Dicle Edaş, Çiftçiye Kolaylık Sağlıyor - Son Dakika
Yerel

Dicle Edaş, Çiftçiye Kolaylık Sağlıyor

Dicle Edaş, Çiftçiye Kolaylık Sağlıyor

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (Dicle EDAŞ), tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 75 oranında indirim uyguladığı kampanya sayesinde, bölge çiftçisinin Türkiye’nin en ucuz elektriğini kullanma şansına kavuştuğu bildirildi.

12.07.2015 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (Dicle EDAŞ), tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 75 oranında indirim uyguladığı kampanya sayesinde, bölge çiftçisinin Türkiye'nin en ucuz elektriğini kullanma şansına kavuştuğu bildirildi.

Bakanlar Kurulu'nun tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasını öngören kararının ardından Dicle EDAŞ, bölge çiftçisi lehine bir kampanya düzenledi. 21 dağıtım şirketi içerisinde sadece Dicle EDAŞ tarafından uygulanan kampanya ile çiftçilere tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin bedelinin yaklaşık yüzde 25'ini ödeme imkanı sağlanmıştı. Dicle Elektrik olarak, hizmet verdikleri 6 ildeki bütün çiftçilere ayırım yapmadan aynı imkanların sunulduğunu belirten Dicle Elektrik Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, "Tüm bölge için ikinci uygulamamız olan sayaç takıp, ölçüm yaparak yüzde 59 oranında indirimli enerji kullanma imkanı da sunulmaktadır. Şirket olarak, en fazla benimsediğimiz ve israfın önlenmesi için uygulanması gereken bu en doğru uygulamayı, şu anda sadece Diyarbakırlı çiftçilerimiz tercih etmiştir" dedi.

"KAMPANYAYA KATILIM YÜKSEK OLDU"

Tarım arazilerini sulamak için kullandıkları elektriğe yüzde 75'e varan oranda indirim öngören kampanyadan yararlanmak isteyen çiftçilerin Dicle EDAŞ'a gelerek anlaşma yoluna gittiklerini de kaydeden Demirbağ, şunları söylesi:

"Tarımsal sulama döneminde kullanılan enerji bedeli olarak çiftçilerimizden dönüm başına pamuk için 105 lira, mısır için 75 lira ve buğday için 25 lira ödeme imkanı sunduk. Dönüm başı ücretlerinin bu kadar düşük tutarak çiftçilerin girdi maliyetini minimuma çekmeyi amaçladık. Nitelik itibariyle tarımsal desteklemenin amacına uygun olması nedeniyle bu kampanyayı hayata geçirdik. Bu nedenle de çiftçilerin kampanya katılımı yüksek oldu".

"TRAFO BAZLI KAMPANYAYA ÇİFTÇİ RAĞBET ETMEDİ"

2013 yılında trafo bazlı bir kampanya düzenlediklerini de hatırlatan Dicle EDAŞ Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, 25 bin çiftçiden yaklaşık 600'ünün bu kampanyadan yararlandığını açıkladı. Trafo bazlı bu kampanyanın, Şanlıurfa çiftçisi tarafından kabul görmediği için 2014 ve 2015 yılında dönüm bazlı kampanya başlattıklarını sözlerine ekleyen Demirbağ, "Elektrik borcu olan çiftçilerin desteklemelerinden borçlarının kesilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının, ülke genelindeki tüm çiftçileri kapsamasına rağmen, helalleşme kampanyası ya da benzeri bir kampanyayı, sadece Dicle EDAŞ yaptı. Bölge genelinde tarımsal sulamaya ait elektrik borcu bulunan çiftçilerden, 'Elektrik borcumu desteklememden kesin' diyenler için önemli bir kolaylık sağladık. Anlaşma yoluna giderek borcunu ödeyen çiftçiler, geriye kalan ve bloke konulmuş olan destekleme parasını gidip bankadan çekti" şeklinde konuştu.

Dicle Elektrik olarak, hizmet verdikleri 6 ildeki bütün çiftçilere ayırım yapmadan aynı imkanları sunduklarını da kaydeden Demirbağ, "Tüm bölge için ikinci uygulamamız olan sayaç takıp, ölçüm yaparak yüzde 59 indirimli enerji kullanma imkanını da sunuyoruz. Şirket olarak, en fazla benimsediğimiz ve israfın önlenmesi için uygulanması gereken bu en doğru uygulamayı, şu anda sadece Diyarbakırlı çiftçilerimiz tercih etmiştir" dedi.

"TEMMUZ-AGˆUSTOS AYLARI TÜKETİMİN EN FAZLA OLDUĞU DÖNEMDİR"

Tarımsal sulamanin da etkisi ile aşırı tüketim ve buna bağlı arızaların yaşandığını da belirten Demirbağ, "Bölgede tüketim, özellikle tarımsal sulamanın gerçekleştiği Temmuz-Agˆustosayları ile ısınmanın elektrik ile yapıldığı Ocak-S¸ubat aylarında en üst noktaya ulaşıyor. Bölgedeki tüketim Türkiye ortalamasının 2,2 katı. Özellikle tarımsal sulama ile mesken tüketimiyle birlikte gerçekleştiği yaz aylarında sisteme aşırı yük binmekte, bunun sonucunda da trafonun kesicilerin patlamakta, elektrik iletim hatları erimkte ya da yanarak çökmektedir. Sistemin aşırı elektrik çektiği anlarda sistemin genelini kurtarmak için belirli bir müdahalede bulunmamız gerekiyor. Müdahalede bulunmazsanız bunlar otomasyona geçmiş sistemler olduğu için kendini kapatıyor. Ayrıca yer altındaki ana hatlarda sıkıntıya sebep oluyor. Bunlara müdahale edilmemesi, birkaç saatlik kesintiyle çözülebilecekken, sorunların büyümesine ve belki de günlerce kesinti yapmak zorunda kalınmasına yol açacaktır. Periyodik bakımları anında yaparak, böylesi durumların önüne geçmeye çalışıyoruz. Kesintiler bundan kaynaklanıyor.

Bunun yanı sıra TEİAŞ'ın trafoları da aşırı yükü taşıyamamaktadır. Elektrikte dalgalanmayı önlemek ve elektrikle çalışan cihazların zarar görmemesi için TEİAŞ, Keban Yük TEVZİ Müdürlüğü de aşırı yüklü trafolarda, belli aralıklarda kesinti yapmak zorunda kalmaktadır" diye konuştu.

"ÇİFTÇİLER SULAMALARI GECE SAATLERİNE YAYSINLAR"

Vatandaşların mağdur olmaması için tarımsal sulamanın gece saatlerinde yapılması gerektiği tavsiyesinde de bulunan Dicle EDAŞ Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, açıklamasının devamında şöyle dedi:

"Sıcakların gölgede 40 dereceye ulaşması nedeniyle buharlaşma meydana gelmektedir. Bu nedenle çiftçilere tavsiyemiz, sulamayı gece saatlerinde yapmalarıdır. Çiftçi kardeşlerimiz elektrik kullanımını günün belli saatlerinde yaptıklarında sistem zorlanıyor. Sistemin zorlanmasından kaynaklanan, elde olmayan bazı kesintilerle karşı karşıya kalabilmekteyiz. Kesintilerden dolayı çiftçilerin tarlalarını sulamada kullandıkları dinamolarda arızalar yaşanabilir. Bunlardan dolayı bütün çiftçi kardeşlerimize sesleniyorum. Sulamayı 24 saate yayınız. Gündüz sulama yapabilirsiniz, ama bir kısmını da gece yapacak şekilde bunu günün geneline yayarak yapabilirsek, bu anlamda sıkıntı yaratmamış oluruz. Aksi halde aynı saatlerde yığılma olursa bu, sistemi zorlar ve bundan dolayı elimizde olmayan zorunlu kesintilerle karşı karşıya kalabiliriz. Çiftçilerimizin bu uyarıları dikkate almasını bekliyoruz". - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dicle Edaş, Çiftçiye Kolaylık Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Çiftçi: Siz öyle sanın Bakanları arkanıza aldınız çiftçiyi yıktınız elbet secim olur akp yi nasıl sandığa gömeceğiz hala desteklemelerimiz blokeli bu zulmü kimse kimseye yapmaz 1 0 Yanıtla
  • Aga: Çiftçinin desteklemesine bloke koyarsanız zorla paralarını alırsanız böyle olur davul bakanlar tokmak siz vur babam vur elbet secim gelir akp yi nasıl sandığa gömeriz görürsünüz 0 0 Yanıtla
  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement