Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

Dha Yurt Bülteni-7

YSK Malatya İl Müdürü açığa alındıFACEBOOK'taki skandal paylaşımla, gündeme gelen, Malatya YSK İl Müdürü Gürsel Dursun, tepkiler üzerine bugün açığa alındı.

01.02.2017 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YSK Malatya İl Müdürü açığa alındı

FACEBOOK'taki skandal paylaşımla, gündeme gelen, Malatya YSK İl Müdürü Gürsel Dursun, tepkiler üzerine bugün açığa alındı.

Sosyal medyadaki hesabındaki sayfasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun başı için evet' söylemiyle tepkileri üzerine çeken il müdürü, bu paylaşımın kendine ait olmadığını, 12 yaşındaki çocuğunun yaptığını savunarak Kılıçdaroğlu ve CHP'lilerden özür dilemişti.

Hakkında soruşturma başlatılan, YSK İl Müdürü Gürsel Dursun, soruşturmanın selameti için, bu sabah YSK tarafından, açığa alındı. YSK İl Müdürü, soruşturma tamamlanıncaya kadar, görevden el çektirilmiş oldu.

Görüntü Dkümü

--------------------

-Malatya adliyesi görüntüleri

Haber-Kamera: Mikail PELİT/MALATYA, -

=========================================

Van'da terör operasyonu; 8 şüpheli gözaltında

VAN'da terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin önlenmesine yönelik düzenlenen operasyonlarda 8 şüpheli gözaltına alındı.

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin önlenmesine yönelik 12 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonlarda aralarında Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Bekir Kıran ile DBP İl yöneticilerinden Sevinç Şeker'in de bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alındı. Özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonda, şüphelilerin ev ve eklentilerinde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyalın ele geçirildiği belirtildi. Şüphelilerin Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor.

Haber: Orhan AŞAN/VAN, -

===========================================

Cephanelik davasında FETÖ bağlantıları araştırılacak

AFYONKARAHİSAR'da 5 Eylül 2012 tarihinde 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamayla ilgili Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde görülen ve 3 subayın yargılanmasına devam edildi. Askeri mahkeme soruşturmanın genişletilmesine ve olayın FETÖ ya da başka terör örgütleriyle bağlantısının araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Geçen yıl 20 Temmuz'da yapılması ve savcının dosyala ilişkin esas hakkında görüşünü açıklaması beklenen duruşma 15 Temmuz'daki darbe girişim nedeniyle geçen 28 Aralık'a ertelenmişti. 28 Aralık'taki duruşma ise, Eskişehir Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanı Yusuf Hatip'in Diyarbakır'a tayinin çıkması ve heyette yapılacak değişiklikten dolayı bugüne ertelendi.

Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün yapılan davanın 16'ncı duruşmasına, tutuksuz sanıklar; Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve üsteğmen Tuncay Aydın vareste tutulmaları nedeniyle katılmadı. Duruşmayı şehitlerin yakınları, avukatlar ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal izledi.

"ÇOCUĞUM 750 GRAM OLARAK GELDİ"

Hakim Binbaşı Ali Yılmaz Başkanlığı'ndaki askeri mahkeme heyeti gelen yazışmaları okudu. Şehit yakınlarından Satı Ergenç yaptığı konuşmada, "Çocuğumun DNA'sında C-4 patlayıcı parçası bulunmuş. hani el bombası diyorlardı. Depoda C-4'ün ne işi var. Çocuğum bana 750 gram olarak geldi. Ben onu askere 65-70 kilo olarak göndermiştim. Ben bir anneyim. 3.5 kilo dünyaya getiriyorum, 750 gram toprağa veriyorum. Sizlere yalvarıyorum. Kendinizi bizlerin yerine koyun. FETÖ mü var? Ne varsa bulun artık. Yeni heyete güveniyorum" diye konuştu.

Şehit babası Ali Taştan da, sanıkların niye duruşmalara gelmediğini sorduktan sonra "Biz buraya nasıl geliyorsak onlar da gelsin. Adalet, hukuk bu mu? Ben 4.5 yıldır çocuğumun mezar taşını öpüyorum. Çocuklarımızı sabah 07.30'dan akşam 23.30'a kadar çalıştırmışlar. Ne var dı, savaş mı vardı?" dedi.

FETÖ'YLE BAĞLANTISI ARAŞTIRILACAK

Mahkeme savcısı Albay Erol Er de mahkeme heyetinden soruşturmanın genişletilmesi isteminde bulundu. Savcı Er, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlara yazı yazılarak patlama olayı tarihinde olay yerine gelen, depolara girip çıkan ve mühimmat bölüğünde görevli askeri personel ile tutuksuz yargılanan sanıklar ve şehit düşen 25 askerin tüm telefon kayıtlarının incelenerek, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle bağlantılarının olup olmadığının araştırılması ve patlamanın olduğu 5 Eylül 2012 tarihinde kışlada görev yapan personelin FETÖ'den gözaltına alınıp, alınmadığı, tutuklanıp tutuklanmadığı, görevden alınıp ya da ihraç edilip edilmediği hakkında bilgi alınması için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı gönderilmesini istedi.

Askeri mahkeme heyeti de savcı Albay Erol Er'in talebini kabul ederek soruşturmanın genişletilmesine, olayın FETÖ ya da başka terör örgütleriyle bir bağlantısının olup olmadığının araştırılmasına karar vererek duruşmayı 26 Nisan'a erteledi.

"ADALET İSTİYORUZ"

Duruşma sonrası şehit yakınları gazetecilere yaptıkları açıklamada mahkemenin dört buçuk yıldır sürdüğünü belirtti. Şehit yakınlarından Ali Taştan, "Bundan sonraki gelecek şehitlerimize ve gazilerimize de adaletin gelmesini için 25 şehit anne ve babası olarak mücadelenin arkasında durmamız gerekiyor. Ayrıca '15 Temmuz şehit ve gazileri' diye bir ayrım yapılmasını da istemiyoruz. 4.5 senedir dava devam ediyor. Biz adalet istiyoruz" dedi.

"ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM YAPILMAMALI"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da şehit ailelerinin yıllardan bu yana adalet peşinde olduklarını kaydederek şöyle devam etti: "Maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını istiyorlar. Hepimiz istiyoruz. O patlamada Türkiye 25 evladını yitirdi. 25 ailenin ocağına ateş düştü. Bu üstü kapatılacak, geçiştirilecek, 1 kişiye yıkılacak suç değil. Bunun arkasında mutlaka başka güçler, başka terör örgütleri olabileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar somut gerçeğin hala ortaya çıkarılmamış olmasından üzülüyorum. O patlamada kimlerin, hangi terör örgütlerinin parmağı varsa, kimler sebep olmuşsa, bu maddi gerçeğin bir an önce ortaya çıkarılmasını ve suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. 4.5 yıl hakikaten çok uzun bir süre. Bu sürede ne yazık ki çok büyük bir ilerleme kat edilemedi. Adaletin biraz daha hızlı işlemesi gerekiyor. Ailelerimiz bir an önce çocuklarının şehit olmasına neden olan fail, arkadaki güçler kimlerse bunların ortaya çıkarılmasını istiyor. Bizler de istiyoruz. Şehit ailelerinin sonuna kadar yanında olacağız. Tüm şehit ve gaziler başımızın tacı, hepsi bizim için son derece önemli. 15 Temmuz Şehitleri veya cephanelik şehitleri veya Doğu ve Güneydoğu'daki şehit ve gaziler arasında hiçbir ayrım yapılmamasını istiyoruz. Biz hepsini aynı görüyoruz. Hepsi bizim için eşit ve başımızın tacı."

Görüntü dökümü:

-Ailelerin toplu halde çekilen görüntüsü,

-Şehit babası Ali Taştan'ın konuşması,

-CHP Miletvekili Burcu Köksal'ın konuşmasından çekilen görüntüler bulunuyor.)

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-ESKİŞEHİR,

============================================

Trabzon'da 4 aylık bebeğin organları yaşam umudu oldu

TRABZON'da kas erimesi ve solunum yetmezliği sonucu kurtarılamayan 4 aylık Zeynep bebeğin organları bağışlandı. Alınan organlar Trabzon'dan askeri uçakla İstanbul ve Antalya'da hastalara nakledilecek.

Kas erimesi ve solunum yetmezliği sorunları nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi gören 4 ay 9 günlük Zeynep Tavşan'ın 28 Ocak'ta beyin ölümü gerçekleşti. Talihsiz bebeğin ailesinin organları bağışlama kararı alması üzerine nakil için uygun olduğu belirlenen karaciğer ve böbrekler uzmanlar tarafından alındı. İstanbul ve Antalya'daki hastalara nakledilecek organları almak için gelen Solo Türk filosuna ait askeri uçak, Trabzon Havalimanı'nın pist zemininin temizlenmesi ardından iniş yaptı. Uçak, KTÜ Organ Nakli Koordinatörü Ahmet Yıldızlar'ın gözetiminde getirilen organları alarak Trabzon'dan ayrıldı. Kızının vefatının acısının çok büyük olduğunu dile getiren 38 yaşındaki Trabzon Ortahisar Belediyesi çalışanı Olgun Tavşan, şöyle dedi: "Başka bebeklerin yaşaması için kızımızın organlarını bağışladık. Organların başka çocuklara şifa olmasını diliyorum. Organ bekleyen ailelere bir nebze yardımcı olabilmek için bağışta bulunduk. İnsanların bu konuda hassasiyet göstermesini ve organ bağışlamasını diliyorum. Organ bekleyen evlatlar, çocuklar var. Evladım vefat etti. Organ nakledilecek olanlara şifa diliyorum."

Bu arada, Olgun ve Asiye Tavşan çiftinin 5 yaşında Buğlem adında bir kızı daha olduğu belirtildi.? Ailesi tarafından hastane morgundan alınan Zeynep bebeğin cenazesi Doğançay Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.

Görüntü dökümü

Hastaneden organların alınması

Havaalanından görüntüler

Pistin temizlenmesi, uçağın inişi

Organların uçağa konulması

Uçağın gidişi

Baba ile röp

Bebek cenazesinin morgan alınması

Haber: Osman ŞİŞKO Kamera: Selçuk BAŞAR/ TRABZON

====================================

Nazilli'de dövülerek öldürülen bir erkeğin çıplak cesedi bulundu

AYDIN'ın Nazilli İlçesi'nde, 25-30 yaşlarında erkeğe ait çıplak ceset bulundu.

Bugün saat 11.00 sıralarında Mastavra Yolu Mevkisi'ndeki zeytinlik alanda bir kişinin çıplak olarak hareketsiz yerde yattığını gören çevredekiler, durumu polise ve 112 Acil Servis'e bildirdi. Olay yerine gelen ekipler çıplak cesetteki çürüklerden henüz kimliği bilinmeyen 25- 30 yaşlarındaki kişinin dövülerek öldürüldüğünü belirledi. Polis çevrede yaptığı aramada öldürülen kişiye ait olduğu sanılan yanmış giysi parçaları ile sadece baba adı ve doğumyeri hanesi okunabilen yanmış çipli bir nüfus cüzdanı buldu.

Ceset morga kaldırılırken polis öldürülen kişinin kimliğininin saptanması ve faillerin belirlenip yakalanması için çalışma başlatt

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Cem ULUCAN/ AYDIN, -

============================================

Seralarda sebzelere ek olarak süs bitkileri yetiştiriliyor

ŞANLIURFA'da, sebze üretimi yapılan jeotermal kaynaklar kullanılarak kurulan seralarda alternatif ürün olarak süs bitkileri yetiştirilmeye başlandı.

Karaali Mahallesi'nde Kurulu seralarda alternatif ürün olarak süs bitkileri yetiştirilmeye başlandı. Jeotermal kaynaklar kullanılarak süs bitkisi yetiştirmeye başladıklarını anlatan ziraat mühendisi Fuat Gömük, bitkilere büyük talep olduğunu belirterek, "Seralarda domates, biber, patlıcan, salatalık gibi gıdalara alternatif olarak 50 çeşit süs bitkisi yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz süs bitkileri yurt içi ve yurtdışına satıyoruz" dedi.

Gömük, 40 kişinin çalıştığı serada üretilen süs bitkilerinde yer alan çiçekler ise en çok Hollanda, Almanya ve İngiltere'ye ihraç edildiğini kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Serada yetişen süs çiçekleri

Serada çalışan işçiler

Fuat Gömük ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

===============================================

Özel odalarda Kuzey Amerika'ya özgü hint keneviri yetiştiriyor

ADANA'da polisin bir eve yaptığı bastında özel ışıklandırma ve cihazlarla kontrol altında tutulan odalardaki saksılarda Kuzen Amerika'da yetişen hint kenevirleri yetiştirildiğini ortaya çıkartıldı.

Narkotim ekipleri merkez Seyhan ilçesi İsmetpaşa Mahallesi'ndeki bir evde hint keneviri ekimi yapıldığının ihbarını aldı. Eve baskın yapan polis, odalardaki saksılara ekili durumda Kuzey Amerika'da yetişen 'marihuana' olarak bilinen 43 kök hint keneviri buldu. Odalarda özel olarak klima sistemlerinin yanı sıra ışıklandırma ve nem cihazlarının yardımıyla yetiştirilen uyuşturucular ile birlikte içime hazır 1 kilo 750 gram esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan Kemal G. (45), ilk ifadesinde, uyuşturucuları Kuzey Amerika'nın iklim koşullarına uygun olarak yetiştirdiğini, bunun için odaları klimayla ısıttığını, nem cihazı kurduğunu, ayrıca duvarları alüminyum folyo ile kapladığını söyledi. Odalardaki sıcaklığı ve nem oranını ise ısı ve nem ölçer cihazı ile sürekli ölçtüğünü belirten Kemal G. elektrik kesintilerine karşı güç kaynağına kullandığını söyledi.

Şüpheli emniyetteki işlemlerini ardından sevk edildiği adliyede nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü

--------------

Odaların görüntüsü

Saksılara ekili uyuşturucular

Oda içerisindeki klima ve nem cihazı

Özel olarak yapılar ışıklandırma ve buhar cihazı

Ele geçirilen uyuşturucuların toplu görüntüsü

Haber-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

================================================

Asker adaylarına mehterli uğurlama

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde vatani görevini yapacak asker adayları, birliklerine mehter takımı eşliğinde uğurlandı.

Gazipaşa Belediyesi ile Ak Parti İlçe Başkanlığı tarafından 2017/1 tertip askerler için uğurlama töreni düzenlendi. Belediye Başkanı Adil Çelik'in de katıldığı törende Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan asker adayları ve aileleri, Gazipaşa Belediyesi mehter takımı eşliğinde Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne kadar yürüdü. Burada mehter takımı bir gösteri sunduktan sonra asker adayları için dua edildi. Duanın ardından asker adayları aileleriyle vedalaşarak birliklerine doğru yola çıktı.

Belediye Başkanı Çelik, askerlerin kendileri için büyük bir değer ve öneme sahip olduğunu belirterek, tüm askerlere hayırlı teskereler diledi. Başkan Çelik, bundan sonra asker adaylarını her yıl mehter takımı eşliğinde vatan aşkıyla, şevkle birliklerine uğurlayacaklarını söyledi.

Asker adayı Mehmet Şirin, ilçede ilk kez askerlerin mehter takımıyla uğurlandığını, bunun da kendilerine nasip olmasının gurur verici olduğunu aktardı.

Asker adayı Mustafa Şahin, krallara yakışır bir uğurlama olduğunu anlatırken, belediye başkanına teşekkür etti.

Asker annesi Zeynep Şahin de Başkan Çelik'e teşekkür ederek, "Çocuğumla gurur duyuyorum. Mutluyuz, Allah'ım tüm askerlerimize sağ salim evlerine dönmelerini nasip eylesin" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------

Gazipaşa Cumhuriyet meydanında asker ve asker yakınlarının toplanıp otogara yürüyüşü,

Karşılanma mehter takımı gösterisi

Dua okunması

Asker adaylarının uğurlanışı

1. Röp Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik

2. Röp: 2017/1 asker adayı Mehmet Şirin

3. Röp: 2017/ 1 tertip asker adayı Mustafa Şahin

4.Röp: asker annesi Zeynep Şahin

Haber- Kamera: Yücel BULUT/GAZİPAŞA (Antalya),

================================================

Aç kalan geyikler şehire indi

DENİZLİ'de kışın sert geçmesiyle birlikte yiyecek bulmakta zorlanan yaban geyikleri, şehre indi.

Servergazi Mahallesi'nde, bugün saat 01.00'de, 'Başak Heykeli' olarak bilinen kavşağın bulunduğu bölgede, aç kalan yaban geyikleri yiyecek aradı. Geyikler, evlerinde oturan vatandaşların ilgisini çekti. Şehre inen geyikleri görenler o anları fotoğrafladı. Bazı vatandaşlar ise geyiklerin yiyebileceği yiyecekleri sokaktaki çeşitli noktalara bıraktı. Vatandaşların koydukları yiyeceklerle beslenen geyikler, daha sonra Başkarcı Dağı'nın bulunduğu dağlık alana döndü.

Görüntü DÖkümü

-----------------------

-

Haber- Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, -

==================================================

4 yıl 8 ay hapis verilen HDP'li Aydoğan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı

DİYARBAKIR'da 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptıran, halen Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturma kapsamında tutuklu bulunan HDP'li Nursel Aydoğan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Kararda Aydoğan'ın yargılandığı eylemleri PKK adına işlediği belirtildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 2011 yılında 5 ayrı gösteri yürüyüşü ve cenaze törenine katılarak 'terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek' suçlarıından dava açıldı. Karar, geçen 13 Ocak'ta verildi. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Nursel Aydoğan'ın 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' suçlarından yargılamasının ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, Aydoğan'ın 'Örgüt üyesi olmamamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçunun sabit olduğunu bildirerek 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verdi.

Kararın gerekçesinde, örgüte üye olmayan ancak, örgüt adına suç işleyen kişilerin 'Örgüt üyeliği' suçundan da cezalandırılabileceğini bu düzenleme ile terör örgütleri ile etkin mücadelenin amaçlandığı belirtildi. Terör örgütlerinin tüm dünyada teknolojik gelişmelerden yararlanarak insanlığı etkileyebilecek eylem kapasite ve etkinliklerinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan mahkeme, yurt içinde ve Kuzey Irak'taki operasyonlarla terör örgütünün tamamen yok edilmeye çalışıldığını kaydetti. 5 bin 237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun, terörle etkin bir mücadele kapsamında önceki yasadan farklı olarak düzenlendiği belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi: " "Bu düzenlemeyle, terör örgütlerinin tamamen etkisiz hale getirilmesi amaçlanmıştır.PKK terör örgütünün, ülkemiz insanına, ırk, dil, din, bölge, cinsiyet, büyük, küçük ayrımı yapmadan, uzun yıllardır verdiği maddi ve manevi zararlar ortadır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Diyarbakır, Hakkari ve Van ziyaretleri sırasında meydana gelen olaylar dolayısıyla televizyon ekranlarına yansıyan görüntüler, bir kısım muhalefet parti liderleri tarafından ayaklanma girişimi, isyan provası olarak nitelendirildiği de göz önüne alındığında; Türk Ceza Kanununun, terörle etkin mücadele kapsamında getirdiği düzenlemelerin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koymuştur. Kişiler, örgütsel çağrı olmadan da, örgüt adına suç işleyebilir, örgütle aynı fikirleri paylaşarak ve örgütün menfaatleri doğrultusunda eylemlerde bulunabilir."

"EYLEMLERİ PKK ADINA İŞLEDİ"

Aydoğan'ın katıldığı gösterilerin başından itibaren kanuna aykırı düzenlendiğini belirten mahkeme, sanığın Diyarbakır'da düzenlenen iki ayrı terör örgütü mensubu cenazesine katıldığını kaydetti. Sanığın 4 ayrı tarihte katıldığı gösteri ve yürüyüşü kapsayan "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçu hakkında yasal düzenleme nedeniyle karar verilmesine yer olmadığı belirtilen kararda, "Sanığın bu suçu, PKK terör örgütü adına işlediği sabit olmuştur. Bu itibarla; sanığın, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan da cezalandırılması gerekmiştir" denildi.

KADIN HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ

Nursel Aydoğan hakkındaki mahkumiyet kararı, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kadın hakiminin muhalefet şerhi nedeniyle oy çokluğu ile alındı. Sanığın 2011 yılındaki 5 ayrı eylemi ile ilgili yargılamanın ertelemesi kararı verildiği belirtilen muhalefet şerhinde kadın Hakim, "Bu eylemlerin subütuna ilişkin mahkememiz tarafından değerlendirme yapılamayıp işin esasına girilmeden erteleme kararı verilmiş olup, mahkememiz tarafından esas yönünden incelenmeyip suç oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmeyen eylemler nedeniyle beraat kararı verilmesi gerekirken cezalandırılması yönündeki karara katılmıyorum" demişti.

Haber: Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, -

========================================

CHP'li Sertel o iddiayı Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir'in Kiraz İlçesi'nde, kız çocuklarının kaçırıldığı, daha sonra da para karşılığı evlendirildiği iddiaları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. CHP'li Sertel, Kiraz örneğinden yola çıkarak Türkiye genelindeki erken yaşta evliliklerin araştırılması için meclis araştırması açılmasını da istedi.

Kiraz'da 20'ye yakın ailenin çocuklarının kaçırıldığına dair Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduklarını, ancak daha sonra şikayetlerini çektiklerini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Bu vahim iddiaların şüphesi bile son derece korkunç. Bakanlığın bu iddiaları araştırması ve kamuoyunu bilgilendirmesi şart. Bu iddialar gerçekse tüm sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi. Kızların küçük yaşta evlendirilmesinin yasalara hem de toplum ahlakına aykırı olduğunu vurgulayan Sertel, şunları söyledi: "Basına da yansıyan iddialara göre; İzmir'in Kiraz ilçesinin özellikle Sırımlı ve Olgunlar köylerinde 18 yaş altı kızların kaçırılarak para karşılığında evlendiriliyor. İddialara göre 15-16-17 yaşlarındaki kızlara talip gençler için erkek tarafın köyündeki muhtar, kızların ailelerine 8 bin TL'den başlayıp 18- 20 bin TL'ye kadar yükselen paralar teklif ediyor. Kızın ailesi kabul ederse anlaşıyorlar, ancak kabul edilmemesi halinde kızlar kaçırılıyor. Kaçırılan kızlar, erkek tarafının evinde kalıyor. Yine iddialara göre bu süre zarfında da kızların aileleri ile uzlaşılması için çabalar sürüyor ve paralar bu görüşmelerde de teklif ediliyor. Köylerde dolaşan iddialara göre, kızların ailelerine gidenler 'Olan oldu, evlendirin kızınızı, namusunuz da temizlensin' diyerek ikna ediyor. Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 2016 yılı içerisinde, kızlarının kaçırıldığı iddiasıyla 20 ailenin başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Ancak bu ailelerden 19'u daha sonra şikayetlerini geri çekmiş. İddialara göre, kız çocuklarının aileleri erkek tarafı ile uzlaştıktan sonra şikayetlerinden vazgeçti. Bu yıl ise iki ailenin kızlarının kaçırıldığı iddiasıyla Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvuru yaptıkları yazılıyor. Bu iddialar Kiraz'ın değil tüm Türkiye'nin sorunudur. İddialar yerinde araştırılıp gerçekler ortaya çıkarılmalı ve bu işi yapanlardan, yaptıranlardan hesap sorulmalıdır."

Haber: İZMİR, -

=============================================

Ayıyı vurup parçalayan 6 kişiyi çektikleri video ele verdi

BARTIN'da, av tüfeği ile vurdukları ayıyı balta ve bıçakla parçalayıp yağını alan 6 kişi, cep telefonu ile çektikleri görüntüler sayesinde yakalandı. Jandarmanın kimliklerini belirlediği 6 kişiye para cezası uygulanacak.

Kentte 6 kişi, ormanlık alanda av tüfeği ile vurdukları ayıyı dere kenarında balta ve bıçaklarla parçaladı. 6 avcı, ayının iç organlarındaki yağı alırken cep telefonu ile video çekti. 4 dakika 36 saniyelik video, bir süre sonra jandarmanın eline geçti. Görüntüde avcılardan birisinin, "Ayının pençelerini de alalım. Arı kovanlarını ayının pençeleriyle parçalayıp balı alırız. Ayı yapmış gibi gösteririz" dediği dikkat çekti.

Jandarma, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi'ne bildirdi. Milli Parklar Şubesi'nin isteği üzerine jandarma ekipleri, görüntüye yansıyan 6 kişinin kimliklerini tespit etti. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ayının yağını satmak için aldıkları belirtilen ve kimlikleri açıklanmayan 6 kişi hakkında, 4 bin 915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 5 bin 199 sayılı Havyaları Koruma Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Haber: Ayhan ACAR/BARTIN,

===================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement