Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-6

Dha Yurt Bülteni-6

1)ANTALYA'DA TERÖR OPERASYONU SÜRÜYORANTALYA'nın Konyaaltı İlçesi'nde dün gece 1 teröristin ölü, 1 teröristin yaralı ele geçirildiği çatışma ardından bölgede başlatılan operasyonlar devam ediyor.

17.11.2016 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)ANTALYA'DA TERÖR OPERASYONU SÜRÜYOR

ANTALYA'nın Konyaaltı İlçesi'nde dün gece 1 teröristin ölü, 1 teröristin yaralı ele geçirildiği çatışma ardından bölgede başlatılan operasyonlar devam ediyor. Güvenlik güçleri, teröristlerin barındığı mağarayı tespit ederken içinde yaşam malzemesi ele geçirdi. Hisarçandır Dağı'ndaki terörist grubun, kentteki 4 ayrı saldırının faili olduğu tahmin ediliyor.Turizm kentinde son 4 ayda meydana gelen 4 ayrı saldırı ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin başlattığı ortak operasyonlar sürüyor. Konyaaltı İlçesi sınırlarında, Antalya- Kemer Karayolu'ndan Toroslar'ın zirvesine doğru uzanan Hisarçandır Dağı'nda yoğunlaşan polis timleri gündüz araziyi tararken, geceleri de sivil ekipler dağın hemen altındaki Hurma Mahallesi'nde devriye geziyor.

AYAKKABIDAN ŞÜPHELENDİLER

Sivil istihbarat ekipleri dün akşam devriye görevi yaparken, ekmek ve diğer yaşam malzemeleri almak için Hurma Mahallesi'nde markete gelen 2 PKK'lı terörist sokakta yürürken, giydikleri spor ayakkabı ve hareketlerinden şüphelenerek 'dur' ihtarında bulundu. Teröristlerden biri üzerindeki el bombasını ekiplere atmak istedi. Ancak, bomba patlamadan bir apartmanın bahçesine düştü.

Teröristler, farklı yönlere kaçtı. Bir terörist Hurma Mahallesi 254 Sokak'ta vurularak yaralı ele geçirilirken, diğeri 260 Sokak'ta 2 katlı müstakil evin bahçesine saklandı. Takviye ekiplerin bölgeyi ablukaya alması üzerine kaçamayacağını anlayan terörist, üzerindeki el bombasını patlatınca ölü ele geçirildi. Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın yönettiği operasyonda ölü ele geçirilen teröristin cenazesi Cumhuriyet savcısının incelemesinden sonra otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi. Polisler tarafından hastaneye götürülen yaralı terörist ise tedaviye alındı.

KİMLİKLERİ SAHTE ÇIKTI

Ölü ele geçirilen teröristin üzerinde yapılan aramada, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı 30 yaşındaki Yılmaz Çelik adına düzenlenmiş sahte kimlik, yaralı teröristin üzerinde ise Mardin- Nusaybin nüfusuna kayıtlı, 24 yaşındaki Abdullah Çakır adına düzenlenmiş sahte kimlik ele geçirildi. Kimliklerin üzerindeki fotoğrafların ise teröristlere ait olduğu belirlendi.

KALDIKLARI MAĞARA BULUNDU

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri ve Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, çatışmanın ardından gece bölgede operasyon başlattı. Bölgeyi tüm sivil giriş ve çıkışlara kapatan emniyet ekipleri, dağlık ve ormanlık alanda inceleme yaptı. Ekipler, teröristlerin Konyaaltı İlçesi Altınyaka Dağı mevkiinde bir mağarada barındıklarını belirlendi. Mağaraya baskın yapan terör timleri, yiyecek, içecek ve giysi gibi yaşam malzemeleri ele geçirdi. Antalya İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin de destek verdiği operasyonda, arazi tarama çalışmaları devam ediyor. Tespit edilen mağaraların imha edilerek kullanılmaz hale getirileceği belirtildi.

İLK SALDIRI 24 AĞUSTOS'TA

Antalya'da, 24 Ağustos'ta Kemer karayolu üzerinde jandarmaya ait minibüse teröristlerce saldırı düzenlendi. Teröristlerce önceden yol kenarına konulan bombanın askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu Astsubay Çavuş İbrahim Dağ ve Uzman Çavuş Bayram Tokay hafif yaralandı. Saldırı ardından teröristler kaçtı.

BARINAĞA ROKETLİ SALDIRI

İkinci terör saldırısı ise 14 Ekim'de yine Antalya- Kemer karayolunda meydana geldi. Teröristlerce dağlık alandan balıkçı barınağına roketli saldırı düzenlendi. Atılan 2 roketten biri, mezat alanının arkasında bir balıkçılık şirketinin deposuna isabet ederken, diğeri boş alana düştü. Bu sırada barınak önündeki yoldan geçen bir akaryakıt tankerine patlayıcı atıldı, ancak isabet almadı. Olaydan can kaybı ya da yaralanan kimse olmadı.

ATSO BİNASINDA PATLAMA

Antalya'yı hedef alan diğer bir terör saldırı ise 25 Ekim'de, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) düzenlendi. ATSO açık otoparkına biri kadın 3 terörist tarafından park edilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Olayda çok sayıda araçta ve ATSO hizmet binasında hasar meydana geldi.

UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT OLDU

Konyaaltı İlçesi'ndeki Girevit Dağı eteklerinde 14 Kasım'da yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlerce otomatik silahla açılan ateş sonucu 2'nci Jandarma Komando Bölüğü 4'üncü Tim Elemanı Jandarma Uzman Çavuş Fazıl Doğruöz şehit oldu.

OPERASYON GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

Bülent TATOĞULLARI- İbrahim LALELİ/ANTALYA, -

==================================================

2)DERİK KAYMAKAMLIĞI'NA MARDİN VALİ YARDIMCISI TUNA ATANDI

MARDİN'in Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün makamında PKK'nın bombalı saldırısında şehit edilmesinden sonra Kaymakamlığa, geçici olarak Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna'nın atandığı belirtildi.

Derik İlçesinde 10 Kasım'da makamında terör örgütü PKK'nın düzenlediği bombalı saldırıda şehit edilen Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün yerine Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, geçici görevlendirmeyle Valilik tarafından atandı. Bugün sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında ilçeye gelen Vali Yardımcısı Tuna, Kaymakamlık görevinin yanı sıra Derik Belediyesi'ni de kayyum olarak yönetecek.

MARDİN,

====================================================

3)AİLE HEKİMİ SİLAHLI SALDIRIDA YARALANDI

ADIYAMAN'ın Kahta İlçesi'nde aile hekimi 45 yaşındaki Ali Kurtekin, görevli olduğu sağlık merkezine girerken kimliği belirsiz kişinin tabancayla ateş açması sonucu yaralandı. Olay, sabah saatlerinde Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde meydana geldi. Kimliği henüz belirsiz bir kişi, Alie Sağlığı Merkezi'ne girdiği sırada aile hekimi Ali Kurtekin'e tabancayla 5 el ateş açtı. Aile hekimi Kurtekin, bacağına ve topuğuna isabet eden 2 kurşunla yaralanırken, saldırgan kaçtı. Merkezdeki görevlilerin ilk müdahalesini yaptığı Kurtekin, acil sağlık görevlileri tarafından ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada ameliyata alınan Kurtekin'in hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Olayın ardından çalışma yapan polis, saldırganın kimliğinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Kahta Devlet Hastanesi

Acil servis

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Haci BOZKURT-ADIYAMAN-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 10 MB

==================================================

4)YOLCU MİNİBÜSÜ İKİ ARACA ÇARPIP İŞYERİNE GİRDİ

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde sürücüsünün virajı alamadığı yolcu minibüsü, iki otomobile çarptıktan sonra bir işyerine girerek durabildi. Kazada araçlarda ve işyerinde hasar oluşurken, yaralanan olmadı.

Kaza, öğle saatlerinde Güney Mahallesi'nde meydana geldi. Diyarbakır'dan Siverek'e yolcu taşıyan Selahattin Bök yönetimindeki 63 EM 750 plakalı minibüs, virajda kontrolden çıkarak önce iki otomobile çarptı, ardından Faruk Kızılgeçi'ye ait kombi satışı yapılan dükkana girdi. İşyerinin vitrinin söküldüğü ve camlarının kırıldığı kazada minibüs ve otomobillerde hasar meydana geldi. Paniğe yol açan kazada minibüste bulunan 14 yolcu yaralanmadı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Olay yeri

İşyerine giren minibüs

İşyerindeki hasar

Yere savrulan eşyalar

Minibüsün çarptığı iki otomobil

Görgü tanıklarıyla röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 336 MB

=====================================================

5)SAKARYA'DA PKK VE FETÖ OPERASYONU: 12 KİŞİ ADLİYEDE

SAKARYA'da, Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturma kapsamında 'Bylock' kullandıkları tespit edilen 10 kişi ile sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı belirlenen 2 kişi gözaltına alındı. 12 kişi adliyeye sevk edildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla FETÖ ve PKK üyesi olduğu iddia edilen kişilere yönelik operasyon düzenlendi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ve Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonda FETÖ üyesi olduğu iddia edilen 10 kişi ve PKK üyesi olduğu iddia edilen 2 kişi eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alındı. FETÖ adına faaliyet yürüttükleri iddia edilen M.S.Y, A.T, N.S, T.Y, M.A, K.K, C.A, M.K, S.E, Y.B ve PKK üyesi olduğu iddia edilen B.A. ve K.S. emniyetteki sorgularının ardından bu sabah adliyeye sevk edildi.FETÖ üyesi olduğu iddia edilen 10 şüphelinin ByLock'u kullandıkları tespit edildi. PKK üyesi olduğu iddia edilen ve üzerlerinde örgütsel doküman ele geçirilen 2 kişinin ise sosyal medya hesaplarından örgüt propagandası yaptıkları belirlendi.

Görüntü Dökümü

----------------

Adliyeye sevk edilmeleri

Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya),

=========================================================

6)SAKARYA'DA DEAŞ OPERASYONU: 18 GÖZALTI

SAKARYA'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik olarak 3 ayrı adreste yapılan operasyonda Türkiye'ye kaçak yollarla girdikleri belirlenen Irak ve Suriye uyruklu 18 kişi gözaltına alındı. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ülkeye kaçak yollarla girdikleri belirlenen Irak ve Suriye uyruklu DEAŞ örgütü mensupları olduğu yönünde bilgilere ulaşınca dün Adapazarı şehir merkezinde 3 adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve Özel Hareket Şubesi ekipleri, Irak ve Suriye uyruklu örgüt üyesi oldukları belirlenen kişilerin evlerine düzenlediği baskında örgütsel faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla 18 kişiyi gözaltına aldı. Evlerde yapılan aramalarda bazı dokümanlara el konuldu. Emniyet müdürlüğüne götürülen 18 şüphelinin sorgusu sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------

Polis kamerası kayıtları

SAKARYA/DHA

======================================================

7)ADLİYE ÖNÜNDE KURŞUN YAĞDIRAN ZANLILAR NÖBETÇİ MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

KAYSERİ adliyesinde boşanan çift arasındaki mal paylaşımı davasının ardından, eski enişteleri ve kardeşine kurşun yağdırıp ağır yaralanmalarına yol açan Kemal ile Erkan Ağca kardeşler ile yanlarında bulunan Erkan Taş adli tabiplikteki sağlık kontrolünden sonra nöbetçi mahkemeye gönderildi. Dün sabah Kayseri Adliye binası önünde meydana gelen olayda,bir süre önce boşanan Leyla Ağca (22) ve Levent Yıldız'ın 1'inci Aile Mahkemesi'nde görülen karşılıklı kişisel eşyaların paylaşımı davası ertelendi. Adliye binasından çıkan ve Pınarbaşı İlçesinin Kızılören Köyünde oturan kız tarafı Ağca ailesi ile erkek tarafı Yıldız ailesi arasında başlayan sözlü tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga sırasında iddiaya göre Erkan Ağca, belinden çıkardığı tabancayla eski eniştesi Levent Yıldız'ı göğsünden, kardeşi Bülent Yıldız'ı ise sol bacaklarından vurdu. Büyük ağabey Kemal Ağca da eski damatlarının babası Recep Yıldız'ı sopa ve bıçak darbeleriyle yaraladı. Recep Yıldız ayakta tedavi edilirken, büyük oğlu Levent ile küçük oğlu Bülent Yıldız ise sevkedildikleri hastanelerde ameliyata alındı.Bu arada olay sonrası gözaltına alınan ve cinayet masası polislerince sorgulanan Erkan ve Kemal Ağca kardeşlerin Talas ilçesinde fırın işlettiği, Erkan Taş'ın da arkadaşları olduğu belirlendi. Her 3 şüpheli, silah, bıçak ve sopa ile adam yaralamak suçundan mahkemeye çıkarıldı. 2 ayrı hastanede yatan yaralı Yıldız kardeşlerin ise hayati tehlikeyi henüz atlatamadıkları ve yoğun bakım servisinde yattıkları anlaşıldı.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Silahlı yaralama şüphelilerinin Adli Tabipliğe getirilişi ve götürülüşünden görüntü

-Detay

(Haber: -Kamera: KAYSERİ, DHA)

1 dakika 40 saniye/48.3 MB

=======================================================

ARDAHAN'IN POSOF İLÇESİNDE OKULLARA KAR TATİLİ (ek)

8)KOP DAĞI: - 40.1

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en soğuk yeri, Erzurum ile Bayburt illeri arasındaki Kop Dağı Geçidi oldu. Erzurum'un Aşkale ilçesi yakınındaki Kop Dağı'nda dün gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 40.1 derece olarak ölçüldü. Gecenin en düşük sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'un Palandöken'de 10, Erzincan'ın Ergan Dağı'nda 8, Erzurum Yakutiye'de 4, Ardahan'a 3, Kars'ta 2 dereceyi buldu. Kar kalınlıkları ise Ardahan'da 25, Palandöken ile Ergan Dağları'nda 10, Erzurum ve Kars'ta 7, Sarıkamış'ta 4, Ağrı'da 2 santim olarak ölçüldü.

ERZURUM/DHA

========================================================

TECAVÜZ EDİLEN KEDİ KURTARILAMADI

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, yolda yaralı bulunan ve tecavüze uğradığı ortaya çıkan 2 yaşındaki dişi sokak kedisi, tedaviye alındığı veteriner kliniğinde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Marmaris'te dün hayvanseverler tarafından trafik kazası şüphesiyle veterinere getirilen 2 yaşındaki dişi sokak kedisine, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tecavüz edildiği ortaya çıktı. Veteriner kliniğinde tedaviye alınan kedi, bu sabah öldü. Sokak kedisi, hayvanseverler tarafından, gömülmek üzere teslim alındı.

Uzman Veteriner Hekim Deniz Yosun Switijnk, "Sokak kedisi bizlere getirildiğinde yaptığımız tespitte yaşaması bile mucize idi. Kedinin iyileşmesi için seferber olduk, çeşitli tedavi yöntemlerini kullandık. Ne yazık ki bugün sabah kedimizi kaybettik" dedi.

Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ise olayın meydana geldiği iddia edilen Uzunyalı Mevkii sahil yürüyüş yolunda mobese kameralarında yaptığı incelemede bir delile ulaşamadığı öğrenildi. Hayvanseverler, ara sokaklara konumlandırılmış ATM kameralarından olayı kimin yaptığının belirlenmesi için de dilekçe verdi.

Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS (Muğla), -

==========================================================

9)HAYVANAT BAHÇESİNDE KIŞ HAZIRLIĞI

ANTALYA Hayvanat Bahçesi'nde kış hazırlıklarının sürdüğü bugünlerde nehir sıçanı ve yavru babun ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Hayvanat Bahçesi'nde kış ayı hazırlıkları başladı. 127 tür ve 1000'in üzerinde canlının yaşadığı hayvanat bahçesinde kış soğuklarına dayanıklılığı zayıf olan hayvanlar için özel sığınak ve ısıtma sistemleri yerleştirildi. Bazı hayvanlar kışlık barınaklarına alınırken bazı yuvalarda da yenileme çalışmaları devam ediyor. Yılın 12 ayı ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden hayvanat bahçesinde ziyaretçiler hem piknik yapıp hem de hayvanları yakından görebiliyor.

Kış için hummalı çalışma devam ederken hayvanat bahçesi bugünlerde iki özel misafiri de ağırlıyor. Yaşam alanı Güney Amerika olan ve nehir sıçanı olarak bilinen kemirgen Coypu, yeni yerinde ziyaretçilerin karşısına çıktı. Yaşam alanı nehir kıyılarında arka iki ayağının perdeli olması nedeniyle kolaylıkla hareket eden Coypu, günde 2 kilo sebze ve meyveyle besleniyor.

Hayvanat bahçesi sorumlu veteriner hekimi Dr. Aygül Arsun, ziyaretçilerin ilgisinin yoğun olduğunu belirterek, "Coypu çok özel ve güzel bir hayvan. Kemirgen bir tür ve nehirde yaşıyor. Arka ayakları perdeli. Ziyaretçiler çok ilgi gösteriyor" dedi.

Bir hafta önce babun ailesine katılan 500 gramlık dişi yavru ise annesinin kucağından bir an olsun inmiyor. Sürekli süt emen yavru babun ve annesinin kış şartlarından korunmaları için de özel ilgi gösteriliyor. Bakıcılarının eliyle beslediği anne ve yavru babunun, ziyaretçilerin yoğun ilgisinden memnun oldukları görüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------

Kemirgen Coypu görüntü

Babundan görüntü

Beslenmelerinden

Röp: veteriner hekim Aygül Arsun

Haber- Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

=========================================================

10)POLİSİ GÖRÜNCE UYUŞTURUCUYU SOBADA YAKMAK İSTEDİ

EDİRNE'de, polis tarafından bir eve yapılan baskında sobaya atılıp yakılmaya çalışılan poşetlerde 33.96 gram esrar ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan V.Ö., çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü Sokak Suçları ile Mücadele Büro Amirliği ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yaptığı belirlenen V.Ö.'nün Çavuşbey Mahallesi'ndeki evine baskın düzenledi. Baskın sırasında paniğe kapılan V.Ö., elindeki uyuşturucu poşetlerini sobaya atarak yakmak istedi. Durumu fark eden polis, kısmen yanan poşetleri sobadan çıkardı. Poşetlerden 33.96 gram esrar çıktı. Polis, uyuşturucu madde ile ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 755 lira ve 25 Euro paraya el koydu. Gözaltına alınarak emniyette sorgulanan V.Ö., işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu. Soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Sobaya atılan poşet

-Polisin eriyen poşette esrar bulması

-Zanlının emniyetten çıkarılması

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/EDİRNE,-

=========================================================

11)JANDARMADAN KAÇAK SİGARA OPERASYONU

KARAMAN'da jandarma tarafından yapılan operasyonda bir kamyonetin kasasında 9 bin 165 paket kaçak sigara ele geçirildi. Sürücü R.S., gözaltına alındı.

Karaman İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bir kamyonetle kaçak sigara sevkiyatı yapıldığı ihbarını aldı. Bunun üzerine takibe alınan kamyonete Akçaşehir Beldesi'nde iken operasyon düzenlendi. Kamyonette yapılan aramada kasasında 9 bin 165 paket kaçak sigara ele geçirildi. Sürücü R.S. de gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

----------------

Kamyonetten detay

Sigaralardan detay

Haber- Kamera: Muammer ŞEN KARAMAN DHA)

=================================================================

12)MÜMSAD BAŞKANI YURDAGÜL: TRANS YAĞ KONUSUNDA, ABD VE AB'DEN İLERİDEYİZ

MUTFAK Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, " Gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD'den çok daha ileridir. Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamaktadır" dedi.Kuru çorba, bitkisel çay, toz tatlılar, dondurulmuş gıda ve margarin sektörleri temsilcilerini tek çatı altında toplayan MÜMSAD, son yıllarda gıdada bilgi kirliliğinin artmasıyla tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, MÜMSAD'ın "Gıdada Bilgi Kirliliğine Sonö sloganıyla düzenlediği bilgilendirme toplantılarının 11'incisi Gaziantep, Adana, Antalya, İzmir, Bursa, Aydın, Eskişehir, Konya, Tekirdağ ve Samsun'dan sonra Kayseri'de yapıldı. Toplantıda konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, uzman olmayan kişilerin negatif söylemlerinin çok hızlı yayıldığına ve kamuoyunun artık kime inanacağını bilemediğine dikkat çekti. Yurdagül, "Medyada uzman olan/olmayan kişilerin paylaştığı görüşlerle 'nasıl beslenmeliyiz' sorusunun cevabını arar olduk. Birinin iyi dediğine diğeri kötü diyor. Yanlış ve çelişkili bilgiler tüketicide 'yeme stresi' yaratıyorö diye konuştu. Margarin hakkında basında yer alan ve birbiriyle çelişen söylemlerin tüketicide negatif algıya neden olduğunun altını çizen Yurdagül, şöyle konuştu:

"Margarin hakkında çok fazla yanlış söylenti var. Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanları oda sıcaklığında katı görünen margarini 'doymuş yağ', diğer sıvı yağları ise 'doymamış' olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı yüzde 60-65'lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı yüzde 11, mısır yağı yüzde 13, zeytinyağı yüzde 15-17 arasında, kase margarin ise yüzde 15 civarında doymuş yağ içerir. Doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur.ö

"ESAS RİSK, TRANS YAĞ"

Metin Yurdagül, aynı zamanda düşünülenin aksine doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi, doymamış yağların da pozitif etkisi olmadığının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını kaydetti. Türkiye'de üretilen margarinlerdeki trans yağ konusuna da açıklık getiren Metin Yurdagül, MÜMSAD'ın girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006'da kaldırıldığını söyledi. Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ oranı yüzde 1'in altında olduğu için 'trans yağ yoktur' beyanı yapılabileceğini kaydeden Yurdagül, şunları söyledi:

"AB'de henüz ortak bir karar yok yüzde 2'nin altı konuşuluyor. FDA geçen yıl ABD'de kısmi hidrojenasyon yönteminin (trans yağın) kaldırılacağını ve bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi (2018'e kadar) tanınacağını beyan etmişti. Gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD'den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta ve ambalajlarında 'Trans yağ içermez/yoktur' logosu yer almaktadır."

"MARGARİN, KOLESTROL İÇERMEZ"

Fransız lider Napolyon'un, tereyağı benzeri bir gıdanın üretilmesi emriyle açılan yarışma sonucu bulunan ve 147 yıllık bir geçmişi olan margarinin, Türkiye'de tamamen bitkisel yağlardan üretildiğini vurgulayan Metin Yurdagül, bu nedenle hayvansal kökenli yağların aksine margarinin kolesterol içermediğini de söyledi. Yurdagül, "Türkiye'de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan kolesterol içermez. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70'dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verirö dedi. Yurdagül, Amerikan Kalp Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Birliği'nin sağlık rehberlerinde de margarinin alternatif bir yağ olarak önerildiğine dikkat çekti.

"KURU ÇORBALAR, TARHANADAN FARKLI DEĞİL"

Bilgi kirliliğine maruz kalan paketli gıdalardan birinin de kuru çorbalar olduğunu belirten MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, kuru çorba üretim sürecini ise şöyle anlattı: "Kuru çorbanın üretim mantığı ev yapımı tarhanadan farklı değildir. Ancak, yüksek hijyen koşullarında üretilmesi nedeniyle çok daha güvenilir bir üründür. Mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebzeler yıkandıktan sonra, ısı yardımıyla suyu alınarak, kurutulur. Sonrasında malzemeler öğütülerek toz haline getirilir. Bildiğiniz gibi bin yıllardan beri kurutma işlemi gıdaların uzun süre saklanabilmesi için uygulana gelmiştir. Kuru çorbalar, içerdiği doğal besinler kurutulduğu için koruyucu madde kullanılmasına ihtiyaç olmadan, hava nem ve ışığa karşı koruyan üç katlı paketlerde uzun süre dayanıklılığını sürdürür.ö

Görüntü Dökümü

------------------------

-MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül'ün açıklaması

-Detay

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ, DHA)

1 DOSYA 4 dakika 55 saniye/158 MB

=================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-6 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement