Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

1)DOĞU'DA NEVRUZ KARI VE SOĞUĞUKARADENİZ üzerinden gelen sistemin etkisi altında bulunan Kuzey Doğu Anadolu, Türkiye'nin en soğuk bölgesi oldu.

22.03.2017 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)DOĞU'DA NEVRUZ KARI VE SOĞUĞU

KARADENİZ üzerinden gelen sistemin etkisi altında bulunan Kuzey Doğu Anadolu, Türkiye'nin en soğuk bölgesi oldu. Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı'ya aralıkla kar yağıyor. Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kuzey Doğu Anadolu bölgesi soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Bu nedenle 2 günden beri bölgeye aralıklarla kar yağıyor. Geceleri soğuk ve buzlanma oluyor. Dün gecenin en düşük sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'ın Göle'de 14,5, Kars'ın Selim'de 14, Ardahan'ın Damal, Kars'ın Sarıkamış'ta 13, Erzurum'un Karayazı'da 12, Erzurum'un Şenkaya, Ardahan'ın Çıldır'da 11, Ağrı'nın Eleşkirt'te 10, Kars'ta 9, Ardahan'da 8, Ağrı'da 6, Erzurum'da 3 dereceyi buldu.

Öte yandan Erzurum'un Oltu ilçe merkezine dün saat 22.00'de başlayan kar yağışı etkili oldu. Gençler lapa lapa yağan karın keyfini çıkarırken kartopu oynadı ve yürüyüş yaptılar. Oltulu Ali Dağaşan, Mart ayında yağan karın bereket olduğunu, çiftçilerin yüzünü güldüreceğini bildirdi.

Görüntü Dökümü

-------------------

Oltu'ya lapa lapa kar yağışı

Yürüyüş yapan gençler

Kartopu oynayanlar

Gençlerden röp

Haber- kamera: Murat AYDIN/ ERZURUM,

3 DK/ 317 MB

==============================================

2)7 METRELİK KUYUYA DÜŞEN MİNİK EYMEN'İ İTFAİYE EKİBİ KURTARDI

KIRIKKALE'nin Sanayi Mahallesi'nde, ailesi tarafından evlerinin bahçesine açılan ve üzeri kapatılmayan 7 metrelik kuyuya düşen 3 yaşındaki Eymen Ömer Dozkaya, itfaiye ekipleri tarafından güçlükle kurtarıldı.Olay, Kırıkkale'nin Sanayi Mahallesi, 1267'nci Sokakta oturan Dozkaya ailesinin yaşadığı evin bahçesinde meydana geldi. Minik Eymen Ömer Dozkaya, oynarken ailesinin su borusunu değiştirmek için evin bahçesine açtığı ve üzeri kapatılmayan 7 metrelik kuyuya düştü. Bir süre sonra çocukları Eymen Ömer'i bahçede göremeyen aile, kuyudaki çocuklarını görünce durumu hemen 112'ye bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen Kırıkkale Belediyesi'ne bağlı itfaiye kurtarma ekibi, merdiven ve halat yardımı ile kuyuya indi.Minik Eymen Ömer, yapılan 1 saatlik titiz bir çalışma sonucu kuyudan çıkarılarak kurtarıldı. İtfaiye kurtarma ekibi, Eymen Ömer'i olay yerine gelen 112 sağlık ekiplerine teslim etti. Sedyeye alınarak hastaneye kaldırılan Eymen Ömer'in sağlık durumumun iyi olduğu öğrenildi. Eymen Ömer'in ailesi, itfaiye ekiplerine teşekkür ederek çocuklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadılar.

Görüntü Dökümü

----------------------

Minik Eymen Ömer'in kuyudaki görüntüsü

Eymen Ömer'in merdiven ve halat yardımı ile kurtarılma çalışması

Eymen ömer'in sağlık ekiplerine teslim edilmesi

Detay

KIRIKKALE/DHA

============================================

3)GAZİANTEP'TE İHALE KAVGASI: 3 YARALI

GAZİANTEP'te, okul kantini ihalesine katılan iki grup arasında çıkan tartışma, tabancaların ateşlendiği kavgaya dönüştü. Olayda 3 kişi yaralandı.

Kavga, sabah saatlerinde Yaprak Mahallesi'nde meydana geldi. Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki okul kantinlerinin ihalesine katılacak iki grup arasında başlayan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavgada bir kişi dövülerek, 2 kişi ise kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen tabancadan çıkan kurşunlara hedef olarak yaralandı. Kavgayı görenlerin ihbarıyla olay yerine gelen polisler, boş kovanları toplayıp tabancayı ateşleyen kişinin kimliğinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı. Yaralanan 3 kişi ise çağrılan ambulanslarla hastanelere götürüldü. Acil servislerde tedaviye alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Olay yeri

Polislerin önlem alması

Yerdeki boş kovanlar

Çevredeki kalabalık

Polislerin incelemesi

Genel ve detay görüntüler

Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: Metin Faruk TAMER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 160 MB

==================================================

4)BATMAN'DA HURDACILIKTAN, FABRİKATÖRLÜĞE BAŞARI HİKAYESİ

BATMAN'da 1995 yılında sokaklardan kağıt, pet şişe, plastik ve hurda demir toplayan ve bunları satarak geçimini sağlamaya çalışan ortaokuldan terk 43 yaşındaki Kerem Demir, şimdi 3 kardeşiyle birlikte 100 kişinin çalıştığı, 2 bin kişinin de dolaylı olarak ekmek parası kazandığı, 5 milyon liralık geri dönüşüm ve sulama borusu üretim tesisi kurarak yönetiyor. 8 dönümlük alanda kurulan tesiste elde edilen hammade ile bölge çiftçisine daha kaliteli ve daha hesaplı su borusu üreten Demir, yılda 2 milyon ton geri dönüşüm sağladıklarını söyledi.

Sason İlçesi'nin Acar Köyü'nde yaşarken ortaokulu terkederek ailesiyle birlikte 1995 yılında geldikleri Batman merkezde iş bulamayan Kerem Demir, el arabasıyla geceleri kağıt, çöp kutularından topladığı pet şişe ve demir ile hurdaları satarak geçimini sağlarken, 2000'de Güneykent Mahallesi'ndeki 8 dönümlük arazide 5 milyon liraya malolan geri dönüşüm tesisi kurdu. Zaman zaman 55 ila 100 kişinin direk çalıştığı, dolaylı olarak da çoğu Suriyeli olmak üzere 2 bin kişinin ekmek parası kazandığı tesisi yöneten Demir, yılda 2 milyon ton katı atığın geri dönüşümünü sağlıyor. Demir kardeşler, tesiste geri dönüşüm yoluyla elde ettikleri hammade ile de bölge çiftçisine daha kaliteli ve daha hesaplı su borusu üretiyor.

ÇÖPTE KAĞIT TOPALAMAKTAN FABRİKATÖRLÜĞE

Sokakta kağıt toplarken, en az 55 kişinin çalıştığı işyerinin patronu ve yöneticisi olan Kerem Demir, "Biz atıkları toplamaktan, yani hurdacılık işinden geldiğimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama zoru başardık. 2 bin kişinin her gün getirdiği atıkları, değerlendiriyoruz. Yani 2 bin kişinin ekmek parası kazanmasına yardımcı oluyoruz. 90'lı yıllarda köyümüz boşaldı. Batman'a geldim. Ortaokulu yarıda bıraktım. Seyyar bir arabayla Batman'ın sokaklarında kağıt, pet şişe, plastik topladım. Okumak istiyordum ama ailemin geçimini sağlamak için de çalışmak zorundaydım. Bu nedenle eğitimimi yarıda bıraktım. 7 ay süreyle gece-gündüz demeden çöp konteynırlarını eşeleyip atık topladım. Günlük yevmiyem ailemin ihtiyacını karşılamıyordu. Sonradan hurdacılık dükkanı açmaya karar verdim. Hurdacılıktan iyi kazandım ve bu geri dönüşüm işine girmeye karar verdim. Kendi kendime 'Neden geri dönüşüm işini yapmamayım?' dedim. 2000'li yılların başında altyapısını oluşturduğum geri dönüşüm işine devam ettim. Dört kardeşiz. Adana, İstanbul ve Gaziantep'den atık ayrıştırma makinesi aldık. Atık toplama işine girince köydeki yakınlarımızı da bu işe teşvik ettik. Hurda, atık malzemeleri için önce küçük bir depo tuttum ve atık toplayanlardan önce kağıt, pet, plastik ve poşet aldık. Sonradan metal toplama işine girdik. Atık alırken, kar marjımız çok düşüktü. Çünkü atıkların geri dönüşümünü yapamıyorduk. Bir süre sonra ben 'geri dönüşüm imalatını yapmak istiyorum' dedim. Batman'da geri dönüşüm üretimini yapmaya başladık" dedi.

1 YILDA 2 MİLYON TON GERİ DÖNÜŞÜYOR

İlk olarak Adana'dan aldıkları makine ile çalıştıklarını belirten Demir, bunun da yetersiz kaldığını ifade ederek, "Önce Adana'dan satın aldığımız geri dönüşüm makinesi yetersiz kaldı. Gaziantep ve İstanbul'dan getirdiğimiz makinelerle üretimimiz ikiye katlandı. Ayda 500 ton kağıt, 150 ton plastik, 100 ton poşet, 50 ton çuval, 40 ton pimapen ve 50 ton da metal geri dönüşümü sağlıyoruz. Yılda ortalama 2 milyon ton atık, tesisimizde ayrıştırıyor. 500 bin liralık yatırım teşvikiyle tesisimizi daha da büyüttük. Biz çöp atıkları toplamaktan, yani hurdacılık işinden geldiğimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama sonra başardık. 15 araç, 100 eleman şu anda 2 bin 500 metre kare kapalı alanda bir tesisteyiz. Suriyeli sığınmacıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin her gün getirdiği atıkları, geri dönüşüm tesisinde değerlendiriyoruz" diye konuştu.

ÇÖP ATIKLARINDAN SULAMA BORUSU ÜRETİYORLAR

Hurdacılıktan gelen Kerem Demir, kurduğu çöp atığı dönüştürme fabrikasıyla birlikte Siirt yolunda sulama borusu fabrikası kurdu. Batman çöpünden elde ettiği ham medde ile sulama borusu üretimine geçen Demir, "Batman'da aylık 60 bin ton plastik ve poşetten elde ettiğimiz ham madde ile sulama borusu üreten fabrika kurdum. Burada ürettiğimiz sulama borularını tüm bölgeye sulama borusunu satışını yapıyoruz. Baro fabrikasının hayata geçmesiyle hayalim gerçekleşti. Hurdacılıkla işe başladığım bu işe sula barosu üreteceğimi hiç aklıma gelmezdi. Bu çöpten ben ve tüm çalışanlarımız kazanıyoruz. Ayrıca bölgelere verilen cazibe merkezi ile bölgede olmayan büyük bir tesis kurmak içinde 14 milyonluk projemizin kabul edilmesi durumda son derece mükemmel bir tesis kurmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------

-Katı atık tesisi

-Attıkların ayrıştırılması

-Atıkların tesise getirilmesi

-Boru fabrikası

-Kerem Demir'in konuşması

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, -

=============================================

5)DRONE İLE TESPİT EDİP OPERASYON YAPTILAR

BURSA'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesi'nde sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK'yı övücü propaganda yapıp örgüte destek isteyen dört kişinin yeri Jandarma tarafından Drone ile tespit edildi. Dört kişi gözaltına alındı.

Mustafa Kemal Paşa ilçesi'nde sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK'yı övücü propaganda yapan kişilerin olduğu ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yapılan araştırmalar sonucunda akraba olan Ş.G. (29), H.G.(33) A.G. (23) ve F.Ç.'nin Çördük Köyü Çeşmeciler mevkiinde mangal kömürü imalatı yaptıkları belirlendi. Drone ile havadan yapılan takiple şahısların yerlerini tespit eden ekipler İlçe Jandarma Komutanlığı ve Jandarma Özel Harekat ekiplerinin desteğiyle operasyon düzenledi. Bölgede Bomba arama, Narkotik ve Mayın Arama köpeklerininde yaptığı araştırmada dört kişi gözaltına alındı. Şahısların kaldıkları yerlerde 5 adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirilirken, 9 cep telefonu, 1 tablete ise incelenmek üzere el konuydu. Şüpheliler sorgulamalarının ardından "Terör örgütü propagandası yapmakö suçundan Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edilecekler.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Drone ile havadan görüntü

-Bölgede Jandarma tarafından arama yapılması

-Detaylar

SÜRE: 2 dakika 17 saniye BOYUT: 174 MB

=============================================

6)JANDARMADAN KAÇAN MİNİBÜSTE 27 KAÇAK YAKALANDI

TEKİRDAĞ'ın Malkara İlçesi'nde jandarmanın, 'dur' ihtarına uymayarak bir süre kaçan minibüste yapılan aramada Afganistan ve Pakistan uyruklu 27 kaçak yakalandı.

Malkara'da gece trafik kontrolü yapan İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, hızla giden ve şüphelendikleri 34 UU 6610 plakalı minibüse 'dur' ihtarında bulundu. Minibüsünün ihtara uymayıp kaçması üzerine kovalamaca yaşandı. Jandarma, Alaybey Mahallesi yakınlarında minibüsü durdurarak arama yaptı. Minibüs sürücüsü 37 yaşındaki H.K., gözaltına alınırken, araçta 20 Afganistan ve 7 Pakistan uyruklu 27 kaçak yakalandı.

Yunanistan'a gitmek istedikleri belirtilen kaçaklar ile minibüs sürücüsü H.K., hakkındaki soruşturma Malkara İlçe Jandarma Komutanlığı'nda sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

-Yakalanan kaçaklar

-Kaçaklar ve çocuklar

-Detaylar

Haber-Kamera: Murat YAYIN/MALKARA(Tekirdağ),

==================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement