Dikili Halkı Cumhuriyet İçin Alandaydı - Son Dakika
Yerel

Dikili Halkı Cumhuriyet İçin Alandaydı

Dikili Halkı Cumhuriyet İçin Alandaydı

Cumhuriyetin ilanının 91. yılı, sevginin kenti Dikili’de gurur, inanç, dayanışma ve kararlılık duygularıyla kutlanırken, törenlerle dualar Karaman’da göçük altında kalan maden işçilerin sağ salim kurtulması içindi.

30.10.2014 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin ilanının 91. yılı, sevginin kenti Dikili'de gurur, inanç, dayanışma ve kararlılık duygularıyla kutlanırken, törenlerle dualar Karaman'da göçük altında kalan maden işçilerin sağ salim kurtulması içindi. Dikililer, Hakkari'de şehit düşen askerlerimizi de unutmayarak onları da yad edip, tüm şehitlerin aziz hatıraları önünde şükranlarını sundular.

29 Ekim 1923 tarihinde TBMM meclisinde devletin yönetim biçiminin Cumhuriyet olarak ilan edilmesinin 91. yıl dönümü Dikili'de düzenlenen törenlerle kutlandı. Gerçekleştirilen törenlere Kaymakam Mustafa Nazmi Sezgin, Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Mehmet Aslan, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yezek ve Cumhuriyet Savcısı Gürkan Doğan da hazır bulundu. İlçe protokolüyle birlikte askeri erkan, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gaziler, öğretmenler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaşta törenlere katıldı. İlçe protokolünün çelenklerini Atatürk Anıtına sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törenlerde Dikili İlçe Kaymakamı Mustafa Nazmi Sezgin, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Mehmet Aslan halkı selamladılar.

Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümünde Dikili'de gündüz yapılan törenlerin ardından, akşam saatlerinde de Dikili Belediyesi'nin öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi parti mensuplarının ve halkın yoğun katılımıyla Fener Alayı düzenlendi. Dikili Bülent Ecevit Meydanı'ndan saat 19.23'de başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Dikili Atatürk Meydanı'na kadar devam etti. Dikili halkı fener alayı sırasında "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Türkiye laiktir, laik kalacak" gibi sloganlar atıp, ellerinde Türk Bayrağı, Atatürk posterleri ve meşaleler taşıdılar.

Halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen fener alayının meydana ulaşmasıyla binlerce Dikili'ye seslenen Belediye Başkanı Mustafa Tosun, "Bu hafta büyük acılar yaşadık. Kalleşler Yüksekova'da Cumhuriyet sevdalısı, bayrak sevdalısı, vatan sevdalısı yiğitlerimizi şehit etti. Karaman'da da emekçi dostlarımız madende göçük altında. Şehitlerimizi şükranla ve minnetle anıyor, onurun simgesi işçi emekçi kardeşlerimizin bir an evvel kurtulması dileğimizle dualarımız ve yüreklerimiz onlara diyoruz. Evet, dostlar bugün günlerden 29 Ekim. Bugün; şanlı gün Cumhuriyetimizin kuruluşunun, özgürlüğümüzün günüdür. 91 gün sonra buradan tekrar haykırıyoruz; Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve bölünmez bütünlüğümüze ilk günün kararlığı ve Mustafa Kemal sevdasıyla sonsuza dek sahip çıkacağız" dedi.

Başkan Tosun konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu sevda, takvim yaprakları 29 Ekim 1923 gösterdiğinde Büyük Önder Atatürk öncülüğünde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, her şeyini kaybetmiş olan bir milletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı inançla, kararlılıkla giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük bir zaferin adıdır. Bu nedenle bu sevda önemlidir. Bu sevdanın adı; Kuva-yi Milliye ruhudur. ve bu sevdanın adı; Kubilay'dır, Hasan Tahsin'dir, Nene Hatun'dur, Sütçü İmam'dır, Yörük Ali Efe'dir, Seyit Onbaşı'dır ve nice nice isimsiz kahramandır. Bu sevdanın adı; vatan sevgisidir, bayrak sevgisidir, namusumuzdur. Bu nedenledir ki; Atatürk sevdalısı, Cumhuriyet sevdalısı bizler, atalarımızın bize emanet ettiği şanlı destanlar yazılarak kurulan Cumhuriyetimizi, sonsuza dek korumak ve yaşatmak için ilk günkü gibi kararlı olacak, Atatürk ilke ve devrimlerine her zaman ve her konumda sahip çıkacağımız. Bu inançla Dikili'den tüm Cumhuriyetçilere selam olsun diyoruz. Cumhuriyet'i bize emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi tekrar saygı ve şükranla anıyorum"

Öte yandan son günlerde yaşanan şehit olayları ve Karaman ilinde meydana gelen maden kazası nedeni ile Cumhuriyet Konserleri'nin iptal edildiği gecede; Atatürk, Cumhuriyet ve Şehitlerimiz temasıyla Bademli Akademi Etüt Merkezi'nin minik öğrencileri "İstiklal Marşı Draması" isimli bir gösteri sergiledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dikili Halkı Cumhuriyet İçin Alandaydı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement