Dicle Vadisinin, "Tarım Alanı Dışına Çıkarılacağı" İddiası - Son Dakika
Güncel

Dicle Vadisinin, "Tarım Alanı Dışına Çıkarılacağı" İddiası

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başvurusu üzerine İl Toprak Koruma Kurulunca Dicle Nehri kenarındaki tarım arazilerinin tarım alanı dışına çıkarılması için karar alındığını ileri sürdü DTSO Başkan Yardımcısı Aslan: "Bu karar yeni düzenlemelerin yapılmasına,

24.11.2014 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başvurusu üzerine İl Toprak Koruma Kurulu tarafından Dicle Nehri kenarındaki tarım arazilerinin tarım alanı dışına çıkarılması yönünde karar alındığını iddia etti.

Aralarında Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Tabipler Odası, Diyarbakır Barosu, Ekoloji Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası Şubesinin de yer aldığı 60 sivil toplum kuruluşu tarafından Kent Terası'nda basın açıklaması yapıldı.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Dicle Vadisi'nin tarım alanı işlevinin binlerce yıldır değişmediğini savundu.

Vadinin UNESCO'ya dayanak oluşturan özgünlük, bütünlük ve otantiklik gibi temel koruma kriterlerinin olduğunu ifade eden Aslan, bu vadinin tüm lokal müdahalelere rağmen bugüne kadar varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

Aslan, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye aday olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Nehri kenarında yer alan Sur ve Yenişehir ilçe sınırları içerisindeki yönetim alanının önemli bir kısmını yapı rezerv alanı ilan etmiştir. Bu alanın tarım arazisi niteliğinden çıkarılması için başvuru yapılmış, bunun üzerine İl Toprak Koruma Kurulu sözkonusu alanın tarım dışına çıkarılması için karar almıştır. Bu karar yeni düzenlemelerin yapılmasına, yeni yapılaşmalara yol açarak, alanın otantikliğini, özgünlüğünü, bütünlüğünü ve binlerce yılda oluşan ekosistemini bozacaktır."

"Bu, Diyarbakır ve ülke açısından son derece önemli ve prestiji yüksek olan UNESCO sürecini riske atacaktır" diyen Aslan, alınan kararın onaylanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildiğini öne sürdü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 21 Kasım'da yapılan açıklamada, Diyarbakır Toprak Koruma Kurulunun verdiği karara göre, Hevsel Bahçeleri'nde tarımsal niteliği olan alanların korunacağı, kalan kısımların ise rekreasyon alanı, ağaçlandırılacak alan ve doğal park olarak değerlendirilebileceği belirtilmişti. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dicle Vadisinin, 'Tarım Alanı Dışına Çıkarılacağı' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement