Dhmi Genel Müdürü Yıldırım, 'Mevzuat Hazretleriyle Yeni Tanıştık' - Son Dakika
Güncel

Dhmi Genel Müdürü Yıldırım, 'Mevzuat Hazretleriyle Yeni Tanıştık'

Dhmi Genel Müdürü Yıldırım, \'Mevzuat Hazretleriyle Yeni Tanıştık\'

Orhan Birdal'ın görevden alınmasının ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'ne getirilen Serdar Hüseyin Yıldırım, 'Göreve gelince mevzuat hazretleriyle yeni tanıştık. Bir ay içerisinde nasıl bir şey olduğunu gördük. Daha da göreceğiz herhalde" dedi.

11.04.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Birdal'ın görevden alınmasının ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'ne getirilen Serdar Hüseyin Yıldırım, 'Göreve gelince mevzuat hazretleriyle yeni tanıştık. Bir ay içerisinde nasıl bir şey olduğunu gördük. Daha da göreceğiz herhalde" dedi.

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Yeşilköy'de bulunan DHMİ Sosyal tesislerde düzenlenen basın toplantısında Yıldırım, Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite genişletme çalışmaları, İstanbul'da yapılacak olan üçüncü havalimanı, smart projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ATEŞTEN GÖMLEK GİYDİK

Gençliğindeki idealistliğini kaybetmediğini ve havacılıkta iyi projelere imza atmak istediğini belirten DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, ? Gerçekten çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kucağımıza aldığımız nur topu gibi bir sürü projeyle uğraşıyoruz. İdealist bir kafayla çalıştığımın altını çizmek isterim. Hala idealistim, gençliğimdeki idealistliği kaybetmiş değilim, onu koruyorum, hakikaten bir şeyler yapmak istiyorum. Havacılıkta iyi projelere imza atmak istiyorum. Bu görevi kabul etmemin sebebi de budur. Yoksa hakikaten ateşten gömlek gibi bir yerdir burası. Klasik devlet memuru zihniyetindekiler için bu böyle olmayabilir. Rutin olarak gününüzü geçirebilirsiniz. Ama biz öyle bakmıyoruz. Biz hakikaten dünya standartlarında farklı bir şeyler yapmak istiyoruz" dedi.

İNŞAAT MAYIS AYINDA BAŞLIYOR

Basın mensuplarının İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanıyla ilgili soruları üzerine Yıldırım, 'Üçüncü havalimanı DHMİ'nin elindeki en önemli proje. Ama bu çok gecikmiş bir proje. Keşke daha evvel başlasaydı, bugün bitmiş olacaktı. Çünkü İstanbul hava trafiği artık gerçekten zorlanıyor. Atatürk Havalimanı kapasitesini doldurmuş durumda. Üçüncü havalimanı çoktan bitmiş olmalıydı ama bugün başlama noktasında henüz. Biliyorsunuz deklare edilen bir tarih var. 2017'nin sonu gibi ilk fazın açılması hedefleniyor. Tabi bu hedefin tutturulması için hakikaten hummalı ve çok ciddi bir çalışma gerekiyor. Gerçi ihaleyi alan yükleniciler güçlü şirketler. 3. Havalimanında şu anda inşaat henüz başlamış değil. Çünkü yer zemin olarak biraz problemli olduğu için başlanamadı. Henüz bu zeminin ıslahıyla uğraşıyorlar. İstanbul'u önünüze koyduğunuz zaman bu çapta büyük bir havalimanının sığabileceği başka bir yer yok. Şu anki yer bile mesafe olarak şehir merkezine çok ciddi bir uzaklıkta. İyi bağlantılar kurulmazsa, sıkıntılar yaşanabilecek mesafededir. Ama bu bağlantı aksları inşası paralel olarak yürüyor zaten. Biz bununla ilgili koordinasyon toplantılarına da katılıyoruz. İkazlarımızı yapıyoruz. Havalimanını tek başına yapmak yetmez, bu havalimanının şehirle entegrasyonunun da sağlanması lazım. Gerek hızlı demiryolu sistemleriyle gerekse yeterli karayolu bağlantılarıyla ulaşımı sağlamak zorundasınız. Bu yapılmadığı müddetçe tek başına havalimanı inşa etmek bir anlam ifade etmez diye söylüyoruz. İnşaata başlama tarihi olarak şu anda görünen Mayıs ayıdır. O zamana kadar zeminle ilgili çalışmaların ilk bölümü tamamlanacak. ilk etapta yapılacak iki pistin zeminini iyileştirecekler. Bunlar yapılırken paralel olarak diğer yan taraftaki arazilerin ve diğer paralel pistlerin ve binaların da zemin iyileştirme çalışması yapılacak" diye konuştu.

FRANKFURT'U HEATHROW'U SİLER ATAR

Üçüncü Havalimanı'nın Türkiye'nin değil dünyanın en büyük havalimanı olacağının altını çizen Yıldırım, 'Coğrafyanın üçüncü havalimanı konusunda başarılı olmamız yönünde çok büyük avantajları var. Böyle büyük bir havalimanını her yerde yapıp işletemezsiniz. Ama İstanbul bu iş için çok ideal bir yer. Yeter ki biz doğru olarak bunu yapalım, doğru şekilde de pazarlayalım. Burası Frankfurt'u da Heathrow'u da siler, bunu çok açık söylüyorum. Zaten üçüncü havalimanı daha inşaatı başlamadan dünyada merak konusu oldu. Geçen hafta Avrupa Birliği Komisyonu 7 parlamenterle ulaşım konusundaki faslın açılması görüşmeleri için Ankara'ya gelmişti. Burada DHMİ olarak bizzat kendim sunum yaptım. En çok sorulan soru 3. Havalimanı. Ne zaman bitecek, Atatürk Havalimanı kapanacak mı, burayı nasıl kullanacaksınız gibi hep detay sorular yöneltiyorlar. Bütün detaylarını öğrenmek istiyorlar. Çünkü 3. Havalimanı Avrupa'yı derinden etkileyecek bir projedir" diye ifade etti.

3. HAVALİMANI DÜNYANIN EN İYİLERİNDEN BİRİ OLACAK

Üçüncü Havalimanı ile ilgili olarak arazinin fazla büyük tutulduğuna dair tartışmaları Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu üyesi görevindeyken söylediği bir sözle değerlendiren çizen DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

"Havalimanının etrafı binalarla dolmasın, uçaklar manialar oluşmasın, çevre korunsun diye yeni havalimanının arazisini çok geniş bıraktık. Üçüncü havalimanının dünyanın en iyi havalimanlarından biri olacağını düşünüyorum. Ben bunu büyüklüğü ölçü olarak savunan biri değilim. THY için de aynısı geçerlidir. Ben yönetim kurulundayken onlara da söyledim. 'Şu kadar noktaya uçuyoruz, bu kadar uçağımız var' demeyelim. En iyi hava yolu olmakla övünelim, en büyük olmakla değil. Üçüncü havalimanı için de aynı şey geçerli. 150 milyon yolcuya çıkmak önemli değil, ona layık olduğu şekilde, güvenli konforlu hizmet verebilmek önemli. Bunu yapabiliyorsak, hiçbir sıkıntı olmaz. Türkiye'nin sivil havacılık potansiyelinin çok küçük bir bölümünü kullandığını düşünüyorum"

ATATÜRK HAVALİMANI ÖZEL UÇUŞLARA BIRAKILMALI

İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanın faaliyete geçmesiyle birlikte Atatürk Havalimanı'nın akibiyeti hakkında da açıklamalarda bulunan DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 'Havalimanı'nın yine havalimanı olarak devam etmesi gerekir. Yani merkeziniz tek havalimanı olmak zorunda. İki havalimanı olmaz. Yoksa transferde korkunç sıkıntılar yaşarsınız. Bu Sabiha Gökçen de belli bir süre denendi ve çok zor olduğu görüldü. Onun için THY haklı olarak şunu söylüyor. 'Arkadaş ben bütün operasyonumu Atatürk'ten yeni havalimanına geçiririm. 300 uçağım varsa hepsine üçüncü havalimanından sefer yaptırırım. Buradan oraya oradan buraya geçeyim diyemem, bunu yapamam' diyor. Bari kargo Atatürk Havalimanı'nda kalsın diyenler de var. Ben bunu da doğru bulmuyorum. Kargonun da tamamen üçüncü havalimanına geçmesi lazım. Çünkü yeni havalimanı zaten tüm bunları kaldıracak kapasitede yapılıyor, bunda bir sıkıntı yok. Birinci olarak Atatürk Havalimanı genel havacılık, hava taksi, hava ambulans ve eğitim uçuşları için kullanılabilir. İkinci olarak ta business ve VIP jetler buradan uçabilir. Buraya konabilir. Çünkü burası artık şehrin içinde bir havalimanı oldu. Yerli ve yabancı ülke devlet büyüklerinin uçakları Atatürk Havalimanı'na inebilir, çok rahat bir şekilde park edebilir" dedi.

SABİHA GÖKÇEN İSTANBUL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın üçüncü havalimanı yapılana kadar İstanbul için çok önemli bir opsiyon olduğuna dikkat çekerek, 'Burada işleyiş biraz farklı. İşletmeci İSG, havalimanının sahibiyse Savunma Sanayi Müsteşarlığı. Bu yüzden DHMİ olarak kule dışında buraya dahilimiz yok. Ancak ikinci pistin yapımı ve takibi işi bize verildi. İkinci pist konusundaki gecikme, yüklenici firmanın çalışmalarına hukuki yönden itiraz gelmesi yüzünden yaşandı. Ama mahkeme bu itirazı reddetti ve ikinci pistin yapım aşamasına gelindi. Temeli atıldıktan sonra en geç 1.5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Çünkü mevcut pistin bile ciddi sorunları var. Taşıdığı ağır yük yüzünden ciddi bozulmalar, kırılmalar var. Bu yüzden gece 01: 00-04: 00 arasında tamir çalışmaları yapıyoruz. Terminali zaten yeterli, o konuda bir sıkıntı yok" diye konuştu.

DHMİ'Yİ DÜNYAYA AÇACAĞIZ

DHMİ Genel Müdürü olarak ileriye dönük projeleri olduğunu ve DHMİ'yi Türkiye'ye hapsolmaktan kurtaracaklarını ifade eden Serdar Hüseyin Yıldırım şunları söyledi:

'Ben bu göreve gelebileceğimi düşünmeden önce bile, hayal ettiğim bazı projelerim vardı. Malum her şey bir hayalle başlar ama hayali gerçeğe dönüştürmek, doğru planlama yapabilirsek, elimizdeki imkanları doğru kullanabilirsek aslında mümkündür. DHMİ hakikaten Türkiye'nin güzide kurumlarından bir tanesidir, dev bir kuruluştur. Ciddi tecrübesi, yetişmiş insan gücü, birikmiş ciddi potansiyeli olan bir kuruluştur. Ama bu kuruluş hepinizin de bildiği gibi Türkiye sınırları içine hapsolmuş vaziyette. Benim vizyonum bu kurumu dünyaya açmaktır. Yani global hale getirmektir. Sınırların dışına çıkarak büyük işler yapacak bir yapıya kavuşturmaktır. Ancak bununla ilgili bir yol haritası var mı derseniz henüz yok, bu ham bir fikir. Benim kafamda olan bir fikir. Dünyada bugün DHMİ kadar gücü ve potansiyeli olmayan bir çok kuruluş, çok ciddi işler yapıyor. Biz de yapabiliriz. Şöyle düşünün, DHMİ bugün Afrika'da ilişkilerimizin üst seviyede iyi olduğu bir ülkede şunu dese 'sizin dökülen bu meydanınızı alsak, yenilesek veya sıfırdan yapsak, sonra burayı 20-25 sene işletip size devretsek. Aynı bizim içeride uyguladığımız yap-işlet-devret modeli gibi. Afrika ülkeleri veya bu durumdaki ülkeler buna ne der sizce ' Bence üzerine atlarlar. Onlardan para çıkmayacak, yatırımını biz yapacağız. Tabi ki bunu her türlü fizibilitenin ardından karlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Türkiye'deki örnekleri bunu bize gösteriyor. Afrika, Asya ve Latin Amerika'da hatta Avrupa hariç her yerde bu işleri yapabiliriz"

OLUMSUZLUKLAR YÜZÜNDEN PROJE ÇOK UZAMIŞ

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım bu anlamda Türkiye'nin yerli hava trafik kontrol sistemi Smart Projesi'nde gelinen son aşamaya gelindiğini belirterek şunları söyledi:

'Ben de göreve geldiğim ilk gün 'ne oldu bu smart, ne aşamadayız' diye sordum. Tabi maalesef bu da çok gecikmiş, bunu üzülerek söylüyorum. Maalesef Türkiye'deki en büyük sıkıntımız her şeyin biraz gecikmesi. Böyle usulümüzden midir artık bilemiyorum ama hep geç kalıyoruz. Smart'ta aslında başlangıçta geç kalınmamış ama projenin seyri esnasında yaşanan bazı sıkıntılar, olumsuzluklar yüzünden proje çok uzamış. İhaleyi yürüten yabancı firma da son teslim ve devreye alma çalışmalarını yapmak için önümüzdeki günlerde Ankara'da olacak. Bir yandan da SHGM ile görüşüyoruz. Bildiğiniz gibi SHGM'nin projeyi ruhsatlandırması ve müsaadesi gerekiyor. Geçenlerde yaşadığımız elektrik kesintilerinden tutun da, bir terör saldırısı gibi tüm olumsuz senaryolara karşı tüm deneylerden başarıyla geçti. Hava trafiği tek elden yönetilecek demek bunun yedeği olmadığı anlamına gelmiyor. Yedeği de çok kuvvetli bir özellikte var. Gecikmişliğin dışında Smart'ta bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.

PİST ÇALIŞMASI 70 GÜNE BİTECEK

Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite genişletme çalışmaları hakkında da bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, '3-5 sağ pistine girdik ve buradaki pistte bulunan çatlakları düzeltmek için çalışmalar başladık. Biz bu işe girişirken, 'nasılsa kapanacak burası, ne gerek var' diyenler oldu. Ama bu havalimanı 3 sene daha İstanbul'un yükünü taşıyacak. Ancak üç sene bu haldeyken 3-5 pisti bu yükü kaldıramaz. Çok ciddi çatlaklar, kırıklar, bir sürü sıkıntılar oluşmuş. Bunu biz yapmak zorundayız. Bütün tepkilere, seçim öncesidir, bilmem nedir demelerine rağmen biz kararlı durduk ve pisti tamirat için kırdık. Şu anda çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah 70 günde bitireceğiz. Eski kulenin yıkılmasıyla açılacak yeni park yerlerine, her alana ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Görünüt Dökümü:

-------------

-Yıldırım'ın açıklamaları

-Detaylar

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dhmi Genel Müdürü Yıldırım, 'Mevzuat Hazretleriyle Yeni Tanıştık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement