Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Gürdal Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Gürdal Açıklaması

Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal, yaşlıların oruçlarını tutarken sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

16.06.2016 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar Gürdal, yaşlıların oruçlarını tutarken sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Yaşlıların oruç tutup tutamayacağının ramazan ayında en çok merak edilen konuların başında geldiğini belirten Gerontolog Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik hastalığı olan bir çok yaşlının ramazan ayı geldiğinde oruçlarını tutmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Diyabet, tansiyon, kardiyovasküler sistem bozuklukları ya da böbrek yetmezliği gibi birçok geriatrik rahatsızlığı olan kişilerin orucunu tutamadığı için psikolojik olarak kendilerini kötü hissettiklerinin tespit edildiğine işaret eden Gürdal, "Oruç tutmak için bir yaş sınırı yoktur, bir takım kronik rahatsızlığı olan kimseler doktor tavsiyeleri ile hareket ederek kontrollü ve sağlıklı bir şekilde oruçlarını tutabilirler." dedi.

Gürdal, ramazan ayı boyunca oruç tutan insanların 17 saate yakın susuz kaldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Oruç ayında sağlık açısından hiç şüphesiz ki en önemli madde hayati kaynağımız olan sudur. Ortalama 15-17 saat susuz kalan vücut önemli derecede bir risk oluşturur. Konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, huzursuzluk, aşırı sinirlilik görülebilir. Özellikle kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan kimseler başka sağlık problemleri ile de karşılaşabilir. Bu hastalar başta olmak üzere tüm yaşlılar susuzluğa karşı dikkatli olmalı ve sağlıklı bir insanın günlük ihtiyacı olan 2-2,5 litre su ihtiyacını oruç saatleri dışında planlı bir şekilde karşılamaları gerekir. Bu sadece su olarak değil sulu gıdalar dediğimiz özellikle maden suları, ayran, hoşaf, çorba gibi sıvı gıdalar ile de alınabilir. Şunu da belirtmek gerekir ki suni gıda olarak bildiğimiz meyve suları ve diğer gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır."

Su tüketiminin hızlı bir şekilde değil, periyodik olarak iftar ile sahur arasında karşılanması gerektiğinin önemli olduğunu belirten Gürdal, sahurda tok tutacak lifli yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Ramazan ayında ilaç kullanan yaşlılara da tavsiyelerde bulunan Gürdal, "İlaç kullanan yaşlılarımız doktorları ile görüşerek ve onların tavsiyelerini dikkate alarak kullandıkları ilaçları iftar ve sahur saatleri içerisinde almaları uygun olabilir, yaşlılarımız doktorlarının tavsiyelerine aynen uymalı ve gereksiz ısrara girmemeleri gerekmektedir." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Gürdal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement