"Din ve Arkeoloji Malatya Bölgesi" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"Din ve Arkeoloji Malatya Bölgesi" Konferansı

"Din ve Arkeoloji Malatya Bölgesi" Konferansı

Elazığ Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Yüksel Arslantaş, Malatya'da dini içerikli tarihi eserlerin çok olduğunu söyledi.

11.04.2013 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Arslantaş, Malatya'da dini içerikli tarihi eserlerin çok olduğunu söyledi.

Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma grubu tarafından başlatılan "Malatya Tarihi Okulu" projesi kapsamında Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Arslantaş tarafından "Din ve Arkeoloji: Malatya Bölgesi" konulu

konferans verdi.

Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Doç. Dr. Yüksel Arslantaş son yıllarda şehirleşmenin artması ile birlikte çok ciddi sosyal, kültürel ve psikolojik sorunlar ile karşılaşıldığını söyleyerek, bu sorunların çözümü noktasında herkese

büyük sorumlulukların düştüğünü belirtti.

Modernlik ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok değerin kaybetdildiğini dile getiren Arslantaş, "Dinimize ve tarihi değerlerimize sahip çıkmak için yerel değerlerimizi bir arada tutmalıyız. Bunun için de kişi olarak değil şehir olarak bu sorumluluğu almamız gerekmektedir" dedi.

Din'in insana güç veren bir olgu olduğunu ve birey ile çevre üzerinde bir bilinç geliştirdiğini belirten Arslantaş,

din olgusunun bireyleri anarşi ve haksızlığa karşı koruduğunu da vurguladı.

Malatya bölgesinde dini hayat ile ilgili birçok arkeolojik verinin bulunduğunu ifade eden Arslantaş, gün yüzüne çıkmayan birçok verinin bulunduğunu da söyledi.

Malatya da bulunan dini içerikli arkeolojik veriler hakkında bilgi veren Arslantaş, Arapgir Onar Köyü'nde yontma taş devrine ait dini içerikli resimlerin bulunduğunu, Battalgazi Köşkerbaba' da arkeologların iki adet çömlek ve küp mezar içinde yüzük bulduklarını söyledi.

Battalgazi İmamoğlu'nda Roma dönemine ait buluntular olduğunu ve önü yuvarlak küllüklü ocak ve şematik insan yüzü, yılan, boğa tasvirlerinin dini içerikli olduğunu dile getiren Arslantaş, Değirmentepe'de bebek, çocuk ölülerinin çoğunun evlerin içinde ve çömlek içlerine gömüldüğünü söyledi.

Programın sonunda katılımcılar çeşitli sorular yöneltirken, Gazeteci Yazar Asım Demirkök tarafından Doç. Dr. Yüksel Arslantaş'a plaket takdim edildi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Din ve Arkeoloji Malatya Bölgesi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement