Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

Dha Yurt Bülteni-7

Aladağ'da yurt yangınında 12 kişi öldü, şikayetçi olan yokADANA Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Elçi, Aladağ İlçesi'nde 12 kişinin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı yangında, ölenlerin hiçbirinin ailesinin şikayetçi olmadığını söyledi.

09.12.2016 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aladağ'da yurt yangınında 12 kişi öldü, şikayetçi olan yok

ADANA Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Elçi, Aladağ İlçesi'nde 12 kişinin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı yangında, ölenlerin hiçbirinin ailesinin şikayetçi olmadığını söyledi.

Geçen 29 Kasım akşamı meydana gelen yurt yangınının ertesi gününden itibaren Adana Barosu yönetimi olarak Aladağ'a gittiklerini belirten Avukat Nevzat Elçi, ölen çocukların ailelerine gönüllü avukat tahsis ettiklerini belirtti. Elçi, avukatların ölen ve yaralanan çocukların ailelerinin verdiği ifadelerde yanlarında bulunduğunu, ancak hiç bir ailenin şikayetçi olmadığını söyledi. Ailelerin baskı altında olduğunu savunan Elçi şöyle konuştu:

YARALI ÇOCUKLARIN AİLELERİNDEN BAZILARI ŞİKAYETÇİ OLACAK

"Biz olayın ardından Baro yönetimi olarak Aladağ'daydık. Orada olayı kendi gözümüzle gördük. Mağdur ailelerinin çocuklarına ve kendilerine gönüllü olarak ücretsiz avukatlar görevlendirdik. Aladağ'a gidip ifadelere katıldılar. Ancak avukat arkadaşlarımıza, aileler ve oradaki bazı avukatlar 'Ne işiniz var burada. Biz kendimiz gerekirse müdahil oluruz' dediler. Aileler bu şekilde tavır sergiledi. 'Size gerek yok' denildi. Biz oraya insan hakları adına, Adana Barosu adına gittik. Ancak aileler bir şekilde ikna edilerek, baskı ile şikayetçi olmadılar. 'Allahtan gelen bir şey' dediler. Yaralı kurtulan çocuklarımızın ailelerinden bazıları ise şikayetçi olacak."

Görüntü Dökümü

----------------------

-Yanan yurt binasından görüntü

NOT : EK GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Haber: ADANA

==================================

Terlik davasında anneye beraat kararı çıktı (2) - yeniden

DENİZLİ'nin Honaz İlçesi'nde oğluna fırlattığı naylon terlik 'silah' sayılan ve hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 62 yaşındaki Şenay Güzel, ilk duruşmada beraat etti.

Honaz'da iki katlı bir evde altlı- üstlü oturan Şenay Güzel ile oğlu 38 yaşındaki Hasan Güzel arasında geçen 13 Mayıs günü kavga çıktı. Anne Güzel, evin içinde giydiği naylon terliği ayağından çıkartarak kapıda kendisine hakaret ettiğini ileri sürdüğü oğlu Hasan Güzel'e fırlattı. Annenin attığı terlik Hasan Güzel'e isabet etmedi. Ancak Hasan Güzel, Honaz Polis Merkezi'ne giderek annesinden şikayetçi oldu.

Polis, şikayet üzerine anne Şenay Güzel'in ifadesine başvurdu. Olayı soruşturan savcı, Şenay Güzel'in attığı terliği 'silah' sayıp, hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 86'ncı maddesi uyarınca 'kasten basit yaralamaya teşebbüs' suçundan Denizli 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Savcı iddianamede, olay tarihinde taraflar arasında ailevi bir konuda çıkan tartışmada anne Güzel'in oğluna terlik fırlattığını, isabet ettiremediğini, eylemin teşebbüs aşamasında kaldığını, alınan savunmasında suçlamayı samimi olarak ikrar ettiğini belirtti. Eyleminin tanık beyanı ile de doğrulandığını, şüphelinin isnat edilen suçu işlediğinin anlaşıldığını vurgulayan savcı, yargılanması yapılarak şüphelinin cezalandırılmasını istedi.

Denizli 6'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde Şenay Güzel, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık Güzel'in yanı sıra avukatı Hasan Ozan Orpak ile Güzel'in şikayetçi olan oğlu Halil Güzel de katıldı. Mahkemeye heyeti ilk olarak kimlik tespiti yaptıktan sonra anne Güzel'in ifadesini aldı.

Şenay Güzel, ifadesinde suç aleti olan terliği de mahkemeye heyetine göstererek, "İşte attığım terlik bu. Bunun suç olduğunu bilseydim atmazdım. Oğlum eşiyle birlikte benim eve kavga etmeye geldi. Üzerime gelince ayağımdaki terliği fırlattım. 38 yıllık evladım. Onun tırnağına zarar gelsin istemem. Canımdan can o benim" diyerek gözyaşlarını tutamadı, ağladı.

Duygusal anların yaşandığı duruşmada daha sonra Halil Güzel'in ifadesine başvuruldu. Halil Güzel ifadesinde, şikayetinden vazgeçtiğini söyledi. Güzel ifadesinde olayın basına yansımasıyla birlikte tehditler aldığını da belirtip, dosyaya gizlilik kararı alınmasını istedi. Bunun üzerine anne Güzel'in avukatı Hasan Ozan Orpak söz alıp, basit bir dava için gizlilik kararı alınmaması gerektiğini belirtti. Orpak, suç aleti terliğin silah sayılamayacağını bu nedenle müvekkilinin beraatını da istedi. Gizlilik talebini reddeden mahkeme, anne Şenay Güzel'in davadan beraatına karar verdi.

Adliyeden gülümseyerek çıkan anne Şenay Güzel, kararı mutlulukla karşıladığını belirterek, "Mahkemede attığım terliği gösterdim, beraat ettim" dedi. Duruşma çıkışında Halil Güzel'in annesiyle yan yana gelmemeye özen göstermesi dikkat çekti.

Şenay Güzel'in avukatı Hasan Ozan Orpak da duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, beraat karanının kendileri açışından sevindirici olduğunu belirtti, şikayetçi Halil Güzel'in temyize başvurup, başvurmayacağını bekleyeceklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Anne Şenay Güzel'in adliyeye gelişinden görüntü

-Adliyeden görüntü

-Anne Şenay Güzel'in avukatı Ozan Orpak ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber - Kamera : Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

=======================================

'Polisin dizi setine uzun namlulu silah baskını' ek görüntü

Görüntü Dökümü

-------------------------

DHA Muhabiri Fatih KARAÇALI'nın anonsu

Dizi çekimi yapılan binanın dış görüntüsü

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

==============================================

Sivas'tan Halep'teki saldırılara tepki

SİVAS'ta Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve İnsani Yardım Derneği (İHH) ortak basın açıklaması düzenleyerek Halep'teki saldırılara tepki gösterdi.

Kent meydanında toplanan yaklaşık 50 kişilik Memur-Sen'e bağlı sendika üyeleri ve İHH üyesi, Halep'teki Suriye rejimi ve Rus güçlerinin düzenlediği hava saldırılarını kınadı. Basın açıklamasına kentte faaliyet gösteren Uluslararası İmam Hatip okullarında okuyan Afrika asıllı öğrenciler de destek verdi. Ellerinde 'Halep için ayaktayız', 'Halep seni bekliyor' yazılı dövizler taşıyan ve 'Halep'i açıktan, insanlığı utançtan kurtar' yazılı pankart açan grup adına açıklama yapan Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz, Halep'te sivillere yönelik yaşanan saldıralara karşı Avrupa'nın sessiz kaldığını söyledi. Temiz, "Halep, insanlığın ve bütün insani değerlerin katledildiği kentlerden biridir. Terörü konvansiyonel silaha dönüştüren devletlerin, bütün dünyadan yalıtarak katliam yaptığı Halep'te can pazarı yaşanıyor. Malesef insanlık bu katliamı kanıksamış durumda. Dünyanın birçok ülkesinde yaşananlar bu katliamları kendi surları arkasından bir film izliyormuş gibi seyrediyorlar. Merhamet ihtiyacı adalet yoksunluğuna dayanır. Biz daha köklü çözümler üretilmesi gerektiğini, adil bir dünyanın vicdanları harekete geçirdiğimiz zaman mümkün olduğuna inanıyoruz. Yani tüm dünya üzerindeki Rachelleri, Malcom X'leri, Gandileri harekete geçirerek Halep'te bir vicdan köprüsü oluşturmak zorundayız. İnşallah bunu başaracağız" dedi.

Görüntü Dökümü:

-Grubun görüntüsü

-Destek veren Afrikalı öğrenciler

-Açıklama

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

===============================================

Halep saldırıları Tokat'ta protesto edildi

TOKAT'ta Memur Sen üyesi bir grup, Suriye rejim güçlerinin Halep şehrine yaptığı saldırıları protesto etti.

Cuma namazı sonrası yer altı çarşısı üzerinde toplanan yaklaşık 250 kişi, 'Halep'i açlıktan, insanlığı utançtan kurtar' pankartı açarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine slogan attı. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu'nun da destek verdiği eylem basın açıklamasını Memur Sen İl Temsilcisi Suat Mantar okudu. Başkan Mantar, Halep'in Türkiye'nin tarihi olduğunu söyleyerek, "Halep bizim parçamız. Halep bizim yürek yangınımız. Bugün Bosna Hersek'in kaderi Halep'te yaşanıyor. Halep'te insanlık ölüyor. Bosna Hersek'ye yaşanan katliamı yıllar sonra izlediğimizde ve gördüğümüzde üzerimize düşeni tam olarak yapamadığımız için insanlık olarak çoğu zaman utanıyoruz. O gün keşke orada olsaydık. Keşke bir şeyler yapabilseydik de bu insanlık ayıbı olmasaydı diyebiliyoruz, utanıyoruz. Yarın aynı şekilde hem kendi insan olarak utanmamamız için hem çocuklarımızın bizimle gurur duyması için aynı olay bugün Halep'te yaşanmakta ve Halep için herkes üzerine düşeni yapması gerekmektedir" dedi.

Açıklama sonrası grup tekbir getirerek dağıldı.

Görüntü Dökümü:

-Grubun görüntüsü

-Açıklama

Haber-Kamera: Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT,

==============================================

Okula terlikle gidiyorlar

VAN'ın Başkale İlçesi'ne bağlı Kavurgalı Mahallesi'ndeki birçok öğrenci, okula terlik veya eski yazlık ayakkabılarla gidip, geliyor. Öğrenciler ve velileri, yetkililer ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Başkale ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kavurgalı Mahallesi'nde okula giden öğrencilerin yaşadığı imkansızlıklar yürek burkuyor. Çetin kış şartlarının yaşandığı Kavurgalı Mahallesi'nde birçok öğrenci, okula terlik veya eski yazlık ayakkabılarla gidip, geliyor. Aileleri çocuklarına kışlık kıyafetler alamadıklarını belirtirken, çocuklar ise kar yağmadan hayırseverlerden ve yetkililerden destek beklediklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: Engin ERTÜRK/BAŞKALE (Van), -

=====================================

Bursa'da Down Sendromlu Emine'den polislere anlamlı anons

BURSA'da, otizmli ve down sendromlu öğrenciler, Bursa İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız'la makamında bir araya geldi. Polis olmak istediğini söyleyen Emine Kırbali isimli bir çocuk, Emniyet Müdürü Yıldız'ın telsizinin mandalına basarak "Şehit olmayın, sizi çok seviyorum ve sizin için çok dua ediyorum" diye anons yaptı.

Bursa'da Nilüfer İş Okulu'nda eğitim gören otizimli ve down sendrumlu 10 öğrenci, Bursa İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız'ı makamında ziyaret etti. Burada konuşan Yıldız, kendisine yapılan ziyaretten dolayı mutluluğunu dile getirerek, engelli çocuklarla sadece bir gün değil her gün beraber olmak istediklerini söyledi. Konuşmanın ardından otizmli öğrenci Emine Kırbali ile sohbet eden Yıldız, ne olmak istediğini sorunca "polis olmak istiyorum" cevabını aldı.

DOWN SENDORUMLU EMİNE'DEN EN ANLAMLI TELSİZ ANONSU

İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, polis olmak isteyen Emine Kırbali'ye telsizi vererek polislere duygu ve düşüncelerini iletmesini istedi. Telsizin mandalına basan öğrenci, "Şehit olmayın sizi çok seviyorum ve sizin için çok dua ediyorum." ifadelerini kullandı. Anonsa karşılık olarak da merkez istasyonu, "Biz de sizi çok seviyoruz, öncelikle sizler olmak üzere tüm toplumumuzun huzuru ve güveni için cansiperane çalışmaya devam edeceğiz." cevabını verdi. Diğer otizmli çocuklarla da sohbet eden Yıldız, daha sonra özel olarak hazırlanmış hediyeleri öğrencilere takdim etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Engelli çocukların Selami Yıldız ile tanışması

Emine'nin telsizden anons yapması

Hediyelerin dağıtılması

Haber-Kamera: Berktuğ ÖNCÜ/BURSA,-

=========================================

Bursa'da sahte emlakçı 25 bin lira dolandırdı

BURSA'da kendisini emlakçı olarak tanıtan ve vatandaşları ucuza arsa temin etmek vaadiyle kandırarak dolandırdığını öne sürülen 43 yaşındaki Mehmet O., gözaltına alındı. Şüphelinin 1 haftada 25 bin liralık dolandırıcılık yaptığı öğrenildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, cep telefonundan arayarak kendisini emlakçı olarak tanıtan bir kişinin, ucuza arsa temin etmek vaadiyle vatandaşları kandırarak paralarını dolandırdığı bilgisine ulaştı. Dolandırılan vatandaşların banka hesaplarından yola çıkan polis ekipleri, şüphelinin banka hesabını tespit ederek teknik takip başlattı. Şüpheli Mehmet O., merkez Osmangazi ilçesi Gençosman Mahallesi'nde bulunan bir PTT şubesinde parayı çekerken gözaltına alındı. Mehmet O.'nun farklı suçlardan kaydının bulunduğu ve 1 haftada 25 bin lira değerinde dolandırıcılık yaptığı öğrenildi.

Şüpheli Mehmet O., emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

şüphelinin emniyetten sevk edilesi

Emniyetten detaylar

Haber-Kamera: Berktuğ ÖNCÜ/BURSA,-

===========================================

Çanakkale'de sarıkanat fiyatları arttı

ÇANAKKALE'de sarıkanat balığının fiyatı, avlanmanın az olması ve olta balıkçılığı ile tutulması nedeniyle 15 liradan 30 liraya çıktı.

Su ürünleri avcılığının geçen 1 Eylül'den itibaren başlamasıyla tezgahlarda yerini alan ve bir ay öncesine kadar kilosu 15 liradan satılan sarıkanat balığının fiyatı, boyuna ve gramına göre 25 ile 30 liraya çıktı. Çanakkale'de 20 yıldır balıkçılık yapan Volkan Kaşıkçı, "Fiyatın artmasıyla birlikte satışlar da düştü. Bunun yanında hamsi, tekir, istavrit bollaştı. Tezgahta çeşitlilik arttı. Tekir 25 ile 30 liradan 15 liraya düştü. Hamsi 15 liradan 10 liraya düştü. İstavrit 15 lira. Çeşitlilik bollaştı. Vatandaşın artık biraz daha bu balıkları talep edip, bunlara yönelmesi lazım. Sarıkanatın fiyatı gün geçtikçe daha da yükselecek. Çünkü balık azaldı. Bunlar göç balığı. Mevsimi yavaş yavaş geçiyor. Diğer balık çeşitleri bollaştığı için vatandaş daha çok balık yiyecek" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Tezgahlardaki sarıkanattan genel ve detay görüntüler

-Volkan Kaşıkçı açıklama

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

============================================

Gaziantep'ten trikoculardan döviz kararı

GAZİANTEP'te trikocu sektörü esnafı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyarak döviz üzerinden alışveriş yapmama kararı aldı.

Kentin Karatarla Mahallesi'nde yoğunlukta bulunan trikocu esnafı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla alışverişlerini Türk Lirası'yla yapma kararı aldı. Arif Dai sokağının girişine 'Dolar ile iplik ticaretine hayır! TL ile fahiş fiyata hayır! Esnafına ve devletine destek ol" yazılı pankart asan esnaf, dövizle alışveriş yapmayacaklarını söyledi.

20 yıldır triko sektöründe faaliyet gösteren Hasan Demir, yıllardır döviz ile mücadele ettiklerini ama bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı'nın dövize karşı bu çıkışı ile büyük bir destek bulduklarını belirten Demir, şöyle dedi:

"Faaliyet göstermiş olduğumuz triko sektöründe son yıllarda gerek dövizin aşırı yükselmesi gerek yüksek faiz dolayısıyla üretim yapamaz duruma geldik. Cumhurbaşkanımızın döviz çıkışı bizim yıllardır kanayan yaramızı gün yüzüne çıkardı. Biz bu sorunu yıllardır yaşıyoruz ama son 3- 4 yıldır kurdaki yükseliş bizi çok etkiledi birçok esnaf arkadaşımız iflas etti, birçok yuva dağıldı. Şuan da batma tehlikesinde olan günü kurtarmaya çalışan birçok esnaf arkadaşımız var. Bu esnaf arkadaşlarımızın iflas etmesinin en büyük sebebi döviz, diğer bir sebep ise ham madde satıcıların ürünü Türk lirasından satarken fahiş fiyat ve vadeler ile vererek üretimi baltalamasıdır. Bizim ürünlerin yurt dışına dolar ile alınıp dolar ile satılmasına karşı değiliz, biz iç piyasadaki ticaretin Türk Lirası ile yapılmasını istiyoruz."

Kurları takip etmekten kendi işlerini yapamaz olduklarını ifade eden esnaf Sait Demir ise yıllardır gece-gündüz çalışmalarına rağmen kur farkı nedeniyle büyüyemediklerini ve bu soruna biran önce çözüm bulunmasını istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Trikocu esnafı

Asılan pankart

Hasan Demir röp.

Sait Demir röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

=============================================

Deniz çekildi, antik Kyzikos iskelesi ortaya çıktı

BALIKESİR'in Erdek İlçesi'nde deniz çekilmesiyle birlikte Kyzikos Antik Kenti'nin iskelesi ortaya çıktı.

Erdek'te deniz, sahilden 40-50 metre çekildi ve yaklaşık 1 metre alçaldı. Denizin çekilmesiyle çok sayıda adacık ortaya çıkarken 5 kilometrelik sahil şeridinde midyeler, deniz yıldızı ve dip yosunları açığa çıktı. Bir balıkçının balık avı için denize bıraktığı ağlar ise karada kaldı. Kıyıya yakın bir yerde bulunan ve tamamen danizin altında kalan Kyzikos Antik Kenti'nin iskelesinin tamamı da ortaya çıktı.

Sahilde yazlık tatil kamp tesisleri bulunan Günay Aldırmaz, çekilmenin bu kez önceki çekilmelere göre çok fazla olduğunu belirtti ve karada kalan şamandırayı göstererek denizin sahilden çekilmesinin en az 40-50 metre ve alçalmanın da en az 1 metre olduğunu söyledi. Aldırmaz, "Evet kayıkları yüzdüremeyecektik. Çekilme halen sürdüğü görülüyor. Daha önce ayni yerlerde yüzülüyordu. Kayıkları bağladığımız şamandıraya bakacak olursak 1 metre alçalma var, çok şaşırtıcı bir durum. 48 yaşındayım böylesini ilk kez görüyorum. Daha önce bukadar olmuyordu" diye konuştu.

Çevredekiler denizin çekilmesiyle birlikte "Acaba deprem habercisi olabilir mi?" yorumlarını yaptı.

YALOVA'DA DA ÇEKİLMİŞTİ

Yalova sahilinde dün deniz yaklaşık 10 metre çekilmesi ile kayalıklardaki yosunlar ortaya çıkmıştı. Safran Deresi'nin denize dökültüğü yerde bazı kayıkların karaya oturduğu görülürken, DHA muhabirin sorularını telefon ile yanıtlayan Jeoloji Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Denizin çekilmesi rüzgarın değişiminde ve atmosferik koşullarda da olabilir. Bu çekilmenin sadece Yalova'da değil, Marmara kıyı boyunda var olup olmadığı araştırılmalı. Yaşanan bu gelişme, 'depremin habercisi' demek için yeterli değil" demişti.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Erdem ÖZCAN/ERDEK (Balıkesir), -

==============================================

Kızıl Kilise'deki kazılarda 165 yıllık kitabe bulundu

ELAZIĞ Belediyesi tarafından tarihi Harput'taki Kızıl Kilise'de yapılan kazı çalışmalarında, 165 yıllık kitabe bulundu.

Harput'un tarihi dokusunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, tarihi Kızıl Kilise'de (Surpgarabet) rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine yönelik kazı ve sondaj çalışmaları sürüyor. Birinci derecede arkeolojik sit alanı içinde yer alan 19'uncu yüzyıla ait tarihi Kızıl Kilise'de sürdürülen kazı ve hafriyat çalışmaları sırasında 80x53 ebadında 1851 tarihli, Ermenice yazılı kitabe ortaya çıktı. Kitabe çalışmaların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek restorasyonda kullanılmak üzere Elazığ Müzesi'nde koruma altına alınacak.

Kazı çalışmaları sırasında ayrıca sütunçelere, sütun kaidelerine, giriş kapılarına ve mahzenlere ulaşılırken, çok sayıda da süsleme malzemesi bulundu. Gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarının ardından tarihi yapı eski yapısına uygun hale getirildikten sonra Harput'un yaşayan turizm değerleri arasındaki yerini alacak.

Görüntü Dökümü

------------

Haber-Kamera: ELAZIĞ, -

=============================================

Acil sağlık hizmetleri masaya yatırılıyor

MUĞLA İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi işbirliğiyle dördüncüsü Bodrum'da düzenlenen Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi'nin ardından bilimsel program ile devam ediyor. 11 Aralık'ta sona erecek kongrede, yerli ve yabancı konuşmacılar, acil sağlık hizmetlerindeki gelişmeleri ve yurtdışındaki uygulamalar hakkında bilgi verecek.

Bodrum'da bu yıl Ersan Resort & Spa'da dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Paramedik Kongresi bilimsel programı açılış konuşmaları ile başladı. Kongrenin açılışına, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Müdür Yardımcısı Kadir Sorucuoğlu, Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Prof. Dr. Nalan Özhan Elbaşı, Kanada Renfrew Acil Sağlık Hizmetleri Direktörü Michael Nolan, Paramedik Derneği Genel Başkanı Hamdi Alpakan katıldı. 30 ilden 600'ü aşkın personelin katılımıyla gerçekleşen, acil sağlık hizmetleri bünyesinde görev alan idari personel ile sahada 7/24 görev yapan sağlık çalışanlarını hedef alan kongrede, hastane öncesi acil sağlık sistemleri hakkında uluslararası görüş alışverişi, resusitasyon uygulamaları, pediatrik ve geriatrik vakalara yaklaşım, travmalar, ambulans kazaları, acil ve afet yönetimi konuları başta olmak üzere paramedik eğitimleriyle ilgili bilgilerin verileceği çeşitli konular ele alınacak. Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avusturalya ve Yeni Zelanda olmak üzere 6 ülkeden yabancı ekipler de, kongre süresince ülkelerindeki yöntemleri, gelişmeleri ve yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaşacak.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, sağlık hizmetleri içerisinde hastane ve hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin önemini hatırlatarak, "Sosyal devlet olmanın gereği ülkemizde ambulans hizmetleri, acil sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz. Sağlık Bakanlığı olarak yurt genelinde 2400 acil sağlık istasyonu, 17 helikopter, 3 uçak ambulansı, 6 gemi ambulansla hizmetleri sunuyoruz. Özel donanımlı araçlarımız 265 adet snow track kar paletli ambulans ve bu tür araçlarımızla da özel koşullarda bu acil tıbbi müdahaleleri yapıyoruz. Sizlerin de ihtiyaçlarınızı, bu tür kongreler aracılığıyla dinleyeceğiz bunları not edeceğiz biz de dersimize Ankara'ya dönünce tekrar çalışacağız. Hizmet içi eğitimleri sunabilmek adına daha önce birçok ilimizde olan similasyon merkezlerimizi ve maket uygulamalarımızı dünyadaki en mükemmel örneklerini ziyaret edip Sağlık Bölge Merkezlerimizde 2017 yılında kuracağız. Sayın Bakanımızın ikinci dönemdeki ilk talimatlarından birisi bu oldu. Eğitim müfredatlarında güncelleme yapıldı" dedi.

GÖNÜLLÜ SAYISI ARTACAK

UMKE'nin paramedik ve acil tıp teknisyenlerinden oluştuğunu anlatan Aydınlık, sayıları Türkiye'de 8 binlere ulaşan ulusal medikal kurtarma ekiplerinin daha da artacağını dile getirdi. Hem ulusal hem uluslararası alanda yaptığı müdahaleler ile yetkinliğini arttırıcı eğitimlere ağırlık vereceklerini kaydeden Aydınlık, "Kamplarını ve tatbikatlarını daha sık yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 3-4 ayda büyük ulusal çapta tatbikatımız olacak. AFAD ile bir işbirliğimiz sözkonusu. Paramedik olmasına rağmen UMKE üyesi olmayanlarınız varsa, bu ailenin içine sizi beklediğimizi ifade ediyorum. Van depreminde 70 gün yaptığım o koordinasyon görevi, daha sonraki yurt içi yurt dışı müdahalelerde de görüyoruz, arkadaşlarımızın edindiği deneyim ve tecrübe ve mesleki tatmin üst düzeyde oluyor. Sizlere Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü olarak UMKE ailesine hala gönüllü olmayan varsa davet ediyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Salondan genel detay görüntüler

-Açılış konuşmalarından örnekler

-Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık'ın konuşması

Haber: Nilüfer DEMİR - Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla),

===========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement