Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-9

1)BULGARİSTAN'DA, 'TÜRKLER OY KULLANMAYA GELMESİN' EYLEMİ BULGARİSTAN'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a giderek oy kullanmalarını istemediklerini dile getirerek, Edirne'deki Kapıkule ile Hamzabeyli...

21.03.2017 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)BULGARİSTAN'DA, 'TÜRKLER OY KULLANMAYA GELMESİN' EYLEMİ

BULGARİSTAN'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a giderek oy kullanmalarını istemediklerini dile getirerek, Edirne'deki Kapıkule ile Hamzabeyli ve Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı karşısındaki Malotırnovo Sınır Kapısı'nın karşılarında yolları keserek eylem yaptı.

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimlere Türkler'in kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi de (DOST) katılacak. Seçimler öncesi bugün Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı ile Hamzabeyli Sınır Kapısı ve karşısındaki Lesovo Sınır Kapısı, Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı karşısındaki Malotırnovo Sınır Kapısı girişlerinde Bulgarlar eylem yaptı.

Bulgaristan'da bazı siyasi partilerden oluşan gruplar, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nın girişinde toplantı. Ellerinde Bulgaristan bayrakları taşıyan protestocular, karayoluna zincir çekip, araç lastikleriyle barikat oluşturdu. Protestocular, pazar günü yapılacak seçimlerde Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların ülkelerine gelip oy kullanmalarını istemediklerini dile getirdi.

Bulgar polisi, bölgede sıkı güvenlik önlemleri alırken, protesto nedeniyle, Bulgaristan'dan Türkiye'ye araç geçişlerine uzun süre izin verilmedi. Bu arada Kapıkule Gümrük Kapısı yetkilileri, kendilerinde bir sorun olmadığını belirterek, Bulgaristan tarafına araç geçişlerini normal olarak devam ettiğini söyledi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Kapitan Andreevo'da araç kuyrukları

Yol kapatan Bulgarlar

Yola çekilen zincir

Lastiklerle kurulan barikatlar

Eylemden detaylar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/BULGARİSTAN,-

=============================================

(GÖRÜNTÜ EKİYLE YENİDEN)

2)KILIÇDAROĞLU'NDAN ŞEHİT AİLESİNE ZİYARET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'nin El-Bab bölgesinde geçen 20 Ocak'ta DEAŞ'ın bombalı araçla düzenlediği saldırıda şehit olan uzman onbaşı 24 yaşındaki Ramazan Taşkın'ın Samsun'daki baba evine taziye ziyaretinde bulundu. Geceyi Ordu'da geçiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün çeşitli ziyaret ve toplantı programlarına katılmak üzere karayoluyla Samsun'a geldi. Kılıçdaroğlu Çarşamba İlçesi'nde Samsun-Ordu karayolu Kavakdibi mevkiinde partililer tarafından karşılandı. Ardından Suriye'nin El-Bab bölgesinde geçen 20 Ocak'ta DEAŞ'ın bombalı araçla düzenlediği saldırıda şehit olan uzman onbaşı Ramazan Taşkın'ın baba evine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti. Şehit babası Fazlı Taşkın ziyaret sonrasında Kılıçdaroğlu'nu aracına kadar uğurladı.

Görüntü Dökümü :

-------------------------

-Partililerin ilçe girişinde karşılaması

-Şehit Ramazan Taşkın'ın evinin dışından detay

-Kemal Kılıçdaroğlu'nun şehit evi ziyaretinden detay

-Kemal Kılıçdaroğlu'nun muhtarlarla toplatısından detaylar

(SÜRE: 02.30 -BOYUT: 289.11 MB)

Haber-Kamera : Yaprak KOÇER- Hakan AKGÜN/ÇARŞAMBA (Samsun), -

=================================================

3)HALK OZANI AŞIK VEYSEL, MEZARI BAŞINDA ANILDI

ÜNLÜ halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 44'üncü yıl dönümünde Sivas'ın Şarkışla İlçesi'ne bağlı Sivrialan Köyü'ndeki mezarı başında anıldı. Hayata 78 yaşında veda eden Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 44'üncü yıl dönümü nedeniyle mezarı başında anma töreni düzenlendi. Törene Sivas Valisi Davut Gül, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Şarkışla Kaymakam Vekili ve Gemerek Kaymakamı Cuma Kılınç, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Şatıroğlu'nun torunu Selahattin Şatıroğlu ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Aşık Veysel için dua edilerek mezarına karanfil bırakıldı. Köyde yaşayan halk ozanları da mezarı başında Aşık Veysel'in türkülerini seslendirdi. Şatıroğlu'nun 94 yaşındaki oğlu Ahmet Şatıroğlu rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadı.

"HİÇ ÖTEKİLEŞTİRMEDİ, HEP KUCAKLADI"

Törende konuşan CHP Milletvekili Akyıldız, Aşık Veysel'in insanlığa vermek istediği mesajın bugün çok daha büyük önem taşıdığını belirterek, "İnsan sevgisi, hümanist bakış açısı ve toplumu ötekileştirmeden kimseye ayrım yapmadan, herkesi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle kucaklayan bir felsefe, bir bakış açısı bizlere emanet etti. Fiziki olarak belki aramızda değil ama manevi ve felsefi olarak hala aramızda yaşıyor" dedi. Vali Davut Gül ise, "Aşık Veysel'in vefatının 44'üncü yıl dönümünde yine beraberiz. Tahmin ettiği ve söylediği gibi 'dostlar beni hatırlasın' demişti, evet dostları hatırlıyor. Gerek buraya gelerek hatırlıyorlar, gerekse ülkenin her tarafında sosyal medyada kendi evinde kendi arkadaşlarında inanıyorum ki bugün Aşık Veysel konuşuluyor. Aşık Veysel'in konuşulmasının sebebi memleket, toprak sevgisi onun vatan sevgisi onun kardeşlik duygusudur. Hepimiz biliyoruz ki Aşık Veysel hiçbir zaman ötekileştirmedi, hep kucakladı, hep bütünleştirici davrandı ve hep kardeşlik ruhuyla yazdı. 44'üncü yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyoruz" dedi.

MÜZEYE ZİYARETÇİ AKINI

Vali Gül ve beraberindekiler daha sonra Aşık Veysel'in ölümünden sonra köyde müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti. Ozanın yatağı, sazı, fotoğrafları ve özel eşyalarının bulunduğu müze ziyaretçilerin akınına uğradı. Müzede en çok ilgiyi ise Aşık Veysel'in balmumundan yapılan heykeli gördü. İlçedeki Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu'nun öğrencileri bal mumundan yapılan heykel ile bol bol fotoğraf çekindi. Vali Gül ve beraberindekiler daha sonra rahatsızlığı nedeni ile evinde istirahat eden Aşık Veysel'in oğlu Ahmet Şatıroğlu'nu ilçe merkezinde ziyaret etti.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Programdan görüntüler

-Mezarı başındaki anma programı

-Vali ve beraberindekilerin mezarına karanfil bırakması

-Ozanların mezar başındaki deyişleri

-CHP Milletvekili Akyıldız'ın konuşması

-Vali Gül'ün konuşması

-Müze ziyareti

-Veysel'in eşyaları

-Balmumu heykeli ile fotoğraf çektirenler

Haber-Kamera: Gökhan CEYLAN/ŞARKIŞLA(Sivas),

=======================================================

4)ŞEHİT POLİS SEKİN'İN BABASI, HALİSDEMİR'İN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

İZMİR Adliyesi'ne yönelik PKK'lı teröristlerin saldrırısında şehit olan polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin, Niğde'ye gelerek 15 Temmuz kahramanı şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti.

Şehit polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin, Niğde'de şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti. Kabir başında dua eden Sekin, ardından Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir ile birlikte Niğde İl Jandarma Komutanı Albay İdris Tataroğlu, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt'u ve Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu'nu ziyaret etti.

Emniyet ziyaretinde Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, "Kahraman Polis Fethi Sekin ve Ömer Halisdemir'in bunlar iki tane kahramanlar bizim Ulubatlı Hasanlarımız gibi, Seyit onbaşılarımız gibi, Türkiye'ye mal olmuş büyük kahramanlarımız. Tarihe mal olmuş kahramanlarımız" dedi.

Kahraman Polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin'nin ziyaretinden çok gurur duyduğunu dile getiren Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de "Çok gurur duyduğum için çok memnun oldum. Sonsuz teşekkür ediyorum. Zaten kaderimiz aynıdır. Şehitlerimiz Türk milletine gurur verdiği için kendi çocuklarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

Emniyet ziyaretinin ardında Kahraman babalar Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Peynircioğlu, "İki şehit kardeşimizin babalarıyla birlikteyiz. Şehitler var oldukça toprağı kanlarıyla suladıkça, bu vatanının bu milletin birliğine beraberliğini hiç kimse zarar veremeyecektir. Daha önce Hasan Hüseyin amcamızda Fethi kardeşimizin şehit olmasından hemen sonraki günlerde Elazığ'ya giderek bizzat taziyete bulunmuştu" diye konuştu. Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu ve Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Polis Fethi Sekin'in babası Mehmet Zeki Sekin'e Türk bayrağı ve halı hediye etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Niğde Emniyet müdürlüğü ziyareti

-Emniyet müdürünün açıklaması

-Emniyet müdürünün Türk Bayrağı hediye etmesi

-Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir'in açıklaması

- Niğde Valiliği önünde görüntü

-Vali Ertan Peynircioğlu'nun karşılama görüntüsü

-Valilik içerisinde görüntü

-Vali Ertan Peynircioğlu'nun Türk bayrağı ve halı hediye etmesi

-Valinin açıklaması

Süre: 03'06" Boyut: 203 MB

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

============================================

5)ŞİFALI MESİR NEVRUZ ATEŞİYLE KARILDI

MANİSA'da 477'inci kez saçılacak şifalı mesir macunları, Sultan Camii Bimarhanesi'nde dualar eşliğinde karıldı. Nevruz ise çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Baharın gelişi ve doğanın uyanışını müjdeleyen Nevruz Bayramı, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Partili Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Manisalılar etkinliğe katıldı. Nevruz kutlaması protokol üyelerinin Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Etkinlikte öğrenciler, baharın gelişini anlatan şiirler okudu. Kutlamada protokol üyeleri, renkli nevruz yumurtalarını tokuşturdu. Protokol üyelerinin de katılımıyla meydanda yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün ve Şehzadeler Belediye Başkanı Çelik, el ele tutuşarak nevruz ateşinin üstünden birlikte atladı. Örste hep birlikte demir dövülmesinin ardından vatandaşlara fidan dağıtıldı.

RENKLİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Nevruz kutlamalarının ardından mesir macunu karma töreni için Sultan Cami'ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Kortejde temsili Hafsa Sultan, Merkez Efendi, temsili Osmanlı sultanları ve şehzadeler, at üstünde kortej boyunca vatandaşları selamladı. Kortej sırasında atların huysuzluğu nedeniyle temsili şehzadeler düşme tehlikesi atlattı. Manisalılar da kortej yürüyüşünü cep telefonlarıyla görüntüleri, alkışladı. Protokol üyeleri de ellerindeki Türk bayrakları ile vatandaşları selamladı.

Yürüyüşün ardından Sultan Cami Bimerhanesi'nde karma töreninde Mevlithanlar Derneği tarafından mesir ilahisi okundu. Karma öncesinde konuşan Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 477'inci kez kutlanacak Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde, 5 ton mesir saçılacağını söyledi. Saçımı yapılacak mesir macunlarının dualarla karıldığını dile getiren Tanık, "Geleneksel Mesir Festivalimizin 16'ıncı yüzyıla dayanan köklerini bugün bir daha yaşamaktan dolayı çok mutluyuz. Manisamızın eşsiz güzellikleri ve bitki örtüsünün 41 çeşit baharatla Merkez Efendi'nin ilmi bilgileriyle harmanlanan Hafsa Sultan'a şifa olan mesir macunu, yüzyıllar boyunca umut olmuştur. 25-30 Nisan Haftası'nda Mesir Festivalini kutlayacağız. 30 Nisan'da da şifalı macunu saçacağız. Bütün halkımızı mesir festivalini canlı yaşamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise festivalin kentin en önemli değerlerinden olduğunu belirterek, "Hafsa Sultan'ın fermanıyla 5 asırdır süregelen bu önemli festival, Manisa'nın yurt içinde ve yurtdışında tanıtılmasına da katkı sağlıyor. UNESCO tarafından bu köklü festivalimiz insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınmıştır. Bu adım tanıtım açısından çok önemlidir. Bizler de bu köklü festivalin yurtta ve dünyada tanıtılması için üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız" dedi.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ilk kez mesir festivaline katılacağını belirterek, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Mesir macununun hem şifa kaynağı hem de birleştirici olduğunu dile getiren Güvençer, 5 asırlık geleneğinin en iyi şekilde sürdüğünü ifade etti.

DUALARLA KARILDI

Konuşmalarından ardından Manisa Müftüsü Sinan Cihan, mesir duasını okudu. Merkez Efendi Hafsa Sultan ve protokol üyelerinin katılımı ile kazana 41 çeşit baharat dökülerek dualarla karıldı.

--- KUTU 1 ---

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, 'Muhteşem Süleyman' olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539'dan buyana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.

--- KUTU 2 ---

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

--- KUTU 3 ---

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunumu

Meydandaki protokolden görüntü

Nevruz yumurtalarının tokuşturulması

Ateş yakılıp üzerinden atlanması

Örste demir dövülmesi ve fidan dağıtımı

Kortej yürüyüşünden görüntü

Kortejde protokolden ve vatandaşların telefonlarla çekmesiden görüntü

Atların huysuzluğu ve düşme tehlikesi yaşanması

Mesir ilahisini okunması ve 41 çeşit baharattan detay görüntü

Dernek Başkanı Ufuk Tanık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün konuşması

Mesir duasının okunması ve 41 çeşit baharatın kazana dökülerek karılması

Haber- Kamera: İlker KILIÇASLAN- Nermin UÇTU/ MANİSA,

========================================================

6)KAYSERİ'DE RENKLİ NEVRUZ KUTLAMASI

KAYSERİ Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen Nevruz kutlamaları, renkli görüntülere sahne oldu.

ERÜ Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen Nevruz kutlamalarına, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, AK Parti Kayseri Milletvekili Emrah Karayel, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Rektör Güven, "Geleneksel Nevruz Bayramı'nda yeniden beraberiz. Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden Nevruz, 21 Mart'ta Orta Asya'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Anadolu'ya binlerce yıldır kutlanmaktadır. Türk Cumhuriyetlerinde Nevruz resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de daha önce geleneksel olarak kutlanmaktayken, 1995 yılından itibaren bayram statüsü kazanmıştır. Nevruz, baharın ilk gününü müjdelemektedir. Nevruz bolluğun, bereketin sembolüdür" dedi.

Güven'in konuşmasının ardından, öğrenciler arasında bilek güreşi yapıldı. Daha sonra çeşitli Türk Cumhuriyetlerinden eğitim için Kayseri'ye gelen öğrenciler bayrak gösterisi yaptı. Kutlamalarda, protokol üyeleri ve öğrenciler, yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı, yumurta tokuşturularak, demir dövüldü. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlik, Türk Cumhuriyetlerinin geleneksel yemeklerinin ikramı ile son buldu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-ERÜ Rektörü Muhammet Güven'in konuşması

-Bayrak gösterisi

-Nevruz ateşinden atlanması

-Yumurta tokuşturularak demir dövülmesi

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

DV 1 DOSYA, 4 dakika 52 saniye/155 MB

======================================================

7)ARABULUCULARA GELEN UYUŞMAZLIKLARIN ÇOĞU İŞLE İLGİLİ

ADALET Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, 3 yılda arabuluculara götürülen 11 bin uyuşmazlıktan yüzde 93'ünün mahkemeye gitmeye gerek kalmadan çözümlendiğini söyledi. Öztatar, arabuluculara götürülen 11 bin uyuşmazlıktan 9 bininin ise iş davalarıyla ilgili olduğunu açıkladı.

Antalya'da 50 kadar işadamı ve kanaat önderinden oluşan Salı Grubu'nun Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde düzenlediği kahvaltının bu haftaki konuğu, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar oldu. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ile Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Murat Şimşek ve arabuluculuk yapan çok sayıda avukat ile iş davalarına bakan hakim ve savcıların da katıldığı toplantıda, Hakan Öztatar arabuluculuk konusunda bilgi verdi. Arabuluculuğun Türkiye'de fiilen 14 Kasım 2013 tarihinde başladığını, 3 yıl 4 aylık bir mazisi olduğunu belirten Öztatar, burada ceza davalarıyla ilgili konuların değil, hukuk davalarıyla ilgili konuların uzlaşma yoluyla kısa sürede çözüme kavuşturulabildiğini açıkladı.

Mahkemelerde taraflar arasında husumetin sona ermediğini kaydeden Öztatar, "Mahkemelerde sorunlar hukuken çözülüyor. Ama husumeti çözemiyoruz. Yani taraflar arasındaki husumeti onaracak bir sistem yok. Bu husumeti arabuluculuk ortadan kaldırıyor. Türkiye'de arabuluculuk sistemi hayata geçirilmeden önce hukuki uyuşmazlığa düştüğünüzde mahkemeye gitmekten başka çareniz yoktu. Şimdi artık hukuki uyuşmazlıklarla ilgili kimse mahkemeye gitmek zorunda değil. Arabuluculara giderek de bu sorunu daha kısa sürede halledebilirsiniz. Arabuluculukta haklıyı, haksızı araştırmıyoruz. Taraflar arasında uzlaşmayı sunuyoruz. Dünyanın en büyük şirketleri de hukuki meselelerini mahkemelerle değil, arabulucularla çözüyor. Çünkü arabuluculuğun en önemli özelliklerinden biri de gizlilik. Oysa mahkemeler aleni. Mahkemelerde ticari sırlarınız ortaya çıkıyor. İsminiz yıpranıyor. Arabuluculuk ise gizli bir süreçtir. Orada konuşulan her şey orada kalır. Gizliliği ihlal etmenin ise 6 ay hapis cezası var. Ayrıca arabuluculuk sayesinde bu sırların açıklanmaması için uzlaşma metnine cezai bir şart da koyabilirsiniz" diye konuştu.

Ticaret hayatının en önemli sorunlarından birinin de iş davaları olduğunu anlatan Öztatar, arabuluculara bugüne kadar gelen 11 bin uyuşmazlıktan 9 bininin iş davalarından oluştuğunu söyledi. 11 bin uyuşmazlıktaki başarı oranının ise yüzde 93 olduğunu anlatan Öztatar, "Yani her 100 kişiden 93'ü masadan anlaşarak kalkıyor. İş davalarında işçi bir an önce alacağına kavuşmak istiyor. Mahkemeye başvursa üç yıldan önce alacağına kavuşma imkanı yok. Çünkü iş davaları uzun sürüyor. İşverenler de bir an önce önüne bakmak istiyor. Ciddi bir sıkıntı yaşanıyor" dedi. Bu soruna çözüm bulmak için mahkemeye gitmeden önce işle ilgili hukuki ihtilafların arabulucuya götürülmesini zorunlu kılan taslağın referandumdan hemen sonra yasalaşmasını beklediklerini söyleyen Öztatar, "Artık işçiler dava açmadan önce adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerine gidip başvurusunu yapacak. Daha sonra arabulucu tarafları yuvarlak bir masa etrafında bir araya getirip en fazla 1 ay içinde sorunu çözmeye çalışacak. Çözemezse mahkemeye gidilebilecek" dedi. Öztatar, arabuluculuğun mahkemeye göre çok daha ekonomik bir çözüm yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Öztatar'a teşekkür belgesi takdim etti.

Görüntü Dökümü

------------

Salı Grubu toplantısına katılan işadamlarının ATİK'te birbirleriyle sohbet ederken

Kahvaltıdan genel görüntüler

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar'ın konuşmaları

Toplantı sonunda Hakan Öztatar'a Salı Grubu başkanı Muharrem Koç'un teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi

Süre: 7 dk 20 sn

Boyut: 233 mb

Haber- Kamera: Mustafa KOZAK/ANTALYA,

========================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement