Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-9

1)Derik Kaymakamlığı'nda patlama: Kaymakam ve 4 kişi yaralı (2)MARDİN'in Derik İlçesi'nde terör örgütü PKK'nın Kaymakamlık binasına el yapımı patlayıcıyla düzenlediği saldırıda Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk ve 4 kişi yaralandı.

10.11.2016 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1) Derik Kaymakamlığı'nda patlama: Kaymakam ve 4 kişi yaralı (2)

MARDİN'in Derik İlçesi'nde terör örgütü PKK'nın Kaymakamlık binasına el yapımı patlayıcıyla düzenlediği saldırıda Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk ve 4 kişi yaralandı.Teröristler, eylül ayında Derik Belediyesi'ne kayyum olarak da atanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün makam odasının yanındaki odaya çanta içinde bıraktıkları el yapımı patlayıcıyı, saat saat 12.15'te uzaktan kumandayla infilak ettirdi. İlk anda canlı bomba eylemi olduğu sanılan saldırıda, patlamayla birlikte ortalık savaş alanına döndü. Patlama sırasında makam odasında bulunan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk ile şoförlüğünü de yapan koruması Mustafa Dinç, özel kalemde görevli Mehmet Şerif Mesutoğlu, maliye memuru Beşir Ulusoy ile görevlilerden Fikret Bağı yaralandı.Patlamanın hemen ardından Kaymakamlık binasına çok sayıda polis ekibi ve sağlık görevlileriyle ambulanslar sevk edildi.

İlk müdahale olay yerinde yapılan yaralılar ambulanslarla Derik ve Kızıltepe'deki devlet hastanelerine kaldırıldı. Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün, Kızıltepe Devlet Hastanesi'ndeki müdahalenin ardından Gaziantep'e edilirken, Sağlık Bakanlığı gerekli görülmesi halinde uçak ambulans ile Ankara'ya nakledileceğini açıkladı.

OPERASYON BAŞLATILDI

Olaydan sonra güvenlik güçleri bölgeyi çembere alarak operasyon başlattı. Patlamadan sonra ilçe merkezinin giriş ve çıkışları kapatıldı. Kaymakamlık binası ve çevresinde bulunan işyerlerinin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alındı.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Mardin Valiliği olayla ilgili yaptığı yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"İlimiz Derik ilçemizde 10.11.2016 Perşembe günü Kaymakamlık binasında bulunan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'e yönelik EYP ile saldırı düzenlenmiştir. Saldırı sonucunda birisi İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk olmak üzere 3 kişi yaralanmıştır. İki hafif yaralımızın tedavisi Derik Devlet Hastanesi'nde devam etmekte olup İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk Derik Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Kızıltepe Devlet Hastanesine sevk edilmiştir.

Milletiizin huzuruna ve ülkemizin bütünlüğüne kasteden bu menfur saldırının fail veya faillerin yakalanması için geniş çaplı operasyonlar başlatılmıştır.Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Haber-Kamera: DERİK (Mardin), -

====================================================

Gaziantep'te 'laf atma' kavgası: 1 ölü, 2 yaralı

GAZİANTEP'te aralarında husumet bulunan akraba komşular arasında birbirlerine 'laf atma' nedeniyle çıkan, tüfek, taş ve sopaların da kullanıldığı kavgada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Olay, dün gece Perilikaya Mahallesi'nde meydana geldi. Akraba ve komşu olan Şaban Danabaş ile Hasan Özdemir, karşılaştıkları sokakta birbirlerine, aralarındaki geçmişe dayanan husumetle ilgili laf attı. İkili arasında başlayan sözlü tartışma, diğer aile bireylerinin de katılmasıyla birlikte tüfek, sopa ve taşların da kullanıldığı kavgaya dönüştü. Kavgada 56 yaşındaki Hasan Özdemir, evinden aldığı av tüfeğiyle hasımlarına ateş açtı. 54 yaşındaki Şaban Danabaş ile eşi 48 yaşındaki Fatma Danabaş tüfekten çıkan saçmalarla, Ahmet Özcan ise darbe sonucu yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis tarafları ayırıp kavgayı sonlandırırken, sağlık görevlileri ise yaralıları ambulanslarla Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Uygulama Hastanesi'ne kaldırdı.

Acil serviste tedaviye alınan yaralılardan Şaban Danabaş, doktorların müdahalesine karşın kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Danabaş'ın cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken olay yerinde delil toplayan polis, suç aletlerine el koyup Hasan Özdemir ve oğlu Mehmet Özdemir'i gözaltına aldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Otopsi Merkezi

Cenaze yakınları

Cenaze aracı

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-

=================================================

Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemiye kaçak operasyonu (3)

KİMLİK TESPİTİNE BAŞLANDI

Çanakkale Boğazı'nda, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin operasyon düzenlediği Türk bayraklı kuru yük gemisinden çıkan ve Akbaş Limanı'ndaki bir hangara konan 360 kaçak ile 3 organizatörün kimlik tespiti çalışmalarına başlandı.

GEMİNİN GERKEÇ İSMİ 'DELİDENİZ'

Sahil Güvenlik ve Liman başkanlığı ekiplerinin yaptığı araştırmalar sonucu geminin üzerinde yazan 'Eniz' isminin sahte olduğu ortaya çıktı. Geminin gerçek isminin ise 'Denideniz' olduğu belirlendi. Yazının üzerinde tahribat yapılarak 'Eniz' dönüştürüldüğü tespit edildi. Geminin boyunun ise 47 metre olduğu öğrenildi.

GEMİYE GELİBOLU'DAN BİNMİŞLER

Yakalanan mültecilerin karayoluyla İstanbul'dan Çanakkale'ye geldikleri ve Gelibolu Tersanesi yakınlarındaki bir iskeleden gemiye bindikleri ortaya çıktı. Avrupa hayali kuran mülteciler, ancak 5 mil yol kat edebildikten sonra saat 01.30 sıralarında ihbar üzerine harekete geçen Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı ekiplerince, Akbaş Limanı yakınlarında yakalandı.

Öte yandan karaya oturan gemiyle ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı soruşturma başlatırken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kurtarma-5 römorkörü de geminin başında, gelecek olan kurtarma talebini bekliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Sahil Güvenlik gemilerindeki kaçaklardan görüntü

Akbaş Limanına indirilen kaçaklardan görüntü

Mültecilerin hangara alınmasından görüntü

Haber- Kamera: Burak GEZEN/ ÇANAKKALE,

============================================

Lodosun sürüklediği sanılan caretta carettlar için seferber oldular

AYDIN'ın Didim İlçesi'ndeki sahilde, biri kolundan yaralı olan, bitkin halde üç deniz kaplumbagası bulundu. Şiddetli lodosun neden olduğu fırtınada karaya sürüklendikleri sanılan üç deniz kaplumbağası, belediye ekipleri tarafından Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan mahallesinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderilmek üzere bir kamyonetin kasasına taşındı.

Bugün saat 11.00 sıralarında, Oteller Önü Sahili'nde biri kıyıda, diğer ikisi ise az ileride sığ alanda suyun içinde bitkin halde 'caretta caretta' cinsi üç deniz kaplumbağası olduğunu farkeden çevredekiler, durumu Didim Belediyesi'ne bildirdi. Sahile gelen Didim Belediyesi Hayvan Barınağı yetkilileri, biri kolundan yaralı üç deniz kaplumbağasını kamyonete taşıyıp, üzerlerine ıslak battaniye ve havlu serdi. Bidonlarla deniz suyu taşıyıp, üzerlerine dökülerek ıslak kalmalarını sağladı.

Didim Hayvan Barınağı Veterineri Ali Karahallı, ihbar üzerine sahile geldiğimizde, "Dün akşam çıkan fırtına nedeniyle deniz kenarında çevre kirliliği oluştuğunu gördük. Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasından birinin deniz kenarında canlı olduğunu gördük. Kıyıya yakın bölgede denizin içerisinde de iki caretta caretta daha vardı. Muhtemelen dalgaların etkisiyle kıyıya geldiler. Üç kaplumbağayı kıyıya çıkarıp, durumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü'ne bildirdik" dedi.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta'ların koruma altına alınacağını bildiren Karahallı, "Bunun için DEKAMER ile görüştük. Üç deniz kaplumbağası buraya götürülüp, gerekli bakım ve tedavileri yapılacak" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Caretta carettalardan görüntü

-Didimi Belediyesi Hayvan Barınağı yetkililerinin deniz kaplumbağlarına müdahalesinden görüntü

-Didim Hayvan Barınağı Veterineri Ali Karahallı ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ediz VERDİOĞLU/ DİDİM (Aydın),

===============================================

Hortum mahalleyi alt üst etti

MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde gece oluşan hortum, zeytin ağaçlarını köklerinden söktü, dallarını kırdı. Birçok evin çatısı uçarken, kavuk kümesleri, elektrik ve telefon hatları zarar gördü.

Milas'ta dün akşamdan itibaren etkili olan şiddetli rüzgar, ilçenin kırsal mahallelerinden Kırcağız'da hayatı felç etti. Gece yarısı, rüzgar hortuma dönüştü. Birçok evin çatısı uçtu; ahırlar, kümesler, elektrik ve telefon hatları zarar gördü. Mahallede yer alan birçok zeytin ağacı kökünden söküldü ya da ağaçların dalları kırıldı. Yaşanan afetin ardından Milas Belediye Başkan Yardımcıları Faik Karagöz ve Zeynep Mat, bu sabah mahalleye giderek, zarar gören vatandaşlarla görüşüp bilgi aldı. Engelli bir vatandaş ve bir gazinin evinin çatısı ve camında oluşan zararın hemen giderilmesi için belediye ekiplerince çalışma başlatıldı.

ÇATILAR UÇMUŞ

Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut, gece rüzgarın şiddetini arttırdığını belirterek, "Akşam köylülerin bazıları beni aradı, çatılarının uçtuğunu söyledi. Gelip baktığımızda tüm çatıların uçtuğunu gördük. Bir engelli ve bir gazimizin evinde de zarar var. Bu zararlar belediye yetkililerimizce giderilmeye çalışılıyor. Zeytinlikleri zarar görenler için de başvurularımız olacak" dedi.

Mahalle sakinlerinden İbrahim Purma ise, "Bir gürültü koptu. Ev bile yerinden sallandı. Canımızı zor kurtardık. Büyük bir ihtimalle hortum çıktı. Tüm ağaçlar kırılmış, güneş enerjisi sistemleri, çatılar, kümesler uçmuş" diye konuştu. Vatandaşlardan Saffet Hüseyin Turgut, "Hava şimşekliydi. Hayvanları ahıra alayım dedim. Kendimi zor kurtardım. Zararımız çok büyük" dedi.

"AĞAÇLARIN UÇUŞTUĞUNU GÖRDÜM"

Yaşanan afeti pencereden bakınca gördüğünü söyleyen mahalle sakinlerinden Akın Görgüç, "Gece saat 23.00 sıralarında kuvvetli bir ses duyduk. Perdeyi açıp baktığımda ağaçların uçtuğunu gördüm. Hanıma çocukları hemen güvenli bir yere almasını söyledim. Sabah kalktığımda her tarafın darmadağın olduğunu gördüm. Çatılar, kümesler uçmuş, ağaçlar mahvolmuş. Elektrik, telefon telleri kopmuş. Bayağı büyük bir olay olmuş. Allahtan can kaybımız yok" dedi.

KÜMES 7 METRE ÖTEYE UÇMUŞ

Hortum nedeniyle kümesinin uçtuğunu belirten Saffet Parlu "Sabahleyin geldik 10 tavuktan 2 tanesi kalmış. Kümes 7 metre ileriye uçmuş. Koskoca kümesi kaldırmış ileri fırlatmış hortum. Daha dün kümesin olduğu yere koyunları koymayı düşünüyordum. Allah'tan yapmamışım. Hepsi telef olacaktı" dedi.

Yaşanan afetin ardından sabah erken saatlerinden itibaren vatandaşlar, zeytinlik arazileri, evleri ve evlerinin çevresinde temizlik çalışmasına başladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kırılan zeytin ağaçlarını temizleyen mahallelilerden görüntüler

Kırcağız Mahalle Muhtarı Fikret Turgut, mahalle sakinleri İbrahim Purma, Akın Görgüç, Saffet Parlu ile röp.

Uçan çatı ve kopan tellerin görüntüleri

Belediye Başkan Yardımcılarının vatandaşlarla yaptığı görüşmeden görüntü

Haber- Kamera: Oktay ÇAYIRLI/ MİLAS (Muğla), DHA)

======================================================

Bu kez yağmurdan değil, kanalizasyondan bastı

DENİZLİ'de altyapı çalışmaları kapsamında yeni yapılan kanalizasyon sisteminin tıkanması yüzünden 5 evi pis su bastı. Daha önce aşırı yağış nedeniyle evini su basan 77 yaşındaki Hafize Eski, bu kez de alt yapı mağduru oldu. Bütün eşyaları kanalizasyon atıklarıyla kullanılmaz hale gelen Hafize Eski, Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (DESKİ) kentte "100 Yılın Altyapı Projesi" kapsamında başlattığı çalışmalar, Muratdede Mahallesi 201 sokakta yaşayan vatandaşları bıktırdı. Geçtiğimiz günlerde aşırı yağış nedeniyle yine hattın tıkanması sonucu aynı sokakta çok sayıda evi su basmış, vatandaşlar da tepki göstermişti. Bu kez de beş evi saat 03.00 sıralarında kanalizasyon sistemi tıkandığı için tuvalet ve banyodaki atık su gidermerinden geri tepen pis sular bastı. Evlerdeki kanalizasyon sularının boyu yarım metreyi bulurken, eşyalar ise kullanılmaz hale geldi. 201 sokakta evlerini pis su basan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterirken, kendi imkanlarıyla atık suları temizlemeye çalıştı.

Daha önce yağmur nedeniyle evini su basan Hafize Eski, bu kez kanalizasyon hattının tıkanmasıyla mağdur oldu. İkinci kez evini su basan Eski, "Yaptıkları kanalizasyon tıkanmış, gitmeyen pis su da benim evimi bastı. Daha öncede yağmurdan basmıştı, şimdi de kanalizasyondan bastı. Beni bu yaşta rezil ediyorlar, belediye yapacağı işi doğru dürüst yapsın. Evimin her yeri lağım suyuyla doldu. Eşyaların hepsi atılacak, ben nereye gideceğim. Yazık değil mi bana, yardım da etmiyorlar, gelsin belediye temizlesin" diyerek tepki gösterdi.

Evinin önüne dolan pis suyu elinde süpürgeyle temizlemeye çalışan 55 yaşındaki Fatma İnci ise, "İşlerini düzgün yapsınlar. Yeni yaptıkları kanalizasyon tıkanınca benim de evimi su bastı. Her yer lağım sularıyla doldu. Çocuğumu bile sabah okula giderken, pislenen ayakkabısını yıkayrak gönderdim. Geceden beri ayaktayım. İçeriye dolan atık suyu temizlemeye çalışıyoruz" dedi.

Evlerin içindeki suyu tahliye eden DESKİ ekipleri, tıkanan kanalizasyon hattını da vidanjörlerle boşaltılıp, tıkanıklığı gidermek için çalışılıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Mağdurlardan Hafize Eski ile röp.

-Hafize Eski'nin kanalizasyon suyu basan evinden ve eşyarından görüntü

-Pis suyla dolan evini temizlemeye çalışan Fatma İnci ile röp.

-Sokaktan görüntü

-Ekiplerin tıkanan kanalizasyon hattını açmaya çalışması

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Ramazan ÇETİN - Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

=========================================================

Uyuşturucu satıcıları adliyeye sevk edildi

Polis kamerasından baskın anı

SAMSUN'da uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 15 gün önce İlkadım İlçesi Hastanebaşı Mahallesi'nde oturan uyuşturucu satıcılarına yönelik soruşturma başlattı. Yapılan taknik ve fiziki takibin ardından Ferdi Ç. (37), Turan A. (44), Emre G., (31), Özcan K. (25), Şaban B. (37), İsmet C. (35), Ahmet T. (26) ve E.Ç. (17)'nin çok sayıda kişiye uyuşturucu sattıkları belirlendi.

Yapılan takibin tamamlanmasının ardından polis 2 gün önce 6 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon sırasında polis mahallelerin giriş ve çıkışlarını polis otolarıyla kapattı. Şüphelilerin bazılarının evine balkondan tırmanarak giren sivil ekipler 8 şüphelinin tamamını yakalayıp gözaltına aldı. Adreslerde yapılan aramada ise satışa hazır halde paketler içinde 115 gram bonzai, bir miktar esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 3 av tüfeği ve uyuşturucu satışından elde edildiği düşünülen 26 bin lira ele geçirildi.

Öte yandan yaşı küçük olan E.Ç. ise Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine tesim edildi. Emniyet Müdürlüğü'nde iki gün boyunca sorgulanan 8 şüpheli bugün 'uyuşturucu ticareti yapmak' suçundan adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Şüphlilerin emniyetten çıkarılışı

-Emniyet dışından detay

-Polis kamerasından baskın anı

Haber-Kamera: Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN,

=====================================================

Çaldıkları eşyaları akrabalarına hediye etmişler

KAHRAMANMARAŞ polisi tarafından yakalanan 3 kişinin, evlerden çaldıkları televizyon, et çekme makinesi, tüfek ve televizyon gibi eşyaları akrabalarına hediye ettiği ortaya çıktı.

Kahramanmaraş'ta berber Levent K.'nın park halinde olan 46 NL 479 plakalı otomobili pazartesi günü gece saatlerinde çalındı. İhbar üzerine güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen polis, otomobili çalan kişilerin önce hafif bir ticari araçla keşif yaptığını belirledi. Yapılan araştırmada hırsızların keşif yaptığı aracın da aynı gece Gaziantep'ten çalındığı saptandı. Yapılan çalışmalar sonunda otomobilin Muhammet B. (27), İbrahim Fethullah Ö. (21) ve Fatih Y. (19) tarafından çalındığını saptayan polis, şüphelileri Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde yakalarken, otomobili Gaziantep'te, hafif ticari aracı ise Suruç'ta ele geçirdi.

EŞYALAR AKRABALARINDA ÇIKTI

Polis, şüphelileri Kahramanmaraş'a getirirken, kentte yakın zamanda meydana gelen hırsızlık olaylarını da tekrar incelemeye aldı. Yapılan araştırmada Muhammet B., Fethullah Ö. ve Fatih Y.'nin son 15 gün için farklı araçlarla Kahramanmaraş'a 8 kez gelip gittikleri, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te 15 ayrı hırsızlık olayını gerçekleştirdiklerini saptadı. Şüpheliler, sorgularında suçlarını itiraf ederken, çaldıkları televizyon, et çekme makineleri, tüfek ve televizyonları da akrabalarına hediye ettiklerini söylediği öğrenildi. Bunun üzerine polis, şüphelilerin akrabalarının evlerine giderek eşyaları topladı. Kahramanmaraş'a getirilen çalıntı eşyalar daha sonra sahiplerine teslim edildi. Eşyalarını elmaya gelenlerden Mustafa Pur ile Ashabil Kaptanoğlu polise teşekkür etti. 3 şüpheli, Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

Çalınan eşyalar

Hırsızlıkta kullanılan malzemeler

Eşyaların sahipleriyle röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

==========================================================

Hakkari'de 10 Kasım Atatürk'ü anma töreni

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78'inci yıldönümünde Hakkari'de düzenlenen törenle anıldı.

Valilik önünde düzenlenen tören, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Belediye Başkan Vekili Emrullah Kanar'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Saatler 09.05'i göstermesiyle birlikte siren eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak göndere çekilen bayrak daha sonra yarıya indirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde devam edilen anma etkinliklerine, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Belediye Başkan Vekili Emrullah Kanar, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Yarbay Engin Pınar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Pakiş ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. 23 Nisan İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan etkinliklerde, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından Atatürk'ün en sevdiği şarkılar, okulun koro ekibi tarafından seslendirildi. Daha sonra öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan Atatürk konulu tiyatro gösterisi yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------

-Valilik önündeki çelenk sunma törenine katılan yetkililer

-Vali Cüneyit Orhan Toprak ve Belediye Başkan Vekili Emrullah Kanar'ın Atatürk anıtına çelenk sunmaları

-Saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunması

-Çalınan siren sesleri

-Atatürk Kültür Merkezindeki törende okunan istiklal marşı

-Öğrencilerni şiir okunması

-Atatürk ile ilgili belgesel

-Öğretmenlerin 10 Kasım tiyatro gösterisi

-Koro gösterisi

HABER-KAMERA: BEHÇET DALMAZ/HAKKARİ-DHA)

==========================================================

ADD üyesi master yüzücüler Atatürk için kulaç attı

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Marmaris Şubesi'ne bağlı master yüzücüler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü 78'inci ölüm yıldönümünde, 3 kilometre kulaç atarak andı. ADD Marmaris şubesine üye 6 yüzücü, Atatürk'e olan özlemlerini soğuk havaya aldırmadan denize girerek gösterdi.

İçmeler Mahallesi Martı Otel önündeki plajda bir araya gelen ADD Marmaris Şubesi'ne bağlı master yüzücüler, soğuk havaya aldırmadan plajın karşısında bulunan adaya kadar gidip plaja geri döndü. Yaklaşık bir saat 20 dakika süren etkinlik sonunda karaya ulaşan yüzücüler, Türk bayraklarına sarılarak Atatürk'ü andı.

Etkinliğe katılmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu belirten yüzücülerden Nazan Gören, "Bugün burada Atamızın adına kulaç atacağız. Bugünün bir başka önemi ise ben 10 Kasım 1953 doğumluyum. Böyle bir günde doğmak bana çok büyük onur veriyor. Benim baban Atatürk, çünkü ben gerçek babamı Atatürk sayesinde tanıyorum ve onun sayesinde bu topraklarda mutlu bir kadın olarak yaşayabiliyorum" dedi.

Soğuk havaya aldırmadan Atatürk adına serin sularda kulaç atan bir başka yüzücü olan Emine Tokyürek de, Atatürk'ü rahmetle andıklarını belirterek, "Atamızın bize armağan ettiği bu güzel ülkede, O'nun emaneti olan Cumhuriyetimiz sayesinde bu güzel coğrafyada yüzebiliyorum. Bu da bana ayrı bir gurur veriyor. Atamı rahmetle anıyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Nazan Gören Rop.

Emine Tokyürek Röp

Yüzücülerden kısa konuşmalar

Denize giren yüzücülerden genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Doğuş Esat BERME/ MARMARİS (Muğla),

============================================================

1730 metrelik Ata'ya saygı zinciri

MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde belediyenin organizasyonu ile Atatürk'ün 78'nci ölüm yıldönümünde binlerce vatandaş yaklaşık bin 730 metrelik 'Ataya Saygı İnsan Zinciri' oluşturdu.

Mezitli Belediyesi ana hizmet binası önünde önce İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan anma töreninde, saat 09.05'de siren seslerinin çalmasıyla saygı duruşuna geçildi. Belediyenin bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği 'Ataya Saygı İnsan Zinciri'nde binlerce insan Türk bayrağının etrafında birleşti. Mezitli Belediyesi ile Demokrasi Meydanı arasına oluşan bin 730 metrelik 'Ataya Saygı İnsan Zinciri'nde vatandaşlar, Atalarını unutmadıkları marşlar eşliğinde Demokrasi Meydanı'nda toplanarak gösterdi.

Meydanda toplanan vatandaşlar hep birlikte önce 'Andımızı' okuyarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdi. Sonrasında hep birlikle Mustafa Kemal Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutuk dinlenmesi ile program sona erdi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN/MERSİN, -

========================================================

Atatürk, Kahramanmaraş'ta saygıyla anıldı

GAZİ Mustafa kemal Atatürk, ölümünün 78'inci yılında Kahramanmaraş'ta düzenlenen törenlerle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Bayram Ölçücüoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saatler 9'u 5 geçeyi gösterdiğinde törene katılanlar Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunduğu törende Türk bayrağı önce göndere, ardından da yarıya indirildi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde devam eden anma töreninde Kadriye Çelik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan şiir, şarkı ve türküler seslendirildi.

Görüntü DÖkümü

----------------------

KAHRAMANMARAŞ

Atatürk Anıtı

Anıttaki çelenkler

Saygı duruşu

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

ANDIRIN

Baddal Güzel ile röp.

Güzel'in tıraş olması

Güzel'in saygı duruşunda bulunması

Haber-Kamera: İskender ZENGİN-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

=================================================

Ata yürüyüşü

İZMİR'de yaklaşık 2 bin kişi Atatürk için yürüdü. Gençler yüzlerine onun fotoğraflarını maske gibi taktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir'de Kimse karanlıktan çıkış için başka yollar, başka formüller aramasın, anlatmasın. Kafaları karıştırmaya çalışmasın. Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz cumhuriyettir" dedi.

İZMİR'de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78'inci yıldönümü nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Ata yürüyüşü" ile anıldı. Alsancak Limanı'nda toplanan İzmirliler, Kordon'dan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eşi Türkegül Kocaoğlu ve CHP il yönetimi ile ilçe belediye başkanları da hazır bulundu. Gençler; ellerinde üzerinde "Saygıyla ve sevgiyle anıyoruz" yazılı dövizleri taşırken bazıları da Atatürk'ün çeşitli fotoğrafları çerçeveleyerek, yüzlerine astı. Kocaoğlu, konuşmasında "Kahraman bir komutanı, yiğit bir halk önderini, usta bir diplomatı ve gerçek bir devrimciyi anıyoruz bugün. Anıyoruz, arıyoruz ve çok özlüyoruz. Adalete ve özgürlüklere olan sarsılmaz inancını özlüyoruz mesela! Minnet ve şükran duygularımız kartopu gibi çoğalıyor her geçen yıl biraz daha. Karanlığı ve taassubu değil, bilimi, sanatı ve aydınlığı seçtiği, en sıkıntılı anlarda bile umudun, cesaretin yitirilmemesi gerektiğini bize öğrettiği, 'umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim dediği için mesela. Yolumuzu, her biri ciltlerle anlatabilecek kadar önemli vecizeleriyle aydınlatıyoruz. 'Hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım akıl ve ilimdir' cümlelerini hiç aklımızdan çıkarmıyoruz" dedi.

Atatürk'ün en çok yurtta ve dünyada barışa olan inancını özlediklerini de vurgulayan Aziz Kocaoğlu, "İstiklale, istikbale, hürriyet ve adalete olan bağlılığını. Aydınlıktır, tutkudur, inançtır Mustafa Kemal. Sabır, özveri, cesaret. Özgürlük, adalet ve umudumuz, yol göstericimiz. Herkes duysun, anlasın artık. Bu ülkenin sözde değil özde, çakma değil gerçek Atatürkçülere ihtiyacı var. Kimse karanlıktan çıkış için başka yollar, başka formüller aramasın, anlatmasın. Kafaları karıştırmaya çalışmasın. Bizim aydınlık yolumuz Atatürk, umudumuz cumhuriyettir. Canımız pahasına korumak zorunda olduğumuz en büyük mirasımız. Yaşadıkça yaşatacağız Atamızı. O bir ışık, asla sönmeyecek ve açtığı bu yoldan kimse dönmeyecek" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koruları, Atatürk'ün sevdiği şarkı ile türküleri seslendirdi. Konserlerine 'Sarı Zeybek' türküsüyle başlayan koronun Yemen Türküsü'nü söylediği sırada alanı dolduranlarda hep birlikte eşlik etti. Canlı mankenler kımıldamdan durarak performans sergiledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Yürüyüşten görüntü.

Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasından görüntü.

Korunun konserinden görüntü.

Anons

Haber: Taylan YILDIRIM - Kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR

======================================================

Başına Atatürk portresi yaptırdı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde kuaförlük yapan tasarımcı 32 yaşındaki Süleyman Tokgöz, 10 Kasım nedeniyle bir öğrencinin başının arkasına Atatürk portresi yaptı.

Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi'nde eğitim öğretim yapan Şehit Abdurrahman Esen Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Batuhan Mutlu, ilçede kuaförlük yapan saça portre tasarımcısı Süleyman Tokgöz'den başının arkasına Atatürk portresi yapmasını istedi. Bunun üzerine Tokgöz, yaklaşık 2 saat süren çalışmayla öğrencinin başının sol arka kısmına Atatürk portresini işledi. Kesme ve boyama işlemleriyle uygulanan Atatürk portresi ilgi çekti.

Batuhan Mutlu, "Biz Cumhuriyet'in bekçileriyiz. Atatürk vefat etmiş olabilir. Ama kalbimizde yaşıyor. Ben de Atatürk'ün kalbimizde yaşadığını göstermek için, portesini başıma kazıttım. Atatürk'ü çok seviyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

Kuaförün çalışması

RÖP 1: Süleyman Tokgöz

RÖP 2: Batuhan Mutlu

HABER- KAMERA: Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya),

========================================================

Giresun'da Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakli canlandırıldı

GİRESUN Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk'ü anma gününde ulu önderin naaşının Anıtkabir'e naklini canlandırdı, etkinliğe katılanlar 10 Kasım'ın hüznünü yaşadı.

Atatürk Meydanı'ndaki etkinliğe Giresunlular büyük ilgi gösterdi. Büyük bir Türk bayrağı önünde yer alan Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk bayrağına sarılmış ve çiçeklerle çevrelenmiş tabutu, iki yanında nöbet tutan askerler ve büyük bir ekrana yansıtılan görüntülerle oluşturulan naaşın Anıtkabir'e naklini canlandırma etkinliği, izleyenlere o günlerin acısını bir kez daha yaşattı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ü, özlem ve saygıyla andıklarını belirterek şunları söyledi: "O dünyanın gerçek lideriydi. Savaştığı ülkelerden bile takdir alan, aslında on yıllarca savaşan ama barışa ışık tutan, barış isteyen bir barış savaşçısıydı. 'Yurtta Sulh Dünyada Sulh' anlayışıyla barışı destekleyen bir barış adamıydı. Kendisini minnetle anıyoruz. Bugün hepimizin Atamızı Anıtkabir'de anma imkanı yok. Giresun Belediyesi olarak bu düzenleme ile Atamızı Giresun Meydan'ında, Atatürk Meydanı'nda anmak istedik. Atatürk'ün çizdiği yol barış yolu, özgürlük yolu ve demokrasi yolu. Onun çizdiği yolda yürümeliyiz. Eğer gerçekten insanlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz daha modern, daha yaşanabilir bir ülke istiyorsa Atatürk'ün yolundan ayrılmamalıyız. Onun değerini her geçen gün daha fazla anlıyoruz. Başımıza gelenler olaylar onun fikirlerinin önemini artırıyor. Hangi siyasi görüşte olursak olalım mutlaka Ata'mızın yolunda ilerlemeli, onun yolunda gitmeliyiz. Onun yolu barış ve kardeşlik yolu. Giresun onun yolunda gitmeye devam edecek.ö

ATATÜRK VE ŞEHİTLER İÇİN MEVLİT

Giresun Belediyesi, 10 Kasım Atatürk'ü anma programı çerçevesinde Hacı Miktat Camiinde Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için mevlit okutup, ikramda bulundu.

Görüntü Dökümü

Etkinlikten görüntüler

Başkan Aksu'nun konuşması

Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASANOĞLU/ GİRESUN

=============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement