Dicle Üniversitesi'nde Tıp Eğitiminin Sorunları Tartışılıyor - Son Dakika
Güncel

Dicle Üniversitesi'nde Tıp Eğitiminin Sorunları Tartışılıyor

Dicle Üniversitesi\'nde Tıp Eğitiminin Sorunları Tartışılıyor

Tıp Eğitiminde Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu" farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla Dicle Üniversitesinde başladı.

07.12.2013 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığından 2 Yönetici, 3 YÖK Üyesi, Türk Tabipler Birliği Başkan Yardımcısı, 10 Rektör ve 67 Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan yardımcısı olmak üzere toplam 80 yönetici düzeyinde akademisyen, pratisyen hekim ve öğrenci temsilcileri, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde 'Tıp Eğitiminin Sorunları"nı tartışıyor.

Tıp Dekanlar Konseyi ve Dicle Üniversitesi işbirliği ile kongre merkezinde gerçekleştirilen "Tıp Eğitiminde Sorunlar ve Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu" Türkiye'nin çeşitli yerlerinden çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı.

MODERN HALK DANSLARI TOPLULUĞUNUN GÖSTERİSİ İLE BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı müzik grubunun Türk sanat müziği dinletisi ve Dicle Üniversitesi Modern halk Dansları topluluğunun gösterisi ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti. Çok sayıda akademisyeni Diyarbakır'da ve Dicle Üniversitesi'nde ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu dile getiren Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fuat Gürkan, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti.
TIP DEKANLAR KONSEYİ'NİN İLK SEMPOZYUMU DİYARBAKIR DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE
2007 yılında sivil bir inisiyatif olarak çalışmalarına başlamış olan Tıp Dekanlar Konseyi'nin tıp eğitiminin sorunları ve tıp fakültelerinin eğitiminin planlanması ile ilgili bir topluluk olduğunu söyleyen Tıp Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Güven, şu ana kadar çok sayıda çalıştay düzenlendiğini ve bu çalıştaylarda düzenlenen raporların paydaşlarla paylaşılarak ilgili mercilere gönderildiğini belirtti.

DİYARBAKIR, DÜNYADAKİ NADİR KÜLTÜR ŞEHİRLERİNDEN BİRİ

Bu sempozyumun Tıp Dekanlar Konseyi'nin sempozyum ve kongre anlamındaki ilk faaliyeti olması ve Diyarbakır ile Dicle Üniversitesi'nin ev sahipliği yapmış olmasının önemine değinen Güven, bu sempozyumda paydaşlarla sorunların her şekilde ele alınacağını ve ortak bir çözüm bulunmasını umut ettiğini ifade etti. Konuşmasına Diyarbakır'dan söz ederek başlayan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yapmış dünyadaki nadir kültür şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın saklı kalmış güzelliklerini gün ışığına çıkarmak amacıyla çok sayıda bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptığını dile getiren Rektör Saraç, Diyarbakır'ın geçmiş dönemlerde gülcülük, ipekçilik ve çinicilikte önde olduğunu belirtti. Dinler arası hoşgörünün ve Diyarbakır'ın zamanında birçok din açısından kutsal kent olarak kabul edildiğini kaydeden Saraç, bu anlamda Diyarbakır'ın inanç turizmine açık bir şehir olduğunu anlattı. Üniversitenin çalışmaları konusunda da bilgiler veren Saraç, iyi bir sempozyum geçmesi dileğinde bulundu.

TIP FAKÜLTESİ'NİN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ DEĞİL

Tıp alanındaki sorunların gittikçe büyüdüğünü açıklayan YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz "Diyarbakır kadim bir şehir, sorunların konuşulduğu tartışıldığı bir şehir olsun istedik. Diyarbakır'da bunlar konuşulsun kadim karalar alınsın istedik" dedi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tıp fakültelerinin sorunları çoktur. Bu sorunlar çözülmez sorunlar mıdır? Asla. Sorun varsa çözüm de beraberinde vardır. Sadece sorunu konuşmak, sorundan söz etmek acizliktir. Biz, sorunları masaya yatıracağız ama sorunların çözümlerini de beraberinde sunmak durumundayız"

Tıp fakültelerinin sayılarının çoğaldığına dikkat çeken Yılmaz, "Sayılarını kaçırdık. Bir türlü sayılarını toparlayamıyoruz. 83'ü faaliyette, 4'ü işlemi bitmiş açılma aşamasında 25'e yakını sırasını bekliyor. Böyle bir tıp fakültesinin açılımının da önümüzde durduğu bir ortamda sorunların devasa hale geldiği bir ortamda, öğretim üyelerinin üniversitelerden ayrılmak durumunda kaldığı bir ortamda, özlük haklarının iyileştirilmesinden veya yetersizliğinden kaynaklanan tıp fakültelerinin cazibe alanı olmaktan çıktığı bir noktada, araştırma görevlilerinin artık tıp fakültesinde uzmanlık yapmak yerine pratisyen hekimlikle irtifa ettiği bir ortamda, öğretim üyelerinin nöbete kalmakla karşı karşıya kaldığı bir ortamda sorun nedir diye sorulur mu? Sorun yoktur diye örtbas edemeyiz. Sorun var ve sorun ciddi. O zaman ciddi ciddi bu sorunu çözmek adına, burada konuşmalıyız ve burada problemlerimizi de ciddi bir şekilde masaya yatırmalıyız" şeklinde konuştu.

TIP FAKÜLTELERİ KONTENJAN SORUNU YAŞIYOR

Son olarak sorunların, farklılıklar içerisinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, tıp fakültelerinin lokal sorunlarının farklı olsa bile, genel sorunlarının bir olduğunu ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından bir konferans veren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, "Türkiye'de Tıp Eğitimi: Dünü, bugünü ve yarını" konusunda bir sunum yaptı. Tıp eğitiminin fedakârlık mesleği olduğunu söyleyen Öztürk, aynı zamanda pahalı ve zor bir eğitim dalı olduğunu belirtti. Eğitim öncesi, eğitim sırası ve mezuniyet sonrası eğitim döneminde insan gücü ve teknik donanım açısından şehirler değerlendirildi. Tıp fakültelerinin kontenjan sorunu da yaşadığını kaydeden Öztürk, ülkedeki mevcut tıp fakültelerinin sorunlarını ve mevcut durumunu değerlendirdi. Devlet Planlama Teşkilatının 2005 raporunu da gözden geçiren Öztürk, sonuç olarak hekimlik eğitiminde kaliteden asla ödün verilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Sempozyum, tıp fakültelerinin sorunlarının her açıdan ele alındığı 6 oturumla 2 gün boyunca devam edecek.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Dicle Üniversitesi'nde Tıp Eğitiminin Sorunları Tartışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi
    10:19 Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Denizli Çardak Havalimanı'nda toplam 40 bin 489 yolcuya hizmet verilirken, iç hat yolcu trafiği 32 bin 445, dış hat yolcu trafiği ise 8 bin 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Mart ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 480, yük trafiği ise 399 ton oldu. Ocak - Mart döneminde ise havalimanında toplam 115 bin 919 yolcu, bin 369 uçak ve bin 122 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı
    10:18 Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kazada, İzmir Bulvarı üzerinde seyir halinde olan bir otomobil, arkadan çarptığı diğer otomobilde bulunan B.G. ve B.T.'yi yaraladı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasıyla trafik normale döndü. Soruşturma devam ediyor.

  • İsrail Dışişleri Bakanı, İran'a karşı yaptırım talep etti
    10:18 İsrail Dışişleri Bakanı, İran'a karşı yaptırım talep etti

    İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup göndererek İran'ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep etti. ABD Savunma Bakanı da İsrail'in savunmasına destek vurgusu yaptı.

  • Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı
    10:17 Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı

    Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir sürücü, otomobilini geri viteste unutarak başka bir araca çarptı. Kazada herhangi bir yaralanma olmazken, güvenlik kamerası anları kaydetti.

  • Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu
    10:16 Leylekler, Kale ilçesini mekan tuttu

    Malatya'nın Kale İlçesinin Fırat Nehri sahili, her yıl olduğu gibi bu yıl da doğanın güzelliklerini misafirlerine sunuyor. Baharın müjdecisi olarak kabul edilen leylekler, Mart ile Nisan ayında Malatya'nı Kale ilçesine gelerek burada elektrik direklerinin tepelerine yuvalarını yapıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok leylek, yuvalarında ve sahil şeridindeki arazilerde görülüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte leylekler bu yıl erkenden Kale ilçesine gelip yuvalarına yerleşti. Şuanda birçok leylek yumurtalarken yakın süreçte yavrularının da dünyaya gelmesi ile baraj sahili şeridinde leylek popülasyonu da artmış olacak. Çocukların büyük ilgi gösterdiği leylekler, başta solucan olmak birçok hayvan türü ile karnını duyuruyor. Doğası gereği yavrularına yiyecek taşıyan leylekler ilçe halkının sevgisini kazandı. Vatandaşlar, leyleklerin rahatsız edilmemesi için büyük çaba sarf ederken, leylekler için yiyecek ve su bırakmaya başladı. İstanbul'da yaşayan ancak leyleklerin gelmesi ile birlikte ilçeye gelen Özer Öztop, leyleklerin erken gelişinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ilçede yaşayan leyleklerin sayısının her yıl değişkenlik gösterdiğini söyledi. İlçede özel bir restoran işleten Öztop, 15 yıldır leyleklerin bölgede çoğaldığını dile getirdi. Şuanda 25'ten fazla yuvanın olduğunu söyleyen Öztop, 'Leylekler her yıl Mart ayı başlarında gelir sonra da Ağustos ayında geri göç ederler. Buradan Nil nehri boyuna gittiğini düşünüyoruz' dedi. Leyleklerin her yıl Kale ilçesinde baraj sahiline gelmesinin bölge halkını da mutlu ettiğini ifade eden Öztop, 'Bu bölge de tarım potansiyeli oldukça fazla. Onlarda doğanın bir parçası. İnsanlarda kötü davranmıyor. Burada baraja akan dereler, kurbağa, canlı hayvan fazla. Tarım alanları da bozulmadığı için beslenmeye uygun bir ortam. Geçen yıl bir direkteki yuvada 4 yavru olmuştu. Bizlerde leylekleri ürkütmemek adına büyük çaba sarf ediyoruz' diye konuştu.

  • Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı
    10:15 Eskişehir'de kaza: Otomobil devrildi, sürücü yaralandı

    Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kontrolden çıkarak devrildi. Kazada otomobilin sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu iyi.


Advertisement