Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

1)BAKAN ÖZHASEKİ: YENİ SİSTEMLE İKİ BAŞLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, mecliste anayasa değişikliğini yapacak çoğunluğu yakalasalar bile, bu konuyu millete götürmek niyetinde olduklarını belirterek, "Bu yeni sistemle birlikte biz ülkemizdeki...

02.12.2016 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)BAKAN ÖZHASEKİ: YENİ SİSTEMLE İKİ BAŞLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, mecliste anayasa değişikliğini yapacak çoğunluğu yakalasalar bile, bu konuyu millete götürmek niyetinde olduklarını belirterek, "Bu yeni sistemle birlikte biz ülkemizdeki iki başlılığın ortadan kalkmasını istiyoruz" dedi.Bakan Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret etti. Özhaseki, Valilik girişinde gazetecilere gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kayseri'de hızlı tren projesi gibi ulaşımla ilgili bazı konuların gündeme geldiğini Ulaştırma Bakanı'nın bu konularda halkı rahatlatacak açıklamalar yapmasının yararlı olacağına inandığını söyledi. Özhaseki, "Bugün yine 3 tane şehidimiz var. Allah'tan rahmet diliyorum. Çok sayıda teröristin de etkisiz hale getirildiği bilgileri var. Çatışma ortamının yaşandığı bölgenin arkasında Kuzey Irak var. Teröristler, yıllarca oradaki şehirlerimize hendek ve çukur kazdılar. Çok şükür oraları temizledik, şehirlerimizi temizledik. Şimdi dağlardaki mağaralarını, sığındıkları yerleri başlarına yıkıyoruz. Teröristlerin, zaman zaman ses getirici eylemler yaptıkları da ortada. Güvenlik güçlerimiz eskiye göre çok başarılı bir şekilde bu eylemleri önlemeye çalışıyorlar. Bizim bu kararlılığımız, terör örgütünü bitirecektir" diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, terörün yaşandığı bölgelerdeki belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili olarak da, "Teröristlerin lojistik üssü gibi çalışan belediyelerdeki temizlikler de sürüyor. Teröriste her türlü desteği veren, para ve malzeme veren belediyelere kayyum atanmasına devam ediyor. Eskiden terör örgütünün emrine verilen kaynaklar, şimdi vatandaşın hizmetine veriliyor. Bazı yerleşim yerlerinin altyapısı baştan aşağı yenileniyor. Oralarda vatandaşların huzur içinde yaşaması için gayret gösteriyoruz. Oradaki vatandaşlarımızın memnuniyet oranları hayli yüksek" ifadelerini kullandı.

"YÖNETİMDE ÇİFT BAŞLILIK VARDI"

Bakan Özhaseki, anayasa değişikliği konusunda da şunları kaydettiB

"Özellikle 80 ihtilalinden sonra yapılan anayasa, tüm siyasilerin diline pelesenk olmuştu. Anayasa değişikliğini her seçimde gündeme getireceksiniz, her fırsatta anayasanın değişikliğinden dem vuracaksınız, ama sonra masaya oturulma zamanında, kırmızı çizgilerle başlayıp ama'larla devam eden bahaneler sıralayacaksın. Bunun böyle olmayacağını söyledik. Bu arada MHP'den bir teklif geldi ve bu teklif çerçevesinde görüşmeler devam etti. Oluşan taslak, meclise gelecek ve mecliste görüşülecek. Mecliste değişiklik çoğunluğunu yakalasak bile bunu vatandaşa götürmeyi düşünüyoruz. Cumhurbaşkanlığı mı başkanlık mı tartışmaları aşıldı. Burada önemli olan belki de şuydu, bu yeni sistemle birlikte iki başlılığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Önceden iki başlılık mı vardı? Evet, iki başlılık vardı. O çekişmeleri kimse unuttu mu? Hayır unutmadı. Çekişmeler o kadardı ki, bir başbakan, yurtdışına giden Cumhurbaşkanının yanında hiçbir bakanın gitmesini istemiyordu. Böyle bir şey olabilir mi? Bu çekişmelerin devam etmesini istemek, koalisyondan medet ummak hiç de ülke menfaatine değildir. Bu coğrafyada eğer güçlü olmazsanız, güçlü olup dostlara gün, düşmanlara korku vermezseniz, bu topraklarda yaşayamazsınız."

BAŞBAKAN DA PAZAR GÜNÜ KAYSERİ'DE

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri Valiliğinde yaptığı açıklamada, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım'ında Kayseri'ye gelerek toplu açılış töreni yaparak 15 Temmuz darbesi sonrası Kayserililerin gösterdiği gayret ve 220 bin kişilik demokrasi nöbetinin finalini teşekkür edeceğini söyledi. Özhaseki Pazar günü saat 15.00'te Cumhuriyet Meydanında yapılacak toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra kendi adını taşıyan müzenin açılışına katılacak olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve çok sayıda Bakan hazır bulunacak.

Bakan Mehmet Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız darbe girişimi sonrası Kayserililerin gösterdiği dirayet, gayret ve destek için özellikle İstanbul'u saymazsak 220 bin kişiyle demokrasi nöbetinde final yapan Kayserili hemşerilerimize teşekkür edecek. Başbakanımızda bu buluşmada hazır bulunacak. Kayseri halkını soğuk hava olacağı için tedbirli giyinerek Cumhuriyet Meydanına gelmeklerini bekliyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Valiliğe gelişi

-Bakan Özhaseki'nin açıklaması

-Detay

Haber: Oktay ENSARİ-Zafer BARIŞ-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ, DHA)

2 DOSYA 9 dakika/316 MB

=====================================================

2)BAKAN ÇELİK'TEN ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NE 22 BİN DEKARLIK ARAZİ SÖZÜ

BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde Onyedi Eylül Üniversitesi'ni ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ziraat fakültesi için 22 bin dekarlık arazi tahsisi sözü verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde bulunan Koyunculuk Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etti. Burada Enstitü Müdürü Dr. Deniz Sosyal'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Çelik, daha sonra Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve öğretim üyeleri ile bir araya geldi. Enstitülerin tarım ve hayvancılığın geleceği açısından önemli olduğunu belirten Çelik, üniversite ve Araştırma Enstitüsünün birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Bakan Çelik öÜniversiteler şehirle bütünleşmeli fakülte sayısının çok olmasında ziyade, ihtiyaç sayısı neyse ona göre şekillenmeli. Bakanlıklar olarak bize düşen sorumluluk neyse yapmamız gerekiyor. Bilim olmadan yaptım demeyle olmayacağını bilmemiz gerekiyor. Bilimin öncülüğünde bir şey oluyorsa netice almak mümkün ve kalıcı olması mümkün. Aksi takdirde her şey geçici bir şekilde devam ediyor. Üniversiteler bu öncülüğü yapmalı. Her alanda yapmalı" dedi. Onyedi Eylül Üniversitesi'nde açılan Ziraat Fakültesi'nin Koyunculuk Enstitüsü'nden arazi tahsisi konusuna da değinen Bakan Çelik öBu alanlarda çalışma yapmamız gerekiyor. Sayın hocam daha önce gelmişlerdi. Enstitü içerisinden yer talebinde bulunmuşlardı. Ben geldim gördüm. Buradan açıkça ifade ediyorum. Hocam, Ziraat Fakültesi biran önce faaliyete geçirilsin. Bandırma'nın Balıkesir'in buna ihtiyacı var. Buradaki 22 bin dekarlık alan sizin emrinizde"dedi.

Bakan Çelik, daha sonra Bandırma Organize Sanayi Bölgesi'nde Etkin İlaç Sanayi tarafından kurulan fabrikanın açılışını yaptı. Buradaki törende konuşan Bakan Çelik, dünya nüfusunun 2050 yılında 9,5 milyara ulaşacağını belirterek, tarımsal üretimin yüzde 60 arttırılırsa açlık ve yoksullukla karşılaşılmayacağını söyledi. Bakan Çelik, "30 yıllık bir süre var. Tarımsal hasılayı yüzde 60 artırmamız gerekiyor ki, gıdaya erişimde bir sorun yaşamayalım. İşte bu sorunlar karşısında Türkiye dikkatli bir şekilde planını programını yaparak yürüyüşünü sürdürüyor tarım alanında. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz haftalarda Milli Tarım projesi çerçevesinde programımızı açıkladık. Gerek hayvan üretiminde gerek yerli üretime geçmek, bitkisel üretimde ise bir karış toprağı zayi etmeyecek şekilde bütün arazilerimizi ekme konusunda bir yeni sürece girmiş bulunuyoruz. Tabii ki tarıma çok ciddi destekler veriyoruz. Tarım alanında milli tarım projesine başladık, bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Etkin İlaç sanayide milli tarımın yanında milli ilaç sanayiö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Koyunculuk Araştırma Enstitüsünü ziyareti

Onyedi Eylül Üniversitesi ziyareti

Bandırma OSB, Etkin ilaç sanayi fabrika açılışı

Boyut 845 MB

Süre : 12: 38Dk.

Tufan DALGIÇ/Ahmet IGAZLI/BANDIRMA-GÖNEN/(Balıkesir), (DHA )

==========================================

3)HDP'Lİ TAN: HDP, PKK'NIN YANLIŞINA DA 'YANLIŞ' DİYEBİLMELİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan Türkiye'de devletin, AKP'nin, CHP'nin, MHP'nin bütün yanlışlarını söylediklerini ve siyasetlerinin ana ekseninin bu olduğunu belirterek, "Ama, HDP PKK'nın de yanlışına yanlış diyebilmeli. Ana mesele budur. HDP kendi siyasetini üretmelidir" dedi. Kuzey Irak Erbil merkezli K24 Televizyonuna konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP'li vekillerin tutuklanması ve gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu. HDP'li Tan, Türkiye'nin de şu an en önemli sorununun Kürt Sorunu olduğunu, HDP ile ilgili tutuklamaların sorunu daha da çözümsüz hale getirdiğini savundu. Tan şunları söyledi:

"Mesele daha da içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Şu an AKP yetkilileri ve sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncelikle meseleye güvenlik meselesi olarak bakıyor. İşte PKK'nın tam olarak sindirilmesi, PKK'ya dolaylı dolaysız destek veren veya çevresinde olan her türlü unsurun tasfiyesi politikalarını uyguluyor. Peki bütün bunları yaptınız, sonra ne yapacaksınız? Yani sonra Kürt meselesi ortadan kalkacak mı? veya bu kadar insanı zanlı, suçlu ve tasfiye edilmesi gereken kişi olarak gördükten sonra kimlerle ne yapacaksınız? Bu soruların cevabı yok."

'SİLAHLAR KESİN OLARAK SUSACAK'

HDP'li Tan, 2013 yılı 21 Mart Nevruzunda okunan Abdullah Öcalan'ın mesajını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Türkiye içinden silahlara son verilmesi lazım, kesin bir dille ve tavırla. Kürtler Türkiye'yle savaşarak mı bir hak elde edecekler, Türkiye içinden anlaşarak mı? Anlaşarak eğer bir hak elde edilecekse silahlar susacak. Kesin olarak susacak. Sustu, susuyor, susar gibi yapıyor, çekildim, çekilmedim, bıraktım, bırakmadım değil. Kesin olarak aynı 2013 21 Mart Nevruz Günü Diyarbakır Meydanı'nda Öcalan'ın açık, net mektubundaki gibi kesin olarak silahlar susacak. ve ondan sonra demokratik, ciddi bir mücadele devam edecek. Bu birincisi. İkincisi Suriye'de, Irak'ta ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Kürtlerin meşru haklarını tanıyacak. Yani nedir bu? Otonomidir, federasyondur, eyalet sistemidir, ne ise bunlar oturulup konuşulacak. Yani havanda su dövülmeyecek."

'PKK'NIN YANLIŞINA DA YANLIŞ DİYEBİLMELİ'

HDP olarak Türkiye'de devletin, AKP'nin, CHP'nin, MHP'nin bütün yanlışlarını söylediklerini ifade eden HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan şöyle dedi:

"Siyasetimizin ana ekseni bu. Ama HDP PKK'nin de yanlışına yanlış diyebilmeli. Ana mesele budur. Siz devletin, AKP'nin, MHP'nin, CHP'nin bütün yanlışlarını nasıl söyleyebiliyorsanız PKK'nin de yanlışına yanlış deme mecburiyeti vardır. Birinci sorun budur. ve özgün siyaset üretmelidir HDP. Kendi siyasetini üretmelidir. Ana mevzu budur."

Ferit ASLAN-DİYARBAKIR, -

=======================================================

4)ARDAHAN'DA KAR KALINLIĞI 12 SANTİME ÇIKTI

ARDAHAN'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Ardahanlılar yeni güne lapa lapa yağan kar yağışı ile uyandılar. Vatandaşlar ev ve iş yerlerinin önünü temizleme telaşı içerisine girerken, gençler ise kardan adam yaptılar. Gençler, yaptıkları kardan adam ile öz çekim yapmayı ihmal etmediler. Ardahan kent merkezinde kar kalınlığı 12 santime çıktı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kar altında yürüyen vatandaşlardan görüntü

-At arabasından görüntü

-Kar temizliği yapan vatandaşlardan görüntü

-Kardan adam yapan gençlerin görüntüsü

-Detay görüntüler

Haber-Kamera -Deniz BAŞLI -/ ARDAHAN

BOYUT : 80 .7 MB

SÜRE: 2 dakika 30 saniye

=========================================

5)PERİBACALARI KARLA KAPLANDI

Peribacalarıyla ünlü Kapadokya bölgesinde kar yağışı dün gece başladı ve aralıklarla devam ediyor. Kar yağışı sonrasında beyaza bürünen peribacaları, kışın da turistlerin ilgisini çekiyor. Nevşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, gece boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için mesai yaptı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Nevşehir de kaldırımda yürüyen vatandaşlardan genel görüntü

-Nevşehir kalesinden genel görüntü

-Kapadokya bölgesindeki turistlerden genel görüntü

-Karla kaplı peribacalarından genel ve detay görüntü

-Şehrin Ana caddesinden genel ve detay kar manzaraları

-Belediye Ekiplerinin parktaki kuş yemliklerine yem bırakması

Haber - Kamera: Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR,DHA)

DV 1 Dosya 1 Dakika 45 Saniye 109 - MB

====================================================

6)DİYARBAKIR'DA DBP'Lİ 12 BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI KAYMAKAMLIK İZNİNE BAĞLANDI

OLAĞANÜSTÜ Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelere dayanılarak haklarında PKK/KCK'dan soruşturma açılan ve bir kısmı tutuklanan DBP'li belediye başkanları yerine kayyumlar atanırken, Diyarbakır'a bağlı 12 İlçe Belediyesine gönderilen yazıda ise, yine KHK'ye dayanılarak çalışmaları ilçe kaymakamlıklarının iznine bağlandı. Valilikten 12 DBP'li İlçe Belediyesine gönderilen yazıda, "Kamu ihale kanununda belirtilen doğrudan temin usulündeki miktarı aşan her türlü mal, hizmet, yapım işleri ve buna ilişkin ihale iş ve işlemleri ile her türlü personel alımları 25.11.2016 tarihinden geçerli olmak üzere Olağanüstü Hal süresince ilçe Kaymakamı onayı sunulmasıyla yürürlük kazanması ve Valiliğimizin bilgilendirmesi tarafımdan uygun görülmüştür" denildi.

Diyarbakır'da daha önce Belediye Başkanları haklarında açılan soruşturmalar sonucu tutuklanan Büyükşehir, Sur, Silvan ve Hani ilçelerine OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde kararnameler ile kayyumlar atanırken; DBP'li olup kayyum atanmayan 12 ilçe Belediyesinin çalışmaları ise Kaymakamlıklar iznine bağlandı.

Diyarbakır Valiliğinden, Ak Partili olan Çermik ve Çüngüş Belediyeleri dışında kalan Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Çınar, Bismil, Ergani, Dicle, Eğil, Lice, Kulp, Hazro ve Kocaköy Belediye Başkanlıklarına gönderilen yazıda şöyle denildi:

"MEVZUATA UYULMADIĞI İHBARI YAPILMAKTADIR"

"İlimizde yaşanan terör hadiseleri ile ilgili olarak; dağıtım listesinde zikredilen belediyelerin iş ve işlemleri ile personel alımlarında ve istihdamında, ihlal iş ve işlemlerinde yürürlükteki mevzuat hükümlerine uyulmadığı şekilde ihbar ve şikayetler yapılmaktadır. 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun Mahalli idarelere ait yetkiler başlıklı 27'nci maddesinin 1'inci fıkrasında 'Bölge valisi, olağanüstü halin gerektirdiği durumlarda mahalli idarelerin organlarınca alınacak kararlar ile tesis edilecek tasarrufların tamamının veya belli konulara ilişkin olanların; il merkezinde kendisinin, görevlendirmesi halinde il valisinin ve ilçelerde kaymakamların onayı ile yürürlük kazanmasını kararlaştırabilir' hükmü aynı Kanunun geçici 1'inci Maddesinde 'Bölge valiliği teşkilatı kurulup göreve başlayıncaya kadar, bu kanunla bölge valilerine verilen görev ve yetkiler il valiliklerince yerine getirilir' hükmü kapsamında, mahalli idare organlarınca, 4734 sayılı Kamu ihale kanununda belirtilen doğrudan temin usulündeki miktarı aşan her türlü mal, hizmet, yapım işleri ve buna ilişkin ihale iş ve işlemleri ile her türlü personel alımları 25.11.2016 tarihinden geçerli olmak üzere Olağanüstü Hal süresince ilçe Kaymakamı onayı sunulmasıyla yürürlük kazanması ve Valiliğimizin bilgilendirmesi tarafımdan uygun görülmüştür. Bundan böyle yukarıda belirtilen talimatlar doğrultusunda iş ve işlemlerin gerçekleştirmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim."

Ferit ASLAN-DİYARBAKIR,

==========================================================

7)LİSELİ DİLARA 5 GÜNDÜR KAYIP

DÜZCE'nin Çilimli İlçesi'nde oturan lise öğrencisi 16 yaşındaki Dilara Sena Hanedar'dan 5 gündür haber alınamıyor.

Farabi Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Dilara Sena Hanedar, 5 gün önce, Düzce'de bir alışveriş merkezinde lavobaya gideceğini söyleyerek annesinin yanından ayrıldıktan sonra dönmedi. Anne Nigar Hanedar, daha önce de 5 kez evden kaçan kızının bulunması için polis ve jandarmaya başvurdu. Yapılan aramalarda liseli kız bulunamadı.

Nigar Hanedar, kızının kendisinden 13 yaş büyük biri tarafından evlenme vaadiyle kandırıldığını, daha sonra terk edilince bunalıma girdiğini söyledi. Kızının bu yüzden uyuşturucuya başladığını kendisine söylediğini anlatan Nigar Hanedar, şöye konuştu: "Kızımın tedavi olmasını istiyordum. Kızım tedavi olsun diye Düzce Adliyesi'ne gidip savcılığa başvuracaktım. Adliyeye gitmeden önce şehir merkezinde alışveriş merkezine girdik. Kızım lavaboya gideceğini söyledi sonra koşarak uzaklaştığını gördüm. 5 gündür kızımdan haber alamıyorum."

Nigar Hanedar, "Kızım ne olur geri dön. Annenin yüreğini parçalama. Biz seni seviyoruz ve her halinle kabul ediyoruz" diyerek gözyaşları içinde kızına çağrıda bulundu.

Görüntü Dökümü

-------------------------------------

-Anne ile röp.

-Anne ağlarken

-Kızının fotoğrafına bakarken

-Liseli kızın fotoğrafı

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

===========================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement