 19 yaşındaki Günce D., evlerinin bulunduğu 6 katlı apartmanın çatısına çıkarak intihar girişiminde bulundu. Genç kız, polis tarafından 2 saat sonra boş bir anından faydalanalarak yakalanarak, çatıdan indirildi. Psikolojik sorunları olduğu öğrenilen Günce D.,dün (Cumartesi) saat 20.30 sıralarında annesiyle tartıştıktan sonra Akkonak Mahallesi Fatih Caddesi'ndeki evlerinin bulunduğu 6 katlı apartmanın çatısına çımtı. Çatının kenarına oturup, ayaklarını sarkıtarak intihar girişiminde bulunan genç kız, yüreklere ağzı getirdi. Çevredekiler, durumu polise ve itfaieye bildirdi. Polis ekipleri, olayın yaşandığı caddeyi trafiğe kapattı. İtfaiye ekipleri de apartmanın önüne hava yastığı kurdu. Polis, çatıdaki genç kızı ikna etmek için uzun süre çaba sarfetti. Ancak Günce D., yanına kimseyi yaklaştırmayıp, polislere direndi. 2 saat boyunca genç kızı ikna edmeyen polis, bir anlık dalgoınlığından faydalanarak, genç kızı yakalayıp, çatının kenarından uzaklaştırdı. Güçlükle sakinleştirilen genç kız, çatıdan indirildi. Sağlık ekipleri tarafından sakinleştirici iğne yapılan genç kız, ambulansla Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-İntihar girişiminden görüntü

-Polis ve itfaiye ekiplerinden görütü

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

======================================================

9) GAZİANTEP PROTOKOLÜ, ŞEHİT AİLELERİ İLE BULUŞTU

GAZİANTEP Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 18 Mart Şehitleri Anma programı kapsamında şehit ailelerine kahvaltı verildi. Kahvaltıya Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bürokratlar ve şehit aileleri katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan kahvaltının açılış konuşmasını yapan Vali Ali Yerlikaya, 18 Mart dolayısıyla Gaziantep'te bulunan tüm şehit ailelerini ziyaret ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Allah şehitlerimizin, şefaatlerini, dualarını bizim neslimizden kıyamete kadar eksik etmesin. Gaziantep'te 277 şehit ailemiz var, 233 ailemiz merkez ilçelerde yer alıyor. 18 Mart şehitlerimiz ile buluşma ile ilgili bir farkındalık yapalım istedik. Geçmiş yıllarda 3 veya 4 aileyi ziyaret ediyorduk. Bu aileleri ile buluşuyorduk ama diğer aileleri ziyaret edemediğimiz zaman onların gönüllerinde burukluk oluyordu. Bu sene 277 aileden il dışında olan 9 aile hariç diğer ailelerin hepsine il protokolü olarak misafir olduk, hayır dualarını aldık. "

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise ülke topraklarında her zaman bir ve beraber olunduğunu söyledi. Bu coğrafyada şehitler sayesinde var olunduğunu belirten Şahin, " Mehmet Akif Ersoy'un 'bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor' dediği istiklal mücadelemiz, şehitlerin kanı ile sulanan toprağımız, bayrağımız üzerindeki hilalimiz gösteriyor ki, biz her hangi bir topluluk değiliz, her hangi bir millet her hangi bir ülke değiliz. Hiç bir zaman hiç kimsenin toprağında gözümüz olmadı. Her zaman için bir ve beraber olup bizim istikbalimize karışı kurulan tuzakları bozmak için mücadele gösterdik. Bugün bu coğrafya da yer alıyorsak sizlerin sayesinde, eğer bu iman gücü olmasa sizler olmasın bugün burada olmazdık" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Kahvaltıya katılan şehit aileleri

Fatma Şahin'in konuşması

Ali Yerlikaya'nın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN/ GAZİANTEP,

======================================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement