Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

1)HDP MİLLETVEKİLİ GEVERİ, ABANT'TA GÖZALTINA ALINDIVAN'da tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasına katılmadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda konakladığı 5 yıldızlı otelde gözaltına alındı.

14.03.2017 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)HDP MİLLETVEKİLİ GEVERİ, ABANT'TA GÖZALTINA ALINDI

VAN'da tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasına katılmadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda konakladığı 5 yıldızlı otelde gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Geveri, ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'terör örgütü propagandası yapmak', 'suç işlemeye alenen tahrik' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından açılan davada tutuksuz yargılanan HDP Van milletvekilleri Adem Geveri ve Lezgin Botan hakkında mahkeme, 'zorla getirilme' kararına rağmen duruşmaya katılmadıkları için 'yakalama' kararı verdi.

Jandarma ekipleri, millevekillerinden Adem Geveri'nin, dün akşam Bolu'nun doğa harikası Abant Tabiat Parkı'ndaki otelde olduğunu öğrendi. Geveri, yanında bir kadın ile konakladığı 5 yıldızlı otelde gözaltına alındı. Geveri, sabah adliyeye sevk edildi. Adliye koridorunda mahkemeye çıkmayı bekleyen Geveri, hakkında açılan davalarla ilgili ifadesinin alınması için gözaltına alındığını söyledi. Geveri, mahkemede ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Adem Geveri'nin jandarma eşliğinde adliyeden çıkması

-Jandarma aracına binmesi

-Adliye binası

Haber-Kamera: Mutlu YUCA/BOLU,

================================================

2)BAKAN YILMAZ TEŞKİLATA 'EVET' İ ANLATTI

İZMİR'de AK Parti il teşkilatları ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif edilen 18 maddeyi anlattı. Cum hurbaşkanlı hükümet sisteminin getirileceğini söyleyen Yılmaz, iki başlılığın ortadan kaldırılacağını söyledi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, referandum çalışmaları kapsamında geldiği İzmir'de AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nı ziyaret etti. Partililerle biraraya gelen Yılmaz, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandum ile ilgili bilgi verdi. Anayasa'nın18 maddesinde değişiklik yapılacağını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirildiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Birincisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geliyor. Yürütmede ikili yapının kaldırılması demektir. 1982 anayasasında yürütme bölümü var. Yürütme görevi cumhurbaşkanlığı ve bakanlar kurulu tarafından yapılır der. İki başlı sistem var. Bunun çok zararı var. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız aynı dava arkadaşı, partinin kuruluşundan beri beraberler, dolayısıyla problem yok. Sanılıyor ki şuan yok diye, geçmişte de yoktur, bundan sonra da olmaz sanılıyor. Atatürk ve İnönü ikilisi de Kurtuluş Savaşı'nın gazisi. Atatürk uluslararası bir sözleşmenin imzalanmasını istiyor, İnönü ise İtalya ile aramız bozulur diye istemiyor. İki dava arkadaşı farklı düşünüyor. Atatürk, 'kağıt fabrikası kuralım' diyor, İnönü istemiyor. İki dava arkadaşının hükümet konusunda problemleri var. Cumhurbaşkanları aynı zamanda parti başkanı. Başbakan da partinin başkan vekili oluyor. Özal ve Yıldırım Akbulut. Yıldırım Akbulut ile iyi geçiniriz diye getirildi göreve. Zonguldak'taki işçiler konusundaki itilaf nedeniyle problem çıktı. Mesut Yılmaz o kadar sıkıntı çıkardı ki rahmetli Özal köşkü bırakıp parti kurma çalışmalarına başladı. Anayasa fırlatma nedeniyle ekonomik kriz başladığını herkes bilir. Dolayısıyla iki başlılığı kaldırıyoruz. İki başlılık devam etmesini kimse istemez."

"MİLLETİN İRADESİ ANKARA'YA YANSIMIYOR"

Yeni gelen sistemde millete 'hükümeti sandıkta kurmak ister misin' sorusunun yöneltildiğini belirten Yılmaz, "Hükümeti sen kurmak istiyorsan 'evet' diyeceksin, 'benim milli iradem sandığa yansıyor onlar Ankara'da kursunlar' diyorsan, 'hayır' de. Ama irade sandığa yansımıyor ki. Milli iradenin Anadolu başka şekilde olup da Ankara'da çarpıtılıp başka şekillerde olduğunu gördük. Onun için hükümeti sen kur, Ankara'da hükümet kurma kavgaları olmasın diyoruz. Bazı ülkelerde birkaç yıl kurulamayan hükümetler var. Biz en fazla Haziranı görürüz. 6 ay geçti kurulamadı. Geçici hükümet kurduk. Geçici hükümetler kalıcı sorunları çözemez. Yetki millette. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin 3 unsuru var. Yasama, yürütme, yargı yetkisi millettedir. Hükümeti kim kuracak bunu siz seçeceksiniz. Üçüncü ayağı var, Yargı. Milli irade bana ait. Bu egemenliğimi kullanmak istiyorum. Şuan ki yargı da milletin iradesi var mı. Şuan yargıda kendilerini atıyorlar. Milli iradenin bağı kurulması için milletin ya da onun seçtiklerinin seçmesi lazım. Yargının milli iradenin bağını kurmak istiyor musun sorusuna evet deniyorsan, evet oyu vermelisin" diye konuştu.

"HANGİSİ DAHA GÜÇLÜ"

Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisinin verileceğini, cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu'yla aynı fonksiyonlu kararname çıkarma yetkisi olacağını anlatan Yılmaz, "Meclis bypass mı yapılıyor' diyenler var. Bu doğru değil. Anayasa bir husus kanunla düzenleniyor deniyorsa kararname çıkartılamaz. Sadece yürütme konusunda çıkarır. Cumhurbaşkanı kararname çıkarır, aynı konuda meclis kanun çıkarırsa cumhurbaşkanının kararnamesi etkisiz hale gelir. Hangisi daha güçlü?" dedi. Hem milletvekili hem de bakan olduğunu hatırlatan Yılmaz şöyle konuştu:

"Ben hem millet vekiliyim, kanun çıkarılırken komisyonlara katkıda bulunuyorum. Aynı zamanda hükümetin milli eğitim politikasını yürütüyorum. Hem yürütmede hem yasamadayım. Kuvvetler ayrılığı yok. Bundan sonra bakanlık yapan milletvekilliği yapamayacak. Kuvvetler ayrılığı olacak. Bir meclis düşünün çıkaracağı yasaların yüzde 85'ini hükümet belirliyor. Bu olmaz. Bakanlar kurulu veya cumhurbaşkanının kanun teklifi sunma yetkisi olmayacak bütçe dışında. Eskisine göre daha iyi kuvvetler ayrılığı sistemi var."

"FRANSA'DA DA PARTİLİ CUMHURBAŞKANI"

Partili cumhurbaşkanı konusuna değinen Yılmaz, Atatürk'ün de hem cumhurbaşkanı hem de parti lideri olduğunu hatırlattıklarında, 70-80 yıl önce olduğu söylenerek muhalefet edildiğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı'nın da partili olduğunu hatırlatan Yılmaz, " Fransa'da normal de Türkiye'de niye anormal olsun. ABD'de Obama başkan iken Hillary Clinton'un kampanyasına katılıp oy istedi. Orada hukuka, demokrasiye aykırı olmuyor da Türkiye'de neden aykırı olsun. Siyaset milletin taleplerine duyarlı olmak demektir. Milletin taleplerini konuşan siyaset yapıyor demektir. Milletin isteklerini icraata dönüştüren siyaset yapıyor demektir. Bunun neresi yanlış. Cumhurbaşkanı milletin talepleri dışında icraat ortaya koyarsa millet zaten bir daha oy vermez" diye konuştu.

"MEVCUT SİSTEME GÖRE HUKUKA DAHA UYGUN"

Mevcut sistemde hiçbir partinin yüzde 50 oyu olmadığını belirten Yılmaz, yeni sistemin partileri yüzde 50 oy almaya zorladığını bunun da 80 milyonun tamamını kucaklamayla mümkün olacağını dolayısıyla daha uzlaşmacı bir sistemin getirildiğini söyledi.

"Dünyada hiç bir parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'na bu kadar yetki verilmiyor" diyen Yılmaz şöyle konuştu:

"Yürütmeye ilişkin görevleri atamalarda imzası gerekir. Yasamaya ilişkin görevleri kanunları onaylar, veto eder ya da çıkmış kanunlar hakkında anayasa mahkemesine dava açar. Anayasa mahkemesi üyelerini atar, Yargıtay başsavcısını atar. Yaptığı işlemlerde yargı yolu kapalıdır. Başbakan veya bakanların yaptığı işlerden de kendileri sorumludur. Yetkileri var ama sorumluluğu yok. Şimdi 16 Nisanda bu sistem geliyor. Yetkisi olanın sorumluluğu da olacak. Tek suçu vatana ihanet. Bir konunun suç olabilmesi için kanunda olması gerek. Vatana ihaneti kanundan çıkarmışız. Referandumla gelen değişiklikle yetkisi varsa sorumluluğu da olsun diyoruz. Bir önceki sistemden, bu sistem daha fazla hukuka uygundur."

Göüntü Dökümü

------------------------

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamaları

Genel v edetay görüntüler

İZMİR/DHA

===================================================

3)İMAM HATİP ÖĞRENCİLERİ İSTİKLAL MARŞI'NI ARAPÇA OKUDU!

TRABZON'un Tonya İlçesi'nde, İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte İstiklal Marşı'ı Arapça okundu.

Edinilen bilgilere göre, Hoşarlı İlköğretim Okulu tarafından hazırlanan '12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Programı, Ali Koç Kültürevi'nde düzenlendi.

İlçedeki okullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan 17 Şubat Ortaokulu öğrencisi Raife Gücesan'ın marşı okumasının ardından, Tonya Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden bir grup da, İstiklal Marşı'nı Arapça okudu. İstiklal Marşı'nın Türkçe ve Arapçaya çevrilmiş satırları da sinevizyonla perdeye hem Türkçe, hem de Arapça olarak yansıtıldı.

Bu arada, İstiklal Marşı'nın Arapça okutulacağı önceden yayınlanan etkinlik programında da yer aldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

İstiklal Marşı'nın Arapça okunması

Haber: Fatih TURAN Kamera: TRABZON/ DHA

======================================================

4)ŞANLIURFA'YA, AB'DEN 27 MİLYON AVRO HİBE

AVRUPA Birliğ Türkiye Delegasyonu Özgür Öcal, AB'nin 27 milyon Avroluk destekleriyle Şanlıurfa'nın turizminin alt yapısını geliştirilmesi için desteklendiğini söyledi.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) birlikte finanse ettiği "Şanlıurfa'da tarih yeniden canlanıyor" projesinin tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı. Şanlıurfa'da kent turizminin alt yapısının geliştirilmesi, tarihi yapılar ve sokakların iyileştirilmesi amacıyla finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Valiliği ile Büyükşehir Belediyesinin ortak paydaş olduğu 'Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor' projesinin tanıtım toplantısına; Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Özgür Öcal, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, turizm seyahat acenta yetkilileri ile ilgili kuruluş temsilcileri katıldı. Şanlıurfa için 27 milyon Avro'luk Hibe Desteğinin sağlandığı projenin tanıtım toplantısına konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, önemli bir inanç merkezi olan Şanlıurfa'nın bu potansiyelini değerlendiremediğini ve turizmden hak ettiği payı yeterince alamadığını söyledi. Projenin Şanlıurfa'da turizmin gelişmesine katkı sunacağına inandıklarını aktaran Tuna, şöyle konuştu: "Böylesine önemli bir inanç merkezi olan Şanlıurfa ilimiz maalesef bu potansiyelini değerlendirememekte ve turizmden hak ettiği payı yeterince alamamaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 'Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi'nin bu anlamda Şanlıurfa'da turizmin canlandırılmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Proje ile Göbeklitepe kazı alanına üst çatı örtüsü inşa edilecek ve kent merkezindeki tarihi meydan ve sokaklarda iyileştirme çalışmaları yapılacaktır. Bu fiziksel müdahalelerin yanı sıra Şanlıurfa'da turizm sektöründe hizmet veren çalışan ve iş verenlerin pek çok konuda eğitilmesi, kent genelinde turizmin önemi konusunda farkındalık yaratılması ve turizm sektöründe dünya standartlarına ulaşılması hedeflenmektedir.Böylece turizm altyapısı geliştirilecek, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı yapılacak ve ilimizin bir marka kültür kenti olmasına katkı sunulacaktır. İlimizde turizmin gelişmesi konusundaki çabalarımız devam etmektedir.ödedi.

AB Türkiye Delegasyonu Özgür Öcal, ise Bölgeler arasında farkındalığın ortadan kaldırılması için AB tarafından desteklenen 4 projeden biri olan 'Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor' projesinin 27 milyon Avro ile Şanlıurfa'nın Turizminin alt yapısını geliştirilmesi için desteklendiğini söyledi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

Projenin tanıtım toplantısına katılanlar

AB Türkiye Delegasyonu Özgür Öcal'ın konuşması

Vali Güngör Azim Tuna'nın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 302 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement