Dijital Bağlantılı Türkiye İçin 5 Yılda 5 Milyar Tl - Son Dakika
Ekonomi

Dijital Bağlantılı Türkiye İçin 5 Yılda 5 Milyar Tl

Dijital Bağlantılı Türkiye İçin 5 Yılda 5 Milyar Tl

Vodafone, 3G mobil iletişim teknolojisini Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda hizmete soktuğu 30 Temmuz 2009’dan bu yana lisans bedeli dahil yaklaşık 5 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdi.

30.07.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vodafone, 3G mobil iletişim teknolojisini Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda hizmete soktuğu 30 Temmuz 2009'dan bu yana lisans bedeli dahil yaklaşık 5 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Vodafone Türkiye, 4G'yi Türkiye ile tanıştırmak için de hazırlıklarını sürdürdüğünü açıkladı.

Vodafone Türkiye, 3G'nin 5. yıldönümünde 2009/2010 mali yılından bu yana 3G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyar TL'lik yatırım yaptığını açıkladı. Tüm il ve ilçe merkezlerini 3G teknolojisi ile kapsayarak abonelerine 43.2 Mbps'ye varan son hızda 3G deneyimi sunan Vodafone Türkiye, şimdi aynı başarıyı Vodafone Grubu'nun global gücünü de Türkiye'ye taşıyarak 4G'de de sürdürmeyi hedefliyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 3G'nin devreye girmesiyle beraber Vodafone Türkiye aboneleri arasında mobil internet kullanımı da büyük oranda arttı. Son beş yılda data kullanımı 21 katına çıkarak 2013/14 mali yılında 33 bin Tbyte (33 milyon GigaByte) olarak gerçekleşti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014 1.çeyrek verilerine göre mobil internet kullanım miktarının 52.359 TByte olarak gerçekleştiği göz önüne alındığında Vodafone abonelerindeki 3G kullanımının önemli bir paya sahip oldu.

Vodafone Türkiye 3G abone sayısının 3G'nin başladığı 2009/10 mali yıl sonu ile kıyaslandığında 2013/14 sonunda 4 katından fazlasına ulaştığının belirtildiği açıklamada Haziran 2014 sonu itibariyle abone bazındaki akıllı cihaz sahipliği oranını yüzde 36'lık seviyeye ulaştırıldığı ifade edildi.

3G'nin 5. Yıldönümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Bugün 3G'nin ülkemize gelişinin beşinci yıldönümünü kutlarken bir yandan da yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nın 2014 yılı birinci çeyrek raporuna göre Türkiye'de 51 milyon 3G abonesi varken 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 26 milyon civarında. Aynı rapora göre mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye'de yüzde 34,5 iken OECD ortalaması yüzde 68,4 olduğu görülüyor. Türkiye her ne kadar mobil internet kullanımını artırmış olsa da değişen dijital dünyaya daha hızlı ayak uydurabilmesi mobil teknolojilerini daha da geliştirmesi gerekiyor. Vodafone Türkiye olarak biz de bu sene Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasına destek olmak hedefiyle teknoloji yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 3G'nin devreye alındığı 2009 yılından bu yana toplam lisans bedeli dahil 5 milyar TL'ye yaklaşan yatırım gerçekleştirdik. Vodafone olarak, önceki mobil iletişim teknolojilerinde olduğu gibi, 4G'nin gelişimi konusunda da dünyada liderlik eden bir şirketiz. 4G teknolojisinin 'olmazsa olmaz'ı fiber altyapının etkin kullanımının ve yatırım ortamının geliştirilmesi için gerekli düzenlemelerin sağlanmasıyla da Türkiye'de öncü rolümüzü oynamaya hazırız. 3G sürecinde gösterdiğimiz başarılı performansı 4G hizmetinde de sunacağımız ülkemiz için değer yaratma vizyonumuz çerçevesinde Vodafone Grubu'ndan aldığımız destek ve cesaretle yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz. Böylece teknolojinin küçük mucizelerini sunarak, 'Türkiye'nin iletişim teknolojileri ile dijitalleşmesinde, herkese ilham verme' misyonumuzu devam ettireceğiz"

Vodafone Türkiye en ileri 4G teknolojisi için Mayıs ayında tamamlanan proje ile İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüm baz istasyonları SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yeniledi. SingleRAN teknolojisine sahip baz istasyonları, küçük yenileme operasyonları ile 4G için de kullanılabilme özelliği taşıyor. Diğer yandan, 4G uluslararası dolaşım hizmetine başladıktan sonra, bu alanda cihaz erişilebilirliğini artırmak için de adım atıldı ve 4G özellikli, 5 inçlik ekran boyu ile fark yaratan Vodafone Smart Power 4 adlı akıllı telefonu Türkiye'de üretmek için düğmeye basıldı.

Şirket, gelecek teknolojiler için vazgeçilmez öneme sahip fiber altyapı için yatırımlarını da artırdı. Vodafone Türkiye, fiber altyapı için 2013 Aralık ayında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile imzaladığı anlaşmayı da kapsayacak şekilde toplamda 300 milyon TL yatırım bedeline ulaşacak büyük bir adım attı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Dijital Bağlantılı Türkiye İçin 5 Yılda 5 Milyar Tl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement